Löydä luonto

Yttergrundin majakka

Joulukuun vinkki

Joulukuussa päivät ovat lyhimmillään. Pohjoisessa aurinko ei nouse lainkaan, mutta Suupohjassa valoa riittää muutamaksi tunniksi. Päivän lyheneminen päättyy joulun alla talvipäivän seisaukseen.

Joulukuun linnusto voi tarjota mielenkiintoista seurattavaa. Pihlajanmarjat on syöty, joten vastaan voi tulla lähinnä satunnaisia marjalintuja.

Merenlahdet alkavat olla jäässä, mutta rannikolta löytyy myös sulaa vettä etenkin avomeren tuntumasta. Merellä liikkuu joutsenien, koskeloiden ja telkkien lisäksi muitakin lajeja. Esimerkiksi merimetsot, kaakkurit, kuikat, härkälinnut ja ruokkilinnut voivat täydentää lyhyiden päivien havaintoja.

Vaikka vesilintujen yksilömäärät jäävät useimmiten varsin pieniksi, niin parhaina päivinä lintuja voi olla liikkeellä ruuhkaksi asti. Lokkeja löytyy kalasatamista ja avoimen meren ääreltä. Sopivilla tuulilla merellä voi nähdä suurempiakin lokkiliikkeitä. Tavallisempien lajien lisäksi Suupohjan rannoilta voi löytää pohjoisen isolokin.

Sisämaassa mielenkiintoisin vesilintu on virtavesien sulapaikoilla viihtyvä koskikara. Joulukuun alussa purot ja joet ovat sulia, mutta korkealle nousseet tulvavedet vievät karat pienempien purojen ja ojien maisemiin. Karoja voi siten löytää melkein mistä vain. Keskitalven suositut karapaikat voivat olla vielä varsin hiljaisia.

Muutama hiiripöllö on piristänyt Suupohjan harmaata marraskuuta. Harvinaista tunturipöllöä kannattaa hakea, vaikkei löytäisikään: auringonlaskun aikaan suurimmilta peltolakeuksilta ja rannoilta, etenkin kunnon talven saavuttua.

Kotkia liikkuu Suupohjassa läpi vuoden. Rannikolla päivässä voi nähdä isommankin määrän merikotkia. Sisämaan puolella vastaan voi tulla merikotkan lisäksi harvalukuinen maakotka.

Joulukuun lyhyenä valoisana aikana linnuilla on etenkin kylminä päivinä täysi työ löytää syötävää seuraavan yön tarpeisiin. Lintulaudalle voi houkutella monipuolista lajistoa tarjoamalla rasvaa, viljaa, auringonkukan siemeniä ja maapähkinää. Lisää vinkkejä lintujen ruokintaan.

Joulukuun pimeät illat tarjoavat hyvän tilaisuuden muistella kesän retkiä. Samalla voi ilmoittaa kesän havainnot Tiiraan tai suoraan yhdistykselle.

Kaamoksen pimeänä aikana voi linturetkiä täydentää taivasta seuraamalla. Tähdet, kuu ja revontulet osaavat tarjota hienoja näkymiä.

Talvilintujen laskenta on perinteinen lintuseuranta, jossa suupohjalaisetkin harrastajat ovat tehneet pitkän työn. Perinteisin laskentakierros tehdään joulun ja vuodenvaihteen niukoissa valoissa 25.12.-7.1. Ohjeita ja lisätietoja löytyy talvilintulaskennan sivuilta. Joulukuu tarjoaa vuoden viimeiset mahdollisuudet vuosipinnojen kartuttamiseen. Tilannetta seurataan tulossivuilla.

Sivun alkuun

Vinkkejä matkaan

Löytyykö luonto?

Milloin liikkeelle

Miten liikkua

Mistä matkaan

Mitä mukaan

Nyt ajankohtaista


SÄÄLINKIT
Paikallissää
Säätiedotus
Merisää
Pilvet ja sateet
Sadetutka
Merivedenkorkeus