kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 22:29
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: \"Syöpätaudit ei ota meihin\"
minttuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

\"Syöpätaudit ei ota meihin\"(16.11.2003, 20:41)
Tapasin noin puoli vuotta sitten sisätautilääkarin (ainakin 65 vuotias!), jolla oli tosiaan aikaa keskustella kilpirauhasen vajaatoiminnasta, istuttiin vallan taulun ääressä, ja hän piirti liidulla, mistä tässä vajaatoiminnassa on kysymys. Hän kertoi mm kuinka joidenkin ihmisten vastustuskyky lisääntyy sairalloisesti niin paljon, ett se hyökkää myös itseä ja omia esim hormoonitoimintoja vastaan,kuten taistelee kilpirauhashormoonin tuotantoa vastaan, ja aiheuttaa vajaavuutta, josta meidän sairaus hänen mielestään johtuu. Se mikä oli hyvin lohdullista hänen kertomuksessa, että meillä on niin hyvin kehittynyt vastustuskyky, että esim syöpäsairaudet eivät juuri haittaa meitä, sanoi myös, että ei myöskään influessan tartu niin helposti. Ainakin itse pidän itseäni terveenä, en juuri koskaan ole sairas. Lääkäri kertoi myös, että taipuvuus "agressiiviseen" vastustuskykyyn kulkee usein suvussa, ja jokin tulehdustauti voi laukaista "sairaalloisen" hyökkäyksen omia esim hormooneja vastaan, josta seurauksena voi olla juuri kilpirauhasen vajaatoiminta.
IP: Tallennettu
MarjaanaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 18

Tila: Offline

RE:\\(17.11.2003, 07:14)
Tuo syöpäasia ei kyllä mene ihan noin,kuten sisätautilääkäri on sinulle selittänyt.
Itselläni on tuttu onkologi,jonka kanssa on asiasta jos toisestakin tullut juteltua.
Ei tämä vajaatoiminta millään lailla "suojaa" minua kuten ei ketään muutakaan vajaatoimintaista syövältä.
Jos tunnet syövän syntymekanismia vähänkin,tajuat että vajaatoim. ei todellakaan ole mikään "syöpäsuoja".
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 55

Tila: Offline

RE:\\(17.11.2003, 09:41)
Krooninen autoimmuunityreodiitti ainakin tulehdusvaiheessa (kilpparin tuhoamisvaiheessa) alentaa vastustuskykyä. Monilla ilmenee esim. tulehduskierteenä, allekirjoittaneella mm. perättäisinä nielutulehduksina.

Kesällä etsin lähiomaiseni vuoksi tietoa lymfoomista. Tuli sellainenkin tieto vastaan, että autoimmuunityreodiitti altistaa mahalaukun lymfoomalle (MALT). Eli tämäkin menisi tuota lausuntoa vastaan.

Monet kilpparin vajaatoimintaiset ovat tällä palstalla kertoneet, ettei heille nouse kuume. Kuumeen nousu on yksi epäspesifinen puolustusjärjestelmän keino käydä taistoon.

Puolustusjärjestelmäänhän kuuluu monenlaisia eri tekijöitä ja monia niistä ei vielä edes tunneta. Tiedä sitten, mitä tuo ensimmäisen viestin lääkäri tarkoitti. Autoimmuunisairauksissa kudosta tuhoava puolustusjärjestelmän solulinja jää tuhoamatta eli kyse ei käsittääkseni ole mistään supertehokkaasta vastuskyvystä!
IP: Tallennettu
yllapito
Administrator


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 96

Tila: Offline

RE:\\(17.11.2003, 20:26)
Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan hypotyreoosia sairastavilla naisilla on muita alhaisempi riski saada rintasyöpä:

Underactive Thyroid Appears To Reduce Breast Cancer Risk
www.intelihealth.com/IH/ihtIH/WSIHW000/333/20776/363104.html

Eli taisi jotain perää tuon vanhan lääkärin mietteissä olla. Vajaatoimintaisen aineenvaihduntahan on hitaampaa kuin terveen, ei siinä varmaan syöpäsolutkaan niin aktiivisesti pääse lisääntymään ja jos vielä syö terveellisesti (eläinrasvoja välttäen) on aika turvassa rintasyövältä, sillä elintavat ja ympäristötekijäthän syövän puhkeamisessa ovat avainasemassa.
Päivi
Kylmäkallen kaveri
IP: Tallennettu
MarjaanaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 18

Tila: Offline

RE:\\(17.11.2003, 20:47)
Rintasyöpä on vain yksi syöpä monien syöpien joukossa,toki meillä naisilla se yleisin....
Kannanotossani alkuperäiselle tarkoitin itse ainakin kaikkia syöpiä.En usko,että me vajaatoimintaiset olemme sen paremmassa turvassa syövän puhkeamisessa kuin muutkaan.
Ehkä rintayövän kohdalla,ehkä,siihenkin suhtaudun suht skeptisesti,muiden syöpien kohdalla ainakaan en usko,että olisimme jotenkin paremmin niiltä "turvassa".
Samssa "kelkassa" me kaikki olemme.
Toki syövän syntyyn voi paljon itse elintavoillaan vaikuttaa,mutta....aina sekään ei valitettavasti auta.

