kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 23:00
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...
KatariinaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(27.11.2003, 22:49)

Tämä on viimeinen yritys että josko edes joku kohtalotoveri tietäisi asiasta jotain...! Minulla on muuten 'normaali' vajaatoimisen oirekirjo mutta lisäksi oireita joista en ole kenenkään muun kuullut mainitsevan
Aihe on minulle ahdistava, eivätkä lääkärit ole siihen syytä löytäneet (munasarjat ok, samoin s-kortisol arvot eli lisämunuainen).

Viimeisen puolen vuoden sisään minulle on alkanut mm. kasvaa miestyyppistä karvoitusta käsivarsiin, mahaan, selkään, viikset, leukaan, rintoihin, reisien sisäpinnoille jne. Olen lisäksi tumma joten näkyvyys on hyvä ja pinseteillä säännöllisesti ja paljon töitä (yhteensä satoja nyppäisyjä) kasvojen/rintojen alueella.

Itse asiassa oireet on kuin käyttäisi anabolisia steroideja, hiki on muuttunut (naiselle)hyvin pistäväksi, samoin virtsa ja rinnat pienentyneet kuppikoolla Aa:han(paino noussut 2kg), mikä on pienirintaiselle ollut painajainen - ja ainoa oire josta lääkärit eivät ole kuulleet tahi netti. Vanhojen valokuvien kanssa käyn vastaanotolla että edes uskoisivat. Vielä kesän alussa käyttämäni rintsikat ovat kaikki poissa laskuista, enkä todellakaan tajua mitä kehossani on tapahtumassa. Ikää on alle 30

Virilisaatio on selvästi noussut (voisi olla positiivista ilman muita 'rajoittavia' oireita...)
Lisäksi menkat oli poissa koko kevään (ehkä stressi+vajis), silloin huomasin ekan kerran myös karvojen kasvun lisääntyneen selvästi.
Hiuksia on lähtenyt paljon, korvien takaa raja noussut ylös, samoin ohimoilta, mutta se mennee kilpparin piikkiin.

Voi kun edes joku tunnistaisi oireitani (erityisesti rintojen pienenemisen, minkä kanssa olen eniten ulalla) ja kertoisi miten heille on ajan ja tyroksiinin syönnin kanssa käynyt, loppuiko oireilu, tuliko entiset muodot takaisin ym.

T. Epätoivoinen,
(joka kuvitteli että tavallisissa pahoissa vajisvaivoissa olisi ollut jo tarpeeksi kestämistä)IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(28.11.2003, 00:08)
Hei Katariina

Cushingin oireyhtymässä on tuon kaltaisia oireita, onko sinulle tehty Deksametasoni-koe ja kortisolin eritys virtsaan (dU-korsol)? et ainakaan kerro, että olisi.

Tai nämä osatutkimukset:
S -DHEAS, S -Testo, S -SHBG ja S -ADIONI

Diagnoosi

Cushingin oireyhtymän diagnoosi jakaantuu kahteen osaan: ensin selvitetään, onko potilaalla Cushingin oireyhtymä, sitten tutkitaan sen syy. Ensin mainittu on mahdollinen avohoidossa, jälkimmäinen vaatii erikoistutkimuksia.

Oireyhtymän diagnoosi perustuu häiriintyneen kortisoliaineenvaihdunnan osoittamiseen. Yksittäisestä plasman kortisolimittauksesta ei ole hyötyä, koska tulos voi Cushingin oireyhtymässä olla normaali ja terveillä joskus suurentunut. Seulontakokeena voi käyttää seuraavia tutkimuksia:

1) Lyhyt deksametasonikoe. Illalla klo 23 nautitaan 1mg deksametasonia per os. Terveellä se estää lisämunuaisen kortisolituotantoa, jonka seurauksena plasman kortisoli on seuraavana aamuna alentunut (yleensä alle 100 nmol/l). Jos plasman kortisoli on deksametasonin jälkeen >100 nmol/l, tulos viittaa Cushingin oireyhtymään.

