kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Moi yllapito, sinulla on yhteensä 0 viestiä.


Tänään on 15.11.2003, 21:39
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Vajaatoiminnan \"oheissairauksista\"
HanneleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

Vajaatoiminnan \"oheissairauksista\"(9.11.2003, 16:48)
Arvoisat vajaatoimintaiset! Itse kärsin vielä liikatoiminnasta Basedowin taudin muodossa, mutta todennäköisesti joudun leikkaukseen ja sen takia olen alkanut asennoitumaan vajaatoimintaisena olemiseen. Olen lueskellut kaikenlaista asiaa monenlaisista lähteistä ja kysyisinkin teiltä paremmin tietäviltä vajaatoimintaan liittyvistä "oheissairauksista".

Lähteissä on nimittäin mainittu, että vajaatoiminta aiheuttaa esim. korkeita kolesteroliarvoja ja sitä kautta sydän- ja verisuonisairauksia. Lisäksi olen lukenut mm. että lihominen ei välttämättä johdu siitä että ruoka maistuu mutta ruuansulatus ei toimi, vaan syynä on jokin kamala ödeema. Myös mielenterveydelliset ongelmat lisääntyvät ja olikohan se esim. kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevissa on paljon vajaatoimintaisia. Ja paljon muutakin kamalaa olen lueskellut.

Kysymykseni kuuluukin, että ovatko nämä kauhuskenaariot todennäköisiä vain hoitamattoman vajaatoiminnan yhteydessä vai tulenko saamaan joitain näistä lisätaudeista vaikka nappailenkin tyroksiinini tunnollisesti? Nimittäin kun niissä jutuissa ei koskaan mainita erikseen, että HOITAMATTOMANA vajaatoiminta saattaa johtaa johonkin toiseen tautiin...

Mitä enemmän vajaatoiminnasta luen, niin sitä enemmän tuntuu että taidan sittenkin olla mieluummin liikatoimintainen, vaikka tämäkin elämä on kyllä ajoittain todella viheliäistä :-). Mutta mitä mieltä itse olette, varsinkin liikatoiminnasta vajaatoimintaan siirtyneet? Oppineet näyttävät olevan sitä mieltä, että vajaatoiminta on huomattavasti helpompi hoitaa kuin liikatoiminta, mutta onko se todella niin vai onko luvassa vakavia lisäsairauksia? Kummallisiin oireisiin, esim. muistihäiriöihin, sumuiseen päähän ja näköön ja sydänongelmiin olen tottunut jo näin liikatoimintaisena, joten ne kai täytyy kestää, mutta en kyllä ala mitään jos leikkauksen myötä hyppään ojasta allikkoon ja saan vielä muitakin vakavia sairauksia kaupan päälle!

Kiitos kun sain kysyä, toivottavasti ehditte vastaamaan!
Hannele
IP: Tallennettu
jasuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:Vajaatoiminnan \\(9.11.2003, 17:51)
Itse olen Basedowin tautia sairastellut ja nyt radiojodin jälkeen vajaalla. En tiedä kumpi pahempi tai parempi. Tosin silloinkun veto on aivan pois ja itkettää vaan, toivoisin olevani hyperaktiivinen touhunainen, joka saa jotain aikaan. Se ylitoimintainen on lähempänä omaa aikaansaavaa ja reipasta itseäni joka joskus olin.
Ulkoisesti ajatelleen vajaalla tosiaan housut kiristää kun liikatoiminnalla ollessa vaatekoko pienenee. Liikatoimintaisena tosin esim silmäoireet voi olla kosmeettisesti häiritsevät. Eli eipä kai vajaa tai liikatoiminta kumpikaan ole tavoiteltavia. Itselläni nyt vajaatoiminta on helpompi saada ainakin labran viitearvoihin kuin liikatoiminta. Lääkärini totesi mun kroppani kuitenkin olevan yliaktiivisessa tilassa vaikka labra-arvojen mukaan olen vajaalla ja syön thyroxinia. Siksi sydämen tykytykset ja muut liikatoiminnan oireet.
Oireiden kokeminen on yksilöllistä, samoin sairauteen suhtautuminen...
Luota vaan omiin tuntemuksiisi ja hanki tietoa leikkauksesta ja vaihtoehdoista. Kysele lääkäriltäsi, vaadi vastauksia perusteluineen.

Jasu
IP: Tallennettu
dudeOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 19

Tila: Offline

RE:Vajaatoiminnan \\(9.11.2003, 22:32)
Täällä sama kuvio kuin "jasulla" eli Basedowin kautta radiojodihoito ja siitä vajaalle. Mielummin lievä liika- kuin lievä vajaatoiminta. Vaikea sanoa iskeekö nuo mainitsemasi oheissairaudet thyroxiinihoidon aikana, mutta todennäköisemmin ne tulevat ilman lääkitystä. Suomessa ei kokemusteni mukaan lääkärit virallisesti ota ollenkaan kantaa näihin kilpirauhasen vajaatoiminnan oheissairauksiin silloin jos ns "hoitotaso" on kohdallaan. Minulla liikatoiminta meni niin rajuksi että "sydän petti", joten vaihtoehdot olivat vähissä. Mutta elämänlaatu on ollut surkea nämä 8 vuotta, kun vajaatoimintaa on ollut.
IP: Tallennettu
mulmeri
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:Vajaatoiminnan \\(10.11.2003, 15:35)
Hei,

Kertositko Hannele tarkemmin noista lähteistäsi ja
etenkin koskien kolestrolia ja sydänsairauksia ?
Kertositko miten ne liittyvät kilpirauhasen vajaatoimintaan.

IP: Tallennettu
HanneleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Vajaatoiminnan oheissairauksista(10.11.2003, 18:10)
Heippa taas!

Tässä pari lähdettä, joissa on mainittu mielialahäiriöt ja korkea kolesteroli vajaatoiminnan yhteydessä. Lukekaa ja kertokaa minulle, mitä niistä pitäisi ajatella. Murehdinko turhaan?

http://www.tohtori.fi/terveysuutiset/faq.php3?uutiset=784
http://www.tohtori.fi/terveysuutiset/faq.php3?uutiset=301

Toivottavasti linkit toimii, ainakin copy-paste kannattaa kokeilla! Terv. Hannele

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team