Lontoo marraskuussa 1999

aloitussivu

Lontoo on yhtä hyvä paikka käydä ostoksilla kuin nauttimassa hyvästä ruoasta - eli parempi pysyä kotona. Tuli nyt kuitenkin käytyä pakoilemassa syntymäpäivähulinoita. Jos haluaa päästä hengestään suojatiellä (vasemmanpuoleinen liikenne) tai pitää vanhasta roinasta niin Lontoo on oikea paikka piipahtaa.

Roomalaiset perustivat Lontoon eli muinaisen Londoniumin suolle. Roomalaisten lisäksi alueella ovat vaikuttaneet mm. saksalaiset joidenka tieltä alkuenglantilaiset pakenivat Walesin ja Skotlannin metsiin. Seuraavaksi komentoa pitivät skandinaavit joidenka jäkeläisiä nykyiset lontoolaiset ovat. Näin tiivistettynä Lontoon historia.

Pakettimatka alan toimistosta on käytännössä helpoin ja edullisin tapa kulkea Lontooseen. Vuonna 2000 Helsingin ja Lontoon väliseen lentoliikenteeseen on luvassa lisää kilpailua joten lippujen hintoihin voi hyvässä lykyssä tulla huojennusta. Hotelliyö erikseen hankittuna maksaa helposti 500 mk/nuppi. Halvemmallakin pääsee mutta se edellyttää kiertelyä ja tinkaamista. Retekeilymajat ovat oma, suositeltava lukunsa. Matkaa suunnittelevan kannattaa tutustua matkaoppaisiin, niiden parissa käytetty aika ei mene hukkaan.

Lennot Gatwickiin, 4 yöpymistä Royal Bayswater Hotellissa kustansi Tjäreborgilla 2800 mk/henki. Sen halvempaa ratkaisua ei löytynyt. Gatwick-Lontoo suuntaansa 90 FIM, Heathrow 40 ja Stansted 100 FIM.

Visitor´s Travel Card kahdelle vyöhykkeelle ja 3 päivälle maksaa 110 mk. Se on pakollinen ostos. Sillä pääsee metroissa ja busseissa.

Ruokailu Lontoossa maksaa vähintäin saman kuin Suomessa. Fish and Ships -annos vaihtelee 20-50 FIM. Paras hinta-laatusuhden oli Trafalgarin aukion kulmassa olevassa etnisessä ravintolassa. 30 markalla sai valita tiskiltä sopivat mömmöt. Asiakkaita riitti ulos asti. Hieman ruokahalua häiritsi kaveri joka haki muonansa kadulla olevista jäteastioista. Kuitenkaan hänelle ei kelvannut suoraan kädestä ojennettu annos. Mainio osoite halppismatkailijoille.;-)

Valuutta kannattaa hankkia Suomesta ja sitä kannattaa ottaa riittävästi. Es. Forex vaihtaa tietääkseni kuiluitta myös takaisinpäin. Vaihtotoimistojen my/os -marginaalit näyttivät olevan Lontoossa noin 10 prosentin luokkaa. Suomen valuuttaa ei edes näkynyt listoilla vaikka sitä varmasti vaihdetaankin.

Nähtävää Lontoossa riittää. Jos tarkoitus on tutustua paikkoihin niin etukäteen tehty suunnittelu kannattaa. Jo yhdessä isommassa museossa vierähtää helposti kokonainen päivä, ja museoita riittää.

Moottoripyöriä näkyy liikenteessä runsaasti. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ne kaikki olivat ammattikäytössä. Ilmeisesti suurin osa  Lontoon pikkukamasta liikkuuu kahdella pyörällä.

Moottoripyöräliikkeisiin en keskustan alueella törmännyt. Hankinnat kannattaa tehdä jo Suomesta ja tilata toimitus hotelliin. Ostin Liverpoolista uuden kampiakselin, laakereita, kiertokangen, männänrenkaita ja tiivisteitä ja annoin osoitteekseni hotellin. Sinnehän paketti tuli, ja sisältö on jo kiinni Hondan yöhaukan sisällä. Uusi kampirauta maksoi vain FIM 900!! Paljonko luulette sen maksavan virallisen maahantuojan tuomaan pyörään?

British Travel Centre Mikonkatu 13A, 00100 HKI, fax. 09-622 1562, puh. 09-630 912 on todella hyödyllinen paikka. Suosittelen tarvittavien lippujen hankkimista sieltä etukäteen. Samalla sieltä saa paljon muutakin hyödyllistä materiaalia.

Kuvasatoa:

Lon9901.jpg (11906 bytes) Lon9905.jpg (6434 bytes)
Vanhin tunnettu moottoripyörän pyörä. British Museum. Muumioitunut varhaismotoristi. Ruukuista ja nuotionpohjasta tutkija päättelee, että syvä kemiallinen uni on vaihtunut ikuiseksi. Surullinen mutta varoittava esimerkki es. Pystymettäläisille. British Museum.
Lon9903.jpg (9381 bytes) Lon9904.jpg (14162 bytes)
Varma konsti saada pulunpaskaa vaatteisiinsa Näillä kulmilla ruoka ei maksa mitään jos kanttia piisaa