kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 19.2.2004, 00:01
kilpirauhasfoorumi :: Pura vapaasti mieltäsi :: Ihan pihalla -kukamitähäh?
Gina
Viestejä: 14

Tila: Offline

Ihan pihalla -kukamitähäh?(25.1.2004, 19:48)
Olen lukenut kokemuksianne kolme kuukautta tällä foorumilla. Kohtalotovereilta tunnutte, siksi ajattelin kysellä teidän mielipiteitänne oireistani. Toivottavasti vaivani eivät uuvuta teitä ihan täysin

Lääkärit ovat jo 10 vuotta sanoneet, että olen terve nuori nainen (nyt 27), eikä minussa ole mitään vikaa. Eikö? En itse saa oikein selvää, että olisinko mahdollinen vajaa- vai liikatoimintainen, joten pieni pähkinä purtavaksi teille konkarit!?

Kilpirauhasta on "tutkittu" ekan kerran 1995, kun jumalaton hikoilu alkoi ja sen jälkeen olen istunut lääkäreiden juttusilla milloin mistäkin vaivasta, myös hikoilusta useampaan kertaan. Olen normaali viitearvoiltani(?): joulukuussa -03 T4V 19.4 (paikallinen labra-arvo näytti *-merkkiä eli hieman koholla, mutta lääkäri ei tähän puuttunut) ja toukokuussa -03 TSH 2.5. Koskaan minulta ei ole otettu kilpirauhasarvoja kaikkia yhtäaikaa vaan milloin mitäkin on otettu satunnaisesti. En itse ole edes osannut pyytää, että kaikki arvot otettaisiin samalla kertaa.

Olen aina ollut turvonnut, ehkä ns. pyöreähkö, kunnes yht'äkkiä paino putosi reilun 15 kg -laihduttamatta. Terkkari oli vain tyytyväinen, eikä puuttunut asiaan. Nyt kun paino kipuaa koko ajan ylöspäin (vajaassa puolessa vuodessa 6kg) lääkäri on onnessaan, kun rimppakinttu saa lisää painoa. Syön suht' terveellisesti ja liikun kohtalaisen paljon. Mitään lääkkeitä en käytä. Roaccutanin söin 1997-1999 pariin otteeseen, kun ei akne mennyt ohi. Loppujen lopuksi jätin koko myrkyn.

Oireet

Erittäin runsasta hikoilua (joskus öisin todella runsasta, botuliinia laitettu kainaloihin, auttanut joten kuten), colon irritable, jano, iho-oireet (Akne kasvoissa, selässä ja dekolteella. Roaccutanilla parani märkäpaiseet. Nykyisin erilaisia finnintyyppisiä näppyjä käsivarsissa ja jaloissa – tämä asia ei kuitenkaan varsinaisesti häiritse. Paitsi dekoltee ihon märkiminen toisinaan runsaastikin. Atopia.), laihtuminen -98 noin kolmessa kuukaudessa 65kg:stä n.53kg (Toisinaan oikein tuntui, että syöty ravinto ”valahtaa vain läpi” ja kroppa riutuu. Syksyllä 2000 paino n.50kg ja lihaksia saatiin takaisin kuntosaliharjoittelun aloittamisen ansiosta. Parin vuoden ajan paino pysyi kohtuullisen samana kuntosaliharjoittelulla ja ulkoilulla. Syksystä -02 alkaen pientä tasaista painonnousua, syyskuusta -03 painonnousu noin 6kg ja turvotus voimakasta.), väsymys (Jatkuvaa vaikka välillä tuntuu, että voiton puolella ollaan. Välillä parempia aikoja.), masennus (Toisinaan voimakkaampaa. Ohimeneviä tuntemuksia, alakulo voisi kuvata oloa paremmin.), saamattomuus (Tuntuu, että on aina laiska ja kykenemätön tekemään mitään. Välillä uskomattomia aktiivisuuspuuskia, varsinkin rimppakinttuisena...), hengitys pinnallista (ihan kun ei saisi keuhkoja täyteen, hengitys laiskaa, hengästyy helposti; astma todettu vuonna -94, mutta varsinaisia astmaoireita ei ole.) ajattelu- ja keskittymisvaikeuksia, unohtelen asioita, olo epätodellinen ja "sumuinen", jalkojen puutumista, jalkojen turvotuksen kivuliaisuutta, silmät kuivat, roskantunnetta, silmien valonarkuutta, kirvelyä, kyynelvuotoa ja kaksoiskuvataipumusta, palelua, kylmät jalat ja kädet (ollut aina), hermostuneisuutta, levottomuutta, lämpimän sieto heikkoa (lämpimät kelit – njet!), ”kuumia aaltoja”...
Gina

