kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 24.6.2003, 16:14
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: voiko olla kumpaakin
soikkuliOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Online

voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 09:27)
Mulla on vuosikausia ollut kilpparin liikatoiminnan oireita (kiihtynyt suolen toiminta, hermostuneisuus, huono lämmönsieto jne.). Joskus kokeissa oli merkkejä tästä mutta kun kontrolloitiin oli taas normaalia ja sanottiin että eka labra oli virhe, ei minun arvo. Moni lääkäri on kuitenkin sanonut että mun kaula on "outo" ja palpoinut ja kysellyt.
Ainaisten kurkkukipujen vuoksi eräs tk.lääkäri passitti ultraan (myös hengitysvaikeuksia) mutta ultra ok ja verikokeet myös.
No nyt viimeisimmässä labrassa lääkäri ihmetteli kun olis merkkejä vajaatoiminnasta ja oon menossa nyt uusiin verikokeisiin. Siis mulla on liikatoiminnan oireita suurinosa, mutta nyt näyttäs että onkin vajaatoimintaa, tosin tuohon viittaa kai väsyolo ja muistin pätkiminen ja se että joinakin päivinä mun naama on jotenkin turvonnnen näköinen ja tosinaan (nykyään harvemmin) ihan normaali, kapeammat kasvot.
Voiko näin olla...tosin nytkin on kurkku jo viikon ollu kipee, sillai vähän sattuu nielastessa ja välillä ei saa kunnolla henkee.
IP: Tallennettu
soikkuliOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Online

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 09:57)
niin jäi vielä sanomatta että äidillä on vajaatoiminta. Ja kysymys että kuinka monta kertaa tuota arvoa nyt seurataan ennenkuin lääkitys aloitetaan?
IP: Tallennettu
Niina
Newbie


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 19

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 10:54)
Hei, Soikkuli ja Maarit!

Maaritin oireet viittaavat mielestäni enemmän liikatoimintaan ja Soikkulilla tuntuu olevan vähän molempia. Toivottavasti joku liikatoimintainen tai entinen liikatoimintainen osaisi vastata teille molemmille paremmin, kun itse olen ollut aina vain vajaatoimintainen.

Veriarvot katsotaan kerran. Jos on lähellä raja-arvoja, niin sitten kannattaa ehkä pyytää ½ vuoden kuluttua uudelleen. Verinäytteeseen pitää mennä ennen klo 10 aamulla ja ei ruokaa eikä kahvia, teetä tms. eikä vitamiinejä/lääkkeitä ennen kokeita. Nuorilla ihmisillä sanotaan, että TSH:n (vajaatoimintaa kuvaava) ollessa alle 1 on olo parhaimmillaan. Ja kilpirauhassairaudet ovat sellaisia, että taipumus kulkee suvussa.

Aurinkoista päivää kaikille!
IP: Tallennettu
soikkuliOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Online

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 11:04)
Moi Niina (kiitti kun vastasit)...ai ei saa syödä ennen kokeita (no viime kerralla en syönytkään kun tuli kiire ja arvothan näytti että vikaa on) aiemmin olen syönyt kun toi toimiston ämmä sanoo että juu, saa syödä...voi prk.le... entä toi "kuumeen mittailu" tarviiskohan rueta seurailee ja aamusinko se on tärkeintä tsekata. Mitä se on jos kertoo vajaatoiminnasta, äsken mittasin (tosin oon ollu ylhäällä jo nelisen tuntia ja näytti 36,2)??
IP: Tallennettu
hiluOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 11:29)
Heippa

Sain outoja silmäoireita pari vuotta sitten ja kun minua
alettiin tutkia, löydettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja
sain tietysti Thyroxin-lääkityksen. Olin ollut jo vuosia
hirvittävän väsynyt ja lihoin nopeassa tahdissa noin 20 kg.
Nykyään olotilani vaihtelevat lähes päivittäin. Toisinaan
väsyttää kamalasti ja paleltaa ja toisinaan taas on hirveä hiki enkä saa unta öisin. On hengitysvaikeuksia, palan
tunnetta kurkussa ja hirveitä särkyjä kaikkialla. Lääkärin
mukaan minulla on myös fibromyalgia ja hän kehotti liikkumaan enemmän. Jalat ovat joskus aivan kankeat ja usein toinen jalka toista kipeämpi, niin että joudun ontumaankin. Usein masentaa, eikä saa mitään aikaiseksi.

