Mikrofan - Pirkanmaan mikrotietokonekerho - Rientolan Settlementti ry

Boxi - verkko

HUOM: Kerhon hallitus on päättänyt BBS:n sulkemisesta 31.12.1996, jonka jälkeen BBS saatetaan muuttaa vain jäsenille tarkoitetuksi Internet-palvelimeksi!
Tämäkin toiminta lopetettu 31.12.1998.

Paluu


Boxisofta

Viimeksi Boxissa toimi suomalainen SBBS = SuperBulletinBoardSystem-ohjelmisto. Apuohjelmia tuon ja Fido-verkon pyörityksessä tarvittiin n.20. Nistä tärkein oli FrontDoor-tyyppinen softa, joka ottaa puhelut vastaan ja päättelee onko puhelu Boxien välistä vai käyttäjäliikennettä. Aiemmin Boxia on pyöritetty FidoBBS, OPUS, ja Remote Access -pohjalla.


Fido-verkko

Fido-verkko on Amerikassa syntynyt Boxien välinen tiedostojen ja viestien siirtoon tehty välitystapa. Se toimii maailmanlaajuisesti. Tiedostoina automaattisesti ei siirretä enää kuin boxisoftat ja niiden tukemiseen tarvittavat tiedostot. Jokainen käyttäjä joutuu tavalla tai toisella hoitamaan tiedostojen siirron. Toki Fidosta löytyy Request-tapa. Siitä vain on turha meidän kerholaisilta kysellä mitään. Emme ota kantaa!

Viestin välitys toimii öisin ja amerikasta viesti välittyy noin kolmessa yössä Tampereelle.

Keskustelu viestialueilla on vilkasta ja antoisaakin. Ennen Internet-News -alueiden tuloa se onkin ollut liki ainoa paikka suomalaisille päästä keskustelemaan amerikkalaisen ohjelmanvalmistajan asiantuntijan kanssa säännöllisesti ja ilmaiseksi.

Kaikki muut tavat käyttäjälle ovat maksaneet paljon.

Meillä koneen kovalevytila on rajattu, joten olemme myös rajanneet keskustelualuieden viestimäärät kolmeensataan kerrallaan. Se riittää yleensä päivittäin tuleviin viesteihin kansainvälisilläkin alueilla. Ei tosin aivan kaikilla.


Viestialueet

Lista

Alueet ryhmittyvät Boxissa käytäviin keskustelualueihin, Suomen alueella leviäviin suomenkielisiin alueisiin ja kansainvälisiin englanninkieltä käyttäviin alueisiin.
Yhteensä alueita on noin ( muutoksia tapahtuu ) viisikymmentä.


File-alueet

File-alueet ryhmittyvät harrastuslajeittain ja CD-alueisiin.
Yhteensä alueita on noin 200 (maximi on 200) ja CD-alueita näistä noin 160.


CD-softa

Windows-cdltä on muutama alue ja loput DOS-CD-ltä (CIGA) noin sata aluetta.


Historia

Renkaat kuluvat, pussit venyvät

Alkuinnostus - Autoja sahaa Helsingin väliä ja yöt kuluvat. Moni Pirkanmaalainen kulkee yksin autossaan posket hehkuen katsomassa Helsingissä 1800-clubin ja 6800-kerhon kokouksissa mikroprosessoritouhuja. Paluu aina venyy pikkutunneille ja samalla silmän alukset tummenevat sekä silmäpussit venyvät kohti lattiaa.

Väsyminen - Kun monilla pussit venyivät tarpeeksi ja joku huomasi sen tapahtuvan useammalla Pirkanmaalaisella perustettiin kerho Tampereelle.

Uuden vastustus

Kerho syntyi, varttui ja kasvoi koossa ja kauneudessa. Kehitys kuin nuorukaisen varressa. Viisi vuotta tarvittiin, ennenkuin alkoi laineiden tyrskyt Atlantin rannikolta kumista Suomessa. Fido oli perustettu ja kasvamassa Amerikassa! Reska ensimmäiseksi puhui oman BBS perustemisesta, jotta kerho pysyisi tiedonsiirron etunenässä. - Tietysti uutta oudoksuttiin ja kalleutta kummasteltiin. Vaikka kerholla jo oli pai vuotta kiertänyt "kannetava" tietokone kerholaisten käytettävissä. Kone tosin oli täysikokoinen TRS-pöytäkone pakattuna TAKOn pahvilaatikkoon printtereineen ja kaksi miestä sen jaksoi hyvin kantaa.

Reska kuitenkin hankki 1986 jostain Boxi-softan, laittoi sen omaan koneeseensa ja muutama kaveri osti modeemin kokeilua varten. Oppia haettiin Helsingistä. Saimme sieltä Fidoboxin pitäjän kertomaan verkosta ja antamaan alkuopastusta softan ja purkin yleisistä alue- ym. asioista.

Tuossa meetingissä kait se alkuinnostus oli jo kasvanut ja tahto nousi: Kyllä mekin. Jos kerran muut. Sysopeja alkoi olla tarpeeksi.

