kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 23:25
kilpirauhasfoorumi :: Pura vapaasti mieltäsi :: Uutena täällä
Iibis
Newbie


Per aspera ad astra
Viestejä: 3

Tila: Offline

Uutena täällä(10.10.2003, 09:28)
Heippa kaikille! Onpa ihanaa että löysin tänne, olen lueskellut juttujanne ja saanut paljon valaistusta asioihin joista terv.kesk. lääkäri ei (yllätys) sanallakaan kommentoinut.
Oma tarina: Keväällä synnytyksen jälkeen menin rytmäreiden takia lääkäriin ja siellä todettiin liikatoiminta, arvot TSH <0.03 T4V 21.16 ja T3 0.9. Lisäksi maksassa arvo
S- ALAT 47 (viitearvo 10-35)
Kuka kertoisi mitä tuolla maksalla on tekemistä tämän asian kanssa??? Lääkäri ei osannut kommentoida. Lupasi lähettää jatkotutkimuksiin ja määräsi Propralia. Eipä sitten lähettänytkään tutkimuksiin syystä jota en tiedä..?
Oireet katosiva imetyksen lopetettuani, kunnes taas kuukausi sitten huomasin olevani ihan kummajainen.. En saanut sanoja ulos suustani, unohdin nimiä ja asioita, väsytti, heikotti, hiukset alkoi taas putoilemaan.
Kävin labrassa, arvot TSH 41.66 T4V 9.01 T3 ei otettu,(miksiköhän vaikka se juuri oli viimeksikin pielessä?)
Maksa näytti nyt 17. Lääkäri totesi että nyt on vajaatoiminta, määräsi Thyroxin 0.1MG päivässä. Onneksi tajusin anella lähetettä Ultraääneen kun kurkussa tuntuu möntti, mitä hän ei kyllä tunnustelemalla löytänyt.
Olen nyt pihalla kuin lumiukko koko kuviosta, en ole aiemmin elämässäni sairastanut mitään, ei edes luita katki. Tunnen oloni tosi orvoksi kun en tiedä mikä tämä tarkalleen on. Alkaako vajaatoiminta yleensä ylitoiminnalla, voiko ne vuorotella, katoaako sairaus koskaan itsestään vai olenko tuomittu lääkepurkkiin loppuiäkseni? Vaikuttaako teillä kovasti työkykyyn? Kauan on mennyt että lääkitys on kohdallaan? Helppiä pliis...
IP: Tallennettu
Niina
Junior Member


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 61

Tila: Offline

RE:Uutena täällä(10.10.2003, 21:07)
Hei Iibis!

Tämä tauti voi olla ohimenevä, mutta useammiten se on pysyvä. Seikkailu yli- ja alitoimintana lienee myös yleistä, vaikka itselläni ei ole kokemusta. Lääkärisi ei ole ottanut sinulta vasta-aineita (TPO tjs.)eli jos on vasta-aineita=>vajaatoiminta on pysyvä. Toivon sinulle, että tämä olisi väliaikaista, mutta jos ei ole...

Aika usein kilppariongelmat alkavat naisilla synnytyksen tienoilla, mutta syytä tai tarkkaa lähtöaikaa ei tiedetä. Itse olen pähkäillyt, että jospa se alkaakin jo raskausaikana, kun vauvahan ottaa kaikki ravintoaineetkin ennen äitiä eli jos jostain on vajaata, niin äitiltä se puuttuu ensin. Minä olin ainakin aivan mahdottoman väsynyt raskaana ollessani etenkin viimeisinä kuukausina. Saatoin ottaa kolmet päiväunet ja silti nukkua yöllä hyvin 10 tuntia.

Äitiys"lomani" oli aivan katastrofaalista jaksamisen kannalta (-99), mutta neuvolassa vain sanottiin, että se on normaalia, kun imettää jne... Vajaatoimintani löydettiin viime syksynä, kun hiuksia lähti todella paljon. Oireita on kyllä ollut enemmän nämä neljä vuotta ja jonkin verran 15-20 vuotta.

