kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 8.9.2003, 18:23
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: T3 ?
cahha
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

T3 ?(28.8.2003, 11:27)
Hei!

Minulla on sama ongelma kuin suurella osalla teillä tänne kirjoittaneista vajaatoimintaisista. Eli tyroksiinilääkitys päällä ja oireet vain jatkuvat. Olen saanut lääkitystä viime syksystä lähtien, jolloin TSH oli 7,5 ja T4V 12. Väsymys on hieman helpottanut, mutta esim. palelu ja hiusten lähtö vaan jatkuvat (hiusten lähtö onkin aika kova paikka näin naisihmiselle!). Kevään kontrollissa TSH oli ~5 ja T4V taisi olla 14. Lääkitystä nostettiin hieman (itse vaadin sen nostoa) tuon tuloksen jälkeen.

Kysymys onkin tämä: Olen menossa nyt lähiaikoina laboratioriotesteihin, joissa katsotaan taas nuo TSH ja T4V. Kannattaisiko pyytää lääkäriä (mikäli yleislääkäri nyt tuollaisesta jotain ymmärtää) lisäämään lähetteeseen myös T3:n? Mikä tuo T3 nyt itse asiassa on, olen saanut sellaisen käsityksen että se kuvaisi jotenkin tyroksiinin imeytymistä solutasolla? Eikö se sitten kuvaisi juuri sitä, että onko lääkkeeni todellakin imeytynyt elimistöön? Korjatkaa tosiaankin jos olen väärässä.

Toinen asia onkin sitten se, että miten saan lääkärin lisäämään tuon T3:n lähetteeseen, mikäli se tosiaan kannattaa mitata...

Kiitos muuten tästä palstasta, täältä saa paljon tietoa ja on ilo lukea myös muiden "vaivaisten" kokemuksia!
IP: Tallennettu
Yritystä löytyyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:T3 ?(28.8.2003, 14:34)
Sun arvot ihan lähes samat kuin mullakin. Ja oireet lähes myös, Hiuksia pitää imuroida olkapäiltä kun nyppimiseen menis jo liian kauan ja lämpötyynyn avulla nukkumaan iltaisin. Päivittäinen unitarve noin 14 h.

T3V on mulla just normaalin rajoissa (3,7) ja sit TPOAb yli 800 (pitäis olla alle 35)ja se kertoo sen että vajaatoiminta on tulossa vaikka se ei vielä sitä täysin olekkaan, koska T4V vielä normaalilukemissa. Toi TPOAb kertoo onko kilpirauhasen jatkuva tulehdus. Ja nyt testattiin vielä addisonin tautia. Mut olinkin todella hyvällä lääkärillä, selitti mulle näitä asioita kunnolla 50 minuuttia, kun olis vaan ollut vaan pikakirjottaja vieressä, että olis kaiken tiedon saanut ylös, muisti meinaan on aika lyhyt nykyisin.

Nyt kontrolleissa mulla testataan TSH ja T3V, eli ymmärsin että toi T3V on jotenkin noista tärkein.

Kannattaa siis samalla kinua kaikkea mahdollisia testejä Olen nyt 3 kuukautta syöny tyroksiinia ja olo on pahempi kun koskaan, en enää yksinkertaisesti pysy hereillä.

Puhutaanhan täällä puolesta vuodestakin, että helpottaa, joten yritetään kestää

IP: Tallennettu
helmy
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 19

Tila: Offline

RE:T3 ?(28.8.2003, 20:18)
Moi,

Kyllä kannattaa otattaa T3V, jos oireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta. Olen TK:sta saanut sen ihan vain pyytämällä.
Thyroxin-lääke on ns. T4:ää, jonka kroppa muuttaa T3:ksi. Ja juuri tämä T3 on se "toimija" kehossa. Ymmärtääkseni näin se tapahtuu myös terveessä kilpirauhasessa eli kilppari erittää T4:ää ja keho muuttaa sen T3:ski.

Olen myös näitä onnettomia, joilla varsinkin ns. henkiset vajaatoiminnan oireet (väsymys, keskittymiskyvyttömyys, muistamatomuus, sanojen "häviäminen" kesken puheen yms) jatkuvat lääkityksestä ja hyvistä labratuloksista huolimatta. Omasta mielestäni ja lääkärini mielestä saatoin kuulua siihen joukkoon, joilla T4 ei muutu T3:ksi. Endokrinologi tutki T4:n (jota siis Thyroxin on) muuntumisen T3:ksi. Ensin otettiin T3V labratesti, sitten Thyroxin annosta tahallaan nostettiin n 8 viikon ajaksi "liian isoksi". Lieviä ylitoiminnan oireita tuli: pulssi nousi, oli "kokonaislämmin" olo (huom. ruuminlämpö ei kuitenkaan noussut!??) Tämän jälkeen otettiin T3V arvo uudestaan. Jos T3V arvo nousee, niin voidaan todeta, että konversio T4:sta T3:een tapahtuu eikä kuulu niiden joukkoon, joilla tuota konversiota ei tapahdu ja tarvitsevat T3-lisän purkista. Suureksi hämmästyksekseni minulla T3V nousi eli ei tullut T3 (tai Armour)-reseptiä. Näin lääkärini minulle todisti, etteivät nämä vaivat ole kilpirauhasperäisiä. Syitä pitää lähteä etsimään muualta. Tiedä sitten....

Tsemppiä!
Helmy
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 271

Tila: Offline

RE:T3 ?(28.8.2003, 21:26)
Hei Helmy

Tuo testi muuntumisesta ei kyllä todista sitä, että tapahtuiko muuntumista riittävästi. Kun ruuminlämpö(kään) ei noussut normaaliksi, niin en usko solutasolle tulleen riittävästi T3:a. Tuo testi on surkea!!!!

Lääkärin puheet siitä, ettei "väsymys, keskittymiskyvyttömyys, muistamatomuus, sanojen "häviäminen" kesken puheen yms" mukamas kuuluisi kilpparin oireistoon alkaa kohta itkettää
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
cahha
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:T3 ?(29.8.2003, 09:48)
Hei,

saanko vielä tarkennuksen, pyydänkö siis mittamaan T3:n vai T3V:n? Vai ovatko sama asia?

Kiitokset vastauksista!
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 30

Tila: Offline

RE:T3 ?(29.8.2003, 12:43)
Hei cahha,

S-T3v eli seerumin vapaa trijodityroniini olisi varmastikin parempi kuin S-T3. Suurin osa veren T3:sta on sitoutuneena kantajaproteiineihin ja sen määrään voi vaikuttaa moni asia. T3v kuvaa paremmin kilpirauhaseen liittyvää toimintaa. Nykyisillä herkillä menetelmillä pystytään S-T3v määrittämään.

Kannattaa katsoa asiasta paremmin esim. Yhtyneitten Laboratorioiden sivuilta (www.yhtyneetlaboratoriot.fi) hakusanalla "trijodityroniini" tai "T3".

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team