Yrityshakemisto.net 07/12/2004

Edellinen:
www.ojan.net

Etusivulle


Lisää postituslistalle

Luettelorahastusta verkossa
Juttu on oikea, mutta tietosisältö on vanha. Auttaa ymmärtämään OSAa II

Lue OSAII tästä

Päivän posti yllätti. Sain "tilisiirto" -nimisen lomakkeen yrityshakemisto.net -palveluun. Paperi on erehdyttävästi laskun näköinen, jonka maksamalla köyhtyisi 268.40 euron edestä.


Suomen Yritysmediat Oy:n tilisiirto
Suomen Yritysmediat Oy:n tilisiirtoMukana tullut mainos lupaa, että nyt saan yrityksen tiedot -yritysportaaliin" hintaan 268.40 peräti 12 kk:n ajaksi.

Lasku? Firmalle jolla ei ole koskaan ollut toimintaa?

Lappu saapuu laskun näköisessä ikkunallisessa kirjekuoressa.
Kuoressa oleva leima on Helsingissä postitoimipaikan 00380 frankkeerauskoneen numero PB9001140 leimaama. Posti leimaa tällä tavoin suurempia postituseriä maksullisena palveluna postitoimipaikoissa. Lähetetyn postituserän kappalemäärä löytyy lähetyksen vastaanottaneelta postilta, samoin kuin maksaja.

29.6. mennessä on tullut runsaasti vihjeitä lähetyksistä. Ainakin 20. päivän kummallakin puolella on lähteneitä eriä. Tuorein minulle tullut postileima on 23.6.2004.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että lasku tulee usein yritykselle jolla ei ole mitään toimintaa, tiedot ovat väärät tai vanhentuneet. Lähes jokainen minuun yhteyttä ottanut kertoo kuinka itselle tai tuttavalle saapuu jonkun muun postia. Miksi tällaisia lähetyksiä tulee? Miksi kukaan haluaisi moisia tietoja maksettuna millekkään listalle?


Jos olet saanut tällaisen tai vastaavan lähetyksen, etkä aio tehdä rikosilmoitusta, lähetä kirje minulle. Tarkemmat ohjeet jutun loppupuolella.Kuori kertoo
Kuori kertoo lähetyspäivän - ja määränVilkaisen yrityshakemisto.net -osoitteessa olevaa hakulomaketta ja yritän hakea sieltä jotakin. En löydä mitään. Miksi tällainen hakulomake on olemassa? Jos tässä olisi kyse oikeasta liiketoimesta, yrittäisi luettelo tuottaa edes jotain lisäarvoa. Jos tästä hakukoneesta löytyy esimerkiksi minulle tulleen yrityksen nimissä tiedot, ovat ne vanhentuneet ja niiden käyttöarvo on haitallinen. Ne eivät johda mihinkään, eivätkä ne kerro yrityksestä mitään. Tässä haussa ei voi hakea edes toimialoittain! Hakea voi vain jos tietää yrityksen nimen. Älytöntä. Mikä on tällaisen saitin funktio? Kuka tällaista tarvii?

Juttu haisee.
Pahasti.

"Yrityshakemisto.net palvelee"


Yrityshakemisto.net -esite
Yrityshakemiston esite tulee "laskun" mukana.

Mukana on offsetilla painettu A4 -kokoinen paperilappu, joka kertoo että: "Yrityshakemisto.net palvelee Teitä ja asiakkaitanne aina. 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa*. *=Karkausvuonna 366 päivää vuodessa".
Paperi on todennäköisesti painettu virossa.

Kokeillaan. Soitan paperissa annettuun numeroon. Ainakin se näyttää luotettavalta.

Yhteysnumeroksi on annettu 010-3093040.

Numero ei edes soi. Pienen odottamisen jälkeen kolmeääninen piippaus tarkoittaa ettei numero ole käytössä.

Jokainen voi itse kokeilla.