Alkuinnostus

Alkoi toden teolla Boxin pystytys. Alusta asti kantavana voimana oli Markku Ollila, joka perusti boxin kotiinsa ja kokeli siellä kaikkea ennenkuin toi sen Boxiin toimimaan. Pelkästään Fido-BBS-softan modeemin asettelujonon selvitys vei alussa viikonlopun. Ei sitä paperilla kukaan kunnolla kertonut, se piti selvittää. Siihen aikaan eräs tapa selvittää sarjaliikenteelle tuleva tavara oli laittaa sarjaprintteri printtaamaan kaikki tuleva tavara hexa muodossa. Selviää sen niinkin!

Verkko

Tampereella oli muitakin Boxeja, ja joku oli perustanut viestien välityksen Helsingistä. Sinne taas ulottui jo maailmanlaajuinen Fido-verkko. Siinä selvisi verkon kalleuskin hiljalleen. Olimme ounastelleet kustannuksia ja emme kerhona voineet perustaa viestien imurointia. Jo 1987 aikaan imuroinnit veivät n.6000mk vuodessa. Sen jälkeen ovat viestit lisääntyneet ja modemit nopeutuneet, joten kustannukset lienevät samaa luokkaa reaalisesti.

Ensimmäinen Hubi meni kuitenkin nurin rahasta. Silloin piti selvittää kunnolla verkon toimintaa.

Puhelimet soivat, modemit vinkuvat - ja taas on pussit kovilla

Puolen vuotta meni monelta kaverilta testata Fidoverkon pystytys. Markku, Pekka, Jarkko, Heka perustivat renkaan, jossa jokaisella oli Boxi kotona ja öisin pantiin viestit kulkemaan. Ennenkuin kaikki toimi oikein, soivat puhelimet kolmen aikaan yöllä herätellen viattomia perheenjäseniä. Joskus pinna oli vaimoilla tiukalla. Liekö se senkään jälkeen päässyt helpottamaan?

Pauli tuli kuvion mukaan ja hän otti osan testaustoiminnoista sekä Hubi hommat. Kerran se on ottanut Paulillakin koville tuo Hubi-homma mutta se jatkuu sitkeästi Portin toimesta.

Tasaantuminen ja uudet softat

Kun koko alkuponnistus ja osaamisen näytönpaikka on ohi porukka hakee jonkun muun kiinnostuksen paikan. Niin nytkin. Suurin osa tutkija-SysOpeista hiljeni vain käyttämään Boxia ja vaatimaan Boxiin parempia sofia.

Hiki lentää ja ähellys kaikaa Pirkkalassa

Ollilan Markku osoittautui sitkeäksi. Hänen varassaan yksin ( Olihan Rehnin Reskakin koko ajan mukana- silti ) on Boxiin vaihdettu jo kolme kertaa aivan uusi softa. Se jos mikä koville on ottanut. Lukea nyt ameriikankielistä tekstiä kymmenissä kilogrammoissa ( n. 30 sentin pino / softa ) ja saada kaikki kaksikymmentä boxin apuohjelmaa toimimaan keskenään niin, että se toimii yli kaksi vuorokautta hoitamatta. Kun tuohon pääsee, on lähellä automaattista toimintaa. Ei tarvitse enää kuin kuukausi tutkia öisin, jotta boxi toimisi viikon yhtä mittaa ja sitten se jo alkaa olla normaalitoiminnassa: Jokin boxin tai Fidoverkon virhe aiheuttaa viikoittain korjailuja ja tutkimista. Silloin jo helpottaa.

Arvatkaa miksi Markku luovutti jo kahdeksan vuoden ja kolmen Boxisoftan jälkeen.

Hiipuminen

Kerholaisia käyttäjistä on jatkuvasti noin kymmenen prosenttia. Kaikki Tampereen muut Boxit ovat lopettaneet ainakin kerran kymmenen vuoden aikana minkä meillä Boxi on toiminut. Internet on vienyt kerholaisten huomion. Sysopit ovat hyvin vähissä.

Kerholaisten toiminta siis hiipuu Boxin ympärillä.

Boxi sinänsä kukoistaa: siellä on tiedostoja ennätysmäärä, CD on ollut jo pitkään käytössä(huom:vain 1 CD) , käyttäjiä ennätysmäärä ja ainukainen puhelinlinja on kovalla rasituksella.

Tulevaisuus

Kuitenkin, koska uusimiset ovat vaatineet n. 5000mk vuodessa kerholaisten jäsenmaksuvaroja, olemme kiivaasti hakeneet uutta kasvojenkohotus-ohjelmaa halvalla. Kaikki mitä me olemme keksineet boxin ilmeen kirkastamiseksi nykyaikaiseksi on näyttänyt vaativan uuden koneen hankintaa, ja siihen ei kerholla ole varaa tässä tilanteessa.

Kertokaa ihmeessä kaikki ideat SysOpeille, harkitsemme kyllä kaikkea.

Olemme nyt ajatelleet antaa Boxin pyöriä tuollaisenaan. Se kyllä palvelee hyvin tiedosto- ja Fido-verkon viestinvälityksessä.

Heikki Aumala,

aumalah@sci.fi

Internet Link Exchange