Löydä luonto

Suosirri Kuva: Aarne Lahti

Elokuun vinkki

Elokuussa yöt pimenevät, mutta lämpöä voi olla vielä tarjolla parhaan kesän malliin. Lähestyvän syksyn merkit ovat kuitenkin vahvat niin lintujen liikkeissä kuin maiseman sävyissä.

Lintumaailmassa laulut ovat vaimenneet. Hiljaisesta äänimaisemasta erottuvat lähinnä ruokailevien lintuparvien ja nuorten lintujen äänet. Suuriksi kasvaneita poikueita ja poikasia liikkuu maastossa runsaasti.

Elokuussa linturetkillä kannattaa suunnata pelloille ja merenlahdille. Muuttomatkalle valmistautuvat linnut kerääntyvät suurin joukoin ruokailemaan parhaille paikoille.

Kottaraisia liikkuu elokuisilla pelloilla komeina parvina. Yöksi parvet kerääntyvät turvallisiksi kokemiinsa ruovikoihin tai pensaikoihin. Sisämaan paras paikka kottaraisten seuraamiseen löytyy Kauhajoen Kokonkylästä.

Pelloilla liikkuu elokuussa myös pääskyparvia. Rannikolla pääskyjä muuttaa parhaina päivinä tuhansia esimerkiksi Siipyyn lintutornin maisemassa.

Pääskyjen lisäksi muuttovuorossa ovat monet muutkin hyönteissyöjät ja lokkilinnut. Esimerkiksi nauru- ja pikkulokkien sekä tiirojen muutto on kääntymässä loppupuolelle. Keväästä poiketen monet lajit häviävät maisemasta vaivihkaa ilman selvää massamuuttoa.

Elokuussa liikkeelle lähtevät myös monet vaelluslinnut, kuten tikat ja pähkinähakit sekä käpylinnut.

Kahlaajista ovat muuttovuorossa nuoret linnut. Vuosi vuodelta yleistyvät harmaahaikarat kalastelevat erilaisilla kosteikoilla. Sakftungin Hamnfjärdenillä on lepäillyt heinäkuun lopulla kymmeniä haikaroita. Rannikon lisäksi haikaroita voi löytää myös sisämaan järvi- ja jokirannoilta.

Vesilintujen parvet kasvavat elokuun puoliväliin asti, jolloin käynnistyy syksyn metsästyskausi lintuvesillä. Esimerkiksi Piolahdella ja Rangsbyfjärdenillä voi tavata satoja merihanhia ja sorsia. Päivisin hanhet käyvät ruokailemassa lähialueiden pelloilla, joille ovat hiljalleen kokoontumassa myös syksyiset kurkiparvet.

Sivun alkuun

Vinkkejä matkaan

Löytyykö luonto?

Milloin liikkeelle

Miten liikkua

Mistä matkaan

Mitä mukaan

Nyt ajankohtaista


SÄÄLINKIT
Paikallissää
Säätiedotus
Merisää
Pilvet ja sateet
Sadetutka
Merivedenkorkeus