kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 15.8.2003, 23:05
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: My story - kuulunkohan joukkoon?
jaakkleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

My story - kuulunkohan joukkoon?(5.8.2003, 15:16)
Tervehdys teille aktiivit ja vierailijat!

Kesäloma takana ja paljon myös sukuloimisia. Erään serkkutytön vierailun jälkeen olin aktivoitu niin paljon, että sain aikaiseksi mennä työterveyslääkärille kertomaan oireistani ja "vaatimaan" kilpirauhasarvojen tarkastusta. Sitä ennen kerkesin jo "eksyä" näille sivuille oma-aloitteisesti kun yhtäkkiä tieto alkoikin kiinnostaa. Ja olin hämmästyksestä selvittyäni aivan varma, että minulla on joko alkavaa kilpparioireistoa tai jo pahasti menossa oleva sairaus.

Tässäpä historiatietoni:

Olen nyt 41-vuotias nainen ja mielestäni ollut suhteellisen terve eli ei lääkityksiä mihinkään. Kuitenkin viimeiseen 6 vuoteen on mahtunut avioero, pahaa oloa työpaikalla, mutta kuitenkin paljon aktiivistakin toimintaa. Masennuksen, itkuisuuden, raivokohtaukset, saamattomuuden, huimaukset, kuulon huononemisen, selkäkivut, sydämen kivut, korvien suhinan sydämen tahtiin, kuukautisten heittelyn, unettomuuden olen laittanut elämänmuutoksen piikkiin. Oireista en ole "viitsinyt" numeroa tehdä, koska tiedän, että henkiset koettelemukset voivat aiheuttaa myös fyysisiä oireita.

Mutta keskusteltuani tämän serkkuni kanssa alkoi kuulostaa siltä, että sittenkin olisi viisasta huomioida kilpparikuvio. Isäni siskolla on 7 lasta, joista 6 tyttöä. Näistä kuudesta kahdelta on leikattu struuma ja yhdellä (tämä serkkuni 53 v.) on ollut ensiksi 13 v. sitten alkanut ylitoiminta, joka muuttunut nyt alitoimintaiseksi. Yhden sisaruksen tytöllä (siis tokaserkkuni, 26 v.) on todettu myös vajaatoiminta. Sisarusten äidiltä eli tältä isäni siskolta on myös leikattu struuma. Koko jengi siis melkein kilpparioireisia.

Se mikä antoi viimeisen sysäyksen tutkimusten aloittamiseen oli se, että minulla on ollut kohonneita kolesteroliarvoja jo useita vuosia ja lisäksi viime vuonna diagnosoitiin kohonneet maksa-arvot, jotka nyt olivat jo kohonneet vielä viimevuotisestakin. Eli nämä arvot halusin tarkastaa ja kun vielä luin mahdollisesta yhteydestä kilppareihin, vakuutuin, että jotain olisi tehtävä. Toinen oire joka nyt on ollut jo "päällä" viimeiset 5 vuotta ainakin on erittäin kutiseva iho. Kutina alkaa yleensä yöllä, mutta nyt olen huomannut, että kutisenhan päivälläkin, mutta teen raapimiset "siinä sivussa huomaamatta". Kutina alkaa pienellä pistolla ihon alla ja leviää aivan mahdottomaksi, eikä oireitta meinaa saada raavittua pois. Iho ei mene rikki raapimisesta, mutta jää aivan karmeat punaiset vaot, jotka viipyvät pitkään. Viime talvena minulla oli myös kuivat poskipäät, iho aivan karisi vaatteille, mutta kosmetologi sanoi sen johtuvan pakkaskeleistä. Myös intiimialueella on ollut karmeaa kutinaa. Tästä mainitsin gynekologille, mutta hän määräsi vain hormonireseptin, joka tosin jäi käyttämättä.