2) Kortisolin eritys virtsaan (dU-korsol). Tulos on suurentunut Cushingin oireyhtymässä.

Jos seulontakokeen tulos on patologinen, potilas lähetetään erikoislääkärin tutkittavaksi.

Cushingin oireyhtymän syyn selvittämiseen käytetään ACTH-määritystä ja CRH-koetta sekä lisämunuaisten kuvantamista tietokonetomografialla (tai magneettikuvauksella) ja aivolisäkkeen kuvantamista korkeakenttämagneetilla. Joskus tarvitaan näiden lisäksi vielä erityistutkimuksia. Cushingin oireyhtymän tasodiagnostiikka voi olla hyvinkin pulmallista ja siksi se on keskitetty yliopistollisiin sairaaloihin.


Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
piisamiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(28.11.2003, 12:47)
Hei Kylmäkalle! Kerro vielä tuosta Cushingin oireyhtymästä. Mitä muita oireita siihen kuuluu?
IP: Tallennettu
KatariinaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(28.11.2003, 13:20)

Hei Kylmäkalle!
Seuraavat labrat otettiin jo 5kk sitten (tilanne tosin pahentunut jälkeen), silloin olivat normaalit: S-LH, S-FSH, S-PRL, S-Testo, S-SHBG ja S-DHEAS. S-Adioni on ottamatta, vaikka vaikuttaa aiheelliselta (katsoin testin), toisottavasti ei ole se paras indikaattori.

Cushingia olen itsekin enää ainoana vaihtoehtona ajatellut,sen lisäksi että jos tyroksiinin puute olisi sekoittanut lisämunuaisen tai pitkään jatkunut stressi (stressi nostaa kortisoliarvoja, mutta lääkäri ei ollut ikinä kuullut että se voisi sitä kautta aiheuttaa samoja oireita kuin Cushing - ja varmaan onkin oikeassa). Otin Cushingin testin puheeksi lääkärin kanssa mutta koska muut ulkoiset piirteeni (esim. paino normaali) eivät sitä tukeneet, asia jäi toistaiseksi. Ensi viikolla aion vaatia uudestaan kyseistä testiä tehtäväksi. Ovatko muut käyneet testissä (ainakin joku muistaakseni mainitsi) ja olivatko syyt testiin menemiseen/oireet samoja kuin minulla?


Hei Piisami!
Tässä ainakin yksi linkki Cushingiin, netistä löytyy enemmänkin tietoa esim. hakusanoilla Cushingin tauti, Cushingin syndrooma tai Cushings syndrome

http://www.sellanet.com/Cushingintauti.htm


IP: Tallennettu
piisamiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(28.11.2003, 14:13)
Kiitos Katariina! Cushingin tauti -sivulta löytyi riipaisevaa tietoa, varsinkin pisti miettimään nuo pintaverisuonien repeilyt. Sitä olen pähkäillyt. Mahtaisivatko nämä toistuvat virtsatieinfektiotkin johtua lisämunuaisen ongelmista, joita poiki se, ettei hypotyreoosiani kukaan tunnistanut ajoissa?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:Karvojen kasvua ja muuta hyvin omituista...(28.11.2003, 18:51)
Hei Katariina

Enhän minä mikään lääkäri ole, mutta käsittääkseni paino voi olla normaali ja on ihan totta, että stressi nostaa kortisoliarvoja, mutta ei siitä aiheudu tuollaisia oireita. Jo pelkkä kortisolin eritys virtsaan (dU-korsol) olisi todennäköisesti kertonut syyn.

Säästöön vedoten kaikki tärkeät testit jätetään tekemättä - järjetöntä


Hei Piisami

Taitaa tuo ajatuksesi virtsatieinfektioista olla oikea - tuijotetaan pelkästään jotakin kohtaa ja jätetään perimmäinen aiheuttaja huomioimatta.


Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team