kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 12.10.2003, 21:49
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Raskausaika ja vaajatoiminta
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

Raskausaika ja vaajatoiminta (29.9.2003, 10:35)
Moi kaikille!
Kirjoitan uuden aiheen, sillä kun luin noita vanhempia viestejä, niin olisi pitänyt vastata aika moneen viestiin, joten heitänpä kaikki ajatukseni yhteen.
Sairastuin influenssaan 16 vuotiaana, ja jälkitautina tuli kilpirauhasen tulehdus, joka todettiin vasta noin 30:senä. Sitä ennen ehdin olla raskaana kaksi kertaa. Raskaaksi tulin hormoneja syömällä, mutta koskaan ei tutkittu miksi en tullut raskaaksi kun toista yritimme.
Eka raskaus meni vielä "kohtuullisesti", mikä tarkoittaa sairaalassa tipassa kolme viikkoa, kun sappi tulehtui, vaikka sitäkään ei diagnosoitu -tosi yllättävää! Siinä vaiheessa kun maksa-arvot heitti häränpyllyä, oli jo pakko vähän hutkia ja tutkia. Sappi poistettiin 9kk synnytyksestä. VAjaatoiminta oli paremmalla tolalla imetysjan, mutta alkoi taas lyödä tulta pesään kun imetys loppui. Sama toistui seuraavan kohdalla.
Toinen raskaus oli jo yhtä helvettiä! Oksensin tolkuttomasti 5kk, ja sen jälkeen tuntui, että olisiko parempi kuolla, niin sairas olin. Neuvolalääkärille aina yritin jotain sanoa, ja se taputti olalle että kaikki on ihan hyvin, joopa joo. Loppuvaiheessa kilpirauhanen tulehtui niin, etten meinannut henkeä saada, ja kipu oli sietämätön. Se säteili korviin ja päänsärky meinasi tappaa minut. Diagnoosi oli mononukleoosi, ihan tässä naurattaisi, jos ei veetottaisi.
Synnytyksen jälkeen hieman helpotti, mutta sairas olin. Sitten kun en enää jaksanut olla pystyssä kuin hetken ja menin läähättämään sängyn pohjalle, oli pakko taas yrittää saada joku diagnoosi. Puolen vuoden juoksu keskussairaalassa ja kaikki maailman tutkimukset, eikä lääkettä herunut, sillä arvot kuulemma heittelevät. Joopa joo, heittelihän ne, sillä niitä otettiin mihin kellon aikaan sattui käymään. KUKAAN ei kertonut mitään aamuarvoista, voi sun pe....le!
Imetys onnistui molemmilla kerroilla, mutta synnytyksen käynnistävä hormoni puuttui. Molemmat lapset ovat TODELLA allergisia, pojalla neurologinen häiriö, mutta älyä löytyy kuin pienestä kylästä molemmilla - joten tyhmiä eivät ole. Astma vaivaa molempia, ja tytön suolisto on aika kehittymätön, eli ruoka ei vain sovi.
Itse olen varma siitä, että kilpirauhanen on vaikuttanut tähän allergia-asiaan, sillä minulta löytyi keliakiavasta-aineita verestä, vaikka ei keliakiaa ollutkaan, ja olen allargisoitunut ties mille vajaatoiminnan aikana.
Tunnen suurta syyllisyyttä siitä, etten ole saanut diagnoosia ajoissa, ja olen ollut raskaana silloin kun se ei ole missään nimessä ollut suotavaa. Kun taistelen edelleen vaivojeni kanssa, niin tekisi mieli kuristaa aina joku onneton TK-tapaus, joka sotkee elimistön aina välillä väärillä neuvoillaan. Nyt viimeksi sain migreenilääkkeen, jonka ohjeessa luki ettei sovi tyroksiinin kanssa. Ajattelin lääkärin kuitenkin tietävän jotain, vaan mikä olikaan tulos?! Helvetillinen viikko, jonka ansiosta, sain viikon mogreenin, vajaatoimintan oireet ja paskamaisen olon - hip huraa TK!!!! Tämä tyttö lähtee nyt kierrokselle sisätautilääkäri, silmälääkäri ja neurologi - kivaa! Jaa miksi ei jo aiemmin? No, tämä tyttö kun opiskelee, ja valtiohan ei kustanna tätä lystiä, kun muutenkin ollaan sitä mieltä, että köyhät ei tarvitse mitään erikoislääkäriä. Ja mehän tiedämme, että TK auttaa aina

Että silleen - Aurora


IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 72

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (29.9.2003, 11:20)
Moi Aurora! Tiedän tunteesi, minulla on samoja fiiliksiä vaikkakin tästä rinnakkais-sairaudesta eli keliakiasta. Oireilut vatsan osalta alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten ja kun kieltäydyin gastroskopiasta helvetillisen kolonoskopia YRITYKSEN jälkeen, niin annettiin kieltäytyä eikä tutkittu enempää. Ei sanottu että on esilääkitystä jossa ei satu ja että se TÄYTYY tehdä että saadaan selvyys ja mistä minä alle parikymppinen olisin silloin mistää mitään tiennyt ja osannut vaatia vaan kärsin hiljaa kunnes taas yritin vikistä eri lääkäreille vaivojani kun pahenivat. Ja osa sanoi vaan että vähennä kahvia ja leipää jos ne kerran tuntuu pahentavan oireita tms. paskaa.

