kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 1.10.2003, 20:00
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Vitamiinit
cahhaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

Vitamiinit (4.9.2003, 12:32)
Hei!

Lueskelin noita tämän palstan aikaisempia viestejä ja huomasin, että joskus kuukausia sitten kylmäkalle oli kirjoittanut tänne vitamiineista ja siitä, mitä vitamiineja/hivenaineita kannattaa ottaa yhtä aikaa. Listassa on yhdistetty kupari ja C-vitamiini, joita ei missään tapauksessa saisi ottaa yhdessä. Kupari yhdessä C-vitamiinin (ja sinkin) kanssa muodostaa elimistössä jotain myrkyllistä ainetta. Tämän on kertonut antioksidanttilääkärini. Itselläni ilmeni suuria puutoksia antioksidanttiklinikan testeissä juuri tuossa kuparissa ja syön sitä aika paljonkin päivittäin. Otan sen varmuuden vuoksi aina erillään kaikista ruoka-aineista ja muista vitamiineista tuon myrkytysvaaran takia. En tiedä tuleeko myrkytystä pienemmillä kupariannoksilla, mutta kannattaa kuitenkin varoa.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 289

Tila: Online

RE:Vitamiinit (4.9.2003, 20:38)
Hei Cahha

Kuparista

Kuparia tarvitaan mm. raudan hyödyntämiseen, hemoglobiinin muodostukseen ja punasolujen normaalin toiminnan ylläpitoon. Kupari vahvistaa luustoa ja verisuonten seinämiä lujittamalla kollageenisäikeiden poikkisidoksia. Kupari edistää ravinnossa olevan raudan imeytymistä. Kupari toimii myös soluja suojaavana antioksidanttina. Kupari on erityisen tärkeää odottaville äideille, istukan kasvulle ja vastasyntyneille vauvoille. Imeväisikäisten lasten kasvussa kuparia tarvitaan luuston kehityksessä, puolustusmekanismien ylläpidossa, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnassa ja aivojen kehittymisessä.

Kupari ehkäisee monien haitallisten mikrobien kasvua ja on siten hyvä ruuanvalmistusalusta tehtaissa, suurkeittiöissä ja ravintoloissa. Kupari on huono kasvualusta bakteereille sitä pidetään myös hyvänä materiaalina vesijohtoputkissa, mutta lämmintä vettä ei tule käyttää ruuan valmistuksessa. Kuparin sisältämillä entsyymeillä on keskeisiä tehtäviä elimistön hapetus- ja pelkistysreaktioissa.

Tarkkaa saantisuositusta ei taida olla, mutta yleensä katsotaan, että aikuisen tulisi saada kuparia päivittäin noin 1 - 2 mg (joidenkin mielestä jopa 1,5 - 3 mg) ja lasten 0.5 - 1 mg.

Hyviä kuparin lähteitä ravinnossa ovat mm. täysjyväviljatuotteet, pähkinät, palkokasvit ja äyriäiset.

Suomalainen ruokavalio voi joissakin tapauksissa sisältää kuparia vähemmän kuin em. saantisuositus (2 mg/vrk) edellyttäisi. Kuparin puutos voi vaikuttaa kolesterolin määrään veressä sekä sepelvaltimotaudin syntyyn. Kuparin puutos vaikeuttaa raudan käyttöä ja voi johtaa sideroblastiseen anemiaan. Oireita ovat mm. ärtyisyys, pessimistisyys ja lihasheikkous. Suolistosairaudet esim. keliakia lisäävät kuparin tarvetta.

Kupari on elämälle välttämätön hivenaine, mutta suurina pitoisuuksina kuparisuolat voivat aiheuttaa gastroenteriitin (maha-suolitulehduksen). ... mutta kuka nauttii tietoisesti ylisuuria annoksia?

Viime vuonna Suomessa sattui 1 kuparimyrkytys,vedenkeittimellä oli keitetty glögiä. Oireina oli oksentelua, ripulia ja vatsakipuja. glögi(hapan) oli syövyttänyt lämmitysvastuksesta kuparia niin, että kuparia oli glögissä 260 mg//l.

Miksi esim. Orion Pharma ja Leiras Oy käyttäisi tuotteissaan samaan aikaan kuparia, sinkkiä ja C-vitamiinia, jos ne yhdessä ovat niin vaarallisia? Normaaliannoksilla mitään vaaraa ei ole, jos olisi, niin myrkytyksistä olisi varmasti juttuja.

Raudanpuutokseenkin määrätään rautaa pillereinä, mutta koskaan ei kukaan sano, että kannattaisi samaan aikaan saada myös B-6, B-12 tai foolihappoa sekä C-vitamiinia, jos haluaa kaiken hyödyn rautatableteista.

Voisitko kysyä, kun joskus vastaanotolle menet, että mitä tuo myrkyllinen aine oikein on, kun en siitä mitään tietoa löytänyt.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
cahhaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Vitamiinit (6.9.2003, 12:07)
Juu, kyselenpä tarkemmin lääkäriltä, kunhan käyn kontrollissa tässä syksyn aikana. Tuo sama "kielto" lukee kuparireseptissäkin, mutta syytä ei ole selitetty. Taisi se lääkäri silloin viimeksi selittää syyn, mutta kun tietoa tuli niin paljon, että suurin osa meni ohi korvien (varsinkin kun näin vajaatoimintaisena on vähän vaikea keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa, kuten varmasti tiedätte...).
IP: Tallennettu
NiinaPositiivisuus luo voimia!
Viestejä: 38

Tila: Offline

RE:Vitamiinit (8.9.2003, 21:31)
Hei Cahha!

Minäkin olen käynyt antioksidanttilääkärillä ja sain liudan vitamiineja. Kuparin hän määräsi otettavaksi ilta-aikaan, mutta syytä en tiedä. Illalla otan vain kahta vitamiinia ja toinen Oxy-Colon (magnesium), jonka kanssa sitten täytyy taas ottaa C-vitamiini (kolmas).

Toivottavasti aiheesta selviää jotain tarkempaa, koska minun lääkärini ei asiaa joko tiedä tai ole huomioinut.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team