kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 22:22
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Tukea ..?
SusannaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

Tukea ..?(16.11.2003, 20:19)
Hei!

Olen täysi noviisi tässä hommassa ja tämän sairauden kanssa (jos minulla nyt sitä on), joten kaipaisin vähän tukea teiltä ... Olen alkanut epäillä vajaatoimintaa itselläni sen jälkeen, kun se todettiin pari vuotta sitten veljelläni. Sain nyt vihdoin ja viimein itseni lääkäriin ja verikokeeseen, mutta ... Viime viikolla lääkäri soitti ja sanoi, että kyllä noilla kilpirauhasarvoilla pystyy elämään. VAIKKA eivät kuulemma olekaan ihan normaaliarvojen rajoissa. Menen nyt kuukauden päästä uudelleen verikokeeseen, mutta pelkään saavani saman vastauksen. Haluaisin jo niin löytää syyn tähän pahaan oloon.

Olen jo vuosia kärsinyt välillä pahankin tuntuisesta masennuksesta, olen usein kovin itkuinen ja välillä "räjähdän" mitättömimmästäkin pikku asiasta. Masennuksen olen aina laittanut huonon itsetunnon, ujouden, sosiaalisten tilanteiden pelon yms. syyksi. Apua en niihin koskaan ole saanut haettua. Mielialan vaihtelun syynä avomiehen mielestä taas on pms; siksi olen kokeillut eri pillerimerkkejä, mutta ei siitäkään ole ollut apua.

Kilpirauhasliiton sivuilta katselin noita oireita, ja monet niistä täsmäävät ... Kädet ja jalat ovat aina "jäässä", muutenkin palelen, usein luulen olevani kuumeessa. Ummetuksesta olen kärsinyt aiemmin, mutta minulle on kehittynyt viimeisen vuoden aikana hirmuinen makeanhimo, joka sitten aiheuttaa usein ripulin. Makeanhimon(-ko?) seurauksena painoni on noussut melkein kymmenen kg:aa. Hiukseni ovat todella ohuet ja niitä lähtee joskus paljon; parturikin luuli kerran minun leikanneen itse itselleni otsatukan, kun aiemmin samalta kohtaa lähteneet etuhiukset pikkuhiljaa alkoivat kasvaa. Väsynyt olen, nukkuminen parasta mitä tiedän ... Samalla usein niin tajuttoman saamaton, vaikka perusluonteeltani olen kaukana laiskasta. Lisäksi unohtelen asioita, mitä olin aikeissa sanoa jne. Monesti jopa sanat ovat hukassa.

Mutta sitten tämä oire, joka tuntuu niin keskeiseltä, ja jota minulla ei ole. Syke minulla on kai aika normaali, tai ei ainakaan hidas, noin 80. Verenpaine minulla kuitenkin pyörii noin 100-110/60. Lääkärin mukaan alhainen verenpaine normaalia nuorella normaalipainoisella naisella, kehotti syömään suolaa, jos heikottaa ... Ja minua tosiaan heikottaa välillä, jopa pyörryttää. Saunassa en mielelläni enää käy, koska olo on saunan jälkeen huono.

Johtuneeko alhaisesta verenpaineesta vai mistä, mutta ala- ja yläraajani puutuvat todella helposti ja suihkussa saippuaa levittäessä tulee joskus epätodellinen tunne, minun pitää nipistää esim. jalkaani, jotta tunnen käteni kunnolla jalan iholla. Turvotusta minulla ei mielestäni ole, paitsi että joskus ulkoillessa huomaan, että sormeni turpoavat ja vie aikaa ennen kuin ne palautuvat.

Vielä yksi epänormaali juttu, mikä tulee mieleeni, ovat hirvittävän kuivat silmät. Varsinkin herätessäni silmiin oikein sattuu.

Jaksoikohan tätä kukaan edes lukea? Jos, niin, please, sanokaa, etten ole hullu. Pelkään niin, että lääkäri sanoo toisen verikokeenkin jälkeen samaa. Mitä sitten teen? Nyt kun vihdoin yritän hakea apua lääkäriltä, en sitä tunnu saavan.