Jouduin lopettamaan opiskelut ja yritin taas jonkun ajan päästä, sain päätökseen (kipeänä ja väsyneenä) ja sitten menin NIIN huonoon kuntoon että en jaksanut kuin juosta vessan ja sängyn väliä ja soitin itkua tuhertaen suolilääkärille että NYT on jotain PAHASTI vialla. Ja pääsin osaavalle lääkärille joka jo oireista tiesi että keliakiahan se on ja tähystyksessä siunaili huonoon kuntoon mennyttä suolta nuorella ihmisellä. No dieetti alkoi ja nukka suoleen kasvoi takaisin mutta oireet on ja voi "hyvin" vielä viiden vuoden jälkeenkin. On kokeiltu jättää pois vaikka mitä ja mikään ei paranna oloa. On myös tutkittu muita suolistosairauksia, mutta kaikki näyttäs olevan kunnossa.

Ja sitten löyty VAHINGOSSA tää vajaatoiminta (tai että tsh oli nousussa, ja suolilääkäri ei voi uskoa vajaatoimintaiseks kun vatsa on ihan seko) mutta kuten eräs toinen lääkäri sanoi, voi ja todennäköisesti mun vatsa on ihan omansa eikä liity tähän vajikseen. Eli mulle on turha ootella ummetusta jos ruetaan "oottelee" että kaikki vajiksen oireet ilmenis.
Nyt kun oon syöny viitisen viikkoa thyroksiinia ja vajaan pari viikkoa kokonaisen päivässä, siitä lähtien maha on menny taas huonompaan kuntoon, on etova olo kokoajan eli pelkään nyt kuitenkin että vaikuttaa vatsaan huonosti, mutta muuta en ole huomannutkaan (siis mitään hyvää vaikutusta). Tosin syksyisin mun vatsa on aina pahentunut eli nyt en tiedä pahentaako thyroksiini vielä entisestään oloa vai ei.
Tämän takia (keliakia) musta tuntuu että koko elämä on pilalla, se on pilannu jo niin monta vuotta mun elämästä, sen parhaan nuoruusiän ja perkele ei lopu näköjään ikinä.
Aina kun jotain uutta löydetään tai yritetään kokeilla, olen toivonut että no nyt se paraneminen lähtee, mutta kissanpaskat, mikään ei auta.
Olen laihtunut pikkuhiljaa koko ajan (tämäkin tietysti puhuisi vajaatoimintaa vastaan, mutta kun se suoli ei pidä mitään sisällään, ni eikai se voi kilojakaan lisätä). Ja kohta alkaa kilot mennä jo liian pieniksi jos vielä kovin putoaa ja jos tää thyroksiini vielä lisää tuota ni, eipä hyvin käy, siksi kai se mun oma lääkäri ei halunnu aloittaa mulle tätä lääkettä vaikka verikokeet puhuikin sen puolesta.
Enkä tiedä kyllä syökö tätä pitkään jos muuta parempaa ei ala näkyä...Nyt on huono päivä, kaikki mättää ja elämä ei tunnu elämisen arvoiselta ollenkaan
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

Mahavaivoista(29.9.2003, 11:48)
>Tiedän tunteesi, minulla on samoja fiiliksiä vaikkakin tästä rinnakkais-sairaudesta eli keliakiasta.

No mullehan oli se keliakia varmaan jo kolkuttelemassa, mutta onneksi sain sen kilpparidiagnoosin ennen.

>niin annettiin kieltäytyä eikä tutkittu enempää.

Idiootit! Eihän sairas ihminen jaksa olla yhtä reipas kuin terve ihminen, ja taas terve ihminenhän ei käy lääkärissä, vaikka lääkäri olettaa että sairas on yhtä reipas kuin se terve yksilö!

>Ei sanottu että on esilääkitystä jossa ei satu ja että se TÄYTYY tehdä että saadaan selvyys ja mistä minä alle parikymppinen olisin silloin mistää mitään tiennyt ja osannut vaatia vaan kärsin hiljaa kunnes taas yritin vikistä eri lääkäreille vaivojani kun pahenivat.

No nehän vaikka nukuttaa hetkeksi jos muu ei auta!

>Ja osa sanoi vaan että vähennä kahvia ja leipää jos ne kerran tuntuu pahentavan oireita tms. paskaa.

Paskaa olen kuunnellut minäkin niin paljon, että nykyään tahtoo olla heti se paskasuodatin päällä jos juttu menee sille linjalle

>No dieetti alkoi ja nukka suoleen kasvoi takaisin mutta oireet on ja voi "hyvin" vielä viiden vuoden jälkeenkin. On kokeiltu jättää pois vaikka mitä ja mikään ei paranna oloa.

