kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 18.2.2004, 23:04
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Maha vieläkin kipee
Jossu*
Viestejä: 39

Tila: Offline

Maha vieläkin kipee(11.2.2004, 12:32)
Laitan nyt tämän uudestaan, kun ei kukaan taida noita vanhempia juttuja aktiivisesti lukea.

Eilen soitti lääkäri (siitä mun mahavaivasta). Ja pisti dieetille. Se oli sitä mieltä että hyvä kun terveyskeskuslääkäri pisti jatkotutkimuksiin ja sinne vaan. Sitten kaikki paperit kourassa maaliskuussa Välimäen vastaanotolle.

Siitä dieetistä, kun Välimäki sanoi että kuulostaa ärtyneeltä paksusuolelta. En saa syödä kuin vaaleeta leipää (tosi jees, en moneen vuoteen oo syönyt muuta kuin tummaa leipää), suurin osa kasviksista jätettävä pois kuten sipuli, lanttu, kaali, kurkku, paprika, valkosipuli... Toisin sanoen kaikki mikä aiheuttaa käymistä vatsassa on jätettävä pois. Mistäköhän saisi lisää tietoa tästä, onko kellään vinkkejä?

Joten tässä odotellaan sitä lähetettä.
IP: Tallennettu
ElsaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(11.2.2004, 14:24)
Aika kattava kuvaus löytyy

http://www.gastrolab.net/ksarty.htm

Monikyhmystruumani aiheutti sekä liika- että vajaatoiminta-oireita, joista pahin oli jatkuva ripulointi. Seitsemänkin kertaa päivässä ulostus ja osa varsin kiireellä ripulointia, kävi hiukan voimille. Tehtiin kaikki mahdolliset tähystykset ja otettiin näytteitä. Missään ei mitään vikaa, siispä ärtynyt suoli diagnoosiksi.

Kilpirauhanen poistettiin viime keväänä. Tuloksena ensimmäisen kerran ummetusta moneen vuoteen. Mielenkiintoinen kokemus?! Thyroxin -lääkityksen myötä vatsantoiminta normalisoitui, mutta vähäinenkin liika Thyroxinin käyttö laukaisee ripulin.

Suoli on aika hyvin rauhoittunut. Syön pellavasiemen-rouhetta päivittäin. Maitohappobakteereilla saan ripulijakson rauhoittumaan. Vehnä kokonaan pois, leivässä vain kokojyväruista. Sokeria sisältävien tuotteiden poisjättö on auttanut ehkä eniten. Nykyisin voin syödä jopa herneitä.

Immodium, ym. ripulilääkkeitä en käytä, koska pahentaa tilannetta. (Colonoskopian tehneen lääkärin suositus.)
Libraxia käytän, kun oikein krampaa. Akupunkiostakin ollut apua, kuten myös pelkästä akupunktiopisteiden hieronnasta pakaroissa.

Ärtyneen suolen hoito on yksilöllistä. Toivottavasti tästä oli edes jotakin apua. Koeta kestää!

IP: Tallennettu
Jossu*
Viestejä: 39

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(14.2.2004, 16:03)
Kiitos tuosta vinkistä.

Kävin yksityisellä lääkärillä kun ilmeisesti sitä lähetettä saa odotella sen terveyskeskuksen kautta. Eivät kuulemma pitäneet kiireellisenä ni eivät olleet vielä edes laittaneet sitä eteenpäin.

Ykstyinene lääkäri huomasi labratuloksista (jotka sain terveyskeskuksesta) etteivät ne olleet mitään keliakia koetta edes ottaneet. Joten se määräs heti siihen ja kilpparikokeisiin.

Miten keliakia oireilee? Olen lukenut yhtä sun toista netistä, mutta taitaa olla aika laidasta laitaan. Voisiko joku kertoa omista kokemuksistaan?
IP: Tallennettu
Gina
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(14.2.2004, 22:18)
Moi Jossu*!

Keliakia-asiaan en osaa vastata, mutta tuohon colon irritableen jotakin. Omakin tuomioni kun on tuo ko. vaiva.

