kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 22:45
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: TSH ja T4 laskeneet. Mitäs nyt?
MikkeOnko 15 vuotta sitten todettu piilevä vajaatoiminta ollutkin koko ajan näkyvä?
Viestejä: 5

Tila: Offline

TSH ja T4 laskeneet. Mitäs nyt?(20.11.2003, 16:06)
Morjes,

Kirjoittelin viime viikolla foorumiin ja kysyin mitä tehdä kun on vajaatoiminnan oireita, ja kilpparin arvot olivat vuosi sitten TSH: 5,9 ja T4: 13.

Tänään sain uudet testitulokset; TSH: 4,97 ja T4: 12. Minusta on hieman omituista että molemmat arvot ovat laskeneet, eivätkö ne liiku aina eri suuntiin?

Vasta-ainetesti (TPO) oli <50, elikkä ilmeisesti kysymyksessä ei ole tulehdus.

Miten tuloksiin olisi suhtauduttava? Pitäisikö harkita lääkitystä oireiden perusteella, vaikka T4 on viitearvojen sisällä?

Olisi mukava kuulla mielipiteenne.

Terveisin,
Mikke
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 55

Tila: Offline

RE:TSH ja T4 laskeneet. Mitäs nyt?(20.11.2003, 19:18)
Hei Mikke,

niin kuin varmaan monestakin viestistä täällä voit lukea, nykytietämyksen mukaan tuollaisilla arvoilla pitäisi aloittaa korvauslääkitys, jos myös oireita ilmenee.

T4v:n "sallittu vaihteluväli" perustuu terveiltä ihmisiltä määritettyyn otokseen, ja useimpien ihmisten arvon katsotaan sisältyvän tähän haarukkaan. Haarukka ei tarkoita sitä, että oma arvo on normaali, jos se vain osuu johonkin kohtaan tuota väliä. Haarukka on leveä, koska me ihmiset olemme normaaliarvon suhteen erilaisia. Jokaisella on oma "henkilökohtainen" T4v-arvonsa, jolla voi hyvin. Tulipas monimutkaisesti selitettyä, toivottavasti hiffasit. Niin, monet lääkärit eivät tätä (vielä?)ymmärrä, onneksi osa ymmärtää.

Ja arvoista sitten. On varmaankin hyvä muistaa, että arvot ovat (bio-)kemiallisten laboratorioanalyysien tuloksia. Lukuarvo ei siis ole mikään absoluuttisen oikea arvo, vaan siihen on pakko sisältyä pieni virhemarginaali. Esimerkiksi nuo T4v-arvothan voivat olla todella lähellä toisiaan, kokonaisluvuksi pyöristettäessä ensimmäinen on voinut kallistua ylöspäin ja toinen alaspäin.

Yksi lääkäri sanoi kerran, että ylös-alas -sahaava TSH-arvo viestii vielä jotenkin toimivasta kilpirauhasesta.
IP: Tallennettu
MikkeOnko 15 vuotta sitten todettu piilevä vajaatoiminta ollutkin koko ajan näkyvä?
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:TSH ja T4 laskeneet. Mitäs nyt?(23.11.2003, 13:18)
Moi

Kiitos Maiju vastauksestasi.

Olen nyt popsinut Thyroxinia 3 päivää.

Aika ihmeellistä, mutta oireet tuntuvat helpottavan. Voiko pillerit vaikuttaa näin nopeasti, vai onko kyseessä plasebo-ilmiö?

Parhain terveisin,
Mikke
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 55

Tila: Offline

RE:TSH ja T4 laskeneet. Mitäs nyt?(23.11.2003, 17:03)
Hei Mikke,

hienoa, että olet saanut lääkityksen! Ei se varmaankaan placebo-vaikutusta ole. Osa oireista alkaa korjaantua nopeastikin, osan kanssa voi sitten mennä hieman enemmän aikaa.

Yleisesti ottaen "korjaantumisaika" on kuulemma suhteutettavissa oireiden kehittymisaikaan, eli mitä kauemmin krempat olleet sitä kauemmin menee aikaa korjaantumiseen. Ja kyllähän se lääkityksen saaminen sinällään jo helpottaa mielialaa ja siten myös muutakin kuntoutumista.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team