kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 22:49
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: saanko neuvojanne?
herttisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

saanko neuvojanne?(25.11.2003, 17:48)
Hei. Olen uusi täällä ja haluaisin kysyä teiltä neuvoa.
Olostani päätellen mulla vois olla sekä yli- että alitoimintaa kilpirauhasessa. Oireiden kirjo;
rytmihäiriöitä toisinaan, keskellä yötä voin herätä ja pulssi on 84. Verenpaine silti 60/100. Joskus aamulla pulssi lyö samaa. Ja toisena aamuna taas 52. Mulla on taipumus alhaiseen verenpaineeseen. Aamuyöstä jos herään en saa unta. Ja iltaisinkin univaikeuksia. Jatkuvasti väsyttää.
Syksyllä TSH oli 3,2.
Iltaisin lepopulssi on 52 pintaan. Ja verenpaine 90/60 ja välillä 88/55. Sydänfilmissä ei mitään.
Alkuvuodesta otettu jäljelläolevasta kilpirauhasesta neulanäyte. Struumaa pikku möykky kilpparissa. Tulehdusarvo 400. Kilpir.tulehdusta siis. Syön siis vajaatoimintaan 0,025 mikrogr. tyroksiinia. Kuukautiset runsaat mutta säännölliset, Limakalvot kuivat, iho kuin korppu, välillä muisti pätkii, aloitan lauseen, unohdan mitä sanon...Ummetusta. Välillä ripulia.
Välillä tuntuu että menee hermot.
Olen minäkin tilannut sille Salmelalle (endokrinologi)ajan.
Työterveys sanoi keväällä ettei tällä väsymysoireella ole mitään tekemistä kilpirauhasen kanssa.
Nyt on otettu TSH T4V ja TYGLab ja kalkkiarvo. Vien ne sille Salmelalle katottavaksi näiden oireideni kans.
Hemoglobiini oli lokakuussa 130.
Pitäiskö olla vielä muita koetuloksia tai vaatia jotain.
Nuo em. koetulokset saan ensiviikolla.
Otin ne työterv.kautta.
Liittyykö nämä kilpirauhaseen? Muistelen että mulla on ollu hyvä olo TSH 2,4 pinnassa, oisko tuolla niin iso merkitys kun nyt alkaa kolmosella. Mikä pitäs olla T4V?
Ystävät kiltit, auttakaa.
Erikoislääkärille on pitkä matka, pitäs ottaa kaikki irti siitä reissusta. Sisätautilääkäreitä ei kiitos enää.


IP: Tallennettu
Niina
Junior Member


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 61

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(25.11.2003, 23:28)
TSH:si on vähän koholla ja jos olet nuori ja oireesi täsmäävät, niin uskoisin Salmelan suosittelevan lääkitystä. Toisaalta koska sinulla on jo vähäinen lääkitys, tuskin suosittaa kovin paljon lisää ennen uusien arvojen saamista. Ja pitäisi katsoa ne vasta-arvot (Tbo), mutta se voi olla ennenaikaista, jos tulehdus on kerran nyt menossa.

Työterveyslääkärisi on aasi, mutta ei tahallaan. Suomessa lääkärikirjat sanovat, että otetaan synteettistä kilpparihormonia ja sitten ollaan onnellisia. Tai että vasta TSH5:n jälkeen kannattaa edes harkita lääkitystä ja vasta 10:n kohdalla monet antavat.

Väsymys on TOPTRIOssa ja sehän on sellaista, ettei mikään unimäärä auta.


Arvot (OLIVAT MUUTEN KILPPARILIITON SIVULLA ELI HUUDAN TÄMÄ SIKSI, ETTÄ OVAT PÄIVITTÄNEET TUOTA TSH-ARVOA JA SE ON HYVÄ)
S-TSH 0,4-4,0 mU/l (uusien tutkimustuloksien mukaan ehkä jopa 0,4-2,5 mU/l)
S-T4V 9-21 pmol/l
S-TPOAb normaaliarvo alle 50 U/ml

Minusta sinun ei tarvitse ennen Salmelalle menoa tehdä enää mitään. Otat vain dokumentit mukaasi ja kerrot rehellisesti omasta voinnistasi. Kyllä hän jo jotain tietää, on täältä niin moni siellä jo käynyt.