Kolme tämän jutun lukijaa kertoo saaneensa numeroon 28.6. jälkeen yhteyden. Numerosta on kuulemma sitkeän yrittämisen jälkeen saatu vastaamaan naishenkilö. Itse en ole siinä vieläkään onnistunut.

Elisan vikapalvelu yritti soittaa numeroon 23.6. klo 15:33 ja vahvisti ettei numero edes soi, linja menee heti poikki. Mitään puhelinyhtiöön näkyvää syytä asiassa ei kuulemma ole.

010 -numero on ohjattu Tarttoon!

Liittymäsopimus on tehty helmikuussa 2004 ja numerosta on tehty ohjaus samaan aikaan viroon, numeroon 999 372 746 1108. Liittymänumero on salainen, mutta siitä vastaa klo 16 jälkeen sama tiedote kun 010 -numerosta. Tämä vahvistaa siirtotiedon oikeaksi.

Kyseistä numeroa hallinnoi entinen Eesti telefon, nykyinen Elion. Operaattori jonka sain luurin päähän osasi kertoa sen verran, ettei numero ole maksullinen, ja että se menee johonkin Tarton seudulle.

Numeropalvelu kertoo 010-numeron haltijaksi Primecom Finland Oy. Yhtiön osoite on Uudenkaupungintie 7, Helsinki.

Osoitteesta löytyy 60-luvun loppupuolen elementtikerrostalo. Talo vaikuttaa olevan puhtaasti asumiskäytössä, liiketiloja ei ole. Alin kerros on varattu autotalleille. Kolmen rappukäytävän tutkimisen jälkeen talosta ei löydy minkäänlaista mainintaa koko yhtiöstä.
(Kuva U.A.K - 29.6.2004)

Uudenkaupungintie 7
Uudenkaupungintie 7, Primecom Finland Oy:n osoite


Suomen Yritysmedia Oy?

Yrityksen nimi ei selviä muusta kuin pankkisiirtolapusta.
Suomen Yritysmedia Oy. Mitähän YTJ.fi sanoo?

http://www.ytj.fi/Yrity2.asp?yavain=1391604
"
Viimeisin tieto Alkaen Tietolähde

Toiminimi Suomen Yritysmedia Oy 15.03.2004 Prh
Aputoiminimi Bisnesverkko YrityshakemistoNet 26.05.2004 Prh
Verkkokauppakeskus DOT COM 20.08.2003 Prh
Yritysmuoto Osakeyhtiö 01.07.1998 Prh
Kotipaikka HELSINKI 01.07.1998 Prh
Yrityksen kieli Suomi Veroh

Päätoimiala Sijoitus- ja kehitysyhtiötoiminta 31.12.2001 Veroh
Postiosoite PL 38 13.11.2003 Yht
00271 HELSINKI
Käyntiosoite Porthaninkatu 9 25.03.2004 Yht
00530 HELSINKI
"

Verkkokauppakeskus.com?

Yrityksen tiedoissa vilahtaa nimi verkkokauppakeskus.com. Mistähän tässä on kyse? Katsotaan:

http://verkkokauppakeskus.com/yhteystiedot.php
Sivulle tästä.

Sivuilla ei kerrota kuin sähköpostiosoitteita. En saa ketään fyysistä henkilöä kiinni.

http://www.yrityshakemisto.net/yhteystiedot.php
Sivulle tästä.

Jahas. Ei puusta pitkään. Kummallakaan sivulla ei tarjota muita yhteystietoja kuin sähköpostiosoite.

Kaupparekisteri kertoo lisää

No on tämäkin jotain. Kysyn samaa kaupparekisterin neuvonnasta puhelimitse:

Ystävällinen asiakaspalvelu kertoo Suomen Yritysmedia Oy:stä historiaa:

Nykyinen hallitus 22.6.2004:
Vars.Jäsen Markus Pasi Pönkä (synt. 1983)
Varajäsen Eero Kärki

Edellinen hallitus:
26.11.2003 - 14.3.2004
Hallituksen puheenjohtaja Pönkä Markus
Varsinainen jäsen Moisio Laura Helsingistä.
Varajäsen Lostedt Patrick Runar

Sitä edellinen hallitus:
10.10.2003-25.11.2003
Varsinainen jäsen Pönkä Markus
Varajäsen Kallinen Janne Otto Juhani. Kallinen on kieltänyt osoitepalvelua antamasta tietojaan.