Tuli vaan mieleen, että olethan jättänyt maidon pois ruokavaliosta, tai ainakin siirtynyt siihen luomuversioon? Erittän järkevä kokeilu olisi!

http://www.susiraja.net/sivut/susielamanmeno/2263

Käypäs lukemassa tämä linkki, ja mieti asiaa. Aina kannattaa kokeilla! Itse olen jättänyt maidon pois ruokavaliosta.

> On myös tutkittu muita suolistosairauksia, mutta kaikki näyttäs olevan kunnossa.

Joo, mutta tätä asiaa ei pystytä tutkimaan.....

>Ja sitten löyty VAHINGOSSA tää vajaatoiminta (tai että tsh oli nousussa, ja suolilääkäri ei voi uskoa vajaatoimintaiseks kun vatsa on ihan seko) mutta kuten eräs toinen lääkäri sanoi, voi ja todennäköisesti mun vatsa on ihan omansa eikä liity tähän vajikseen.

VÄÄRIN!!!!! Siis itselläni oli nimenomaan se vatsa myös ylitoiminnalla, eikä ummetuksella. NOin yksinkertaista tämä ei ole, sillä kilpirauhanen vaikuttaa kaikkiin sisäelimiin, ja sitten sun täytyy muistaa se sappi, joka aiheuttaa myös vatsakivut ja tosi pahan ripulin.

>Eli mulle on turha ootella ummetusta jos ruetaan "oottelee" että kaikki vajiksen oireet ilmenis.

HAHAA, kuin koira veräjästä ajatteli lääkäri, just!

>Nyt kun oon syöny viitisen viikkoa thyroksiinia ja vajaan pari viikkoa kokonaisen päivässä, siitä lähtien maha on menny taas huonompaan kuntoon, on etova olo kokoajan eli pelkään nyt kuitenkin että vaikuttaa vatsaan huonosti, mutta muuta en ole huomannutkaan (siis mitään hyvää vaikutusta).

Ei tunnu vielä missään tuo aika. Pahin ongelma oli, kun vajaatoimintaani alettiin hoitaa, oli juuri tuo pahoinvointi, joka oli siis järkyttävää. E-pillerit sitten vielä lisää sitä, joten mieti tätäkin asiaa. Mulle endo sanoi, että jos sairastaa pitkään, niin ensin käy niin, että elimistö romahtaa täysin, ja sitten vasta alkaa se paraneminen. Ajattele nyt! ELimistö on tottunut johonkin, ja nyt sitä kauhun tasapainoa mennään sorkkimaan, niin kaikki menee aluksi sekaisin. Käytä kevyttä dieettiä, ja juo paljon, lisää maitohappobakteereja ja vitamiinia, sulla on varmasti vajausta.

>Tosin syksyisin mun vatsa on aina pahentunut eli nyt en tiedä pahentaako thyroksiini vielä entisestään oloa vai ei.

Usko pois, itselleni alku oli yhtä helvettiä, juodut odottamaan kyllä jonkun aikaa ennen kuin olo paranee. En halua masentaa, mutta itselläni meni siihen monta vuotta....

>Tämän takia (keliakia) musta tuntuu että koko elämä on pilalla, se on pilannu jo niin monta vuotta mun elämästä, sen parhaan nuoruusiän ja perkele ei lopu näköjään ikinä.

Keliakia ja kilpirauhanen liittyy vahvasti yhteen, molemmat autoimmuunisairauksia. Yksi ajattelemisen arvoinen asia on ruoka-allergia, jos muu ei auta. Dieetti päälle, ja siitä sitten pikkuhiljaa laajentamaan ruokavaliota.

>Aina kun jotain uutta löydetään tai yritetään kokeilla, olen toivonut että no nyt se paraneminen lähtee, mutta kissanpaskat, mikään ei auta.

No, mulla taitaa olla edessä ne reumakokeet - mutta perkele, mä en luovuta ennen kuin haudassa makaan!

>Olen laihtunut pikkuhiljaa koko ajan (tämäkin tietysti puhuisi vajaatoimintaa vastaan, mutta kun se suoli ei pidä mitään sisällään, ni eikai se voi kilojakaan lisätä).

Laktoosivaiva laihduttaa kivasti, kun suoli toimii niin liukkaasti.

>siksi kai se mun oma lääkäri ei halunnu aloittaa mulle tätä lääkettä vaikka verikokeet puhuikin sen puolesta.

Sairaus kuin sairaus tulee hoitaa. yksi asia kerrallaan siis. Tyroksiinissakin on sitä laktoosia muuten....

>Enkä tiedä kyllä syökö tätä pitkään jos muuta parempaa ei ala näkyä...Nyt on huono päivä, kaikki mättää ja elämä ei tunnu elämisen arvoiselta ollenkaan

Tiedän tunteen, mutta hei! Kokeile näitä juttuja mitä ehdotin, ja anna vatsalle aikaa. Se maitotauti esim. alkaa parantua vasta muutaman viikon dieetin jälkeen, ja jos maito vaivaa niin naudanlihalle hyvästit! Näin se vaan on! TSemppiä sulle, ja kerro oliko jotain apua tästä....

