kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 8.9.2003, 18:26
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 271

Tila: Offline

Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(24.8.2003, 19:58)
Lainaus kirjasta, Ilkka Vartiovaara - Delfiinin laulu

Aivojen puoliskot ja immuniteetti

"Ihmisen aivot muodostuvat suurelta osin kahdesta samannäköisestä puolikkaasta. Mutta jo kauan on tiedetty, etteivät ne ulkonäöstään huolimatta ole toiminnoiltaan identtisiä. Eroja on niin runsaasti, ettei niitä tässä voi edes luetella. Uutta tässä kahtiajaossa on, että puoliskoilla saattaa olla erilainen vaikutus immuniteettiin erilaisten välitysmekanismien kautta.

Pelletier korostaa sitä, että useiden tutkijoiden mukaan aivojen vasen puolisko prosessoi myönteisiä emootioita ja stimuloi immunologista järjestelmää. Oikea puolisko puolestaan tuntuu toimivan täsmälleen päinvastaiseen suuntaan: se puuhailee kielteisten emootioiden kanssa ja koettaa tukahduttaa immunologiaa. Eräät kliiniset havainnot näyttävät tukevan tätä mallia. Vasenkätisillä, joilla aivojen oikea puolisko on "vallassa", on enemmän autoimmuunitauteja. Matemaattisesti lahjakkailla ja toisaalta oppimisvaikeuksista kärsivillä näyttää heilläkin olevan enemmän allergisia sairauksia. Kumpaankin näihin ryhmiin kuuluvilla on aivoissa epäsymmetriaa, joka saattaa häiritä immunologisessa järjestelmässä vallitsevaa tasapainoa.

On ainakin alustavaa näyttöä siitä, että potilaat, jotka ovat harjaantuneet mielikuvien avulla tapahtuvaan terapiaan, pystyisivät estämään aivojensa oikeanpuoleista toimintaa ja siten estämään immunologisen järjestelmänsä haitallista työskentelyä. Tämä avaa jälleen mielenkiintoisia tulevaisuudenkuvia lääketieteessä: ihmiset ehkä oppivat helpostikin kontrolloimaan aivojensa puoliskoja sen mukaan, mikä kulloinkin on tarkoituksenmukaista?

Monelle lukijalle lienevät varsin tuttuja raportit, joita on esitetty sekä yleisen että erityisen stressivaikutuksen aiheuttamista yksilöidyistä seurannaissairauksista. Todisteet eivät Pelletierin mukaan kuitenkaan ole täysin varmoja. Itse asiassa on varsin vähän todisteita siitä, että elämän aikana koetusta stressistä seuraisi elimellisiä sairauksia. Todellisuudessa vain pieni osa tietylle stressille altistuneista ihmisistä saa sellaisen elimellisen sairauden, jota vanhempi stressikirjallisuus on kuvaillut. On ilmeisestikin vain kolme tutkimusaluetta, jotka pohjautuvat vakioitavissa oleviin stressitekijöihin: tenttitilanteet, surutyö ja unideprivaatio (unen puute).

Koska PNI on vielä uusi tieteenala, on sen osuus totuuden etsimisessä toistaiseksi ollut melko pieni. Mutta näyttää aivan selvältä, että ihmisen yksilölliset vasteet ja selviytymiskeinot ovat tärkeämpiä kuin stressitekijä sinällään, jos halutaan selvitellä stressin aiheuttamia neurofysiologisia ja immunologisia seurausilmiöitä.
Useimmat psykososiaalisten tekijöiden ja immuniteetin välistä suhdetta selvittävistä tutkimuksista ovat perustuneet stressin avulla synnytettyjen tilojen seuraamiseen. Kuitenkin alkaa jo olla huomattava määrä tieteellistä kirjallisuutta, joka käsittelee immuniteetin vahvistamista positiivisilla, psykososiaalisilla asioihin puuttumisilla. Vielä ei kuitenkaan pystytä tarkkaan sanomaan, miten tämä kaikki oikein toimii ja kuinka positiivinen sosiaalinen tuki itse asiassa vaikuttaa ihmisiin.

Edellä on lyhyesti kuvailtu erilaisia tutkimusalueita, joilla on mukana melkeinpä koko elimistömme. Siksi tulee mieleen, että olisi mahdollista löytää kokonaisvaltainen malli ruumiin ja mielen yhteistoiminnalle. Toistaiseksi sellaista ei kuitenkaan asioiden liiallisen mutkikkuuden ja tutkimusten suhteellisen vähyyden vuoksi ole syntynyt.

Tämän takia on toistaiseksi tyydyttävä Pelletierin arvioon, jonka mukaan "tiedot viittaavat vahvasti sellaiseen vuorovaikutteiseen järjestelmään, missä psykologiset, neurologiset, immunologiset, endokriiniset ja biokemialliset tapahtumat liittyvät toisaalta ihmisten (ja eläinten) ulkoiseen psykososiaaliseen ja fyysiseen ympäristöön." Miten tämä kaikki tapahtuu, saattaa selvitä jo meidän omana elinaikanamme.

