kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 12.10.2003, 21:46
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: aivolisäkkeessä vikaa??
sanni
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

aivolisäkkeessä vikaa??(26.9.2003, 15:05)
Hei!
Olen mielenkiinnolla lukenut tätä palstaa,mutta vasta nyt sain aikaiseksi itse kirjoittaa.Sain toisen lapseni maaliskuussa ja sen jälkeen todettiin vajaatoiminta,kun
turvotus ei meinannut millään lähteä.Uskon kyllä,että olen sairastanut jo paljon aiemmin,mutta en ole osannut mennä lääkäriin pelkän väsymyksen,kuivan ihon,saamattomuuden yms. vaivojen vuoksi.Nyt minua huolestuttaa pari asiaa,joihin toivoisin teidän ottavan kantaa.Jos vajaatoimitaa on ollut jo ennen raskautta eikä sitä ole hoidettu,niin mitä haittaa siitä on mahdollisesti vauvalle?
Vauva oli tosi pieni 48cm ja 2270G.Nyt kuitenkin kasvanut ihan hyvin.
Ja toinen kysymys liittyy tsh-arvoihin.Minulla ensimmäiset mitatut arvot tsh 3 ja t4-v 8. Olen lukenut että jos sekä t4v ja tsh ovat matalat pitäisi tutkia aivolisäke?
Vasta-aineet S-tsab ja s-tpoab olivat normaalit.
Kun kysyin lääkäriltani,että mistä vajaatoiminta mahdollisesti johtuu,niin hän vain totesi,että minulla on varmaan joskus ollut tulehdus kilpirauhasssa.
Nyt minua askarruttaa ettei tsh-arvoni ollut noussut vaikka t4v oli viitearvojen alapuolella.Millaisia arvoja teillä on ollut ennen lääkitystä? Nyt syön 0,1mg/pv ja arvot elokuussa olivat tsh 0,1 ja t4v 15 eli normaalilukemissa,mutta silti väsyttää yms. Lukisin mielelläni Kylmäkallen ja teidän muidenkin mielipiteitä mitä minun nyt kannattaisi tehdä. KIITOKSET jo etukäteen kaikille!
Ilosta syksyn jatkoa
Sanni

IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 41

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(26.9.2003, 15:35)
Hei Sanni!

Suomen Kilpirauhasliitto ry:n internet-sivujen tiedotteen mukaan normaalit T4v-arvot ovat 9-21, ja TSH-arvot nykytiedon mukaan ilmeisesti noin 0.4-2.5. Nuorilla ihmisillä TSH-arvon on todettu olevan normaalisti 1-2. (Jälkimmäisin tieto U. Slaman luennolta viime syksyltä). Tämän mukaan sinulta määritetty TSH-arvo 3 olisi jo siis kohonnut arvo. Toisaalta elokuinen TSH-arvosi menee jo ylitoiminta-arvojen puolelle, joten TSH-arvosi reagoi lisääntyneeseen tyroksiiniin. En ole lääketieteen ammattilainen, joten en tiedä, kannattaisiko sinun tutkituttaa tuo aivolisäkepuoli. Sitä voit varmastikin kysyä lääkäreiltä. Vajaatoiminnan johtuminen aivolisäkkeestä on erittäin harvinaista, mutta eihän se sulje pois sitä, ettei se voisi siitä johtua.

Joskus nettiä selatessani on tullut vastaan tietoa raskaudesta ja vajaatoiminnasta. Sen tekstin mukaan äidin keho suojaa kehittyvää lasta siten, että vajaatoiminta vaikuttaa ensimmäiseksi äitiin. Eli siis äidin pitäisi kyllä huomata vajaatoiminta ennen kuin vauvalle on tapahtunut haittaa.

Tuosta väsymyksestäsi vielä... Onko se jatkuvaa väsymystä vai sellaista, että välillä jaksat ja touhuamisen jälkeen "sippaat"? Jälkimmäinen voisi viitata siihen, että tunnet ylitoiminnan oireita; varsinkin jos myös pulssisi on nopea, hengästyt helposti, kuumottaa jne... Arvojen muuttuminen hyvän lääkitystason hakemisessa aiheuttaa omaa temppuiluaan olotilaan. Koita kestää!
IP: Tallennettu
FreepassOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(26.9.2003, 15:41)
Terve sanni,
tervetuloa joukkoon, väsymyksesi on hyvin yleistä kilpparin vajaatoiminnassa vaikka labrat ovat viitearvoissa. Sinun kannataa lukea kaikki viestit mitä foorumissa on, sieltä löydät vastauksia kysymyksiisi. Viestejä on paljon mutta lukeminen kannattaa ja lisäksi englanninkielellä olevia sivustoja on varmaan tuhansia jotka liittyvät kilppariin (hakusana esim. hypothyroid). Ja ei kun hommiin.