IP: Tallennettu
MartsuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(26.1.2004, 00:12)
Hei Gina!

Minäkin olen kärsinyt mahdottomasta hikoilusta viitisen vuotta saamatta siihen mitään apua, koska kilpirauhasarvoni ovat normaalit. Minulla hikoilu alkaa aina niskasta ja leviää kaulaan ja päähän. Aurinkoisina päivinä valuu suuria hikipisaroita naamastani. Tukkani oli melkein koko viime kesän hiestä märkä vuorokaudet ympäri. En lähde lämpimällä ilmalla mihinkään sisältä, koska tällainen hikoilu on niin inhottavaa. Öisinkin hikoilen nimenomaan päästä ja kaulasta. Kun minulla todettiin joulukuussa struuma, olin jo ihan varma, että nyt saan apua tähän ja muihin liikatoimintaongelmiin (katso aikaisempi kirjoitteluni otsikolla Struuma ja tyroksiini), mutta verikokeet näyttivät normaaleja kilpirauhasarvoja. Ainoa keino selvittää asia olisi näköjään mennä kilpirauhasleikkaukseen, mutta sinnekin on vuosien jono. Itse uskon edelleen kilpirauhasen aiheuttavan ylettömän hikoiluni ja muut oireeni.

Gina, millaista sinun hikoilusi on?
IP: Tallennettu
KillikittaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(28.1.2004, 09:29)
Täällä kans yksi hikoilija. Vuosi sitten talvella panin merkille, että hikeä pukkaa ihan pienestäkin rasituksesta. Toukokuun pihatalkoissa kävin rapsuttamassa nurmikoita tunnin verran. Sen jälkeen oli pakko mennä suihkuun ja laittaa kaikki vaatteet päällysvaatteita myöten pesuun. Hiukset olivat aivan likomärät ja naapurin muijat katselivat kummissaan.

Kesä oli ihan hirveetä aikaa. Ei todellakaan tehnyt mieli lähteä minnekään, pienestäkin kävelystä alkoi hiki valua valtoimenaan. Töissä oli hankala olla. Nolotti asiakkaan edessä pyyhkiä isoja hikikarpaloita naamalta.

Nyt talvella hikoilu ei ole yhtä runsasta, mutta yöt ja
aamut ovat hankalia. Olen pudottanut makuuhuoneen lämmöt mahdollisimman alas, nukun täysin alasti ja siltikin peitto on liikaa. Aamulla joudun yleensä käymään jäähyllä parvekkeella, kun hiki pukkaa.

Endo lähetti minut gynekologille. Kävin siellä ja sain ohjeeksi kokeilla estrogeenia. En ole vielä aloittanut niitä. Soitin endolle ja hän sanoi, että jos kokeilu ei auta, yritetään T3:n lisäystä. Kahta asiaa ei voi kokeilla yhtä aikaa. T3:sta tiedän sen verran, että siihen pitää hakea erillinen lupa. Mitä lie myrkkyä?
IP: Tallennettu
KatariinaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 27

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(28.1.2004, 11:38)

Hei Martsu ja muut,
unohdin mainita siinä mainitsemassasi 'Struuma ja tyroksiini' - keskustelussa oman erittäin runsaan hikoiluni noiden muiden oireiden lisäksi. Lisäksi hien haju on hyvin pistävä (johtuu ehkä siitä että sukupuolihormonitoimintakin on sekaisin?) ja olen vuosien varrella onnistunut pilaamaan hajulla monta hyvää paitaa lopullisesti. Nyt kuitenkin tuntuisi että tyroksiinin syönnin myötä (3kk:n minikokemus...) myös hikoilu on vähentynyt mutta jostain syystä turvotus lisääntynyt
Hikoilen päivisin pääasiassa kainaloista, yli vuoden ajan oli lisäksi ylävartalon yöhikoilua, kuumia aaltoja (vitsailin vaihdevuosista alle kolmekymppisenä,)joiden seurauksena saatoin herätä keskellä yötä siihen tunteeseen että joku oli sattunut lipsauttamaan vesikannun päälleni...