Sitä edellinen hallitus:
30.7.2003-9.10.2003
Varsinainen jäsen Pönkä Markus
Varajäsen Klar Thomas Arne Mikael.

Yhtiötä perustamassa ovat olleet:
Varsinainen jäsen Väisänen Paavo Antero, s 1952 Suvilahdenkadulta Helsingistä ja Varajäsenenä tuolloin on ollut Väisänen Jaakko Valtteri, s. 1954 Pukarosta.

Yritys on perustettu 1.7.1998.

Osakepääoma 2522.82 Euroa.
"

Hallitusta on vaihdettu usein

Näemmä yhtiön hallitusta on vaihdettu usein vuoden sisällä. Osakepääoma on vanhan lain mukainen minimi, 15000 markkaa.

Suomen asiakastiedon verkkopalvelu tietää ettei yhtiöllä ole maksuhäiriöitä. Verkkopalvelun Uutiset -osiosta löytyy mielenkiintoinen linkki Kauppalehteen 5.5.2004. Palaan juttuun hieman myöhemmin.

Katsotaan sitä ennen hieman domainnimien takaa löytyviä henkilöitä. Niitä yleensä aina löytyy.

Kuka omistaa domainit?

Verkko-osoitteita hallinnoiva Internic heittää kyselyni joker.com:lle, joka on spämmereiden ja muun kuona-aineksen suosima domainoperaattori. Ajan haun myös yrityshakemisto.net -domainilla ja saan lähes samat tiedot. Ensimmäisen on rekisteröinyt Mentacon Oy, ja toisen Suomen Yritysmedia Oy. Kummankin osoite on PL38, 00271 Helsinki. Yhteyshenkilönä Markus Pönkä. Sivuja hostataan Nebulalla.

Mentacon on Suomen Yritysmedia Oy:n alkuperäinen nimi jolla se rekisteröitiin. Mitään varsinaista uutta tietoa ei löydy.

Yritysmedia EI palvele 24H - ainakaan kyselijöitä

Jos kerran Suomen yritysmedia "palvelee teitä ja asiakkaitanne 24 tuntia, 365 päivää vuorokaudessa" miten voi olla näin hankalaa saada yhteys yrityksen vastuuhenkilöihin?

Tarkemmin ottaen ainut yhteys joka yrityksen olemassaolon todistaa on kädessäni oleva tilisiirtolomake.
Ei edes toimivaa asiakaspalvelua?

Markus pönkä kaiken takana?

Kaikki langat johtavat Markus Pönkään. Kuka on Markus Pönkä?

Pöngän sosiaaliturvatunnuksella löytyy kaupparekisteristä peräti seitsemän osakeyhtiötä. Nuorelle 21 -vuotiaalle miehelle se on paljon. Lähes kaikki yritykset on perustettu vuoden sisällä. Merkittävä osa tänä keväänä. Useiden yhtiöiden nimissä on jotain tuttua. Esimerkiksi Suomen Aikakausjulkaisut Oy - aivan - nimi on lähes oikein kirjoitettu - virhe on tahallinen.

Ytj.fi löytää haulla aikakausi ainakin kolme yhtiötä. Esimerkiksi Janton Aikakausilehdet Oy:n nimi muistuttaa Pönkän kirjoitusvirhettä. Yhtiö on yksi suomen suurimmista kustannusyhtiöistä.

Verrataanpa nimiä päällekkäin:

Suomen Aikakausjulkaisut Oy
Janton Aikakausilehdet Oy

Hassua! Sana Suomen näyttää pikaisesti vilaistuna sanalta Janton. Nimien pituuskin on hyvin samanlainen. Ilmankos tämä näytti jotenkin tutulta.