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 293

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(26.9.2003, 20:23)
Hei Sanni

En usko, että lapsellasi on ollut mitään hätää, jos alitoiminta olisi tosi pahoissa lukemissa ja kestänyt kauan on lapsen aivojen kehittyminen normaaliksi, vaarassa - aiheuttaa esim. lukihäiriöitä

Muutkin arvot laskee, ei pelkästään TSH ja T4v. Epäiltäessä sekundaarista hypotyreoosia (aivolisäke) pitäisi päästä erikoislääkärin vastaanotolle, "tavallinen" sisätautilääkäri tuskin osaa hoitaa.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Kata
Full Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 103

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(27.9.2003, 10:40)
Hei Sanni!

Pistipä kirjoituksesi taas mietityttämään... eli miten vajaatoiminta on mahdollisesti vaikuttanut vauvaan!! Kaikkea olen jo miettinyt, mutta en tuota

Kuten täällä jo tiedetään... sairastuin (ainakin virallisesti) kilpirauhasen vajaatoimintaan 3 lapsen syntymän jälkeen (epäilen itse, että jo paljon aiemmin!)

Raskausajan lääkärit ihmettelivät vauvan pientä kokoa... (huumeäidiksikin minua epäiltiin!!!!!!!!!! Hoh hoijaa....)
Vauva oli sitten syntyessään 2510g ja 48cm, nyt ihan "normaalin" kokoinen, ottanut ikäisensä paljon suurempina syntyneet "kiinni". Että en tiiä, onko mahdollinen jo silloin päällä ollut vajaatoiminta vaikuttanut lapsen kokoon???! Pitääpä kysäistä neuvolasta.. jäi meinaan kovasti askarruttamaan tuo.
IP: Tallennettu
Inkeri
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(28.9.2003, 12:13)
Hei synnyttäneet! Minulla on kolme tervettä ja älykästä lasta, mutta jokaisella on luki- ja hahmotusongelmia. Olen varma, että lasteni ongelmat koulutiellä johtuvat kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jota olen tietämättäni sairastanut jo ennen synnytyksiä. Surettaa ja masentaa, kun katselen lasteni ponnisteluja koulutiellä. Syyttelen välillä itseäni ja myös tätä yhteiskuntaa, joka vaatii vain täydellisyyttä jo lapsuudesta lähtien.

Jos teillä on kokemuksia asiasta, kertokaa!
IP: Tallennettu
krisse
Full Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 128

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(28.9.2003, 13:11)
hei inkeri, minä olen ja potenut kilpirauhasvaivoja jo ennen lapsia ja vajaatoiminta todettiin vasta -98.
ja lapseni ovat syntyneet -83 ja-85, joista ensimmäisellä on dysfasiaa ja toisella lukihäiriö,
mutta enemmän kuin nämä heitä haittaavat allergiat,

nykyään kun lykihäiriö jo aikahyvin otetaan huomioon, paitsi poikani kohdalla josta tuli koulun opettajien
silmätikku siinä on vaikeaa hakea luku iloa, ei oo vielä tullu odottelen tässä että 18 vuotias sais
elämän syrjästä kiinni, se kyllä aikoo mennä töihin, toivottavasti saa paikan
krisse
IP: Tallennettu
sanni
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(28.9.2003, 15:01)
Hei!
Kiitos kaikille kommenteista.Tuli vielä sellainen asia mieleen,että miten teillä muilla vajaatoimintaisilla on imetys onnistunut? Itse en pystynyt imettämään kumpaakaan vauvaani,koska maitoa tuli tosi vähän (kerralla vain maximissaan n.20 ml)ja aina imettäessäni päätä rupesi särkemään silmien takaa ihan tolkuttomasti.
Ja vielä yksi kysymys: Onko teille tullut mitään iho-oireita
thyroxiinista tai liittyen vajaatoimintaan? Itselläni on nyt kolmen kk lääkityksen jälkeen ilmaantunut sekä käsiin,että jalkoihin sellaista ihan pientä näppylää.Voihan se ehkä myös olla kuivuudesta johtuvaaa?
T:Sanni
IP: Tallennettu
Niina
Newbie


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 43

Tila: Offline

RE:aivolisäkkeessä vikaa??(1.10.2003, 22:09)
Huihai, en minä taidakaan uskaltaa tehdä enää toista, sanoo hän, jonka esikoinen on 4½v. ja jonka olo on vihdoin tänä kesänä tullut lähes ihmismäiseksi ja elämisen arvoiseksi. Uusille ystäville tiedoksi, että olen kaikkien teidän muiden tapaan käynyt viime syksynä tosi pohjalla väsymyksen vuoksi ja aamuisin toivoin kuolemaa, että olisi saanut levätä.

Mutta imetys ei mainittavasti minultakaan onnistunut, imetin 3kk ns. puoli-imetystä. Eivät kyllä nämä rintarauhasetkaan kovin suuret ole, 75A kertoo useimmille jotain.

Mut olisko jollain vajisäidillä ihan terveitä lapsia ilman allergioita ja lukihäiriöitä (jolla siis lääkitys)?


IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team