Skip to: site menu | section menu | main content

Karjalaiset Pitäjämessut 2007

Karjalaiset Pitäjämessut 2007

Karjalaiset pitäjämessut pidettiin Karjalatalolla Helsingin Käpylässä, lauantaina 14.4.2007 klo 11-17. Messuille oli vapaa pääsy ja tilaisuus oli kaikille avoin. Antrea Seuralta löytyi myös paikalta oma myyntipöytä.


Messuilla matkattiin Karjalaan ja rajan taakse jääneisiin Karjalan pitäjiin ja alueisiin – Karjalankannakseen, Laatokan Karjalaan ja Raja-Karjalaan – oli tilaisuus tutustua ensimmäisillä karjalaisilla pitäjämessuilla 14.4. Karjala-talolla Helsingissä. Messut koostuivat pitäjäseurojen esittelypöydistä, näyttelyistä ja tietoiskuista ja ne kiinnostivat lähes tuhatta kävijää. Myös Antrea-Seuralla oli tapahtumassa oma esittely- ja myyntipöytä, johon kävi tutustumassa ja kuulumisia kertomassa runsaasti sekä entisiä antrealaisia että heidän jälkeläisiään. Keskusteluissa kävi taas ilmi, miten tärkeää jälkipolville on tarkka tieto suvun juurista, esimerkiksi mistä kylästä suku on lähtöisin.”Oikeat” antrealaiset olisivat varmaan heti osanneet sanoa, ”mist hyö ol”, kun kuulivat tiedustelijan sukunimen. Tällä kertaa myyntipöydän takana seisseet ”myöhempien aikojen antrealaiset” eivät kuitenkaan aina pystyneet kysyjää ahkerallakaan pitäjähistorian tai kyläkirjojen selailulla auttamaan, jos tieto oli, että suku on ”jostain Antreasta”. Pitäjien esittelypöytien ja –taulujen lisäksi tietoa tuli monista tietoiskuista Karjalan historiasta, karttojen käytöstä, vaakunoista ja sukututkimuspiireistä. Messuilla avattiin Eino Partasen 1930-luvun Viipuri-kuvista koottu valokuvanäyttely, joka on avoinna toukokuun loppuun. Lisäksi esillä oli mielenkiintoisia, yksityiskohtaisen tarkkoja Unto Komosen Karjalan tulitikkukirkkoja ja filmejä kotiseutumatkoilta. Lisäksi esitettiin vastavalmistunut Pentti Veijalaisen ohjaama Unelmana Karjala -dokumenttielokuva, joka kertoo Kurkijoen seudun asuttamisesta sodan jälkeen. Karjalan Liitto on tukenut pitäjien näyttelytaulujen uusimista järjestämällä aiheesta koulutuspäivän ja antamalla ohjeistusta nykytekniikasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Antrean näyttelytaulu ei ehtinyt tähän pitäjämessutapahtumaan valmistua, mutta tavoitteena on, että seuraavassa pitäjien isossa esittelyssä Karjalaisilla kesäjuhlilla taulu olisi valmis.
 
Pirjo Tiippana
 
Pitäjämessujen parasta antia olivat kaikilta esittelijöiltä löytyvät julkaisut. Antrean pitäjähistoria tarjoaa jatkuvasti mielenkiintoista tietoa.


Back to top