Niin näistä vuosieni oireista:
kuukautiseni ovat olleet iät ja ajat epäsäännölliset (joskus jopa poissa 3 kuukauttakin) ja niinpä sainkin n. 12 v sitten hormonikorvaushoitoa ennen toista raskauttani (hedelmöitymättömyyttä tutkittiin ja viimein tehtiin varjoaineruiskutus munasarjoihin, jonka jälkeen tulinkin raskaaksi). Lapsena sairastelin paljon virtsatietulehduksia ja usein olleiden angiinojen vuoksi nielurisani poistettiin parikymppisenä.
Masentuneisuus- ja vetämättömyys ja väsymys oireita tuli ja meni ja kai sitä ajatteli niiden aina kuuluvan elämäntilanteisiin. Tottunut jo kai ajatukseen, että tällainen olen.

Sitten tuli ero ja sen jälkeen oireet pahenivat, tietysti. 3 vuotta sitten jouduin menemään työterveyslääkärille, koska minulla oli todella voimakasta huimausta pitkälleen asettuessa ennen nukkumaanmenoa. Tähän huimaukseen liittyi paha korvien suhina sydämen tahtiin. Tätä oiretta tutkittiin röntgenissä pään varjoainekuvauksella ja tuloksena terve kuin mikä. Kuulo tosin oli toisesta korvasta huonontunut, mutta ei siitä sen enempää (olen toimistotyöntekijä, joten ei kyllä melua kai työstä tule) ja huimaukset selitettiin, että voihan se olla jotakin tasapainohäiriösairautta, johon ei ole kuulemma hoitoa... Samoihin aikoihin alkoivat mielettömät selkäsäryt, joihin liittyi sydänoireita (tykytystä, joka toisella lyönnillä lyöntiä jne.) Selkään koski niin, että ilmensin sitä aina sanoen, että siipiin sattuu. Aivan kuin leveä vanne olisi laitettu rinnan ympärille ja kiristetty. Hengitys salpautui välillä. En pystynyt nukkumaan, vaan aina oli otettava Buranaa. Nämä oireet kuitenkin katosivat n. puolen vuoden jälkeen ja ajattelinkin niiden liittyvän taas luonnollisena oireena tapahtuneisiin.

Päänsärkyinen olen ollut aina, joten Buranaa on kulunut.

Syksy on tulossa, jolloin aina muutenkin jo mieli menee maahan, joten olisi kyllä tosi ihanaa, jos vielä joskus saisi nauttia elämästä suurin piirtein iloisena läpi vuoden. Olen aktiivinen, määrätietoinen ja iloinenkin ihminen, joka on joutunut kantamaan paljon vastuuta, mutta halunnutkin sitä ottaa. Nyt nämä kauheat itku- ja raivokohtaukset ovat alkaneet häiritä niin työ- kuin kotielämääkin (joka on eron jälkeen hyvin tasapainossa), eikä kutina sitä yhtään helpota. Samoin jalkojen ja joskus koko kehonkin palelu ihan lämpimilläkin keleillä ärsyttää.

Näin tuli purettua huolia ja ajatuksia tälle foorumille, jota en ole koskaan ennen tehnyt. Eipä ollut serkkutyttökään kuullut koko 13 vuotisen kilpparisairastelunsa aikana näistä sivuista, joten hänkin lienee tiedosta iloinen. Ja tunnistanee varmaan tarinani...

Niin ne otetut kilpparitulokset: TSH 1,38 ja T4V 14. Lekuri sanoi, että kaikki hyvin, mutta kuunteli kuitenkin tarinani ja oireistoni (alkoi jossakin vaiheessa kuitenkin kakistella vastaan, kun minulla oli sivuilta printattuja papereita mukanani, että hän kyllä on ollut endokrinologin sijaisena ja kyllä hän nämä kilppariasiat tietää, että "älä sinä siinä ala"...ei se sitä varm. ole). Viittasin myös kohonneisiin maksa- ja kolesteroliarvoihin ja niinpä sitä sitten päätettiinkin ottaa vielä lisää verikokeita (TPO, PVK, Krea, La, AFOS, ALAT, GT, KOL). Nämä kokeet otetaan vajaan 3 viikon päästä ja lisäksi munuaisten tutkintaa varten virtsanäyte sekä astman pois-sulkemiseksi (toisella veljelläni diagnosoitu syntymästä, toisella 2 v. sitten)puhallusrumba 2 viikkoa. Sen jälkeen viikon päästä jälleen lääkärille tuloksia kuulemaan ja katsotaan mitä sitten...