Susanna, 27 v., Oulu
IP: Tallennettu
MarjaanaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 18

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(17.11.2003, 07:19)


Sinuna vaihtaisin mitä pikimmiten lääkäriä!
Omat arvoni ovat viiterajoilla,mutta olen silti lääkityksellä ja siitä jo apua saanutkin,sillä lääkärini hoitaa minua kokonaisuutena,kuuntelee minua ja tietää,että itse tunnen kehoni parhaiten.
On aivan turha tuijottaa niihin arvoihin,siis pelkästään,ihmistä pitää hoitaa oireiden mukaan.
Tätä mieltä minä ainakin olen ja onneksi lääkärinikin on asiasta tismalleen samaa mieltä.

Jos arvosi eivät ole normaalit ja lääkäri suhtautuu kuten kirjoitit,vaihda ihmeessä lääkäriä!

Tsemppiä!
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 144

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(17.11.2003, 09:10)
Susanna- olen sataprosenttisesti samaa mieltä Marjaanan kanssa: Eikun vaan äkkiä lääkärin vaihtoon! Oireesi kuulostavat todella tutuilta! Ei todellakaan ole mitään syytä epäillä mielenterveyttäsi.Toivon, että saat lopulta avun SELVIIN oireisiisi.
IP: Tallennettu
hemuliOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(17.11.2003, 14:41)
Susanna, juuri sain kuulla, että Oulussa on hyvä endokrinologi Diakonissalaitoksella, Pasi Salmela. Varaa aika pian, joulukuulle vielä saa aikoja.
IP: Tallennettu
SusannaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(17.11.2003, 21:16)
ISO kiitos teille kaikille! Helpotti huomattavasti oloa, kun luin vastauksenne. Varasin tänään ajan siihen seuraavaan verikokeeseen, ja kysyin samalla edellisen kokeen tulokset tarkemmin. S-TSH oli 4,5 ja T4V 11,0 eli viitearvojen sisällähän ne ovat, tai ainakin rajalla. Odotan vielä seuraavan verikokeen tulokset ja omalääkärini kommentit. Jos en apua sitten saa, niin otanpa minäkin yhteyttä Diakonissalaitokselle. Varmaan tyhmää odotella, mutta meni kauan ennen kuin lääkärille uskaltauduin alunperinkään. Lääkärin soitto aiheutti sitten hirveän ahdistuksen ja itkun: "MIKS EI MUA AUTETA?".
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(17.11.2003, 23:05)
Hei Susanna

TSH:n pitäisi olla alle 2.5 ja T4v on myös liian alhaalla, noi sun arvot ja oireet vaatii lääkityksen
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
SusannaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(18.11.2003, 10:54)
Mites noi viitearvot tuolla Kilpirauhasliiton sivuilla? Niiden perusteella itse päättelin arvojen olevan "kohdallaan", ja uskoin sit vaan lääkäriä ... Tuli vielä mieleeni sellainen juttu, että miksiköhän lääkäri kehotti kuitenkin käymään uudelleen verikokeessa (eli kuuden viikon päästä ensimmäisestä). Voivatko arvot esim. vaihdella niin suuresti, että lääkäri arveli niiden olevan vain tilapäisesti vähän koholla?
IP: Tallennettu
soikkuli
Junior Member


Parempia aikoja odotellen!
Viestejä: 98

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(18.11.2003, 11:03)
Suomi laahaa perässä näissä viitearvoissakin, muualla jo tiedetään että se 2,5 on "uusi" raja, mutta meillä istuu tuo 4-4,5 tiukassa. Ja kyllä voi vaihdella ne arvot tuossa ajassa. Mullakin ois vaan ooteltu ja ooteltu (vaikka arvot oli joka kerta jopa suomen viitearvoissa koholla, kolme kertaa katottiin ja tsh 5-9 välillä ja silti ois vaan katellu eteenpäin ilman lääkitystä. Kai ootellu oisko tasaantunu itestään. Mutta kun oireet oli, menin toiselle lääkärille joka aloitti heti lääkityksen ja nyt arvot on hyvällä mallilla mutta olo ei vielä, mutta nyt sentään "odotellaan" lääkityksen kanssa josko olo tasaantus.
Ja täältä minäkin sain neuvon ja patistuksen vaihtaa lääkäriä näissä asioissa
Jaksamisiin, Soikkuli!
IP: Tallennettu
Niina
Junior Member