On varmaa, että ihminen ei todellisuudessa jakaudu kahteen erilliseen osaan, mieleen ja ruumiiseen, kuten ennen uskottiin. Myöskään ei ole mahdollista pelkistää ihmisten tietoisuutta neurologisiin tai biokemiallisiin tapahtumiin, vaan sillä voi pikemminkin olla ylempitasoinen ja organisoiva asema biologisissa toiminnoissa.

Pelletierin mielestä PNI voi lähteä käsityksestä, jonka mukaan mielen ja ruumiin kiinteä yhteisyys on perusasetelmana ihmisen toiminnoissa. Psykologiset tekijät vaikuttavat yhä suuremmalla todennäköisyydellä stressiin liittyvien häiriötilojen alkamiseen ja niiden etenemiseen. Tuleekin olemaan jatkossa erittäin tärkeää, että näiden vuorovaikutusten perusolemus opitaan tuntemaan mahdollisimman hyvin, jotta PNI saisi asemansa lääketieteessä - sekä hoidossa että ennaltaehkäisyssä."

Mitä mieltä te muut vasurit yllä olevasta olette, minusta tuntuu, että allekirjoitan tuon tekstin.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Sopuli
Newbie


Olenhan minä täällä, olenhan?
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(24.8.2003, 20:49)
Hoo, että silleen! Että sittenkin me vasurit olemme "huonompia"?
Tuon kirjoituksen perusteella olisi kai parempi ottaa se vanha vanha tapa takaisin käyttöön, että vasureista tehdään oikeakätisiä vaikka väkisin?
Vai jäisiköhän aivoihin sittenkin jotain jäljelle siitä vasenkätisyydestä, vaikka kuinka heittäytyisi oikuriksi...

Voi voi, menipä yöunet kun pitää miettiä tuota kysymystä

Huvittunut Sopuli
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 271

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(24.8.2003, 21:38)
Moi Sopuli!

Ei taida tuo pakottaminen auttaa mitään - mulla on kokemusta elävästä elämästä. Se, että olisimme muka huonompia, ei kyllä pidä paikkaansa
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 105

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(25.8.2003, 11:30)
Joo o, tutulta vaikutti! Minulla on TOSISESTI taipumusta negatiiviseen asioiden märehtimiseen. Asiat, varsinkin vähemmän iloiset oikein jäävät pyörimään päähän. Varmaan sitten siihen vahvempaan oikeaan aivopuoliskoon. Niin ja onhan minulla myös tämä yksi aineenvaihdunnan häiriö. Eli, voinenkin syyttä niistä sitten vasenkätisyyttä!

Oikeasti, en tiedä mitä ajatella...

Kyllähän tämä vasenkätisyys kaikenlaista teettää. Mutta että se saisi aikaan negatiivista ajatteluakin? Toisaalta, tämä maailma on suunniteltu niin sataprosenttisesti oikeakätisille, että kyllähän sekin jo aiheuttaa raivoa ja turhautumista! Kun kaikki on aina ihan väärinpäin niin ole siinä sitten iloinen ja positiivinen..


IP: Tallennettu
AnemoneOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(25.8.2003, 12:31)
Herranjestassentään!
Minä olen oikeakätinen ja omistan ison läjän autoimmuunisairauksia...
Mitähän, jos olisin vasenkätinen...hui.
Anemone
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 105

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(25.8.2003, 13:08)
Sanopas muuta.
IP: Tallennettu
Myy
NewbieViestejä: 48

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(26.8.2003, 15:03)
Tiesittekö että kansainvälinen vasenkätisten päivä oli 13.8.?

Vasuri minäkin, ja kyllä tunnistan itseni tuosta jutusta. Tosin myös jokusen oikeakätisen, eli voisiko aivopuoliskojen eriasteinen stimulointi johtua muustakin kuin siitä, millä kädellä piirtää ja syö?

Myy
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 105

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(27.8.2003, 09:16)
Mikä vasureiden päivä!? Enpä ollut kuullutkaan mitään..


Täytynee laittaa päivä almanakkaan ja sitten ensi kesänä juhlistaa sitä kunnolla!
IP: Tallennettu
kir si
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(28.8.2003, 07:39)
joo - en oo vasuri. mut matemaattisesti lahjakas kyllä...
IP: Tallennettu
anne
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 105

Tila: Offline

RE:Vasenkätisille!! Aivojen puoliskot ja immuniteetti(28.8.2003, 10:49)
Kir si- ole tyytyväinen. Minä taas EN ole matemaattisesti lahjakas, ikävä kyllä.

Aika hassu juttu oikeastaan- siinä niputetaan samaan vasenkätiset, oppimishäiriöiset ja matemaattisesti lahjakkaat. Jos ei lue perusteluja niin kuulostaa todella kummalliselta...
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team