Tulipa pitkä juttu, mutta olisi kiva saada palautetta. Olen ollut jo Kylmäkalleen yhteydessä ja kiitos hänelle hyvistä alkuohjeista ja tuesta! Sekä ylläpidon Päiville myös!

Niin ja sitä keskittymiskyvyn puutettakin on paljon. Ja välillä taas olen kovin tomera, kuten tänään !

Terveiseni kaikille ja hyvää vointia "taistelussanne", sillä ei kyllä voi sanoa varmaan helppoa olevan kellään, mutta onpa mukava kun on tällainen purkautumiskanava.

Terkuin nimimerkki Inkeri Itkupilli, jota välillä naurattaa tämä elämänmeno!
IP: Tallennettu
keppanaTauti on minussa ja näköjään pysyy!
Viestejä: 25

Tila: Offline

RE:My story - kuulunkohan joukkoon?(7.8.2003, 09:12)
kuulut joukkoon..!
Samanmoiseia olivat minun oireet loppuvuodesta 1999, jolloin menin vihdoin lääkärille ja vajaatoimintani todettiin .. Varoittelisin Sinua jatkuvasta buranan syönnistä. Minunkin päätä särki jatkuvasti juuri tuon -99 vuoden alusta. Luulin johtuvan työpaikan sisäilmasta tms. Söin säännöllisesti särkylääkkeitä jotka sitten aiheuttivat mahakatarrin jota yritän edelleenkin saada aisoihin uokavaliolla.. niin, minun päänsärkyni "poistui" thyroksini-lääkityksen myötä muuta´man kuukauden kuluessa..
IP: Tallennettu
jaakkleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:My story - kuulunkohan joukkoon?(7.8.2003, 10:01)
Kiitos vastauksestasi. Niin olen alkanut vahvasti epäilläkin kuuluvani tähän joukkoon, mutta kuten niin monesta muustakin tarinasta olen lukenut, otetut labra-arvot eivät vielä sitä osoita, eikä lääkärit usko.

Tänä aamuna mittasin eka kerran aamulämmön klo 7 (ennen ylösnousua, elohopeamittarilla, 10 min. kainalossa), tulos oli 36,2. Pulssin seuranta alkaa huomen aamulla. Jännityksellä odotan, mikä on tulos kahden viikon seurannan jälkeen.

Onhan se kyllä tietysti ihmeellistä, jos ei mikään labratulos (tulossa myös TPO) ala osoittaa mitään merkkiä kilpirauhashäiriöistä, koska oireita on ollut jo vuosia. Tosin eipä niitä ole seuratukaan koskaan.

Buranaa käytään joskus useasti viikossa, joskus saattaa käydä niin, että on viikkojakin väliä (nyt kun noihin selkäkipuihin ei tarvitse enää päivittäin). Päänsärkyni on vain niin karmeaa, ettei se lähde ilman (en ole keksinyt miten muuten sen saisi pois). Olen kyllä kuullut noista vatsavaaroista.

Kyllä on aika mennyt pyöritellessä tätä kilppariasiaa, on tämä vain niin kokonaisvaltaista ajankulua. Eikä meinaa millään saada mielestä pois...
IP: Tallennettu
Lumikuningatar
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:My story - kuulunkohan joukkoon?(8.8.2003, 15:58)
Hei Jaakklle,
Kiitos Kylmäkalle!

Minulla on myös ollut triglyseridiarvot (=pahat kolestrolit) koholla vaikka kokonaiskolesteroliarvot pyörivät 3 kieppeillä. Lisäksi maksa-arvot ovat viitearvojen yli, hieman. Lääkäri tenttasi alkoholinkäyttöä, se kuulemma aihettaa moiset. Kun en käytä muuta kun satunnaisesti, se onkin suoranainen ihme. Lääkäri ei ilmeestä päätellen uskonut minua ollenkaan. Jännä juttu, ettei tajunnut, että kilppari tekee nämä. Lisäksi syön terveellisesti. Ja silti olo on kuin olis megakanuuna päällä koko ajan.


Lumikuningatar
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team