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:\\(17.11.2003, 22:12)
Syövässä on 3 kehitysvaihetta:
- initiaatio
- promootio
- progressio
www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/03_syopa_kehit.shtml

Taulukosta www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/pop_03_altistus.htm jokainen voi nähdä mistä kautta tulee suurin altistus, ei siis ole se ja sama mitä suuhunsa pistää tai miten elämänsä elää.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
minttuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

RE:vähän lisäselvityksiä syöpäjuttuun...(17.11.2003, 23:00)
Ei tosiaankaan ollut tarkoitukseni tehdä kyseenalaiseksi syöpälääkäreiden ym alan asiantuntijoiden mielipiteitä; ajatukseni oli vaan kertoa, mitä mieltä eräs monista minua hoitanut lääkäri on. Hänen ajatuksensa on, että "hyvästä vastustuskyvystä" on mahdollisesti apua myös esim. syöpäsairauksia vastaan. Toivon, että ymmärrätte ajatuksen, hän ehkä halusi "lohduttaa minua kaiken riesan keskellä". Uskon kyllä ajatukseen, ja samoin myös terveisiin elämäntapoihin, ja myös terveelliseen ja puhtaaseen ruokaan. Kaikilla lääkäreillä on luonnollisesti omat ajatuksensa ja mielipiteensä; eihän lääketiede menisi edes eteenpäin muuten; on oikein että tekee asioita kyseenalaiseksi!! -Hän sanoi myös, että kilpirauhasen vajaatoiminta laukeaa jostain syystä; hänen mukaansa vajaatoimintaa ei ole vastasyntyneillä eikä pienillä lapsill!(todennäköisesti tästä ajatuksesta tulee myös ajatuksia, mutta ottakaa tämä "vanhan kokeneen miehen" ajatuksina)--taistellaan eteenpäin "tautiemme" kanssa!
IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 98

Tila: Offline

RE:\\(18.11.2003, 10:53)
Tuota...poikkeuksiahan "säännöistä" aina on...mun mutsille tuli eka vajaatoiminta ja vuosien päästä rintasyöpä.
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 144

Tila: Offline

RE:\\(18.11.2003, 15:03)
Minttu- kiitti että jaoit tuon kieltämättä lohdullisen ajatuksen kanssamme. Minua se ainakin vähän piristi- on se sitten totta tai ei.
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 55

Tila: Offline

RE:\\(18.11.2003, 19:37)
Niin,
toivottavasti kukaan ei menettänyt yöuniaan mun kannanottoni vuoksi (tässä jonossa aiemmin). Haluan itse saada asioista mahdollisimman paljon tietoa, on se sitten kuinka hyvää tai huonoa tahansa. Sillä tavalla voin mielestäni parhaiten varautua tulevaan. Tieto ei tunnu mun kohdallani tuovan tuskaa näissä sairausasioissa ainakaan. Välillä innostuessa tuppaa unohtumaan, että jollakin toisella ihmisellä voi käydä päinvastoin.

Miellyttävä huomata myös tällaisia positiivisia yhteyksiä kilpirauhastulehduksen ja syövän välillä! Otoskin näytti aika suurelta. Tilastoissa on tietysti aina se ikävä puoli, että ne ovat tilastoja, ja tilastojen takana on aina yksittäisiä sairaskertomuksia ja oikeita ihmisiä. Mutta tällaisissa tapauksissa niitä ikävämpiä epikriisejä on tietysti aina vähemmän!

Nykyäänhän tiedetään jo syöpien kehitykseen vaikuttavia tekijöitä. Osaan niistä voi jokainen yrittää vaikuttaa (esim. ruokavalio), mutta osaan ei juuri pysty vaikuttamaan (esim. ympäristötekijät, perimä, virustulehdukset). Vaikuttavia tekijöitä on niin paljon, että jonkin yksittäisen tekijän vaikutusta on vaikea todentaa. Nythän näyttää esim. siltä, että kasviestrogeenit kyllä estävät syöpäkasvaimen kehittymistä, mutta itse asiassa voivat kiihdyttää jo olemassa olevan syöpäkasvaimen kasvua. Joskus parikymmentä vuotta sitten ruisleipää pidettiin pahana, mutta nyt sen nimeen vannotaan.

Eli yritetään olla murehtimatta liikaa asioita!

PS. Pakko kommentoida vielä tuota kilpparin vajaatoimintaa vastasyntyneillä. Niinkuin jo Minttu itsekin vihjaisit: myös vastasyntyneillä esiintyy kilpparin vajaatoimintaa, mutta tämä vajaatoiminta on siis synnynnäistä muotoa. Harvinaista kylläkin.
IP: Tallennettu
Niina
Junior Member


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 61

Tila: Offline

RE:\\(18.11.2003, 19:45)
Minä en allekirjoittaisi tuota vajaatoiminnan ja vastustuskyvyn "paremmuutta". Asiasta on kyllä keskusteltu aiemmin täällä tai liiton palstalla ja silloin kyllä osallistujat uskoivat olevansa enemmän sairaita kuin valtaväestö.

Minä itse olen ollut kyllä epätavallisen terve nyt lääkityksen aikana eli vain muutama flunssa vuoden aikana. Yleensä minulla on ollut jopa lähes joka kuukausi muutamia sairaslomapäiviä. Ja kun sitä kuumetta ei tule, niin eipä se tautikaan tahdo lähteä. Uskoisin, että tämä huono vastustuskyky johtuisi vitamiinien imeytymisvaikeuksista huonon aineenvaihdunnan vuoksi.
IP: Tallennettu
ruusuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:\\(20.11.2003, 20:20)
Hei Minttu!
Muhun ei myöskään taudit tartu. Ei tule kuumetta eikä flussaa, vaikka muu perhe sairastaisi. Ei ole tullut sitten lapsuuden.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team