Aurora


IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 72

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (29.9.2003, 12:40)
Voi Aurora, kaikki nuo on kokeiltu ja EI APUA
laktoosi on tutkittu, ei ole eikä maito pahenna millääntavoin. Susiraja on tuttu ja luomuakin kokeiltu ja täysin maidottomallakin oltu puolisen vuotta, eikä apua (ja niin maidottomalla kuin tuoteselosteisiin voi luottaa ja järjellä ja ammattitutkinnolla voi olla).
Ja ruoka-allergeenit testattu ja kokeiltu kotioloissa, ei minkään pois jättäminen tuo tulosta. Ainostaan kahvi pahentaa ja olenkin jättänyt sen pois, ihan harvoin pienen kupillisen voi juoda jos kovin kolottaa kahvihammasta.
Olen myös jättänyt liian rasvaisella mässyttelyn, ei auta sekään.
Ainoa mitä pelkään voi olla kuitenkin esim. crohnin tauti joka joskus, hups, vahingossa löydetään (vielä se ei tähystyksissä ilmoittele itsestään)
joopajoo.

Mutta sitten olisi vielä kysymys sinulle: siis sinullakin oli kilpparin vajaatoiminta JA vatsan "ylitoiminta"????
Tämä tieto tulee sitten uutena suolilääkärille, niin kovasti hän minulle todisteli ettei voi olla mahdollista tällainen yhdistelmä vaan vajaatoiminnassa on AINA suolen toiminnan hidastuminen...
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

Jatkoa vatsavaivaan(29.9.2003, 13:51)
Noniin,
jatketaanpa Keskustelua olisi tietty voinut käydä privatisti, mutta musta on paljon tärkeämpää, että kaikki pääsevät lukemaan miten muilla menee, tai ei mene...

>kaikki nuo on kokeiltu ja EI APUA
laktoosi on tutkittu, ei ole eikä maito pahenna millääntavoin.

No ainakin hyvä että on kokeiltu, ja vaikka minäkin täällä kokeilen vaikka ja mitä, niin eipä sitä tiedä mikä vaivaa ja miksi.

>Ja ruoka-allergeenit testattu ja kokeiltu kotioloissa, ei minkään pois jättäminen tuo tulosta.

Noi toi on nyt niin hankala juttu, etten usko heti siltä seisomalta. KAhden suolisto-oireisen allergikon äitinä voin kertoa, että dieetti on suunniteltava todella huolella. Ja aloitetaan tyyliin riisi ja vesi ja possunliha. Sitä ensin pari viikkoa eikä mitään muuta, ja sitten YKSI kerrallaan lisätään ruoka-aineita, tyyliin suola, maito, sipuli, eikä tyyliin lihaliemi ja muut moniaineiset valmisteet. Sinun tulee huomata, että minkään yksittäisen aineen poisjättäminen ei välttämättä tuotakaan tulosta, sillä ongelmana saattaa olla useampi eri aine.

>Ainostaan kahvi pahentaa ja olenkin jättänyt sen pois, ihan harvoin pienen kupillisen voi juoda jos kovin kolottaa kahvihammasta.

Pahentaa se mullakin, mutta jollainhan sitä on itseään palkittava

>Olen myös jättänyt liian rasvaisella mässyttelyn, ei auta sekään.

Sama vika, mutta närästää vähemmän.

>Ainoa mitä pelkään voi olla kuitenkin esim. crohnin tauti joka joskus, hups, vahingossa löydetään (vielä se ei tähystyksissä ilmoittele itsestään)

No ei sitä pelätä tarvitse, itse asiassa tiedän siitäkin aika paljon, sillä tätini sairastaa kyseistä tautia, valitettavasti! Jos sitä tautia haetaan, niin KOKO suoli tulee tähystää mahalaukusta peräsuoleen saakka! Se voi sijaita missä kohtaa tahansa, ja aina se sieltä löytyy jos on olemassa.
Lisäksi on olemassa muitakin autoimmuunisairauksia, joihin kuuluvat mahavaivat. REumataudit on yksi suuri ryhmä.

>Mutta sitten olisi vielä kysymys sinulle: siis sinullakin oli kilpparin vajaatoiminta JA vatsan "ylitoiminta"????

Kyllä! Ravasin vessassa monta kertaa päivässä, ja välillä oli ihan vesiripulia. Muistaakseni luin jostain Suomen Potilas- lehdestä, että se selittyy juuri sillä, että ihmisen elimistö on niin monimutkainen ja toisten sisärauhasten eritys muuttuu eri tavalla, ei siis mitenkään mahdoton juttu.
Toinen oire olivat flimmerit, eli sydän meni tuhatta ja sataa ja pulssi oli nopea?! Mulle on ainakin turha selittää ettei se ole mahdollista.

>Tämä tieto tulee sitten uutena suolilääkärille, niin kovasti hän minulle todisteli ettei voi olla mahdollista tällainen yhdistelmä vaan vajaatoiminnassa on AINA suolen toiminnan hidastuminen...

