kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 22.7.2003, 22:15
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: hei, olen uusi. sairastankohan..?
lotta
NewbieViestejä: 1

Tila: Offline

hei, olen uusi. sairastankohan..?(8.7.2003, 14:27)
Hei kaikille!

Mieltäni on nyt jonkin aikaa askarruttanut kilpirauhasen vajaatoiminta, tarkemmin sanottuna olen miettinyt, mahdankohan itse sairastaa sitä. Äidilläni tuo vaiva on ollut jo vuosikymmeniä ja hän otti muutama viikko sitten asian puheeksi. Oli huomannut minussa samoja oireita kuin itsessään vajaatoimintaan sairastuttuaan. Vajaatoimintahan saattaa kai olla perinnöllistä? Äidilläni on myös autoimmuunisairautena reuma. Luin Kilpirauhasliiton sivuilta, että lähisukulaisten autoimmuunisairaudet saattavat liittyä vajaatoiminnan kehittymiseen.

Olen netistä lueskellut kilpirauhasen sairauksista jonkun verran ja huomaan, että itselläni on joitakin samoja oireita. Toisaalta minulla on myös oireita, jotka ovat aivan päinvastaisia. Mitä minun pitäisi tehdä?

Minua eniten häiritsevä oire on väsymys. Sitä on jatkunut jo ainakin vuoden ajan ja tuntuu, että se pahenee pahenemistaan. Aluksi epäilin, että olen jotenkin masentunut, kun aina vaan väsytti ja lisäksi tuntui, ettei mitään saanut tehtyä eikä edes aloitettua. Kuitenkaan oloni ei ole missään vaiheessa ollut erityisen alakuloinen eikä muutenkaan varsinaisesti "masentunut". Tuntuu, että halua olisi tehdä vaikka mitä, mutta ei yksinkertaisesti jaksa, kun aina nukuttaa. Saatan hyvinkin nukkua 14 tuntia vuorokaudessa. Välillä tuntuu kuin olisin jossain hidastetussa filmissä, tuntuu jotenkin hitaalta ja sellaiselta, etten tajua mitään. Aikaisemmin olin paljon puheliaampi ja sukkelasanaisempi, nykyään oloni tuntuu usein tyhmältä, kun ajatukset eivät kulje läheskään niin nopeasti kuin ennen. Unohtelen asioita ja tunnen oloni usein poissaolevaksi. Lisäksi painoni on noussut jonkin verran viimeisen puolen vuoden aikana, ehkä noin viitisen kiloa. En ole tietoisesti muuttanut ruokailu- tai liikuntatottumuksiani. Käteni ja kasvoni ovat usein turvonneet, kasvot niinkin paljon, että eron huomaa peilistä selvästi.

Äsken kuvaamani oireet ovat samoja, joita äitini on kertonut kokeneensa, ennen kuin hänellä todettiin vajaatoiminta. Kuitenkin minulla on oireita, jotka eivät sovi taudinkuvaan ollenkaan! Ummetusta en todellakaan pode, pikemminkin suoleni on päinvastoin liian aktiivinen, toisinaan jopa ripuliksi asti. Palelua on joskus, mutta toisaalta joinain päivinä minulla on epätavallisen kuuma. Lisäksi minulla on joskus sydämentykytystä, joka ilmenee etenkin iltaisin nukkumaan mennessä, kun yritän rentoutua. Ajattelin aiemmin, että kuvittelen vain tuon tykyttelyn, mutta eräänä iltana kumppanini otti asian puheeksi: hän oli jo pitkään kiinnittänyt asiaan huomiota ja alkoi huolestua.

Pitäisikö minun hakeutua lääkäriin? Tuntuu vähän typerältä tuhlata lääkärin kallista aikaa (joka voi olla pois joltain vakavammin sairaalta potilaalta) mutta toisaalta tuntuu tyhmältä olla menemättä, jos oireisiini löytyisikin joku helpotus... Jos lääkäriin menisi, niin olisiko yleislääkäri hyvä vai jokin muu lääkäri sopivampi? Korvaako sairausvakuutus tutkimuskustannukset?

