kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 5.4.2004, 21:49
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Terve ihminen ja tyroksiini
AnneOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

Terve ihminen ja tyroksiini(25.3.2004, 15:42)
Hei kilppariasiantuntijat!
Olenko väärässä vaiko oikeassa?
Jos terve ihminen käyttää tyroksiinia, vaikuttaako hänen tsh- tai T4V-arvoihin?
Muistan jostain joskus lukeneeni, että terveellä ihmisellä ei labra-arvoille tapahdu mitään vaikka saisikin elimistöönsä vähän liikaa tyroksiiniä.
Anne
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 474

Tila: Offline

RE:Terve ihminen ja tyroksiini(26.3.2004, 00:17)
Moi Anne!

Olet oikeassa, asiaa on tutkittu ja tulokseksi saatiin ettei terveelle ihmiselle lisä tee haittaa, elimistö osaa terveenä ollessaan säätää tason oikeaksi.


Yllättävä tieto on, että Usalaisessa tutkimuksessa terveiksi luokitelluista ihmisistä 9.5 %:lla oli kilpirauhashormonien epätasapaino. Tutkijat huomasivat myös, että 40 %:lla kilpirauhashormonia syövistä henkilöistä TSH oli viitealueen ulkopuolella. Tutkimustieto suomalaisesta väestöstä puuttuu, mutta on vahvoja epäilyksiä, että tilanne on samankaltainen myös meillä.

Tasapainoon ja oikeaan lääkitystasoon pääseminen voi olla vaikeaa
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
AnneOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Terve ihminen ja tyroksiini(26.3.2004, 11:06)
Kiitos Kylmäkalle!
Oma lehmähän tuossa kysymyksessä oli ojassa
Mulla aloitettiin lääkitys tsh:n ollessa viitearvojen sisällä, mutta oireet olivat kovat.
Nyt olen syönyt tyroksiinia ensin yhtä pikkutablettia ja nyt pari kuukautta kahta pikkutablettia.
Tsh on koko ajan pienentynyt ja T4V kasvanut eli suunta on ollut hyvä. Oireet jonkin verran helpottaneet eli lääkitys on varmaan nyt ok, kun tsh nyt 0,3 t4v 15,1 (pari kuukautta sitten 2,4 ja 11,2)
Soitan tietysti vielä lääkärille.
Anne
IP: Tallennettu
maijaAutoimmuuni tyreoidiitti. Kokemusta ali- ja ylitoiminnasta, diagnoosi vähän epäselvä. Hoitona Thyroxin ja labrat 4krt/v. Meneillään Thyroxin-annoksen nosto (kevät/2004).
Viestejä: 21

Tila: Offline

RE:Terve ihminen ja tyroksiini(3.4.2004, 19:03)
ANNE!

Kiva lukea, että jollekin on suostuttu ns. terveenä aloittamaan Thyroxin annostus ja vielä noin pienellä annoksella. Minun aikoinaan sairastuttuani minulla diagnosoitiin 2 ihosairautta, 1 aineenvaihduntasairaus, maksasairaus ja vikaa sydämessä (varmaan myös vikaa päässä, mutta sitä eivät sanoneet ). Sivulauseessa sisälääkäri myös totesi, että sairastan autoimmuunityreoidiittia, mutta ei pitänyt lääkitystä siihen tarpeellisena. Sen sijaan sain monenmoisia muita lääkkeitä, tutkimuksia ja hoitoja. Lopulta tämä "viisas" sisätautilääkäri määräri Thyroxinia (ehkä siksi, ettei mikään muu ollut auttanut) ja määräsikin aloitusannokseksi isosta tabletista puolikkaan, joka piti nostaa kokonaiseen tablettiin parin viikon päästä (siis ennen ensimmäistä labraa).

No, tuon sopan selvittämiseen tarvittiin osastohoitoa ja useita lääkäreitä. Ylitoimintaa ilmeni muutamana jaksona ja sisätautilääkäreiltä sain semmoisen kuvan, että Thyroxiinia syödään vähintään puolikas iso tabletti tai ei ollenkaan. Onneksi lähipiirissäni on paljon lääkäreitä (ei yhtään sisätautilääkäriä) ja heidän kanssaan keskustelemalla aloitin syödä Thyroxinia uudestaan annoksella 12,5 mikrogrammaa/vrk. Olin luullut, ettei noin pienistä annoksista ole mitään iloa ja apteekistakin nauretaan ulos tuommoisella reseptillä. Tämmöisellä minimiannoksella olo kuitenkin alkoi kohota ja piiiitkän prosessin tuloksena sopivaksi annokseksi löytyi 37,5 mikrogrammaa/vrk eli 1,5 minitablettia.

Tänä talvena on harmittavasti alkaneet vajaatoimintaoireet taas vaivata, mihin onneksi löytyi syy labratuloksistakin. Arvoni olivat sinun alkuarvojesi luokkaa ja lääkitystä nostettiin puolella pienellä tabletilla. Ehkä annosta joudutaan kuitenkin vielä tämänkin jälkeen nostamaan hiukan. Hitaasti kuitenkin edetään, koska elimistöni vaikuttaa kovin herkältä tyroksiinille, enkä missään nimessä halua takaisin siihen ylitoimintarumbaan, jos siihen voi mitenkään itse vaikuttaa.

Niin, sopivan Thyroxin-annoksen löydyttyä minulta poistettiin nuo maksa-, sydän- ja muut ylimääräiset diagnoosit. Luin myöhemmin itse, että monilla autoimmuunista tyreoidiitista kärsivillä maksa-arvot ovat epänormaalit etenkin sairauden alku- tai muutosvaiheissa. Ensimmäinen sisätautilääkärini ei ollut ehkä lukenut tätä kirjaa tai ehkä hän vain oli niin kovin innostunut maksasairauksien hoidosta. Sydän- ja iho-oireiden yhteys kilpirauhasen toimintaan lienee meille potilaillekin selvä.

Toivottavasti olosi pysyy hyvänä!
-maija
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team