Hohhoijaa, ja missähän tämä neropatti on töissä, kuuntelis potilaitaan. Hassua tässä on se, että nykyään jos lääkeannosta pitää muuttaa, kun vajaatoiminnan oireet tulevat, niin tässä vaiheessa yllättäen onkin ummetus kiusana. Mutta enhän minä nyt lääkityksen ansiosta ole enää NIIN pahassa jamassa kuin ennen

Aurora


IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 293

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (29.9.2003, 19:35)
Moi Soikkuli

Käys vilkasemassa
wnet.suomi.net/kotisivu/kirsi.koskinen/

Toi ruokavalio käy Crohnin tautia, haavaista paksunsuolen tulehdusta (colitis ulcerosa), keliakiaa ja ruuansulatusjärjestelmän toiminnallisia häiriöitä sairastaville.

Sun täytyy kokeilla tota, jos et ole jo kokeillut.

Ummetuksesta: sille suolilekurille terveisiä, etten koskaan ole kärsinyt ummetuksesta, tosin siihen vaikuttaa erilainen ruokavalio, ei siis esim. kahvia, sokeria - tilastosta poimittu n.7 grammaa/pvä, valk.jauhoja. Runsaasti vihanneksia ja täysjyvätuotteita, lihan tilalle kalaa, 2-3 litraa vettä päivässä.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
ElsaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (30.9.2003, 10:15)
Hei!

Vatsaa vääntää myötätunnosta teidän juttuja lukiessa.

Katsoin eilen Ben Furmanin ohjelman osteoporoosista. Onko teille tehty DEXA-kuvausta mahdollisen osteoporoosin toteamiseksi? Keliakia oli muutoin terveellistä elämää eläneen miehen osteoporoosiin sairastumisen syy. Myös kilpirauhassairaudet ja varsinkin thyroksiinin käyttö pahentavat luukatoa. Ymmärrän nyt hyvin, miksi lääkärit nihkeästi määräävät thyroksiinia epävarmoissa tapauksissa.
Onnekseni minulle näyttää riittävän 0,1 mg, vaikka minulla ei ole kilpirauhasta. Ainakin minut Meditieto-messuilla kuultu luento osteoporoosista ja eilinen ohjelma pelästytti. Kuinkahan moni sairastaa tietämättään osteoporoosia kunnes kompastuu ja sairaus paljastuu mahdollisesti liian myöhäisessä vaiheessa.

t.Elsa
IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 72

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (30.9.2003, 12:30)
Aurora:
>No noi nyt on niin hankala juttu, etten usko heti siltä seisomalta. Kahden suolisto-oireisen allergikon äitinä voin kertoa, että dieetti on suunniteltava todella huolella.

Usko tai älä ja vaikken olekkaan äiti, uskoisin minäkin jotain tietäväni dieeteistä, vai meniköhän dieettikokin tutkinto hukkaan.

> No ei sitä tarvitse pelätä, itseasiassa tiedän siitäkin aika paljon, sillä tätini sairastaa kyseistä tautia, valitetavasti! Jos sitä tautia haetaan, niin KOKO suoli tulee tähystää mahalaukusta peräsuoleen saakka! Se voi sijaita missä kohtaa tahansa, ja aina se sieltä löytyy jos on olemassa.

Valitettavasti olet väärässä. Jotain tiedän minäkin, itselläni sitä on epäilty ja epäillään ja miehelläni on cu eli haavainen paksusuolen tulehdus (joka onneksi on pysynyt aisoissa lääkityksellä).
Olemme kahlanneet läpi crohnin ja cu.n tautihistoriaa niin lääkäreiden kuin kohtalontovereiden kanssa, joten tuttua on.
KOKO suolta ei voida tähystää, ohutsuoli on sen verran pitkää kamaa ettei sinne millään tähystimillä päästä. Taitaa kapselikamera olla ainoa tällä hetkellä joka tuo KOKO suolen näkyviin ja varmuuden taudista, muttei sitä tehdä kuin verenvuotoja selvitettäessä tai muutoin sen käyttö on todella hyvin perusteltua (on meinaan niiiin kallis tutkimus julkisella tehtävänä etteivät käytä kuin selvittämättömissä vuodoissa).
On tietysti magneetti-ja röntgen tutkimukset, muttei ne ole niin varmoja (onpa tehty mullekkin ja varjoaine hulahti vartissa läpi, se tieto saatiin).
On useita tapauksia (tiedän keskusteluista) että on tutkittu vuosikausia eikä löydetty kuin esim. sattumalta leikkauksella tái siten ei ole päästy sinne asti tähystimellä jossa tauti lymyää. Itseasiassa en kaivannut tietoa näistä asioista, en muista pyytäneeni(ja jotenkin hyppäsit silmille) vaan halusin kertoa turhauttavista vuosista ja tunteesta joka tulee kun ei löydetä apua ja hoitoa sairasteluihin ja huonoihin oloihin jne.

