Normalon historiaa jo vuodesta 1927

Normalon kudonta-asema

Tervetuloa Normaloon
Kangaspuut
Kutomavälineet
Kudonta-asema
Yhteystiedot
Jälleenmyyjät Ajankohtaista
Linkkivinkit
      Normalon historiaa jo vuodesta 1927  


Normalo tunnetaan kaikkialla maassamme sekä laajalti ulkomaillakin erikoisliikkeenä, josta saadaan käsinkudontaa varten kangaspuita ja muita välineitä.
Kun dipl.ins. A. E. Norrman aloitti kangaspuiden valmistuksen 1927, herätti se melkoista huomiota. Silloin kyllä paikkakunnalla toimi kutomakoulu, ja myös Etelä-Pohjanmaan kudonnaiset olivat vakiintuneena kauppatavarana, mutta kangaspuita pidettiin joutavana museotavarana.
Alusta alkaen saavutti uusi liike asiakkaittensa suosion. Liikkeen tuotteille myönnettiin lukuisissa kotimaisissa näyttelyissä kunnia- ja ensipalkintoja. Suuressa Berlinin kansainvälisessä käsityönäyttelyssä Normalo sai kunniapalkinnon ja Normalon osasto oli siellä saksalaisten arvelujen mukaan koko tämän 60.000 neliömetriä käsittävän näyttelyn mielenkiintoisimpia.
Kotimaassakin ins. Normalon työlle alettiin antaa yhä enemmän arvoa, ja vuonna 1947 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki ja kolmisen vuotta myöhemmin hänet valittiin Suomen Kotiteollisuusliiton kunniajäseneksi.
Juuret kangaspuita valmistavan ja myyvän yrityksen ammattilaiseksi kasvoivat jo pienestä ins. Norrmannille, sillä hänen isoäitinsä oli taitava kankuri. Valmistuttuaan v. 1908 dipl.insinööriksi insinööri Normalo päätti erikoistua tekstiilialalle.

Näin vaatimattomissa suojissa aloitti Normalo toimintansa vuonna 1927. Nyt on jo vasemmalla yläkulmassa kuvattu, v. 1932 rakennettu ja tulipalon jälkeen v. 1937 uusittu tehdasrakennus käynyt ahtaaksi.
Insinööri Normalo työpöytänsä ääressä, jossa hän on suorittanut pääasiallisimman suunnittelutyön. Monet työkoneet ja miltei kaikki erikoisterät ovat tehtaan omia tuotteita, vaikeimmat ins. Normalon omakätisesti valmistamia.
Heti alusta alkaen sisällytettiin sana "paatentti" Normalon tehtaanmerkkiin. Vuosien kuluessa onkin eri aloja koskevia patentteja ja patenttianomuksia kertynyt nelisenkymmentä kappaletta.
Berliinin maailmannäyttely v. 1938 oli yleisömenestys. Kangaspuissa rva Normalo kutoo itsetoimivalla sukkulanheittäjällä. (Kuuluisaksi tulleet suomalaiset kataja-astiat kuvan vasemmassa laidassa eivät kuulu Normalon osastoon.)
Normalon mullistava uutuus, säästönyöritys, lempinimeltään "Kruunupää", päätti vuonna 1952 arvokkalla tavalla Normalon ensimmäisen 25-vuotistaipaleen.
Anna palautetta, kiitos!