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 61

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(18.11.2003, 19:37)
Matti Välimäki (alan johtavia lääkäreitä Suomessa)sanoi juuri viikko sitten Ben Furmanissa, että PITÄISI AINA KATSOA OIREITA ENNEN ARVOJA. Eikä kenelläkään ole mistään taudista kaikkia oireita (sinun pulssisi). Sinun oireesi ovat täysin "mallioireita" ja arvot puhuvat vielä samansuuntaisesti. Älä jää odottelemaan vaan vaadi lääkitystä heti. Vaihda lääkäriä, jos tämä ei kuuntele.
IP: Tallennettu
SusannaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(19.11.2003, 12:32)
Kaupassa käynnistäkään ei monesti tule mitään ... Korkeintaan miehen kanssa. Tuntuu paremmalta vain olla kotona.

Nyt sellainen tunne, että sekoan kohta. Menenkö yksityiselle a.s.a.p. vai odotanko tk-lääkärin mielipiteet? Helpompi vain odottaa. Kun ei jaksais. Pelkään pelkän ajankin varaamista, änkkään vaan aina kun soitan johonkin. Tiedän, että pitäisi, mutta en pysty. Onneksi joskus tulee varmaan vielä se parempikin päivä, jolloin ehkä pystyn ...

Olen nyt alkanut kirjoitella ylös kaikkea, mikä ei oikeasti ole varmaankaan ihan normaalia, ja jota olen aina vain pitänyt "osana minua". Jo vuosia olen ajatellut esim. sydämessä tuntuvan kuumotuksen, puristuksen (ja joskus piston, joka salpaa hengityksen hetkeksi) olevan vain osa minua. Heh. Samoin kuin tuon sosiaalisten tilanteiden pelon ja paniikkihäiriön kaltaisten oireidenkin. Ja pystynpä käymään tulikuumassa suihkussakin, jossa toiset polttavat itsensä - kuvitellut sen olevan vähän niin kuin cool.

Onneksi löysin tämän paikan. Voin edes kirjoittaa. Ja saan vertaistukea. Kiitti!
IP: Tallennettu
lniskaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(19.11.2003, 13:26)
Hei Susanna!
Saunominen oli minullakin laistossa muutaman vuoden, kunnes aloin käyttämään kylmään veteen kastettua pyyhettä kaulan ympärillä ja hyvin on tehonnut (kunhan muistaa kastella välillä). Pitkään en löylyssä vieläkään voi olla mutta ainakin voin olla´

Erittäin kuiviin silmiin joudun käyttämään kostutustippoja kolmisen kertaa päivässä, mutta aamuisin on silmät tosiaan rutikuivat, hiekkaiset ja turvonneet. Yölläkin pitää vaihdella välillä kyljeltä toiselle kun tuntuu että kaikki kyynelneste valuu aina ylhäältä olevalta puolelta pois. Tipat kuitenkin helpottaa päiväsaikaan ja merkkejä kannattaa vaihdella jos tuntuu että yksi ja sama alkaa pitempään käytettynä ärsyttämään.

