kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 6.1.2004, 22:26
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: mikä mua rrriivaa...grr...
miukkuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 6

Tila: Offline

mikä mua rrriivaa...grr...(30.12.2003, 16:37)
Kysäisenpä tällä foorumilla, kun en oikeen tiedä vielä onko alitoimintaa vai ylitoimintaa vaiko mitälie... Mulla on oireita kans joka lähtöön, osa näyttäisi juttujanne luettua puhuvan toisen osa taas toisen puolesta. Josko olisi jollain kokemusta, niin ottaisin ilomielin tietoa vastaan
Oireet mulla alkaneet pikkuhiljaa, vasta raskauden ja imetyksen loputtua oikein kiinnitin niihin huomiota - siihen asti oletin kaiken johtuvan "äitiyden onnesta" . Väsymys on valtaisaa, palelen jatkuvasti, mutta myös hikoilen kainaloista runsaasti, hiuksia lähtee - onneksi on mistä lähteä, kädet tärisee, välillä puutuukin, mensut on muuttuneet tulvaksi (kun ensin viikon tuhruttaa), päätä särkee, huimaa, selkää särkee, välillä ollut roskan tunne silmässä, kurkku on usein kipeä, nieleminen vaikeaa... Muisti pätkii, enkä ole ollenkaan oma iloinen itseni. Varsinainen pointti lääkäriin hakeutumiseen oli kyhmyt kaulalla. Noh, surullisen kuuluisaa taitaa olla tämä lääkäriltä toiselle hyppääminen - siihen minäkin jouduin turvautumaan ennen kuin nyt vasta otettiin tosissaan. Imusolmukkeet ovat suurentuneet, kilppari kyhmyisen tuntuinen. Kilpirauhasarvot otettiin ja nyt odottelen niiden tuloksia sekä pääsyä röntgenlääkärin ultrattavaksi. Onko teillä tietoa, kumman puolesta nämä oireeni puhuisivat, vai pitääkö tässä odotella vielä pahempaa diagnoosia? Voiko hyvänlaatuiseen kilpparin kasvuun/toimintahäiriöön liittyä imusolmukesuurentumia? Onko kenelläkään tietoa raskauden jälkeen puhjenneesta kilpirauhasen toimintahäiriöstä? Mulla oli kyllä syksyn mittaan ylimääräistä stressiäkin, kun buukkasin itseni opiskelemaan äitiysloman "ajankuluksi" - höh! Liekö tämä toiminut laukaisevana tekijänä? Sukurasitekin on olemassa.
Kauheesti kysymyksiä ja pitkä tarina, mutta kun lääkärillä ei muista puoliakaan... Enkä varmaan muistanut tähänkään...

Kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

Toivottaa Miukku
IP: Tallennettu
miukkuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:mikä mua rrriivaa...grr...(30.12.2003, 16:43)
No niin, unohdus kävi. Piti mainita se, että pulssi mulla on tosi rauhallinen, mutta joskus innostuu läpättämään tosissaan. Varmaan jotain muutakin olennaista jäi sanomatta, mutta josko joku osaisi näillä perusteilla jotain sanoa. Edes pieniä lohdutuksen sanoja pelkäävälle.

Kiitos!
IP: Tallennettu
herttisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 33

Tila: Offline

RE:mikä mua rrriivaa...grr...(30.12.2003, 17:21)
hei.
mulla on krooninen kilpparitulehdus ja pikku struumakyhmy toisessa rauhasessa, toinen leikattu kun kasvoi suureksi. Ja nyt tämän uuden pikkukyhmyn myötä myös suurentuneet imusolmukkeet olleet jo kohta kaksi vuotta ja kaulakipuja ajoittain, ultralla katottu, selitystä ei ole saatu imusolmukkeisiin, ne kuulemma itsekseen siitä "laantuu", vaan ei ole muuttuneet. Suurentuneet imus. kait voi johtua siitä, että jossain on tulehdusta ja ne reagoi kasvamisella. Näin sanoi hammaslääkäri kun epäilin jopa hammasvikoja....
Uskoisin että toi Kylmäkalle tietäs, se on vastannu meille monelle paremmin kuin lääkärit konsanaan.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 390

Tila: Offline

RE:mikä mua rrriivaa...grr...(30.12.2003, 20:30)
Hei Miukku

Yli- ja alitoiminnassa on niin paljon samoja oireita, että välillä voi lääkärilläkin olla vaikeuksia sanoa kumpi on kyseessä.

