kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 13.6.2003, 11:09
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Painosta
aurinko
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

Painosta(29.5.2003, 18:13)
Minulle todettiin eilen vajaatoiminta ja kun nyt olen päivän tutustunut tähän sairauteen niin aika pahasti masennuin, ja se mikä pelottaa on painonnousu. Olen juuri päässyt ihannepainooni enkä jaksaisi enää sitä että joutuisin vanhaan kroppaani, lisäkiloineen. Ja kuulema vajaatoiminta johtaa juuri lihomiseen. Onko tämä totta, kokemuksia? Minulle merkitsisi paljon jos kertoisitte vinkkejä miten saisin painon pysymään samoissa mitoissa, tai onko minulla enää edes mahdollisuuksia laihtua? Dieetit ei kuulu minulle, syön mielestäni normaalisti (4-5 kertaa päivässä) ja harrastan aerobista liikuntaa. En oikein vielä tiedä edes tuosta liikunnasta, saako sitä harrastaa normaalisti ja aktiivisesti? Vai pitääkö minun jättää aerobic? lihaksissa olen kyllä huomannut jumiutumista ja kankeutta.
Olen todella tietämätön kaikesta ja pelottaa kun ei tiedä mitä pitäisi varoa.
Kiitos jo etukäteen vastanneille
IP: Tallennettu
vanamo
Junior Member


Sattuuhan sitä, mutta tottuuhan siihen, kun aina sattuu!
Viestejä: 92

Tila: Offline

RE:Painosta(29.5.2003, 20:23)
Jos sulla on todettu vajaatoiminta, niin saitko myös lääkityksen siihen? Ei mulla lääkityksen aikana ole ollut mitään hirveitä painonnousuja. Ennen lääkitystä kyllä olin melkoisen turvonnut. Ja jos alkaa kiloja tulla, voin epäillä lääkityksen oikeellisuutta.
Elämä voittaa - kesä tulee!
IP: Tallennettu
anne
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 68

Tila: Offline

RE:Painosta(30.5.2003, 10:55)
Aurinko- elähän suotta huolehdi, paino ehtii yleensä nousta ENNEN kuin tehdään oikea diagnoosi; se on yleensä yksi oire minkä perusteella diagnoosi tehdään. Tuskin se sinulla enää lähtee nousuun kun kerta diagnoosi on jo tehty. Varsinkin jos olet saanut lääkityksen. Niin ja sitten: Älä ihmeessä vähennä yhtään liikuntaa. Ei siihen ole mitään syytä. Minäkin liikun paljon ja heti jos pidän taukoa, on olo vielä huonompi! Tosin, minullakin on lihakset sitten aina tosi kipeinä; toisinaan olo on kuin joku olisi hakannut. Mutta se on vain kestettävä... Olen joskus kysellytkin vinkkiä lihasten kipeytymiseen tällä palstalla, muttei siihen ole kukaan oikein osannut antaa vinkkiä. Joka tapauksessa on helpottavaa tietää, että sekin johtunee tästä sairaudesta eikä huonosta venyttelystä, eikö?

Anne
IP: Tallennettu
KataOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Offline

RE:Painosta(30.5.2003, 11:16)
Hei Aurinko,

kuten jo tuossa aiemmin on kerrottu, niin paino nousee ennen lääkitystä, minullakin puolessa vuodessa n. 10kg!! Lääkitys on ollut noin 2kk, eikä ole vielä yhtään pudonnut, mutta eipä ole noussutkaan (paitsi aivan hoidon alussa 3vko/3kg) uskoisin, että suurin osa on nestettä (tai niin ainakin toivon...)

Onhan tämä masentavaa, kun paino nousee, etenkin jos sattuu olemaan kriittinen itsensä suhteen, niin tästä saa kehiteltyä oikein helvetin itselleen.

Liikuntaa en ole jaksanut harrastaa aikoihin, tuntuu että kävelykin on ylivoimaisen raskasta (paitsi aivan hidas köpöttely, hävettää pururadalla kun mummot painelee sauvoinensa ohi kauhealla vauhdilla *wirn* ) Pyöräilyä kokeilin viime viikolla, n. 500m ja etureidet maitohapoilla, oli aika "JIPPII olo"...