Siitä Pasi Salmelasta vielä sen verran että kerro miten sinun kohdallasi kävi! Itselleni ei jäänyt kovin positiivinen kuva kun kävin omaa kilppariani valittelemassa vuosi sitten. Mukaan olin ottanut labrakertymää viime vuosien varrelta (TSH 3,9 - 5,5, juuri vähää aiemmin 4,88, t4v 11), sekä tulokset todetusta autoimmuunityreoidiitista. Oli sen verran mukavan tuntuinen että uskaltauduin sitten valittelemaan koko oirekirjoani, myös masennuksen, jolloin totesi että olenko harkinnut syödä masennuslääkkeitä kun arvot ei tue!! Lisäksi kun sanoin että kilpirauhaseni on myös ärtyneen tuntuinen ja kyselin syytä, painotti pariin kertaan että suurin osa ihmisistä joilla on tulehdus ei siinä mitään kipua tunne. (viime kesällä oli sitten melko kivulias subakuutti tulehdus, särkylääkkeillä ja kortisoonikuurilla sain kaulan ja kasvojeni muodot onneksi takaisin). Lisäksi sanoi että TSH arvoni eivät ole vielä sillä tavalla vajaatoimiset että niillä selittyisi oireeni tai että tarvitsisin lääkitystä, tuli todella lytätty olo sen jälkeen, varsinkin kun olin ajatellut että vihdoinkin löytyi lääkäri (endokrinologi) joka voi minua auttaa (neljä vuotta aika pahojakin oireita/sängyssämakoilemisia välillä).

Onneksi mukava terveyskeskuslääkäri kirjoitti reseptin jokin aika sitten ja nyt syön tyroksiinia kolmatta viikkoa ja toivon että tukka kasvaisi takaisin ja sukupuolihormoonitkin asettuisivat taas omaa sukupuoltani kannattamaan...

Toivottavasti sinulla Salmelan kanssa paremmin, voin vain ajatella että meillä ei 'kemiat' synkanneet, ja muuten on varmaan ihan asiallinen ja tietävä lääkäri.


Kun nyt aloin purkamaan Salmela-'traumojani' niin mainittakoon se vielä että viimeisen puolen vuoden aikana olen saanut kaksi kertaa lähetteen OYS:n endokrinologin (kyseinen Salmela)juttusille, mutten kertaakaan päässyt. Toisella kerralla sisätautilääkärin lähetteellä, jonka lähetteistä OYS:ssa päättävä Salmela käänsi gynenpolille (jossa olin jo käynyt eli lähetteellä en saaanut aikaa mihinkään), toisella kerralla ihotautilääkärin lähettämänä käänsi kaupunginsairaalan sisätautilääkärille, jolle olen menossa kahden viikon päästä. Viimeksi sisätautilääkäri sanoi että oireistoni kuuluu endokrinologille...Se Salmela on sen OYS:n sisätautipolin johtava ylilääkäri ja on kieltämättä tullut tunne että muistaa nimeni siitä viime vuotisesta yksityisellä käynnistäni kun aikaa ei heru, olo on siis aika epätoivoinen, mutta jospa se tyroksiini helpottaisi. Anteeksi tämä ylipitkä vuodatus...

Leena
28v Oulu

IP: Tallennettu
SusannaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(20.11.2003, 10:52)
Tuopa säikäytti ... Hemuli varmaan voi sitten kertoa kokemuksistaan ensin, jos hän on nyt joulukuulle jo ajan saanut. Minä nimittäin tuskin saan aikaa varattua ennen kuin kuulen seuraavan verikokeen tulokset. Jotenkin haluaisin niiden vahvistavan, että jossain on varmasti jotain vialla.

*huokaus* Niin, mistä sitä tietää, tosi PAHA maallikkona itse itseään diagnosoida - ehkä tarvisinkin mielialalääkityksen, ehkä en (koskapa fyysisiäkin oireita on). Ja vielä PAHEMPI, että lääkäreidenkään tietämykseen ei voi aina luottaa.


IP: Tallennettu
lniskaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(20.11.2003, 13:11)

Hei, se Salmela on varmaan ihan hyvä lääkäri, pitää vain normaalin tsh:n ylärajana 4,5 ja koska oireistoni oli niin kirjava (aika lailla tämän foorumin kirjoa) ja olin hänen mielestään vain vähän vajaatoiminen (4,88-5,5) tai välillä en lainkaan (kun tsh alkoi kolmosella), oli sitä mieltä ettei minulla pitäisi olla niitä oireita kilpparin perusteella. Ajatteli varmaan että liioittelin ja olin sitten varmaan vielä hermostunut loppupuolella aikaa kun tuntui ettei uskonut minua. Eli luulisin että kun arvot ovat kunnolla vajaalla, niin on oikeastikin hyvä lääkäri.