Kylmäkalle: kiitos vinkistä, mutta tuttua on tuokin...
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

Soikkuli(30.9.2003, 13:30)
Moi,
pyydän TOSI paljon anteeksi jos jotenkin hypin silmillesi, se ei ollut tosiaankaan tarkoitukseni Sitä vain kelaa kaikki asiat tässä läpi ja kun ei tiedä toisen taustasta kaikkea niin voipi väärinkäsitys olla liki aika pian. Vastaanpa vielä joihinkin asioihin, sillä ne vaativat tarkentamista joiltain osin - mutta en halua suututtaa mitenkään, muista se! Ja muutenkin, on hyvä tietää kaikista rinnakkaissairauksista myös, tässä minäkin kyselen nyt sinulta vähäsen. Arvostella en halua, ja tiedän tunteesi niin hyvin.

>Usko tai älä ja vaikken olekkaan äiti, uskoisin minäkin jotain tietäväni dieeteistä, vai meniköhän dieettikokin tutkinto hukkaan.

Kokki olen minäkin, mutta olen huomannut kahden allergikon kanssa eläessäni ja heidän hyvinvoinnistaan huolehtiessani, että eipä ole paljoa ollut apua dieettikokin tutkinnosta kun lapseni on tarhaan mennyt En sano tätä juuri sinusta, vaan perustan tämän ihan omaan kokemukseeni ns. ammatilaisista!!!! Hirvittävin limbo on joka halvatun kerta, kun pitää rautalangasta vääntää, että keliakia ja vilja-allergia on IHAN ERI JUTTU. Joten, kun ihminen sanoo pitäneensä dieettiä, niin yleensä se on ihan jotain muuta.... Ja sitten on vain niin, että aina ei sitä syyllistä saada kiinni.

>Valitettavasti olet väärässä. KOKO suolta ei voida tähystää, ohutsuoli on sen verran pitkää kamaa ettei sinne millään tähystimillä päästä.

Tuota noin, minun tätini suoli on kyllä tähystetty alusta loppuun, helvatin pitkä aika siihen meni, ja hän oli huumattuna sen ajan. Tauti sijaitsee hänellä ohutsuolessa, ja sitä ei pääse tähystämään paksusuolen kautta vaan yläkautta. Nyt kun vaihdevuodet ovat alkaneet, niin tauti on rauhoittunut, ilmeisesti hormonitoiminta saattaa ärhäköittää tautia melkoisesti, häntä on leikattu monet kerrat, ja tauti on uusinut saman tein. Luulisin siis tietäväni jotain minäkin....HYKS:ssä muistaakseni häntä on hoidettu, ja hoidetaan edelleen.

>Taitaa kapselikamera olla ainoa tällä hetkellä joka tuo KOKO suolen näkyviin ja varmuuden taudista, muttei sitä tehdä kuin verenvuotoja selvitettäessä tai muutoin sen käyttö on todella hyvin perusteltua (on meinaan niiiin kallis tutkimus julkisella tehtävänä etteivät käytä kuin selvittämättömissä vuodoissa).

No, jos sinulla tauti on, niin se näkyy kyllä verikokeissa sitten aika pian. Sen verran vakava sairaus kuitenkin kyseessä, että ei se siellä ihan ilman mitään muutoksia majaile. Mites ne veriarvot?

>On tietysti magneetti-ja röntgen tutkimukset, muttei ne ole niin varmoja (onpa tehty mullekkin ja varjoaine hulahti vartissa läpi, se tieto saatiin).

No tuo on varma, tädilleni sanottiin, että ainoa varma keino saada selville on tähystää koko suoli, en sitten tiedä oletko väärän oven takana vai missä vika? Eikö veriarvot anna aihetta tutkimuksiin?

>On useita tapauksia (tiedän keskusteluista) että on tutkittu vuosikausia eikä löydetty kuin esim. sattumalta leikkauksella tái siten ei ole päästy sinne asti tähystimellä jossa tauti lymyää.

No eikö näilläkään ihmisillä ei ollut niitä yleisiä muutoksia, kuten senkan nousu, hemoglobiinin voimakas lasku jne. Verta on yleensä ulosteessa myös, ei varmaan kaikilla.
Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, sillä omakin vatsa on mikä on Jos tauti lymyää niin, että mikään ei kerro siitä, edes verikokeet, niin alan saada minäkin itselleni diagnoosin tästä taudista, sen verran veetottaa nämä suolivaivat.

>Itseasiassa en kaivannut tietoa näistä asioista, en muista pyytäneeni(ja jotenkin hyppäsit silmille) vaan halusin kertoa turhauttavista vuosista ja tunteesta joka tulee kun ei löydetä apua ja hoitoa sairasteluihin ja huonoihin oloihin jne.

Turhautunut olen minäkin, ja niin monta kertaa olen kuullut, että ei sulla voi olla tätä ja tätä. En jaksa kaikkea edes kertoa.....Jossain vaiheessa ajattelin aina itsekseni, että hei, ei minulla ole ainakaan nyt sitten aivokasvainta, MS-tautia, keliakiaa.....sekin helpotti. Enpä voi muuten lohduttaa, kuin että moni muukin kärsii samasta tai jostain vastaavasta. Itse kärsin kaiken aikaa ja joskus aina pelottaakin, että mikähän tauti tässä on takana, mutta sitten taas ajattelen, että pakko sitä on vain elää ja yrittää NAUTTIA elämästä - muunlaista kun ei nyt vain saa.