Siitä mainitsemastani lämpöilystä myös, että vaikka lämpöilyä onkin ollut vajaatoiminnan yhteydessä pitkiä jaksoja, en muista kuumeen nousseen minkään sairauden yhteydessä viimeiseen 14 vuoteen, sitä ennen flunssakin nosti. (noihin aikoihin yläasteella alkoi ekaa kertaa myös hiusten lähtö ja lievempi väsymys)

Eli kyllä se hikoilu tuntuu liittyvän kilppariongelmiin, eli toivoa on senkin normalisoitumisesta kilpirauhasen aikanaan tavalla tai toisella tasapainottuessa, harmi kyllä hyvät lääkärit ovat metsästyksen takana

Katariina


IP: Tallennettu
Gina
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(28.1.2004, 14:47)
Kuulostaa niin paljon tutuilta noi hiet ja hikikarpalot...

Kun hikiongelma noin 10 vuotta sitten alkoi, se oli lähinnä öisin niska-selkäalueella. Päivisin hikoilin kainaloista. Törkeesti. Pahimmillaan oli rinnan yli menevät hikiläntit paidassa (kesällä) ja olo todella naisellinen. "Terve nuori nainen."

Ongelma on vuosien varrella jonkin verran muuttunut. Yöhikoilu on pysynyt, toisinaan se on pahempaa eli hiki virtaa niskassa, kaulalla ja rinnoilla ja on kuin olisi suihkussa käynyt. Alasti nukun yleensä, mutta hikoilun takia alan jossakin vaiheessa palelemaan, enkä peitosta voi luopua.

Kainalohikoilu on helpottunut, kun molempiin kainaloihin iskettin pari kertaa botuliinia. Ihotautilääkärikin sanoi, ettei hän koskaan ole kuullut etteikö jo kerrasta olisi mennyt oireet ohi, mutta minulla jouduttiin piikki uusimaan kuukauden päästä! "Terve normaali nuori nainen."

Eli seuraavaksi varmaan joudun ottamaan piikit niskaan, kaulalle ja rintoihin, että saadaan nekin alueet turrutettua...

Niin ja se tuli vielä mieleen, että joskus 5-6 vuotta sitten hikoilin myös kasvoista ja päästä. Todella runsaasti; viihteellä oli aika kauheeta, kun tukka oli aina märkä....
Gina

IP: Tallennettu
MartsuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(28.1.2004, 18:08)
Hei Gina ja muut!

On todella helpottavaa huomata, etten ole ainoa ylettömästi hikoileva kummajainen kuten olen tuntenut olevani lääkärien vastaanotoilla tai kanssaihmisten silmissä. Olen periaatteessa jo vaihdevuosi-iässä, mutta minulla oli vaihdevuodet jo 19-vuotiaana (syöpä). Kokeilin jokin aika sitten pari vuotta estrogeenia, mutta se ei vaikuttanut hikoiluuni mitään. Ainoastaan unen laatu parani. Nyt kun uskon vahvasti kilpirauhasen aiheuttavan hikoiluni, olen saanut endokrinologilta huomautuksen, että se johtuu verenpaineesta (sama endokrinologi on sanonut niin myös muillekin tällä keskustelupalstalla). Sanoin hänelle, etten usko siihen. Toinen lääkäri väitti sen kuitenkin liittyvän vaihdevuosiin ja estrogeeniin, vaikka kerroin kokeilustani. On se kumma, etteivät lääkärit paneudu hikoiluni todennäköiseen syyhyn eli kilpirauhasen liikatoimintaan, vaan yrittävät keksiä kaikenlaisia muita syitä ja pompottelevat lääkäriltä toiselle ilman mitään tulosta ja hikoilu vaan jatkuu. Minua kiinnostaisi, tuliko botuliinihoitosi maksamaan mahdottomasti ja minkä alan erikoislääkäri sen antoi.
IP: Tallennettu
krisse
Senior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 224