Painonvartijoiden pisteillä sain pois 8 kg, mutta ne tulivat
hyvin pian takaisin. Nyt pistelaihdutus ei vaikuta mitään, eikä mikään muukaan. Paino nousee ja laskee muutamia kiloja
jatkuvasti. Elämäntavoissani ei ole mielestäni mitään vikaa. Syön terveellisesti ja lenkkeilen joka päivä koirieni kanssa. Lääkityksen lisäystä kokeiltiin, mutta tulin heti liikatoimintaiseksi ja sitä jouduttiin taas vähentämään. Ilmeisesti minun tapaukseni vaatisi sellaista
lääkityksen "hienosäätöä", etteivät lääkärit viitsi paneutua siihen. Tai sitten Thyroxin ei sovi minulle ollenkaan. Mutta joskus on päiviä, jolloin voin suhteellisen hyvin ja niistä päivistä olen kiitollinen.

Terveisiä kaikilleIP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 165

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 11:59)
Moi Soikkuli

Kyllä toi oireittesi perusteella näyttää aika selvältä Kysyit "voiko olla kumpaakin" voi olla eli kilpirauhasesi toimii liikaa..ei toimi.. toimii liikaa.. ei toimi. Ja kun äidilläsi on vajaatoiminta, sinut tulisi tutkia perusteellisemmin. Voi kun tietäisit nuo arvosi, niin olisi helpompi ottaa kantaa tuohon "kuinka monta kertaa tuota arvoa nyt seurataan ennenkuin lääkitys aloitetaan?" - kannattaa aina pyytää tulokset itselleen. Jos olet ollut jo 4 tuntia ylhäällä ja lämmöt eivät ole nousseet tuon enempää, niin olen entistä varmempi tuosta vajaatoiminnasta. Jos haluat tarkemmin seurata tilaasi, niin ohje löytyy otsikolla "Infoa Epäiletkö kilpirauhasen vajaatoimintaa" tämän saman aihealueen alta.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
maiju
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 13

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 12:12)
Moi Soikkuli,

oireet kuulostavat tutuilta. Mulla oli tuommoista ylitoiminnan jälkeen ennen vajaatoiminnan alkamista eli siinä vaiheessa, kun tulehdus vielä tuhosi kilpparin follikkeleita. Kilpirauhasen palpointi, ultraääni ja biopsia näyttivät kylläkin selvän tulehduksen (myös tuossa vaiheessa).


Yleisesti:
Elimistö on eri lämpöinen eri kohdista, ja iho on aika epätarkka paikka mitata lämpöä. 36°C:een tai sen aliset kehon lämpötilat pitäisikin mitata esim. suusta tai peräsuolesta. Näin kertovat lääkärit.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 165

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 12:35)
Moi Maiju

Asia on juuri noin kun mainitsit, mutta jos mitataan suusta tai peräsuolesta, lukemasta pitää vähentää 0.5ºC. Mittarin valintaan on syytä kiinnittää huomiota, pika tai digi versiot antavat niin virheellisiä tuloksia, ettei niihin voi luottaa
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
soikkuliOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 21

Tila: Online

RE:voiko olla kumpaakin(5.6.2003, 13:10)
Kiitoksia kovasti vastauksista...mä ilmottelen noista tuloksista (näistä edellisistäkin joissa vikaa oli) kun saan nyt seuraavan (maanantaina käyn kokeissa) tuloksen. Ei vaan aina viitti pyytää tuloksia itelle kun sitten sitä paperia pursuaa joka laatikosta, mutta nyt kun häikkää on, on parempi tsekata niitä itekkii ja kun täältä saa näköjään hyviä vinkkeja ja tietoa. Pyydän kyllä aikasemmatkii, tiedä vaikka ollaan kokoajan oltu ihan rajamailla, näille oireille kun ei suolistopuolelta saatu muuta selvyyttä kuin keliakia (joka ei siis ole poistanut oireita gluteenittomasta dieetistä huolimatta ja siitä on jo neljä vuotta kun siirryin dieetille ja nukka kyllä on kasvanut takaisin) ja näköjään näillä sitten lukemani perusteella on yhteyksiä toisiinsa eli eipä kai ihme jos se kilppari nyt "poksahtaa" ...
IP: Tallennettu
maija
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(11.6.2003, 23:50)
Kiireessä tässä vielä laitan viimeisen viestin.