Mikähän mahtaa olla Markuksen ajatus tälle yhtiölle?

Pöngän muista yhtiöistä löytyy vähintään mielenkiintoista mainittavaa. Yhtiöiden toiminnan tarkastelu on vaiheessa, palaan asiaan torstaina 1.7.

Pönkä on innokas aseharrastaja

Googletus kertoo että Markus Pönkä -nimellä löytyy ammuntaharrastussivuja. Mies tunnetaankin innokkaana aseharrastajana. Pönkä on myös Nelosen uutisissa aiemmin negatiivisessa hengessä mainitun aseharrastajien keskusteluryhmän aktiivi. Pöngän kirjoittamia hyvälaatuisiksi luonnehdittuja aseteknisiä juttuja löytyy suomalaisista aselehdistä.

Henkilökohtaisesti epäilen aseharrastuksen ja nyt mainitun elämäntavan yhteensopivuutta. Onko empirian valossa Markus Pönkä oikea henkilö harrastamaan aseita? Agressiivinen rahastus ja aseet eivät samassa lausessa luo kovinkaan harmonista mielikuvaa.

Googlen keskusteluryhmistä löytyy lukuisia Pöngän kirjoittamia viestejä, joista esimerkiksi tämä säie kokonaisuutena mietityttää.

Verkkolinkkien takaa löytyvä Markus Pönkä on yhtä hankala tavoittaa kuin tähänkin mennessä. Juttujen osoitteet menevät hotmail -osoitteeseen.

Väestörekisteri kertoo Suomen Yritysmedioiden Markus Pönkästä osoitteen Uudenkaupungintielle Helsinkiin. Osoite on sama kuin PrimeCom Finland Oy:n kaupparekisteriin merkitty osoite. Primecomiin viittaavaa osoitteesta ei löydy, sen sijaan Markus Pönkään löytyy.
(Kuva U.A.K - 29.6.2004)

Pönkä löytyy Uudenkaupungintieltä
Pönkä löytyy Uudenkaupungintieltä


Yritysmediat ei ole Pönkän ensimmäinen

Pönkä on mukana myös PrimeCom Finland Oy:ssä. Varsinainen jäsen yhtiössä on Lauri Kakkonen. Yhtiö on perustettu 14.3.2003 edellämainittujen toimesta. Mitähän tästä yhtiöstä löytyy?

Ainakin domain.
http://primecomfinland.fi/yhteystiedot.html
Katso tästä.

Sivulta ei löydy yhtään sen enempää kuin aiemminkaan. Ei puhelinnumeroa, ei osoitetta jossa voisi vierailla.

Kas, sama kuvio, eri nimi

Pikainen Googletus paljastaa yrityksen nimellä aiheesta käydyn keskustelua. Nimimerkki Pete tilittää:

http://www.pingstate.nu/yksi/modules/comments.psnu?id=31413
Katso tästä.

"
Taas yksi kusetus :: 04.05.04-13:24:42 Vituttaa tämmöset kusetusyritykset!

Postissa tuli mun firmalle 270euron lasku. Olin ihmeissäni et mitä kummaa, en ikinä tilaa/liity mihinkään.

Luin tarkemmin "Suorittamalla oheisen tilisiirron yrityksenne yhteystiedot päivittyvät yrityshakemisto.nettiin". Eli lasku oli jo laitettu
valmiiksi ja näyttämään silt et se pitäis maksaa (eräpäivät ja kaikki) samantien.

Voin kuvitella isommissa firmoissa, missä ei kommunikaatio
välttämättä toimi voi joku vahingossa maksaa ton.

Eihän siin mitään vikaa sinänsä, mutta kun tutustuu kyseisen lafkan palveluihin....

