kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 12.10.2003, 21:36
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi ::
ellaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

(10.10.2003, 09:17)
Heissan, sain vihjeen vauvakuumeilupalstalta josko täältä voisi löytyä neuvoja. Eli olen 24 v. nainen, jolla on miehensä kanssa kova vauvakuume päällä. Ongelmana vaan on etten ovuloi (tai ainakin erittäin harvoin). Gyne ehdotti kilpirauhaskokeita ja tuo TSH oli sitten 4.1 eli tästä eteenpäin sitä sitten seurataan (sama juttu on äidilläni). Ovista potkimaan joudunkin sitten napsimaan hormoneja, jotka eivät ainakaan ekassa kierrossa auttaneet mitään..

Oireita voisivat kai olla myös, että minua turvottaa usein, paino nousee todella helposti, hiukset on viime vuosina entisestään ohentuneet (kuivat muuten paitsi juurista rasvoittuu ja joka päivä pitää pestä) ja yleinen väsymys on melkoinen, kun kotiin töiden jälkeen pääsen en oikein jaksa enää innostua lähtemään enää mihinkään esim. salille, ulos, kauppaan jne.

Nyt pohdituttaa, että syönkö turhaan noita ovista avittavia hormoneja (Clomifen), jos ovuloimattomuus oikeasti on kilpirauhasperäinen..?? (Gyneltä kun kyselin hän kehoitti vaan lisäämään määrää..)

Löytyisikö täältä ketään, jolla olisi ollut vastaava tilanne? Tarvitsiko raskaaksituloon jotain hoitoja ja menikö kaikki hyvin raskauden aikana? Onko tuo THS arvoni kuitenkin niin matala, että seuranta riittää sen suhteen vai olisiko lääkitys paikallaan?

IP: Tallennettu
Tuuli
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:(10.10.2003, 10:11)
Hei!
Olin viime syksynä kuuntelemassa Ulla Slaman luentoa kilpirauhassairauksista ja hän kertoi hoitaneensa joitakin lapsettomuustapauksia tyroksiinilääkityksellä. Slama on närpiöläinen kilpirauhassairauksiin perehtynyt lääkäri. Voisi ehkä ottaa häneen yhteyttä ja kysyä millaisia ne tapaukset ovat olleet.
IP: Tallennettu
Inkeri
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:(10.10.2003, 20:05)
Olen varma, että tyroksiini voisi auttaa sinua. TSH on sinulla lievästi koholla (uusimpia näkemyksiähän on se, että TSH on parhaimmillaan alle 2,5 - kts. kilpirauhasliiton kotisivu). Ja onhan sinulla oireitakin, kuten kuvailit. Niin ja kuten edellisestä kävi ilmi, Ulla Slama puhui tuosta asiasta n vuosi sitten luennollaan. Pienikin vajaatoiminta voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.
IP: Tallennettu
pikku-t
Junior Member


Minussako vikaa...
Viestejä: 72

Tila: Offline

Keskenmenoriski ilman hoitoa(11.10.2003, 09:17)
Tervehdys Ella!

Sinuna ottaisin gynen kanssa puheeksi mahdollisen suurentuneen keskenmenoriskin hoitamattoman vajaatoiminnan vuoksi. Kysy häneltä, mitä ideaa on edesauttaa raskaaksituloa, jos hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta sitten pahoittaa mielesi - aiheuttamalla mahdollisesti keskenmenon. Asiantuntijamme Kylmäkalle voisi neuvoa sinulle, mitkä muut kokeet olisi hyvä tuon TSH:n lisäksi ottaa. Voisit ehkä laittaa erikseen kysymyksen tarpeellisista testeistä - ja otsikoida sen vaikka ytimekkäällä kysymyksellä.

Vanhoista teksteistä löytyy myös paljon ohjeita, jotka liittyvät siis itse kilpparin toiminnan tutkimiseen. Tässä yksi lainaus:

"RE:kohonnut TSH & hypertyreoosin oireet
Otettiinko sinulta ollenkaan sellaista arvoa kuin S-T4-V? Tuon ja TSH:n suhde kertoisi vähän enemmän kuin pelkkä TSH-arvo. TSH-arvosi mukaan olet enemmänkin menossa alitoimintaan kuin ylitoimintaan päin. Kilpirauhasen vasta-aineet (TPO) kannattaisi myös mitata. Autoimmuunityreoidiittiin (krooninen kilpirauhastulehdus) liittyy osalla potilaista ohimenevä hypertyreoosi. Onko kehon lämpötilasi normaali? Voisit mitata aamulla kainalosta ennen sängystä nousua elohopeamittarilla (10 min.). Kannattaa varata mittari jo illalla sängyn viereen. Jos lämpötila on jatkuvasti aamuisin alle 36,4 viittaisi se alitoimintaan, yli 36,8 aamuisin taas olisi enemmänkin ylitoimintaan liittyvää. Monille alitoimintaisille on tyypillistä, että lämpö ei helposti nouse sairaanakaan. Maailmalla olevien uusien laboratorio-ohjeiden mukaan yli 2,5 menevät TSH-arvot kertovat jo alitoiminnasta."
pikku-t
IP: Tallennettu
ellaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:(12.10.2003, 19:50)
Kiitoksia vastauksista!! Itsestäni tuntuisi kyllä helpottavammalta, jos saisi tuon tyroksiinilisän ihan yleisen olotilan ja varsinkin tuon keskenmenoriskin kannalta, vaikka siitä raskaudestakin saa vasta haaveilla...

Kun ilmoitin gynelle tuon TSH:n hän kehoitti tutkituttamaan tuon T4 arvon eli se kai seuraavaksi, niin ja samalla kannattaa varmaan sitten tutkia nuo muutkin arvot.

"Onko kehon lämpötilasi normaali?"
Olen tosiaan mittaillut lämpöjä tuota ovista metsästäessäni ja vakiona aamulämpö on n.36.2 (36.0-36.3) eli matalaltahan tuo vaikuttaa. Pitääpä mennä lekurille oikein oirelistan kanssa, josko saisin asiaa eteenpäin.IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team