IP: Tallennettu
herttisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(26.11.2003, 19:08)
Kiitos Niina!!
Sain tänään TSH arvon (3,2) ja T4V (14).
Vasta-ainekoe kestää vielä pari viikkoa?
Mitä tarkoitit tuolla väsymys on toptriossa?
No onko tällä mitä tekemistä tän mun jutun kans, että taas tänä aamuna oli pulssi 82 verenpaine 100/60?
Pulssi siis saattaa olla levossa jopa 52 mutta heti kun jotain touhuan, vaikka vaan töissä asiakaspalvelussa niin pulssi menee yli 80, puhumattakaan kuntosalilla ollessa, se ihan "räpättää".
Johtuisko se tästä kilpirauhastulehduksesta?
Pitääkö mun pelätä että se kasvattaa tuon toisenkin kilpirauhasen leikkauskuntoon?
Mä en kestä toista leikkausta...
Onko ketään leikattu kahdesti???
Muuten, mulla on ikää 37 v. ja kymmenen vuotta sitte leikattu toinen.
Ja jalat on kylmäkalikat ja kädet ja kaksi täkkiä nukkuessa ja aina palelee, kuljen villasukissa. Ja niskat aina jumissa ja öisin herään milloin on käsi puutunut tunnottomaksi milloin jalka jne.
Mutta jos lääkettä lisätään näillä arvoilla, niin miten se vaikuttaa tähän pulssiin joka heittelee 50-85....een.?
Miten tuon kilpir.tulehduksen saa pois? Veikkaan että se on päällä vaikken arvoa vielä saanutkaan, olihan se keväälläkin 400.
Myös kaulan imusolmukkeet pullottelee ja kait tulehtuneet. Sillekään ei keväällä löytynyt mitään syytä.
Ihanaa kun löytyi Furmanin ohjelman myötä tää palsta.
Alkaa valjeta asia jos toinenkin.
Mutta pliis voitko Niina vielä valaista mua näihin kysymyksiin, ja tietty toivon muidenkin kommentteja!!
Ko. Salmelasta joku kirjoitti aiemmin että senkin tsh raja kulkee neljässä ja että oli ehdottanu masislääkettä...onko kellään positiivista sanottavaa tästä lääkäristä?
Kiitos etukäteen!!
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(26.11.2003, 20:51)
Moi Herttis

S- Kortisol tulisi ottaa, kun toi sun verenpaine on noin alhainen

Thyroksiini määrää pitäisi lisätä, arvosi ja oireet on alitoimintaisen puolella - sulla ei ole vielä ylitoimintaa - Alitoiminnassakin voi olla rytmihäiriöitä, sykkeen pitää olla jatkuvasti levossa korkea, yleensä menee yli 100:n.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
lniskaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(27.11.2003, 16:52)

Hei Kylmäkalle,
tarkoititkos tuolla sykkeellä sitä, että on normaalia että pulssi on välillä yli 100 tyroksiinia syövällä vajaatoimisella? Mulla esim. eilen levossa 110 (varmaan tämä pahuksen flunssakin nostaa) ja ajattelin että olenkohan nostanut annosta liika, kun sen suuruus on vasta hakusessa. Toisaalta tulin vasta tänään lääkäristä joka kehotti nostamaan entisestään. Siis pulssi on ainoa missä tuntuu 'ylitoiminnan' oireita, muuten olo vielä selvää vajista.

Mulla ollut pulssin kanssa kyllä muutenkin aika hyppelyä viimevuodet, vaikken tyroksiinia ennen syönytkään (tk lääkärikin epäili korkean pulssin takia josko sitä tarvitsen, vaikka labrat ja olo vajaata). Samoin niitä välilyöntejä ja sydänpistoksia oli aina välillä, nyt jääneet.