Aurora


IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 72

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (30.9.2003, 17:40)
No höh, saat anteeksi
Onpa kumma jos dieettikokit ei osaa hommaansa, mutta onpa noita (tk)lääkäreitäkin, jotka ei tiedä muusta kuin nuhakuumeesta. SEn mä vielä ymmärrän ettei tarjoilijat aina oo "ihan mukana" mutta kyllä kokin (saati sitten dieettisellaisen) tulisi hallita ruokavaliot...ainaki luulis niin.

Ehdottomasti haluan tietää sen tähystyksen nimen jossa KOKO suoli on tähystetty (kysäseppä tädiltäs) sillä meistä kukaan ei tiedä, ole kuullut sellaisesta (meillä tarkoitan näitä kohtalontovereita joita on aika monta).
Enteroskopialla mennään pitkälle ohutsuoleen (ja tehdään nukutuksessa, mulla edessä, jos eivät myönny kapselikameraan) mutta tietääkseni silläkään ei KOKO ohutsuolta pystytä tähystämään.

Noista verikokeista, mulla olleet normaalit, pahojen vatsatautien yhteydessä senkka kovasti koholla, mutta sanottu että johtuu vain siitä sen hetkisestä pöpöstä. Hb mulla hyvä, no laihtunut olen kuten sanoinkin.
Mitä muilta tiedän, osalla on esin hb vain hieman laskenut ja silti tulehdus, toisilla tulehdusarvot huimat jne.
Eli eipä tässäkään ole yhtä kaavaa vaan jokaisella vähän erilailla. Eihän se niin mene että jos yhdellä on tietyt oireet, täytyy ne olla kaikilla samaa tautia kärsivillä, eikös. Ja vertakaan ei kaikilla tule kuin nimeksi ja toisilla vuotaa loronaan vessakäynnillä.

MInulla esim. keliakiaa ei todettu verikokein, siis verikokeitten perusteella mulla ei sitä ollut, mutta tähystys näytti PAHAN atrofian ja ruokatorven tulehdusta ja verikokeet ok.
Miehelläni oli sillointällöin ollut verta, mutta "miehenä" ei välittänyt vaan arveli johtuvan esim. "pukamista" jne., tällöin veriarvot vielä normaalit vuosittaisessa tarkastuksessa, kunnes paheni vauhdilla ja verta tuli paljon ja maha ihan sekaisin, voimat loppu. Suoraan tähystykseen ja cu löytyi ja silloin oli jo verikokeetkin päin prinkkalaa.

Eli mitä tästä opimme -EMME MITÄÄN!
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 72

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (30.9.2003, 18:30)
Elsallekkin piti vastaamani eli ei ole ehdotettukaan moisia kuvauksia, mimmonen se on? Jäi eilen katsomatta toi ohjelma, kun aatelin ettei siinä nyt ole mitään mua kiinnostavaa...
No, syön kyllä kalkkilisää ja paljon juustoa
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

Noi voi sentään :((1.10.2003, 09:11)
Moi,
en näe tätiäni juuri lainkaan johtuen pitkistä matkoista, mutta voisin tässä pirauttaa hänelle heti kun tulee sopiva rako - nyt on meneillään muuttopuuhat, joten sanotaanko että viimeistään ensi kuun alussa?

>Ehdottomasti haluan tietää sen tähystyksen nimen jossa KOKO suoli on tähystetty (kysäseppä tädiltäs) sillä meistä kukaan ei tiedä, ole kuullut sellaisesta (meillä tarkoitan näitä kohtalontovereita joita on aika monta).

EN tiedä onko sillä mitään nimeä, mutta kyllä minusta hän sanoi, että se tähystettiin kokonaan, sillä haluttiin kartoittaa tilanne täysin. Hänellä on paksusuoli todella ylipitkä ja mutkainen, ja sen tähystäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin ohutsuolen. Yrittivät ensin mennä ohutsuoleen sitä kautta, mutta oli pakko mennä sitten yläkautta, kun oli niin vaikea homma. Ja se tähystys tehtiin joskus aikaa sitten jo, ei ole mikään uusi niksi. Ennen kuin hänellä sairaus yleensäkään todettiin, niin siitä ei vielä tiedetty oikein mitään, vaan luultiin hänellä olevan anoreksia(ja oksentavan ruokaa). Oli hiuskarvan varassa, että selvisi, sillä hän sai jotain lääkettä, minkä johdosta hänelle tuli haimatulehdus, ja sisko lähti ITSE viemään häntä aluesairaalaan, kun TK ei ottanut vastaan. Siellä sitten sanottiin, että se oli sitten tuntien kysymys enää olisiko hengissä selvinnyt!

>Enteroskopialla mennään pitkälle ohutsuoleen (ja tehdään nukutuksessa, mulla edessä, jos eivät myönny kapselikameraan) mutta tietääkseni silläkään ei KOKO ohutsuolta pystytä tähystämään.