Kiitos, jos joku jaksoi lukea tämän pitkähkön sepustukseni loppuun asti ja vielä suurempi kiitos, jos joku jaksaa kommentoida.
IP: Tallennettu
hiluOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:hei, olen uusi. sairastankohan..?(8.7.2003, 15:05)
Moi Lotta

Suosittelen lääkäriin menoa pikaisesti. Labrakokeista
selviää aika pian, mistä on kysymys. Minulla löytyi
kilpirauhasen vajaatoiminta vahingossa pari vuotta sitten
muun sairauden tutkimuksen yhteydessä. Olin lihonut
noin 20 kiloa ja olisin halunnut nukkua vuorokaudet ympäriinsä. Olin hidas ja muistamaton, tavarat putoilivat kädestä, puheen tuottaminenkin oli joskus vaikeaa ja minulla oli lukuisia muitakin kummia oireita. Tilanteeni on
nyt välillä aika hyvä, mutta huonojakin kausia tulee vielä. Vajaatoiminnan hoitona käytetään Thyroxinia ja oikean hoitotason löytäminen ei aina ole helppoa. Olen jostakin lukenut (täältä Foorumilta varmaankin), että hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa tuhoja elimistössä.

Toivon sinulle kaikkea hyvää

Hilu
IP: Tallennettu
Viivi VäsynytOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:hei, olen uusi. sairastankohan..?(8.7.2003, 15:17)
Hei Lotta, tervetuloa mukaan

En ole mikään konkari näissä kilpirauhasasioissa, vajaatoimintaa aiheuttava autoimmuuni kilpirauhastulehdus todettiin vahingossa keväällä, mutta kuvauksesi täsmää jo useita vuosia kestäneisiin oireisiini.

Ummetusta minullakaan ei koskaan ole ollut, mutta olenkin kasvissyöjä ja liikun melko paljon. Sydämentykytystä iltaisin ja öisin, jopa siinä määrin että heräsin siihen, oli pari vuotta sitten, jolloin myös tämä sietämätön väsymys alkoi. Kuten myös kummalliset jalkapohjasäryt ja sellainen tunne kuin olisi muurahaisia ihon alla varsinkin käsissä. Nilkatkin kipeytyivät siinä määrin että haittasi lenkillä käyntiä. Silmiä alkoi kutista, tuntui kuin aina olisi roska silmässä ja silmäluomet turposivat. Painokin alkoi hitaasti nousta vaikka ruokatottumukseni ovat siitä kevyeemmästä päästä, ja tällä hetkellä on pari-kolme kiloa ylimääräistä. Ennen lääkitykstä palelin aikalailla, varsinkin jaloista, ja välillä tuli hikinen olo, tosin ilman hieneritystä. Hienerityksen loppuminen oli minusta aika kummallista, aikaisemmin lenkkipolulta tullessa oli jopa hiukset hiestä märät. Saunassa tuli tietenkin paha olo.
Työpaikalla sain ponnistella pysyäkseni hereillä palavereissa ja ajtukset yhtä puuroa, kuten myös sanallinen ulosanti ja jopa ääntäminen. Masentuneeksi en myöskään ole tuntenut itseäni, ainoastaan väsyneeksi ja saamattomaksi.

Mene ihmeessä lääkärille ja pyydä että sinulta tarkistetaan kilpirauhasarvot, hoitamattomana vajaatoiminta saattaa vaurioittaa elimistöä pysyvästi. Ja varaudu siihen, että kaikki lääkärit eivät tajua hönkäyksen pöläystäkään tästä vaivasta mutta täältä ainakin minä olen saanut hyviä neuvoja.

Viivi Väsynyt

IP: Tallennettu
ruusuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:hei, olen uusi. sairastankohan..?(9.7.2003, 20:41)
Mene ihmeessä lääkärille. Itse mietin vuosia stressaavan työn ohessa, että onkohan tälle väsymykselle muutakin syytä. Ja löytyihän se syy. oikean lääkeannoksen löytyminen kesti pari vuotta, mutta väsymys ei lähde (ainakaan kokonaan).
IP: Tallennettu
NiinaPositiivisuus luo voimia!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:hei, olen uusi. sairastankohan..?(10.7.2003, 20:17)
Eiku siis lääkäriin vaan katsomaan arvoja. Perintötekijät altistavat taudille, mutta se ei suoraan periydy.

Tuli tuosta sinun turvotuksestasi mieleen, että viime syksynä (diagnoosini aikoihin) kuvittelin, että luomeni ovat iän (35) myötä riipahtaneet. Mietin, että mitähän sellaisen eskoaho-leikkaukset maksaisivat. Mutta nyt luomivako on taas löytynyt ja leikkaukset sikseen. Ja sormien turvotus on vähentynyt.

Niina
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team