Suora lainaus mukana tulleesta mainosläpyskästä: "Säännölliset päivitykset varmistavat tietojen luotettavuuden ja ajanmukaisuuden. Käytettävyyttä edistävät yrityshakemisto.netin hakukoneet, joiden avulla palveluja etsivä asiakas saa oman alueensa yritykset helposti kätensä ulottuville"

Jeps jeps, käykää tsiigaa ja ihmettelee Googlen veroista hakukonetta. Mun puolesta ton firman sposti osotteet saa tunkee spämmii täyteen. Tai vielä parempi tunkee oikeaa sikanautaa niitten käyntiosotteeseen (joka on varmaa jonku hima)

sori jos vaahtosin liikaa, mut vituttaa. lähettäjä : pete
katsottu 644 kertaa
"

Miksi toinen firma?

Mielenkiintoinen yksityiskohta on että miehet osasivat perustaa 2003 itse yrityksen, mutta vuoden 2004 lähestyessä ovat kuitenkin ostaneet uuden perustamisen sijasta?

Aiemmassa keskustelussa mainostekstiä myöten sisältö on samaa. Vain firman nimi muuttuu.

Kertoisikohan joku lisää?

Olisi mukava saada ääni jollekin näistä nimistä. Nimiä kun on tähän mennessä löytynyt paljon. Jostain pitäisi löytää puhelinnumero, ja puhelinnumeron takaa ääni, joka siihen vastaa.

On ainakin tähän asti ollut aika työlästä.

Auttaisikohan katsella henkilöitä yrityksen takaa?

Kumpaakaan Suomen Yritysmedian vastuuhenkilöä ei löydy puhelinluettelosta osoiterekisteriin täsmäävillä tiedoilla.

No mitähän edellisillä hallituksilla löytyy?

Hallitus välillä 26.11.2003 - 14.3.2004 tuottaa yhtä laihan tuloksen. Ei mitään joka johtaisi hallituksen jäljille.

No entäs sitä edellinen hallitus?

Silloinen hallituksen varajäsen Janne Kallinen on kieltänyt osoitetietojensa antamisen. Puhelinluettelokaan ei tunne miestä.

No vielä on hallituksia jäljella, joten eikun eteenpäin.

Thomas Klar on yhtä hylsy haku kuin aiemmat. Mies löytyy kyllä väestörekisteristä, mutta puhelinta ei löydy.

Niinpä jäljelle jää enää hallitus joka yhtiötä oli perustamassa.

Yrityksen juuret löytyvät

Yrityksen perustajana hallituksessa ollut Paavo Väisänen ei ole yrittänyt peitellä jälkiään. Mies löytyy puhelinluettelosta ja vastaa puhelimeen heti ensimmäisellä soitolla.

- "Olen koulutukseltani kauppatieteen maisteri ja toimin tuolloin tilitoimistoyrittäjänä. Yritykseni eräs tuote olivat valmisyhtiöt. On harmillista että näitä yhtiöitä käytetään arveluttavalla tavalla."

Väisänen tiedustelee motiiviani asian utelemiseen. Kerron minulle tulleesta kirjeestä ja kerron tekeväni aiheesta juttua. Hieman ällistyneen kuuloisena Väisänen huudahtaa:

- "Eihän se vaan ole tämä... minullekin tulee näitä samoja lappuja... Täällä on näitä kokonainen nippu!"

Kysyn suoraan onko Väisäsellä ollut ongelmia lain kanssa.

- "Ei missään tapauksessa! Olen ollut erityisen tarkka sen suhteen, että lakia noudatetaan näissä asioissa. Minulla ei ole mitään tekemistä yhtiön nykyisen toiminnan kanssa, eikä minulla ole koskaan ollut ongelmia lain kanssa!"

Väisänen ei pahastu karkeaa kysymystä, vaan jatkamme juttua. Mies on hyvin tietoinen ostoyritystoiminnan nurjasta puolesta. Ehkä juuri siksi oman toiminnan laillisuuteen on panostettu. Kaikkien yritysten paperit ovat järjestyksessä ja helposti saatavilla. Vakuutun tästä heti, sillä kestää tuskin puolta minuuttia kun mainitun firman paperit ovat esillä. Edes kaupparekisteri ei pysty samaan silloin kun kaivetaan fyysistä paperia.