No niin hän kyllä minusta sanoi, ja suoltahan on leiketykin kun ollaan poistettu niitä sairaita kohtia, jotka tukkivat suolen. Ja hänelle on aina sanottu, että ainoa konsti saada selville se tauti on tähystys, joten todella outoa jos sitä ei tehdä?! Se kestää monta tuntia ja on tosi rankka, diettikin itsessään rasittaa...

>Noista verikokeista, mulla olleet normaalit, pahojen vatsatautien yhteydessä senkka kovasti koholla, mutta sanottu että johtuu vain siitä sen hetkisestä pöpöstä.

Hänellä kyllä oli arvot perseellään, senkkakin jotain huimaa siinä vaiheessa. Hemoglobiinihan ei imeydy kun suoli temppuilee. Ja mulla se ei imeytynyt, kun ´kilppari yski.

>Hb mulla hyvä, no laihtunut olen kuten sanoinkin.

Laihtuminen on yksi oire, ja varma oire vatsavaivojen suhteen. Oletko Chronin taudin listalla keskustelemassa, muistaakseni joskus törmäsin netissä siihen?

>Mitä muilta tiedän, osalla on esin hb vain hieman laskenut ja silti tulehdus, toisilla tulehdusarvot huimat jne.

Riippuu ilmeisesti siitä, missä kohtaa tulehdus on suolessa. Tähän tautiin ei auta kuin hulppea annos kortisonia ja muuta myrkkyä siinä määrin, että tukka on pystyssä. Tädille ei joskus TK kirjoittanut reseptiä, kun anoivat, että tähän määrään lääkettä kuolee, ja täti sanoi siihen, että hän kuolee jos ei saa tätä määrää lääkettä. Ja eikun soittamaan HYKS:iin.

>Eli eipä tässäkään ole yhtä kaavaa vaan jokaisella vähän erilailla. Eihän se niin mene että jos yhdellä on tietyt oireet, täytyy ne olla kaikilla samaa tautia kärsivillä, eikös. Ja vertakaan ei kaikilla tule kuin nimeksi ja toisilla vuotaa loronaan vessakäynnillä.

Oujee, sama juttu täällä kilpparipalstalla Siksi onkin hyvä vaihtaa kokemuksia, että tieto karttuu, sillä lääkärihän tietää vain "klassiset" tapaukset.

>MInulla esim. keliakiaa ei todettu verikokein, siis verikokeitten perusteella mulla ei sitä ollut, mutta tähystys näytti PAHAN atrofian ja ruokatorven tulehdusta ja verikokeet ok.

Sä olet sitten gluteenittomalla dieetillä? Mulla tähystettiin myös joskus, ja silloin oli palanut kaikki kurkusta ohutsuoleen kiitos sapen. Veren maku suussa koko ajan Joskus myöhemmin sitten tutkittiin se keliakia, mulla oli veriarvot viitteenä taudille, mutta suoli taas nätti kuin mikä. Ne arvot muuten normalisoitu, kun kilpparia hoidettiin.... Olen muuten huomannut, että mulle ei sovi mitkään makeutusaineet, ja se inuliini on oikeaa myrkkyä(sitähän on noissa kevyttuotteissa).

>Miehelläni oli sillointällöin ollut verta, mutta "miehenä" ei välittänyt

Niin tuttua.....omalla miehellä toinen vaiva mutta sama asenne - jalat edellä hautaan!

>Eli mitä tästä opimme -EMME MITÄÄN!

No ei nyt sentään, mä sain ainakin paljon uutta tietoa taas Mä aloitan tässä lekurikierroksen itsekin, ja katson mitä siitäkin tulee, hohhoijaa, ei varmaan jää taas kuin luu vetävän käteen - mutta yritän nyt kuitenkin.
Tsemppiä sulle, mä pidän ainakin peukut pystyssä, että saat vielä apua. Ja kun saat, niin kerro se meille muillekin sitten. Palaan tuohon sun tautiin sitten vielä uudelleen, kun olen haastanut tätiäni siitä asiasta....

Aurora


IP: Tallennettu
ElsaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Raskausaika ja vaajatoiminta (1.10.2003, 13:48)
Hei!

Ben Furmanin ohjelma tulee uusintana TV1 lauantaina klo 8.05. Kannattaa vaikka videoida, jos ei ehdi muuten katsomaan, on sen verran hyvää asiaa mm. keliakian aiheuttamasta luukadosta ja DEXA-kuvauksesta. Ruuasta imeytyy vain n. 25% kalsiumista (meditietomessuilla sanottua). Imeytymishäiriösairauksissa hyöty on vielä huonompi. Kalkkitablettien säännöllisellä käytöllä on parempi tulos. Itselläni on hypokalsemia, jonka hoitoon kokeilin kesän ajan käyttää runsaasti vähälaktoosisisia maitotaloustuotteita. Ei ollut apua, piti aloittaa kalkkitablettien syönti d-vitamiinin kera uudelleen. Siispä aamulla thyroksiini, illalla kalkkitabletti ja päivällä puoleen väliin rautaa c-vitamiinin kanssa.

Hyviä vointeja!
t.Elsa
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team