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(28.1.2004, 22:28)
se painters therapist, tyyppi jolla mä käyn kerran kuussa paineltavana sanoi että on kalkin puutetta kun hikoo ja anto mulle pussiin homeopaattista kalkkia enkä oo senjälkeen hionnukaan sillä tavalla, ja hän suosittelee tällaista nestemäistä kalkkia jota ostin luontaistuote kaupasta.

twinlab: cal-quick, se on maidoton tuote josta tulee hammastahnan maku mieleen
krisse
IP: Tallennettu
Gina
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Ihan pihalla -kukamitähäh?(29.1.2004, 14:55)
Moi Martsu!

Sain botuliinipiikit kunnallisessa, joten ne eivät tulleet maksamaan kuin normaalin polimaksun (kaksi hoitoa n. 40 e). Hoito on kuitenkin kunnalle kauhean kallis, joten lääkäri ei saa sitä kelle tahansa tehdä.Lääkärini oli iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, tohtorikin kai. En kuitenkaan usko, että hän olisi konsultoinut esim. endoa vaikka oireet varmasti kilppariin ovat voineetkin viitata. Kunhan pääsi minusta nopemmin eroon... (Ennen botua kokeiltiin kyllä vaikka minkälaisia sähköshokkeja kainaloihin!! Että botua ei heti annettu.)

Botuliinihoidot on Suomessa vielä varsin harvinaisia, eikä niistä tiedetä paljoakaan (ihme!). Tutkimuksia on tehty kuitenkin paljon muualla Euroopassa ja erityisesti botuliinin ihmemaassa Yhdysvalloissa. Tulokset ja sivuvaikutukset ovat olleet positiivisia potilaan aikaisempaan tilaan nähden. Itselläni oli pari viikkoa järjetön jano ja kainaloita en "tuntenut" ollenkaan, mutta nyt tunnen ne jo normaaliksi. Kainalot kostuvat niin kuin niiden normaalilla ihmisellä tuleekin kostua eikä milloin tahansa, kuten ennen kävi. Muu hikoilu on sitten sitä, mitä olen jo aikaisemmin kertonutkin...
Gina

IP: Tallennettu
NinaKuvitteleva kukkupöökö??
Viestejä: 2

Tila: Offline

Lumiukkona pihamaalla pompin..(5.2.2004, 09:19)

En ole ihan varma kuuluuko tämä tähän aiheeseen, mutta puran kuitenkin..
Minulla huomattiin vuoden 2002 lopulla kilpirauhasen oikean lohkon turvonneen melkoisesti. Kokeet otettiin ja arvot tuolloin S-T4-V 11.9 ja S-TSH 1.20, ei kuulema mitään hätää ja asia jäi..Nyt vuoden alussa menin flunssan vuoksi työpaikkalääkärille, joka kysyi ennenkuin ehdin istahtaa, että onko ollut kilpirauhasen kanssa ongelmia, kun näyttää olevan melko lailla turvonnut molemmilta puolilta. Itseasiassa olin huomannut kyllä palelevani kokoajan, nieleminen hankalaa, hermot kireällä, lämpöilyä (Öisin saatan uida hiessä) yms. Sitä vain on tuudittautunut siihen tulokseen minkä aiemmin sai. Loistava lääkäri, ei voi muuta sanoa. Nyt istun ja kirjoitan uudet labratulokset edessäni: mitä olette mieltä S-T4-V 12.3 JA S-TSH 1.30 JA S-TPOAB 1.9? Aika lääkärille viikon päästä..Olisin kiitollinen vastauksista, sillä olen pihalla kuin lumiukko, kun nuo arvoit tuntuvat olevan ns. viitearvojen sisällä ja silti olo ei normaali.

Lumisin terveisin, Nina

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team