-"Minulla on kaikki myymieni yritysten paperit tukevasti tallessa".

Kysyn yhtiön alkuvaiheista.

- "Firmani on myynyt tämän yhtiön 15.7.2003, jolloin vanha hallitus on eronnut. Tuolloin yhtiö toimi eri nimellä. Nykyinen omistaja lienee muuttanut sen. Vaitiolovelvollisuus estää kertomasta kuka ostaja on, mutta kehotan kysymään asiaa nykyiseltä hallitukselta".

-"Tämä on meidän kohdalta aivan tavallinen firmakauppa" Väisänen kommentoi. Hän ei valitettavasti osaa kertoa mistä nykyhallitusta voisi tavoittaa.

Jälleen kerran lanka loppuu vetävän käteen. Millähän tavalla tästä pääsisi eteenpäin?

Firman osoitteesta ei löydy mitään.

Osoite ei valitettavasti kerro mitään. Porthaninkatu 9 on iso kompleksi. Paljon rappuja, käytäviä, ovia. Osoitetta voi pitää hyvällä syyllä virheellisenä. Kaupparekisteri ei tiettävästi tarkista yrityksen osoitetta mitenkään. Milläpä se sen tarkistaisikaan? Alakerrasta löytyy liiketiloja. Rappukäytävien nimissä ei vivahda mikään tuttu.
(Kuva 29.6.2004)

Porthaninkatu 9
Porthaninkatu 9 - ei vihjettäkään firmoista


Rekistereitä kahlatessa Porthaninkatu 9:stä löytyy ainakin yksi mielenkiintoa herättävä domainnimi - Tuotto.com. Domainin takaa löytyviä sivuja lukiessa ei voi olla pohtimatta yhteyttä nyt käsiteltävään asiaan. Whois löytää domainin omistajan, mutta puhelinnumero ei ole käytössä. Talon numero on myös sama, tällä kertaa tulee myös tarkka osoite. Itse henkilön löytäminen kyseisen domainin takaa paljastuu yhtä vaikeaksi kuin aiemmin.

Naapurit kertovat myös tarinaa tuoteväärennöksistä ja yrittäjistä jotka niitä samassa talossa tekivät. Jostain syystä minusta tuntuu että tarinat jotenkin sopivat taloon.

Porthaninkatu 9 yrityksiä
Porthaninkatu 9 yrityksiä katutasossa.


Takaisin Kauppalehden juttuun

Palaamme alussa mainittuun Kauppalehden juttuun. Kauppalehti otsikoi asian 5.5.2004 sivulla 12 "Hämärää rahastusta yritysluettelolla". Jutussa kerrotaan kuinka Opasmediat on joutunut tulilinjalle. Tampereella sijaitsevan Opasmedian toimitusjohtaja Mika Tuomainen kertoo jutussa: "Näyttää siltä, että nimissämme yritetään tehdä halvalla rahaa".

Kauppalehti jatkaa:
"Asiakkaat ovat viikon aikana ruuhkauttaneet soitoillaan Tuomaisen puhelimen. He ovat saaneet tilisiirtokaavakkeen muodossa laskun, jolla peritään maksua yritysluettelon käytöstä".

Tutkintapyyntö on siis tehty? Soitan Opasmedian Mika Tuomaiselle. Tuomainen on edelleen tuohtunut. Utelen miksi? Eihän opasmedian nimi esiinny missään materiaalissa jota yrityksille on lähetetty?

Opasmedian Mika Tuomainen tilittää

"On ihan uskomatonta että näin voi tehdä. Tämä on oikeasti kusetusta, hyödynnetään toimivien firmojen mainetta. Samalla meille tulee hirveästi hallaa. Asiakkaat yhdistävät nämä kirjeet meihin. Kirjeen värimaailma on samanlainen kuin meillä. Meidän hakumme yritysopas.com on hyvin samanlainen. Nimikin on miltei sama, nimestä ei tarvitse vaihtaa kuin yksi osa.