Ahdistaa ajatus tuosta 10 kilon karistamisesta!!! Koskaan kun ei 2 kiloa enempää "ylipainoa" ole ollut... Mut kai tämä tästä
IP: Tallennettu
NiinaPositiivisuus luo voimia!
Viestejä: 19

Tila: Offline

RE:Painosta(30.5.2003, 19:13)
Vaikka olen jälleen tänä keväänä vähän lihonnut, uskaltaudun kirjoittamaan vastausta. Olen syönyt reilut puoli vuotta thyroxinia ja sitä on nostettu alkuvaiheessa kaksi kertaa. Parhaiten olen voinut silloin, kun liikuntaa on ollut paljon ja monipuolisesti.

Mielestäni pitää olla aerobista kunnon pitämiseksi hyvänä ja jotain anaerobista, jotta laihtuminen olisi mahdollista ja lihakset pystyisivät paremmin poistamaan kuona-aineita ja rentoutumaan. Oma lihas"kovuuteni" on helpottunut näillä eväillä sekä venyttelyllä. Teen lähes joka ilta kumilankajumppaa yläselälleni (6*15 + 2*15 useita liikkeitä) ja venyttelen viitisen minuuttia sen päälle. Ja jos olen liikkunut, teen vain venyttelyt, mutta huolella.

Kävin talvella OMT-terapiassa (niksautusta ja fysioterapiaa) ja sieltä sain nämä kumilankaohjeet. Se auttoi selvästi muutoinkin, varmaan pääsivät kuona-aineet irtoamaan paremmin. Nyt menen uudelleen vielä alaselkäni vuoksi, se on fysioterapeutin mielestä ainutlaatuisen suora ja kova.

Se, miksi olen lihonnut muutamia kiloja, johtuu todennäköisesti siitä, että olin välillä sairaana muutamia kertoja. Silloin ei voi harrastaa liikuntaa ja syö aivan liikaa. Ruokahaluni ja makeanhimo etenkin ovat tosi kauheat. Ensi viikolla menen antioksidanttilääkärille, koska uskoisin kärsiväni useidenkin vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta. Joskus on takki niin tyhjä, ettei mitään rajaa.

Ja Katalle: Alkuvaiheessa liikuntaa ei jaksakaan, etenkin jos on päässyt huonoon kuntoon. Kilpirauhaslääkityksen vaikutuksen tasaantuminen saattaa kestää jopa vuoden, joten itseltään ei kannta vaatia liikaa. Minulla itselläni oli syksyllä nimenomaisen tärkeää se, että lähdin kävelemään. Kotiinpäin saatoin kyllä tulla niitä mummoja hitaammin, mutta so what.

Painan 58 kg ja pituus 159 cm. Suositukset antavat minun normaalipainoksi 48-52 kg. Tämä lihominen on tapahtunut viimeisen neljän vuoden aikana, lapseni on nyt neljä. Eli sairastuin raskauden/synnytyksen aikoihin ja tässä meni diagnoosiin 3½ vuotta. Sehän on normaalia, että ä-lomalla on väsynyt, nääs.
IP: Tallennettu
KataOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Offline

RE:Painosta(30.5.2003, 22:26)
Hei Niina,

Ilmeisesti raskaus/synnytys laukaisi minunkin vajaatoiminnan, ensimmäiset puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen elin kuin usvassa, valvoin yötä päivää (vauva oli itkuinen), sitten hän rupesi nukkumaan, mutta väsymykseni ei lähtenyt helpottamaan (neuvolassa laitettiin alun valvomisen piikkiin kaikki, "ohi se menee" kommenttien höystämänä) kesä meni ja väsymys jatkui, syksyn/talven aikana söin kaikenlaiset vitamiini kuurit, ei apua, helmikuussa soitin lääkäriin, kerroin kaikki oireeni (joita oli..) lääkäri sanoi heti, että kilpparitesteihin, ja kappas kappas väsymykselle ja ihme (luulotauti) oireille löytyi selitys, jotenkin olin helpottunut, kun kuvittelin välillä, että päässä viiraa ja lujaa ja ruusuiset kuvitelmat, että 1 tabletti/pvä ja kaikki on kuin ennen, ja mitä vielä eihän se niin helppoa ollutkaan. No, tämä on niin alussa että kai oireet joskus tokenee(niin täällä on kerrottu..), ainakin vähän, tänään oli jo aika hyvä päivä, en nukkunut päivällä!!! hip huraa. Ja olen nytkin aika reippaana hereillä.

