kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 13.12.2003, 18:45
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Tyroksiini ja särkylääkkeet
ruusu550Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Tyroksiini ja särkylääkkeet(5.12.2003, 09:15)
Syön tyroksiinia. Voinko käyttää myös tavallisia särkylääkkritä (esim. Burana, Disperin), vai onko niillä tai niiden käytöllä vaikutusta lääkitykseeni?
Ja kiinnostaisi vielä tietää, mitä lääkkeitä yleensäkään ei saisi käyttää tyroksiinin kanssa.
IP: Tallennettu
omppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Tyroksiini ja särkylääkkeet(5.12.2003, 11:13)
Hei, katsoin Pharmaca Fennicasta noita lääkkeitä, joilla voi olla yhteisvaikutuksia tyroksiinin kanssa.

Niitä ovat antasidit (lähinnä alumiinihydroksidi, siis lääkkeet, joita käytetään mahan liikahappoisuuteen, närästykseen), sukralfaatti (mahan limakalvojen suojalääkkeitä mm. Alsucral ja Antepsin), rautavalmisteet (Huom! myös joissakin monivitamiinivalmisteissa on rautaa). Huom! Näiden lääkkeiden ottamisen välisen ajan tulisi olla useita tunteja (niitä voi siis edelleen käyttää).

Karbamatsepiini, fenytoiini (ovat yleensä epilepsian hoitoon käytettäviä lääkkeitä), fenyylibutatsoni (tulehduskipulääke) ja salisylaatti (sitä on mm. joissakin lihaskipuvoiteissa, Algesal, ja joissakin migreenilääkkeissä, Migpriv, ja Tannopon ripulilääkkeessä) voivat vaikuttaa tyroksiinin proteiiniin sitoutumiseen ja aiheuttaa virheellisiä liian alhaisia seerumin kokonaistyroksiinipitoisuuksia.

Beta-salpaajat, kortikostereoidit, amiodaroni (sydän-/rytmihäiriölääke) saattavat estää tyroksiinin muuttumista T3:ksi ja vähentää tyroksiinin vaikutuksia. Tällöin seerumin T3- ja TSH-pitoisuudet kertovat yleensä hormonitasapainosta enemmän kuin tyroksiinipitoisuudet (T4, T4V). Kannattaa kysyä tarkemmin lääkäriltä, jos käyttää jotain kortisonilääkkeitä.

Tyroksiini lisää veren hyytymistä ehkäisevien lääkkeiden tehoa (esim. Marevan) ja antikoagulanttiannosta tulee laskea. Tyroksiini saattaa lisätä suun kautta otettavien sokeritautilääkkeiden tarvetta. Toisaalta suun kautta otettavat sokeritautilääkkeet ja klofibraatti voivat lisätä tyroksiinin vaikutuksia.

Lyhyesti: Vatsahappolääkkeitä ja rautaa ei pidä ottaa moneen tuntiin tyroksiinin ottamisen jälkeen ja ns. verenohennuslääkkeiden kanssa pitää olla tarkkana. Tavallisia särkylääkkeitä voi käyttää.

Aina kannattaa kertoa lääkärille mitä muita lääkkeitä käyttää. Apteekista voi myös kysyä käyttämänsä lääkkeen mahdollisia vaikutuksia tyroksiinin kanssa.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 374

Tila: Offline

RE:Tyroksiini ja särkylääkkeet(5.12.2003, 19:10)
Hei Ruusu550

Lisätään tuohon Ompun listaan hälyyttävä tutkimus särkylääkeiden käytöstä. Tutkimuksesssa seuratiin 88 000 sairaanhoitajaa 16 vuoden ajan ja näistä 161 sairaanhoitajaa sairastui haimasyöpään.

Naiset, jotka olivat ottaneet viikottain kaksi aspiriinitablettia tai enemmän 20 vuoden ajan, sairastuivat 58 % muita useammin haimasyöpään tai erään toisen tutkimuksen mukaan aspiriini voi aiheuttaa haimatulehduksen, joka joskus johtaa haimasyöpään.

Tuloksesta tuli aivan päinvastainen mitä tutkijat olivat odottaneet. "Alun perin odotimme aspiriinin suojaavan haimasyövältä". Aikaisemmissa tutkimuksissa oli saatu viitteitä aspiriinin suojaavan suolistosyöviltä. Tutkijat ovat päättäneet tarkistaa vanhat tutkimukset uudelleen, niissä saattaa olla virhe.

Haimasyöpä on aika harvinainen, mutta sitäkin vaarallisempi syöpätauti. Lähes kaikki siihen sairastuneet kuolevat viimeistään kolmessa vuodessa. Viimeisimmän tilaston mukaan Suomessa sairastuu n. 400 naista vuodessa, miehillä sairastuvuus on n. 300 tapausta vuodessa. Miehet johtivat tilastoa vuoteen 79 asti, mutta tämän jälkeen naisten sairastuminen on ollut suurempaa. Näyttäisi siltä, että miehillä haimasyöpä tapaukset vähenevät, mutta naisilla tälläistä kehitystä ei ole havaittavissa.

Lähde: Bio-Vita-Uutiset
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team