kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 18.2.2004, 23:03
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: TPO Ab sta
mimmiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

TPO Ab sta(10.2.2004, 12:22)
Sain vastauksen, eli arvo "alle 50", eli mitäkö tuo nyt sit tarkoittaakaan...

Olen nähnyt viitearvoja jakaantuvan tarkempiinkin sektoreihin tässä TPO Ab:ssa. Onko muillekin annettu arvo näin? Kertokaa lisää tästä arvosta kuka tietää. Kiitos.

mimmi
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 71

Tila: Offline

RE:TPO Ab sta(10.2.2004, 14:31)
Hei mimmi,

S-TPO-Ab -arvosi on negatiivinen, toisin sanoen sinulla ei ole kyseisiä vasta-aineita veressäsi. Jos arvo on yli 100 kU/l (kansainvälistä yksikköä per litra), arvo on positiivinen. 60-100 kU/l on "harmaa alue" eli arvo hieman kohollaan muttei vielä positiivinen arvo. Kun arvo on positiivinen, se voi nousta huomattavankin korkealle. Nuo arvot on otettu Yhtyneiden Laboratorioiden nettisivuilta, voit käydä sieltä lukemassa aiheesta lisää.

IP: Tallennettu
mimmiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:TPO Ab sta(10.2.2004, 15:29)
Itse löysin tuollaisen selvityksen kuin;

http://www.utu.fi/med/sero/ylab/mbdata/tpoab.html

Viitearvot:
Normaali tulos (viitealue) <10 IU/ml
Raja-arvo 10-14 IU/ml
Vasta-aineet lievästi koholla 15-99 IU/ml
Keskivahva positiivinen 100-200 IU/ml
Korkea positiivinen >200 IU/ml
Lievästi kohonneita arvoja todetaan n. 5%:lla terveillä verenluovuttajilla, iän mukana positiivisten määrä kasvaa (ad. 10-20%), monilla näistä saattaa olla hiljaisen krooninen tyreoidiitti, joka myöhemmin saattaa johtaa hypotyreoosiin. Hashimoton tyreoidiitissa TPO-vasta-aineita löytyy yli 90%:lla, spontaanissa atrofisessa hypotyreoosissa n. 70%:lla ja Basedowin (Gravesin) taudissakin n. 50-70%:lla. Aiemmin sairastettu autoimmuunityreoidiitti saattaa aktivoitua raskauden aikana, samoin erityisesti diabeetikoilla ja tyreoidiittipotilaiden sukulaisilla on kohonnut riski saada raskauden aikainen tyreoidiitti, joka saattaa johtaa postpartaaliseen hypotyreoosiin. Korkeat TPO-vasta-ainetasot ennustavat kehittymässä oleva hypotyreoosia.
Suomalaisessa aikuisväestössä matalia tiittereitä todetaan alle 5%:lla, naisilla merkitsevästi useammin kuin miehillä. Korkea TSH osalla näistä viittaa oireettomaan autoimmuunityroidiittiin. Iän mukana prevalenssi naisilla nousee (n. 10-20%:lla 65-75-vuotiaista). Tyreodiittipotilaiden oireettomilla omaisilla ja polyendokrinopatioissa vasta-aineita on normaalia useammin. (esim. insuliinidiabeteksessa n. 5%:lla).

mimmi
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 71

Tila: Offline

RE:TPO Ab sta(11.2.2004, 14:52)
Moi mimmi & muut!

Pyydän nöyrimmin anteeksi tätä ajatuksenjuoksuani! Yksikkö on tietysti kiloyksikköä/litra tai yksikköä/millilitra eli yksiköt ovat samoja.

Menetelmät näyttävät eri määrityspaikoissa eroavan hieman toisistaan (ELISA, RIA, CAPFEIA), mutta samasta asiasta on kuitenkin kyse. Herkkyydetkin voivat ehkä olla hieman erilaiset. Lääkärit kyllä varmastikin saavat aina tuloksen mukana raja-arvot, joten lääkäri osaa arvon tulkita parhaiten. Ja yhdistää arvon myös muihin tuloksiin. Sinulla esimerkiksi vasta-aineet voivat olla mitattavissa, mutta niiden määrä ei ole vielä merkittävä (eli positiivinen), jos esimerkiksi ollaan diagnosoimassa kroonista autoimmuunityreodiittia. Yllä olevilla nettisivuilla toisessa paikassa positiiviseksi arvoksi luokiteltiin 100 U/ml ja sitä suurempi arvo.

Mulla itselläni arvo on määritetty parisen vuotta sitten, ja se oli 2517 kU/l.

Anteeksi vielä tuo edellä oleva möhläilyni! IU tarkoittaa kansainvälistä yksikköä, sekin ilmaisumuoto näkyy olevan käytössä joissakin teksteissä.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team