Mulla on ollut sekä yli- että vajaatoimintaa. Tietysti eri aikoina vuorotellen. Mulla suunnan muutokset olivat jossain vaiheessa nopeita ja se aiheutti tosi pahaa oloa. Lääkäreiden mielestä olin kai kummajainen ja heidän mielestään tilani "ei ollut mahdollinen", vaikka labrakokeita otettiin kerran kuussa ja siinä mielessä oli mustaa valkoisella.

Ei ollut helppoa, eikä kai ole vieläkään. Nyt oireet ovat kuitenkin olleet vuoden kurissa ja Thyroxinista löytyi sopiva annos. Täytyy vaan toivoa, että tämä suunta säilyy.

Tsemppiä toisille näiden yli-ali-toimintojen välillä seilaaville. Keskustelin aiheesta erään ruotsalaisen erikoislääkärin kanssa ja hän sanoi, että autoimmuunitulehduksen alkuvaiheeseen saattaa liittyä tämmöinen vaihtelu, mutta se on melko harvinaista. Hänen mukaansa tilanne kuitenkin yleensä vakiintuu 1,5 vuoden kuluessa... Toivoa siis on.
IP: Tallennettu
Myy
NewbieViestejä: 46

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(12.6.2003, 10:45)
Maija,
liittyikö sinulla sekä hypo- että hyperoireisiin valtava väsymys, ajoittainen unettomuus ja jatkuva epätodellinen olo? Niinkuin olisi harso itsen ja maailman välillä.

Parin, kolmen viikon palelemisjakson jälkeen nyt on sentään lämmin eikä sydän kuitenkaan hakkaa. Elimistö on muuten aika sekaisin, ja tää väsymys on kamalaa. Silti en nuku.

Suorastaan mukavaa kuitenkin kuulla, että meitä eestaasmenijöitä on muitakin. Kuten toisaalla kerroin, olen aloittanut luomulääkityksen, jonka pitäisi aktivoida kortisolituotantoa ja siten helpottaa tyroksiinihoitoa. Raportoin tuloksista, kun jotakin kerrottavaa on.
IP: Tallennettu
maiju
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 13

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(12.6.2003, 15:29)
Moi Maija ja Myy,

kuulostaapas tutulta! Siis esim. tuo väsymys ja epätodellinen olo. Tuntuu, että tuota väsymystä on kahdenlaista, "sippaamista" (<- ylitoiminta?) ja tasaista uupumusta (<- vajaatoiminta?). Epätodellinen olo on mielestäni erityisen inhottavaa.

Mulla tuota seilailua tuntui kestävän kuusi vuotta eli yhtä kauan kuin lämpökin pysyi suht uutterasti päälle 37.2°C:n. Toivottavasti molemmat ovat nyt takana ainakin siinä mittakaavassa kuin mitä se oli. Nyt onneksi jaksan harrastaa liikuntaa, mikä tuntuu tasaavan olotiloja. Olen muuten lukenut joskus jostakin, että Hashimoton tulehdus- (tuho-)vaihe voi kestää viisikin vuotta.

Siinä vaiheessa, kun oirehtimiseni alkoi, mulla oli myös ruoansulatusvaivoja. Vatsa ei sietänyt esim. omenaa, sipulia, maitotuotteita sellaisenaan (ei edes hypolaktoosisia) eikä kahvia. Nyt kaikki nuo käyvät taas. Reumatauteihinhan jo käsittääkseni osataan yhdistää paksusuolen puolustusjärjestelmän häiriö, onkohan sama kuvio mahdollinen myös muissa autoimmuunitaudeissa? Onko teillä ollut näitä tällaisia vatsaongelmia?
IP: Tallennettu
maija
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(12.6.2003, 19:05)
MYY: Aivan kuten kysyit: valtavaa väsymystä, ajoittaista unettomuutta ja epätodellista oloa. Mulla oli myös voimakasta heikotusta, nimenomaan hyperin aikana. En tiedä liittyykö matalahkoon verenpaineeseeni, mutta pyörtyilin usein tai sain itseni viime tilassa istumaan tai makuulle. Hyperin aikana oli myös ihmeellisiä tärinäkohtauksia, eli koko kroppa tärisi ja ikään kuin vähän kramppasi. Myös sydän ”muljahteli” paljon tällöin seilauskaudella. Mulla TSH-arvot siis saattoivat mennä kahden kuukauden sisällä vajaatoiminnasta ylitoimintaa. Silloin mulla mitattiin jatkuvasti myös verenpainetta ja terveydenhoitaja oli ihmeissään mun epäsäännöllisestä sykkeestä. Tuo epätodellinen olo oli todellakin kamalaa, en edes muistanut sitä enää. Sain siihen muuten lääkkeeksi masennuslääkkeitä !