Meidän toimintamme on oikeaa ja rehellistä. Me emme koskaan lähetä tällaisia kirjeitä. 99% markkinoinnista tapahtuu puhelimella, loput ovat henkilökohtaisia kontakteja".

Tuomaisen vuodatus vakuuttaa. Tästä on varmasti merkittävää haittaa. Jos kirjeessä mainittu puhelin ei vastaa, moni varmaan erehtyy luulemaan kolmeatoista hakemistopalvelua tarjoavaa yritystä myös yrityshakemisto.net:in toimittajaksi.

Puhelun loppupuolella Tuomainen kertoo epäilevänsä, että hänen tutkintapyyntönsä on nykyään KRP:llä Vantaan talousrikosyksikössä.

Soitan KRP:n talousrikosyksikköön

Siispä käännyn seuraavaksi Vantaan KRP:n puoleen.

Kestää tovin että KRP:n vaihde vastaa, ja muutaman siirron jälkeen Ossi Kähönen kuuntelee asiani. Miehellä on kädet täynnä töitä, mutta hän lupaa etsiä jonkun, joka osaa vastata kysymyksiini. Varttia myöhemmin Kähösen lupaus toteutuu. Tomi Santala KRP:n talousrikosyksiköstä soittaa minulle.

Santala kertoo että yrityksen nimellä on tehty kymmeniä tutkntapyyntöjä ympäri maan. Suurimmissa kaupungessa niitä on useita, jopa tutkinnanjohtajia on useita. Rikosnimikkeet vaihtelevat lievästä petoksesta petoksen yritykseen.
Mitään keskitettyä tutkintaa ei ole.

- "Tietääkseni tämä asia ei ole meillä, vaan yksittäisinä tutkintoina poliisipiireissä".

Poliisin oman järjestelmän tekotapakuvaukset vaihtelevat; "Perusteettomasti lähetetty tilisiirto joka on laskun näköinen". Toisessa puhutaan kuinka posti on asetettu "laskun muotoon". Kirjo on aika laaja, mutta kohdentuu selvästi.

Yleisesti Santala kertoo kuinka kesän korvalla tämän sorttisia yrittäjiä pullahtelee joka vuosi. Syykin on selvä.

- "Firmoissa paljon kesätyöntekijöitä jolloin nämä menevät helpommin läpi".

Miksei keskitettyä tutkintaa?

Ihmettelen miksei asiasta ole keskitettyä tutkintaa. Painotan erityisesti sitä, että nyt on samoilla tekijöillä menossa jo toinen yhtiö ja toiminta on jatkunut vuosia. Juttu haisee aivan Vantaan maineikkaan talousrikosyksikön työmaalta.

Tomi Santala ei osaa vastata. Ilmeisesti asiasta päättäminen on poliisipäällystön heiniä. Maalaisjärjellä ajatellen olisi tehokkaampaa tutkia juttu yhtenä suurena kokonaisuutena, kuin antaa poliisipiirien tuhlata resurssejaan samaan asiaan kymmenissä poliisipiireissä.

Yritän saada Santalan sanomaan jonkinlaisen ohjeen yleisölle. Santala kiteyttää "tarkkuutta näiden laskujen kanssa". Heitän hankalan kun Kysyn pitäisikö näistä tehdä tutkintapyyntö säännönmukaisesti poliisille?
Santala empii olevansa väärä mies vastaamaan, mutta toteaa että "ehkä se tutkintapyyntö voisi olla aiheellinen".

Ilmeisesti kumpikin mietimme hiljaa samaa - Poliisin resursseja. Kysymys on vaarallinen, mutta toisaalta tutkintapyyntöjen vyöry voisi vaikuttaa asian keskittämiseen ja tehdä sillä tavalla palveluksen kaikille.

Onko kyseessä kusetus?

Lapun otsikko on "tilisiirto". Osoitteesta www.yrityshakemisto.net löytyy palvelu jossa on hakukone ja yritysten yhteystietoja. Ovatko hakupalvelussa olevat yritykset niitä jotka jo ovat maksaneet? Tapahtuuko mitään petollista, jos tiedot ilmestyvät sivulle, ja niitä myös ylläpidetään?