IP: Tallennettu
herttisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(27.11.2003, 17:07)
Hei Kylmäkalle?
Mikä tuo koe s-kortisol on? Mitä se tarkoittaa?
Ja tarkoititko tuolla yli 100 verenpaineen yläpainetta?
Kait normaalipulssi siis sydämensyke/minuutti ois 60?
Olenkohan ihan "ulalla"...
Verenpaineet on siis 100/60 mutta sydämensyke on välillä 50 ja välillä varsinkin aamulla herätessä jystää 80 per minuutti. Rytmihäiriöitä ja muljahteluja on myös.
Kiitos jos vielä valaiset mua. Ja oisko sulla (olen lueskellut kirjoituksiasi ja sinulla on tosi hyvää infoa meille!)tai jollakin muulla kommentteja muihin kysymyksiini?

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 361

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(27.11.2003, 19:23)
Hei Iniska

Taisin ilmaista itseäni huonosti.

Ei ole normaalia, joku sitä kiihdyttää ylöspäin. Tämä tauti on niin pirullinen, että ali- ja ylitoimintaa voi olla yhtäaikaa diagnosointi ei välttämättä ole kovin helppoa. Flunssassa yleiskunto heikkenee ja se voi olla syyllinen tuohon korkeaan pulssiin, tarkkaile pulssia kun olet syönyt jotakin, koska jokin ruoka-aine voi olla sinulle "myrkkyä" ja aiheuttaa allergisen reaktion - pulssin kohoaminen yli 90 on merkki siitä.

Hei Herttis

S- Kortisol mittauksella suljetaan pois lähinnä Addisonin taudin diagnostiikassa sekä Cushingin oireyhtymän eri muotojen erottamisessa. Addisonin tautiin liittyy matala verenpaine, ko tautia sairastavat on "kuvattu" esim . pitkät raajat, laihuus, paksut hyvin kasvavat hiukset - muu karvoitus heikko ym.

Tarkoitin tuolla pulssia, normaali kulkee jossain 65 - 80 välillä, tämäkin riippuu pitkälti ihmisen kunnosta. Stressitila nostaa seerumin kortisolipitoisuutta ja vaikuttaa sydämensykkeeseen.

Väsymysoire liittyy varmasti kilppariin, joten TT lekurisi on väärässä. TSH ja T4v on niin yksilöllisiä, että ei niihin voi mitään kovin tarkkaa sanoa, silloin kun tuntuu hyvältä, on se paras mittari - ihan liikaa tuijotetaan seerumin arvoja.


Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
lniskaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:saanko neuvojanne?(27.11.2003, 21:10)
Hei Kylmäkalle,
ja kiitos vastauksesta. Flunssan piikkiin taidan tänään laittaa. Mulla on ollut tosiaan tuota aaltoliikettä jo nelisen vuotta, vaikka arvot aina vajaalla (TSH 3-5,5). Vuosi sitten kilppavasta-aineet (S-TPO-AB)1045, tänä kesänä 1265. Lisäksi oli subakuutti kilpirauhastulehdus (joka tuntuu sekoittavan tavallista pahemmin) johon söin kesällä 3vkon kortisoonikuurin (ja sain lopussa melko muodottomaksi turvonneen kaulan ja kasvojen alaosan takaisin normaaleiksi). Oireili mielestäni sekin puolisen vuotta ennen kuin jouduin menemään päivystykseen kivun takia. on kyllä vieläkin aika ärhäkän tuntoinen kaula välillä, muttei kesään verrattavissa ja voi olla tavallisenkin tulehduksen aiheuttamaa kun ei turvottele. Kortisoonia en helpolla toista kertaa syö...

Pulssin pahimpiin hyppelykausiin kuulunut mulla myös toistuva yöheräily hikeä valuen(joskus kuin vettä kaadettu päälle), unihäiriöt (katkeileva uni, muutamia tunteja)ym. ylitoiminen olo, kilppariarvojen ollessa siis kuitenkin vajaalla. Ajattelen stressin olevan yksi pulssia nostava tekijä, mutta mulla on lisäksi muukin hormonitoiminta (miehistymässä...) mennyt sekaisin, ei vain labroista/gyneltä löytynyt vielä syytä, toivon vain että tyroksiini auttaisi siihenkin.

Myös allergiareaktioita tunnun saavan aika usein, silmissä tuntuvat lähinnä jonkun lisäainepitoisen? ruuan jälkeen, täytyypä muistaa tarkkailla pulssia seuraavan kerran (toivoen ettei tarkkailu nostata pulssia...)

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team