Ja toisaalta olen huomannut ettei kaikkien lääkärien kanssa synkkaa, mutta ne aiemmin mainitsemani sisätautilääkäri ja ihotautilääkäri (päädyin hiustenlähdön myötä) ottivat oireeni tosissaan ja olivat sitä mieltä että asia on endokrinologin kun eivät itse tarpeeksi tienneet. Lisäksi se ihotautilääkäri oli ensimmäinen kohtaamani joka totesi että arvonihan ovat selvästi vajaatoiminnan puolella ja olleet jo vuosia, kun piti tsh:n ylärajana sitä 2:ta. Australian tyreoidiliiton sivuilla on samainen 2 ylärajana ja suluissa vanhempi käsitys 4,5.

Nyt olen syönyt tyroksiinia muutaman viikon ja mielialan on piristymnyt, samoin jäseniin on tullut keveyttä ja odottelen että miten muiden oireiden käy kun aikaa kuluu. Mulla on lisäksi sukupuolihormoneissa jotain häikkää, jonka myös todella toivoisin korjaantuvan kun siihen ei tunnu mitään syytä löytyvän - myös sen takia yritän sinne endokrinologille päästä kun olisi kuulemma siihenkin oikea lääkäri (gynen ollessa ok).

Täytyy vielä mainita että mulla on pulssin kanssa sama juttu ollut, eli 80 on ollut keskimääräinen pulssi, mutta välillä se on sitten hypellyt toista sataa kun sängystä kokeillut nousta, verenpainekin sinun lukemissasi, ehkä siksi tuntuu välillä että maa menee lievästi vinoon/tuntuu omituiselta kävellessä. Varpaiden palelu on lähinnä kroonista (kuten haukottelukin), kesälläkin villasukat jalassa sipsuttelen ym, eli ei tunnu pulssi sitä vähentävän. Sama käsissä ja turvottelee sekä kasvoja. ym. oireistoa,

Eli varaa toki se aika Salmelalle jos siltä tuntuu ja odotella miten Hempulla menee tapaaminen, voihan se sujua oikein hyvinkin.
Jos nyt uudelleen menisin siellä käymään, niin antaisin itselleni ohjeen olla rauhallisempi (olin silloin vain niin innoissani että vihdoinkin löytyi oikea lääkäri), eikä hermostua jos toppuuttelee oireissa (varsinkin kun sanoi että toisilla on tsh 10 eikä mitään oireita joita itse huomaisi (mikä onkin totta, mutta varmaan harvinaista), niin otin sen liikaa itseeni. Sittemmin olen pyrkinyt lääkärissä rauhallisuuteen ja ei ole kukaan muu masennuslääkkeitä kehottanut ottamaan.

Voimia sulle ja uskon että kyllä aina lopussa löytyy lääkäri jonka kanssa synkkaa ja joka sen lisäksi tietää asioista! (eikä vain lähetä tuloksettomasti eteenpäin, missä pyörässä itse olen) eihän me kilpparilaiset tätä lääkäreissä laukkomista muuten jaksettaisikaan.


IP: Tallennettu
tatti@luukku.comOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

RE:Tukea ..?(20.11.2003, 13:55)
Mä sain eilen uudet labra-arvot. TSH on 0,27 ja T4V 23 ja olo on silti ihan ookoo. Meitä on varsin moneen junaan, mulla kai labra-arvojen pitää hipoa ala- ja ylärimaa että kondis olis hyvä. Aikaisemmin näitä arvoja hilattiin ilmeisesti labrakokeiden pohjalta hampaat irvessä mediaaniin. Esim mulla oli elokuussa vielä TSH 4,3 ja olotila huono, sain luvalla lisätä annosta ja - kas kummaa, virkkoi hiiri. Mun kropan hormonitasapaino kai vaatii tällaista "vinoutumista". Ei käy ohjeeksi kaikille, mutta esimerkiksi kyllä.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team