Se täytyy kyllä myöntää, että elin ihan hirveessä pyörityksessä ja stressissä silloin. En tiedä, mikä tässä on oloa eniten auttanut, mutta uskoisin, että stressin vähentämisellä ja itsehoidolla on myös ollut merkittävä osa mun kohdalla.

MAIJU: Onpas sulla kestänyt kauan tuo seilaaminen??? Miten sä olet kestänyt sitä ja millaisia oireita sulla on ollut? Miten sun TSH-arvot ovat vaihdelleet ja miten nopeasti?
Mulla oli myös vaikeahkoja vatsa- ja ruoansulatusvaivoja samaan aikaan kilppariongelmien kanssa. Ne kuitenkin kai pistettiin lähinnä allergioideni ja laktoosi-intoleranssin piikkiin. Jossain vaiheessa kokeiltiin täysin maidotonta ruokavaliota (noin 9 kk), mutta ei sillä ollut mielestäni vaikutusta. Ummetus ja voimakas ripuli vaihtelivat mulle aivan ihmeellisellä, ennustamattomalla tavalla, vaikkakin olivat yhteydessä hypoon ja hyperiin. Kävin paksusuolen tähystyksessä, jossa ei tavatta mitään muuta poikkeavaa kuin normaalia supistelevampi suoli. Sittemmin oireetkin ovat rauhoittuneet.

maija

IP: Tallennettu
Myy
NewbieViestejä: 46

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(13.6.2003, 09:47)
Maija & Maiju & muut,
kuuluvat nuo vatsaoireet kuvaan, juu. On tähystetty. TYKS esitti vielä gastroskopiaan menoa nyt, mutta kieltäydyn, kun tiedän että vika ei ole siellä.

Itse olen herännäinen "adrenal fatigue" -suuntaan. Teoria on siis se, että nykyinen elämä on niin stressaavaa, että erityisesti naiset kuluttavat kroppansa loppuun jo kolmenkympin jälkeen. Siitä seuraa kaikenlaisia hormonaalisia ongelmia. Kun elimistö ei eritä riittävästi kortisolia, heikkenevät myös mm. progesteronin ja estrogeenin väliset toiminnot. Pitkä tarina, mutta oireina mm. Maijan (vai maijun?) mainitsemat pyörtyilyt, tärinät, sydänoireet, jatkuvat flunssat, vaikeus nousta ylös ilman että vintti pimenee ym. Englannissa suositaan lisäravinteita tähän. Jos luette englantia, käykää katsomassa linkki, jonka laitoin toisaalle." Adrenal fatigue" -sairaudesta löytyy tietoa myös osoitteessa
www.drlam.com/adrenal fatigue.cfm

Jompikumpi mainitsi stressin poiston auttaneen, ja se onkin tähän ensisijainen hoito. Ja nukkumaan pitäisi päästä kymmeneltä joka ilta, koska silloin lisämunuaiset työskentelevät vilkkaasti ja niille pitää antaa työrauha. Stimulantteja pitäisi välttää, ja syödä viisaasti sekä harrastaa liikuntaa päivittäin.

Hoitoa voi tukea myös luontaislääkinnällä (ostin netistä). Kokeilu on päällä kolmatta päivää, mutta tuntuu vähän paremmalta. Aivot eivät ole ihan NIIN jähmeät kuin tavallisesti. Syön myös masennuslääkettä, se on hyvä kainalosauva pahimman yli pääsemiseksi.

Kiitos olemassaolostanne teille kaikille. Ei ole kivaa olla maailman ainoa hullu!
IP: Tallennettu
maiju
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 13

Tila: Offline

RE:voiko olla kumpaakin(17.6.2003, 17:28)
Moi Maija, Myy ja muut!

Sori tämä vastausviive, olen ollut erossa netistä muutaman päivän. Yhdyn tuohon Myyn mielipiteeseen: kiva ymmärtää, ettei ole ainoa tällainen - mutta ikävää, että meillä on tällainen vaiva riesanamme!