Hyvät uutiset ovat, että tämä tauti ei tapa. Sinä jatkat elämääsi aivan kuten ennenkin, mutta väsymys ei tule helpottamaan hetkessä. Kuuden viikon lääkkeen tasoittumisajasta puhutaan eli vasta silloin vaikutus on saavuttanut loppupisteen. Täällä palstalla monet ovat kirjoittaneet vuodenkin toipumisajasta, minulla meni noin 9 kk (TSH:n alkutilanne oli 12). Vajaatoimintaisilla on lisätarvetta etenkin B-vitamiineista (etenkin 6&12) ja seleenistä, muutkin vitskat ovat hyväksi. Kannattaa syödä monipuolisesti, palstalla on ollut ohjeita, mitä kannattaa tai ei kannata syödä (olisiko otsikko Sallitut ja kielletyt ruoka-aineet).

Hiustenlähdön estämiseksi sain ohjeeksi hiusterapeutilta hieroa päänahkaa (ei hiuksia) pari minuuttia silloin tällöin. Se edistää verenkiertoa=> hapen pääsemistä hiustyveen ja hius voi paremmin. Hiusten rasvaisuudesta voisi selvittää, johtuuko se hiestä vai jostain muusta. Hiusterapeutit (www.vitalia.net) auttavat tässä asiassa ja heillä on hyvät aineet. Voit myös vain ostaa heiltä rasvaisille hiuksille tarkoitettua shampoota, ei niitä testejä ole pakko tehdä.

Lääkkeen ottamisohjeet pitää myös muistaa, aamulla lääke 10 min-1 h ennen ruokaa/juomaa. Ja ei kalsiumia tai rautaa neljään tuntiin (lääkkeen imeytymisaika) ja kahvikin on pahasta. Jos kahvi on intohimosi tai maito, niin juo ihmeessä, mutta anna lääkkeelle kuitenkin vähintään se 10 minuutin etumatka.

Minusta sinun lääkemääräsi on aika suuri. Eikö lääkäri käskenyt aloittaa portaittain (½ tbl pari viikkoa, 3/4 tbl pari viikkoa jne..)? Minulla on nyt 3/4 tbl (ennen 1 tbl), kun meni liikatoiminnalle.

Tsemppiä! Toivottavasti tämä vastaus ei masenna sinua ja makustele näitä asioita ensin vähän aikaa. Kyllä toivoa on ja täältä palstalta saa mahdottomasti sekä vertaistukea että neuvoja. Kaikki neuvot ei tietenkään kaikille pure.
IP: Tallennettu
Iibis
Newbie


Per aspera ad astra
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Uutena täällä(12.10.2003, 17:33)
Kiitoksia Niina tuhannesti viestistä, siinä taisi olla aika kompaktissa paketissa vastaus useimpiin kysymyksiini, onpa tosissaankin kiva että tällainenkin palsta on olemassa! Ja olet oikeassa, se aloitusannostus siis olikin puolikas, huomasin vasta itsekin kun kävin niitä lääkkeitä ostamassa. Olen muuten havainnut elämässä yhden jänskän jutun; se taitaa olla monesti asenteesta kiinni kuinka sairas tai terve on, itse ainakaan hyvinä päivinä ei haittaa oireet yhtään mutta huononpina päivinä tuntuu että tulee puolikuolleena valitetuksi koko ajan. Eli näin alkushokin jälkeen taidan ottaa ihan reippaan asenteen ja muistaa todellakin että monella on vielä huonommin. Aika kliseisiä lausahduksia, mutta ah,niin tosia! taidanpa siirtyä tuonne vajaatoimintapalstan puolelle sitten kirjoittelemaan.
IP: Tallennettu
terrakottaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 1