Poliisiylijohtaja Naulapää piti ennen vuosituhannen vaihdetta jossakin tilaisuudessa puheen jonka kantavana ajatuksena olivat teot, jotka yksin eivät ole rikoksia, mutta jotka yhdessä muodostavat rikoksen. Moni talousrikos on sittemmin auennut tällä kaavalla. Tähän asiaan sama kaava sopii kuin nenä päähän.


Markkinatuomioistuimessa tämä juttu ei kestäisi.

Tapa, jolla yritysjohto on itsensä kätkenyt on hyvin outo. Mistä johtuu, että yritys ja sen vastuuhenkilöt kätkevät itsensä asiakkailtaan? Rehelliseen yrittämiseen asiakkaiden pakoilu ei kuulu. Näitä ihmisiä ei tavoita mitenkään tavallisen kansan konstein. Kauppalehden juttu antaa kuvan petollisesta tarkoituksesta, eikä Markus Pönkää ole julkisuudessa näkynyt puolustamassa itseään tai yritystään. Laillisuuteen on turha vedota. Rikosilmoituksia generoituu lopulta niin paljon, että pelkkä niiden määrä pakottaa systeemin reagoimaan.

Selvyyttä kaivataan. Systeemin on syytä ottaa kantaa. Jo muutama 268.40 Euron maksettu lasku generoi pahimmillaan satoja lisälaskuja. Nämä taas pahimmillaan generoivat satoja tutkintapyyntöjä. Tänään 29.6. tätä kirjottaessa on käynyt ilmi, että kirjeitä lähtee edelleen. Ilmeisesti joka päivä. Joku näemmä aina maksaa.

Yksi asia on varma

Yksi asia on kuitenkin varmaa.
Näitä laskuja ei lähetettäisi jos toiminta ei olisi kannattavaa.

Lähetä vinkkejä!

Oletko saanut joltain tässä jutussa mainitusta yrityksestä postia hiljattain tai aikaisemmin? Ehkä kenties laskun jonka oikeellisuudesta olet eri mieltä? Auta minua kirjoittamaan ja ylläpitämään tätä sivua ja lähetä saamasi postista minulle kopio (myös kuoren leimasta) tai alkuperäiskappale jos et aio tehdä tutkintapyyntöä. Näin kykenen seuraamaan uusia variantteja ja firmojen nimiä. Palkinnoksi saat ajantasaista tietoa aiheesta myös jatkossa.

Osoitteeni on:

Miika Oja
PL 659
33101 Tampere

Myös muu asiaan liittyvä tieto (myös varmistamaton) on suuresti tervetullutta.

Käsittelen kaikkea saamaani tietoa ehdottomalla luottamuksella.

Linkkejä:

Keskustelua Googlen nyyssiarkistossa tästä jutusta
Poliisi varoittaa laskulta näyttävistä tarjouksista
Keskustelua aiheesta suomi 24 -palvelussa
PrimeCom jippii.fi -keskustelussa
Yritysinfo.com varoittaa aiheesta
Mitä Googlessa Suomen Yritysmedialla
julkaistaan välillä: 2004-06-21 / 2005-06-21
Kirjoitti Miika Oja
Kommentoi juttua Luettelorahastusta verkossa Tästä jutusta on 1 kommenttia - lue tästä!
Tästä jutusta on 1 kommenttia - lue tästä!
tyopoyta

Posti 33200

Tylsä kaupallinen tiedote tästä
Tällä sivulla 2222 eri lukijaa - Sivu ladattu 6741 kertaa - ojan.nettiä ladattu 94983 kertaa - ojan.netillä 19042 eri vierailijaa jälkeen 2.7.2003
© Sivun sisältöä saa vapaasti levittää kunhan muistaa mainita lähteen.
Jos peilaat, muista linkkieheys ja päivitykset!

Lähetä juttuvinkki: miika@ojan.net
PGP-avain tästä.