Kysyit Maija, kuinka olen kestänyt tämän. Joskus olen ihmetellyt sitä itsekin. Sitä on ollut oikeastaan pakko kestää. Vaihtoehtoja ei ole kuin kaksi, ja siihen toiseen minusta ei olisi. Hankalinta oli varmastikin silloin alussa, kun oli ylitoiminta ja ihminen ihan loppu. Sitten diagnoosit saatuani (ensin Basedow, sitten Hashimoto; tämänhetkisen käsityksen mukaan Basedow ollut ja Hashimoto jäljellä) lähdin etsimään sairauksista tietoa, ja tiedonsaanti helpotti. Aloin odottamaan taudin etenemistä siihen pisteeseen, että follikkelit olisivat tuhoutuneet ja alkaisi seesteinen (!?) olo. Aina huonojen hetkien vallitessa yritin ajatella, että jokaisen pahan vaiheen jälkeen on tullut helpompikin vaihe. Mutta en ymmärtänyt, että siinä voisi kestää näinkin kauan.

Itkettyä on tullut paljon. Valtavana tukena on ollut myös entinen työkaverini, jolla on itselläänkin kilpirauhasongelmia (leikattu kyhmystruuma). Hän näki jo pelkästä olemuksestani, missä milloinkin mennään, ja osasi ymmärtää ja tukea. Tavallaan helpotusta on tuonut myös se, että asun nykyisin yksin. Kotona ei ole tarvinnut selittää kenellekään mitään. Tuossa itkemisessä tulin sellaiseksi mestariksi, että esim. puhelimessa osasin itkeä äänettömästi, ja töissä saatoin kesken päivän käydä itkemässä ja keräämässä voimia yksikseni jossakin. Minulla on ollut myös liukuva työaika eli huonoina aamuina (oksettaessa jne.) olen voinut ottaa rauhallisemman lähdön töihin. Ja muuten, psykiatri sanoi minulle minua haastateltuaan, etten ainakaan ole masentunut!

Sitä on kehittynyt myös melkoisen hyvä taito unohtaa vaikeat hetket - esim. nuo kramppailut olin jo unohtanut. Minullakin tuo "joutuisa vatsantoiminta" alkoi vasta noin vuosi ylitoiminnan loppumisen jälkeen, ja sitä kesti noin vuoden. Ulosteen veri ja patogeenit katsottiin, mutta tähystykseen en joutunut. Hoitava sisätautilääkäri vaihtui juuri sopivasti.

Sinänsä näistä kaikista oireiluista on ollut hyötyäkin, että nykyisin osaa nauttia esimerkiksi käsien tärinättömyydestä ja liikunnasta eri tavalla kuin ennen. Pahimmillaan kaksion imuroiminen tapahtui huone kerrallaan ja roskien vieminen oli uroteko, nyt jaksan hölkätä 10 km (1 h) tai pyöräillä työmatkat (20 km päivässä). Aluksi jumpan aloitettuani tuli seuraava yö valvottua, kun ylitoiminnan polttamia lihaksia särki vietävästi, mutta nyt säryt ovat jo normaalia lihassärkyä.

Niin, mulla oli siis aluksi erittäin selkeä ylitoiminta ja sen jälkeen on ollut vaihtelevia jaksoja. Mitään "shokkiarvoja" multa ei ole määritetty, vasta-aineet ovat kyllä korkeat. TSH on ollut siis alhaisimmillaan mittaamattomissa, mutta ylimmillään vain 3. T4 on ollut muistaakseni pahimmillaan nelisenkymmentä, mutta raja-arvojen alapuolelle se ei muistaakseni ole mennyt kertaakaan. T3 sitävastoin on ollut alle raja-arvojen, mutta sillä ei kuulemma ole MITÄÄN merkitystä. Arvo kun kertoo veren T3-määrän eikä solujen sisällä toiminnassa olevaa määrää. Minulta on kilppariarvoja määritetty tiheimmillään Tyrazol-lääkityksen aikana (kesto 3 kk, hoito"virhe") kuukauden välein; muuten kolmen kuukauden välein tai harvemmin. Olen ollut kunnallisessa hoidossa, ja kun lääkäriin saa jonottaa kuukaudesta puoleen vuoteen ja verikokeisiinkin kahdesta viikosta kuukauteen, en viitsinyt enää tapella itselleni aikoja, kun verikokeissakaan ei kummempaa selvinnyt.

Yritän olla uuvuttamatta teitä tämän viestini kanssa pahemmin, mutta jatketaan keskustelua vielä lisää!

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team