Minusta kertomuksesi viittaisi vajikseen, mutta toisaalta mainitsemasi kyhmyisyys kilpparissa & tärinä, ylitoimintaan. Toisaalta ylitoiminnassa pulssi on yleensä jatkuvasti korkealla, jota sinulla ei kuitenkaan kertomuksesi mukaan ole, parasta olisi odotella tulokset ja katsoa mitä ne näyttää.

Toivottavasti en sekoittanut sinua höpinöilläni.

Monilla on noita suurentuneita imusolmukkeita, yleensä ihan vaarattomia "hyvänlaatuisia" eikä edellytä mitään toimenpiteitä, utralla korkeintaan katsotaan ja määritellään koot. Toimintahäiriöön voi liittyä imusolmukesuurentumia, minulla ainakin oli, tunne ennen ultraa oli "jännittynyt" kun ei ollut tietoa mitä sieltä löytyy.

Raskauden aikana/jälkeen puhjenneesta kilpirauhasen toimintahäiriöstä osa paranee, mutta valitettavasti osa joutuu lääkekuurille
Eiköhän täältä löydy kokemukseen perustuvaa tietoa kysymykseesi, muistelisin aihetta ainakin sivutun jossain kohtaa kirjoituksia.

Stressin tiedetään olevan yksi laukaisevista tekijöistä, sukurasitteen ohella, joten varmaan molemmilla on ollut osuutensa asiassa

Tuo pulssin nousu voi myös johtua stressistä tai ylimääräisestä jännityksestä, ei siis välttämättä ole ylitoimintaa, muitakin vaikuttavia tekijöitä on, esim. kahvi tai jotkin ruoka-aineet, joille voi olla allerginen.

Monet meistä on ollut enemmän tai vähemmän sekavassa mielentilassa odottaen pahinta, mutta kunhan saat lisää tietoa tilastasi, uskon olosi helpottuvan.


Pidetään peukkuja, että kaikki menee hyvin!

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
miukkuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:mikä mua rrriivaa...grr...(30.12.2003, 20:41)
Voi ihanaa - kiitos herttis ja kylmäkalle vastauksista. Rauhoittaa mieltä jo tieto, että noi imusolmukesuurentumat voi kuulua asiaan, eikä välttämättä ole heti pahanlaatuista. Netistä tietoja hakiessa niistä puhuttiin aina vaan syövän yhteydessä...
Koitanpa malttaa odotella vastauksia ja ultrausta, vaikka mieli on levoton. Kiitos vielä kerran!!

Miukku
IP: Tallennettu
Liisasyöpa nakerteli kilppariani ja kirurgi vei loput
Viestejä: 11

Tila: Offline

RE:mikä mua rrriivaa...grr...(31.12.2003, 22:28)
Hei Miukku!

Kuten jo tiedon saitkin, niin imusolmukkeet voivat suurentua monesta syystä jopa jostain tavallisesta tulehdustaudistakin. Hyvä kuitenkin, että pääset ultraan. Kokenut röntgenlääkäri näkee yleensä myös jo imusolmukkeiden muodosta onko syytä huoleen. Voit ehkä vielä kysyä kannattaako niistä ottaa ohutneulanäyte. Jos lääräri pitää ohutneulanäytettä turhana niin voinet huokaista helpotuksesta. Vaikka neulanäytteen ottaisivatkin niin niistäkin suuri osa kuulemma osoittautuu vaarattomiksi. Minulla noita imusolmukkeita on kilpparisyöpäni vuoksi ultrattu moneen otteeseen ja alan jo pikkuhiljaa luottaa lääkärisetien silmään.

Tsemppiä!
Liisa
Parjäilkää!
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team