Olen itse 163cm ja nyt painan 59-60kg, ennen
ormaalisti 49kg, vähän on möhö olo, lääkäri tosin piti pilkkanaan kun pyysin vinkkejä painonpudotukseen... olen kuulema normaalipainoinen, yritin selittää, että olen "aina" painanut tuon verran ja sen "oma paino" jossa on hyvä olla, mutta hän piupaut välitti siitä, vaahtosi vaan bmi:stä, argh. No, mine tässä yritän tsemata kylmäkallen vinkeillä ja muiden kannustuksella . Kiitos siitä kaikille!!!
IP: Tallennettu
vanamo
Junior Member


Sattuuhan sitä, mutta tottuuhan siihen, kun aina sattuu!
Viestejä: 92

Tila: Offline

RE:Painosta(31.5.2003, 09:42)
Olettehan lukeneet kylmäkallen kirjoittaman jutun, missä puhutaan kromin vaikutuksesta makeanhimoon ja annetaan kromin "annosteluohjeita".
Elämä voittaa - kesä tulee!
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 146

Tila: Offline

RE:Painosta(31.5.2003, 11:07)

Siirsin tuon kirjoituksen tälle puolelle "talteen" - Keskustelua lääkäreistä, lääkityksestä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista otsikoilla Kromilla eroon makeanhimosta.

Suomalainen monipuolinen ruokavalio? mitä enemmän tutkitaan, sen selvemmäksi käy, että kukaan meistä ei pysty syömään niin valtavia määriä monipuolista ruokaa, jotta saisi edes "suosituksien mukaiset" vitamiinit ja hivenaineet elimistön käyttöön. Sairastunut ihminen tarvitsee sairautensa voittamiseen ja elimistonsä tasapainoon saattamiseen huomattavasti enemmän suojaravintoaineita ver. ns. terveeseen.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
aurinko
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:Painosta(31.5.2003, 14:38)
Juu kyllä olen saanut lääkityksen ja kolmas päivä on menossa. Lääkäri ei vain kertonut mitään tästä vajaatoiminnasta ja itsekin olin niin järkyttynyt etten tajunnut kysyä. Eli siis hivenaineiden ja vitamiinien saantiin pitäs kiinnittää huomiota? Oisko jollain vinkkiä joistain kirjoista, mistä saisin lisää tietoa sairaudesta ja hoidosta? Käväsin tänään kirjastossa, mutta ei oikein tahtonut löytyä. Huolettaa vaan kun tietämys kaikesta on nollassa mutta kuitenkin haluais tehdä kaikkensa pysyäkseen hyvässä kunnossa.
Tää väsymys vaan ärsyttää :/

kiitos teille!
IP: Tallennettu
vanamo
Junior Member


Sattuuhan sitä, mutta tottuuhan siihen, kun aina sattuu!
Viestejä: 92

Tila: Offline

RE:Painosta(31.5.2003, 18:34)
aurinko, kun luet nämä jutut lävitse ja kahlaat lisäksi annetuissa linkeissä olevat tiedot, niin saat kyllä melkoisen tietopaketin. Ja vielä ihmisten omia kokemuksia!
Elämä voittaa - kesä tulee!
IP: Tallennettu
keppanaTauti on minussa ja näköjään pysyy!
Viestejä: 19

Tila: Offline

RE:Painosta(4.6.2003, 08:51)
Hiledididyy
Kävin juuri viikko sitten otilla ja kuulemassa viimeiset labran testien tulokset. Lääkitys vienyt liikatoiminnan puolelle. Ihmettelinkin totaalista jaksamattomuuttani ja hengenahditusta. Sitä paitsi, painosta puheen ollen.. Juuri viimeisen vuoden aikana painoni on noussut eikä putoa vaikka YRITÄN liikkua ja syödä oikein.. vaikka lääkitys aloitettiin kolme vuotta sitten.
terveisin nimimerkki entinen hoikkis..
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 146

Tila: Offline

RE:Painosta(4.6.2003, 12:37)
Moi Keppana

Hmmm, siis miten vienyt liikatoiminnan puolelle?, kun oireesi ovat alitoimintaisen oireita Painosi laskee, jos olet ylitoimintainen, pulssi nousee, lämmöt nousee, akviteetti nousee, illalla ei tule uni, elimistö toimii ylikierroksilla ym.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team