Ruokavalion tulee kuiturikas, eli runsaasti vihanneksia, kokojyväleipää ja tarvittaessa kuitulisää. Myös ravitsemusterapeutit suosittelevat vaaleanleivän syömistä, mutta tarvitsemmehan kuitujakin! Käytän itse Liinusta (pellavarouhe) ja vatsa on nyt ollut kolmisen viikkoa ihan hyvänä (olen syönyt 2 kk korkillisen jugurtin seassa aamuisin). Ruisleivän paahdan, jolloin siitä hajoaa tietty aminohappo, joka aiheuttaa elimistössä käymistä. Jyväleipiä syön, jotta tavara tulee uloskin.

Runsaan kuidun lisääminen yhtäkkiä ruokavalioon saattaa ohimennen pahentaa oireita - parempi on siis totutella uuteen ruokavalioon vähitellen. Kahvinkuppien määrä on hyvä pitää kohtuullisena, joskus teekin voi aiheuttaa oireita. Itse olen nyt vihdoin päässyt kahvista eroon. Tietenkin joskus hörppään pienen kupin kahvia, mutta seuraukset on aina niin ikäviä, että mieluummin jätän juomatta. Sama juttu teessä.

Maidon välttäminen voi olla eduksi. Jos jättää maidon pois, on hyvä käyttää muuten sopivia maitotuotteita, kuten viiliä, jugurttia ja juustoa. Jo monesti mainitut Gefilus-tuotteet ovat hyviä -vaikkakin kalliita!

Yleensä kolme kuukautta on sellainen aika, että niin lääkkeet kuin ruokavaliomuutokset alkavat tehdä tehtävänsä. Joten kärsivällisyyttä tarvitaan! Olen pikkuhiljaa alkanut olemaan sinut tämän asian kanssa. CI on loppuelämän vaiva, jonka kanssa on opittava elämään. Kun tapanani on elää "sittenkun"-elämää, on ravintoremontti vielä puolimatkassa. Muttaa hiljaa hyvä tulee
Gina

IP: Tallennettu
Jossu*
Viestejä: 39

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(16.2.2004, 07:39)
Hei Gina!

Ja kiitti neuvoista. Miten sulla todettiin tuo CI? Mitä kokeita otettiin ja tehtiinkö jotain tähystyksiä?
IP: Tallennettu
Gina
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(16.2.2004, 19:47)
Moi Jossu*!

CI todettiin oireideni (7-10 vuotta kaikenmaailman vatsavaivoja) ja gastroskopian perusteella, verenkuvat oli kaikki ok -niissä seurattiin jotain La:ta, vitamiineja tms. Lääkäri kuunteli oireitani ja perusti diagnoosinsa kuulemaansa (selitin, mitä kaikkea on vuosien varrella tutkittu). Gastroskopiaan minut laittoi työpaikkalääkäri alhaisen hb:n ja vatsavaivojen takia (vaikka lääkäriin meninkin turvonneiden jalkojen vuoksi...)

Valitettavasti tämä vatsalääkäri ei ole se, jonka mua ois pitänyt sit hoitaa (vaan tää työpaikkalääkäri); hän teki vain tutkimuksen ja antoi diagnoosin... Tplääkäriä ei jaksanut enää kiinnostaa, kuinka asian kanssa pärjään. Tässä nyt yksikseni olen sitten palloillut niin kuin aina ennenkin


Gina

IP: Tallennettu
ElsaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Maha vieläkin kipee(17.2.2004, 10:29)
Hei vatsavaivaiset!

Eikö sinulle Gina ole tehty perä- ja paksunsuolen tähystystä? Omalla kohdallani oli helpottavaa nähdä, ettei suolessa ollut parin divertikkelin alkua lukuun ottamatta mitään vikaa. (Sain siis itsekin katsoa miltä suoli sisältäpäin näyttää.) Tähystys oli parissa suolen mutkassa tosi kipeää tekevä suolta avaavan ilman vuoksi.

Vatsalaukun tähystys minulle on tehty kolmeen kertaan eli noin viiden vuoden välein. Keliakia epäilyn vuoksi jouduin ensimmäisen kerran tähystykseen. Keliakiaa ei onneksi ole.

Verikokeissa ei näy mitään, eikä myöskään ulostenäytteissä. Laktoosi-intoleranssi on myöskin tarkistettu, ei ole.

Epäilemättä kilpirauhasella on ollut oma selittämätön osuutensa vatsavaivoihini, koskapa kilpirauhasen poiston jälkeen tilanne on ollut parempi.

Se lohdutus tässä on, ettei kukaan voi sanoa, että vika on korvien välissä...
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team