Tila: Offline

RE:Uutena täällä(28.11.2003, 22:35)
Minäkin olen uutena täällä palstalla. Tervehdys kaikille!
Minun tarinani: Viime maaliskuussa kauhistuin kun huomasin, että tukkaa on lähtenyt aivan järjettömästi. Apua yritin saada omalääkäriltä ja parilta ihotautilääkäriltä. Ensimmäinen ihotautilääkäri tietty tarkisti kilppariarvot, jotka olivat kuulemma kunnossa. Omalääkäri totesi, että olen niin herkkä, että saan hiukset putoamaan päästäni. Voi v***u!Vihjasi vielä, että olisiko tarvetta mielialalääkkeisiin. Sanoin, kiitos ei. Seuraavaksi menin ihotautilääkärille, joka totesi, että meikäläinen on suvun ensimmäinen nainen,jolta putoaa tukka kolmikymppisenä.
No, kun ei ollut toiveita saada tukkaa päähän, aloin valitella lääkäreille ranteitani, jotka ovat jo pidemmän aikaa olleet turvoksissa ja vähän kipeätkin toisinaan. Omalääkäri laittoi mut jumppaan.Ei tainnut uskoa kun sanoin käyneeni jumpalla jo useamman vuoden. No, eihän se jumpittelu mitään auttanut, edelleen on ranteet ihan möllisköt. Yksi lääkäri kyllä totesi, että lihomisen seurauksena läski on kertynyt ranteisiini. Hah, läskiä on kyllä muuallakin, ja paljon, mutta ei se mitenkään oireile.
Sattuman kautta osuin tälle palstalle ja aloin miettiä, voisiko minulla olla kilpparin vajaatoiminta, vaikka ne arvot kuulemma kunnossa olivatkin. Ja löytyihin niitä oireita:palelen,silmiä "kirvelee", väsyttää jatkuvasti, naama on turvoksissa, on ummetusta, kaulaa vihloo, ääni on mennyt kummalliseksi jne.
Aloin tutkia labratuloksia, jotka olivat seuraavat: tsh 3.030, s-t4-v 15. Kun vielä kolesteroliarvotkin olivat korkealla, otin härkää sarvista ja tilasin ajan endokrinologille.
Kirjoitin kaikki oireet paperille, kun enhän mä mitään muista. Lykkäsin sen lapun lääkärille ja n. viiden minsan kuluttua poistuin tyroksiinireseptin kanssa. Hän halusi aloittaa lääkityksen kokeeksi. Nyt on kulunut pari kuukautta, palelu on hieman hellittänyt ja se älytön sumuisuus. Hiuksia ei ole ainakaan vielä alkanut kasvaa, mutta elän toivossa.
Myös S-TPOAb mitattiin, ja kävin tällä viikolla lääkärillä kuulemassa, että tulos oli 52. Lääkäri puhui kroonisesta kilpirauhastulehduksesta. Ymmärsinkö oikein?
Mitähän vitamiineja sun muita kannattais nyt alkaa popsiin? Te, jotka olette kärsineet hiustenlähdöstä, onko mitään paranemista sen suhteen tapahtunut saatuanne lääkityksen? Luuletteko, että noi mun turvonneet ranteet voisi johtua kilpparista? Entäs gynekologiset vaivat, esim. kirvelyt, liittyykö ne kilppariin?
Mun tyroksiiniannostus on nyt 1 (0,1 mg)/pvä. Tuntuuko se oikeelta? S- T4-V oli tällä viikolla 24, ja lääkäri tuntui olevan siihen tyytyväinen. Väsyttää kyllä ihan pirusti vieläkin. Toisaalta, on toi vuorokausirytmikin mennyt vähän päälaelleen...
Eipä sitten muuta. Kiitos hyvästä palstasta! Olen oppinut paljon uusia asioita vierailemalla täällä.
IP: Tallennettu
krisse
Full Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 142

Tila: Offline

RE:Uutena täällä(29.11.2003, 13:38)
suosittelen voitelemaan alakerran ihoa esim.helosan,antiseptinen ihovoide,bevita,perusvoide,hydrocortison muutamia päiviä,että pahin menee ohi ja jatkaa perusvoiteellä.

olen tänä vuonna kuullut sen olevan valkojäkälää, kysy gynegologilta käydessäsi, se on sellainen autoimmuuli ihottuma.

itselläni on krooninen kilpparitulehdus,kyhmystruuma ja vajaatoiminta. kyllä näitä voi tulla
krisse
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team