Suupohjan kuukkelit Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys

Kartoita kuukkelien kotimetsiä - vinkkejä reviirien etsimiseen

Kuukkelit aloittavat ruuan varastoimisen talven varalle loppukesällä, kun metsissä on paljon ruokaa. Alkusyksyiset rasvaruokinnat ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi selvittää kuukkeleiden esiintymistä. Elokuu onkin hyvä aika aloittaa kuukkeleiden kartoitukset ruokintojen avulla. Tällä sivulla on muutamia vinkkejä kuukkeliruokintojen pystyttämiseen ja ruokintojen seuraamiseen.

Kuukkeli Kuva: Mikko Lehtimäki Kuukkeli pesii aikaisin keväällä, jolloin se elää salamyhkäisesti metsässä piileskellen. Poikueet lähtevät liikkeelle kesäkuussa ja elokuussa alkaa innokas ruuan varastointi talvea ja seuraavaa pesimäkautta varten.

Kuukkeleiden elinpiirit kartoitetaan tehokkaimmin perustamalla loppukesällä ruokintapaikkaverkosto tutkittavalle alueelle. Ruokinnoilla tarjotun ruuan menekkiä kannattaa seurata säännöllisesti, vähintään muutaman viikon välein.

Loppukesällä ja alkusyksyllä muut lajit eivät näitä ruokintoja juuri käytä, joten nopeasti loppuun syöty ruoka on usein merkki kuukkelin läsnäolosta. Tällainen paikka kannattaa ottaa tehotarkkailuun.

Ruokinnat kannattaa sijoittaa mahdollisimman yhtenäisiin varttuneisiin kuusivaltaisiin sekametsiin, mahdollisuuksien mukaan runsaan kilometrin välein. Kuukkelit koluavat reviirinsä tarkasti ja löytävät yleensä reviirilleen tuodut ruokintapaikat syksyn aikana.

Kuukkelit ovat kaikkiruokaisia ja ruokinnoilla niille maittavat muun muassa läski ja munkkirasva. Suupohjan kuukkelitutkimuksessa on menestyksellä käytetty elintarvikekauppojen rasvahyllystä löytyvää munkinpaistorasvaa (Sunnuntai). Ruokintapaikan voi valmistaa esimerkiksi ylhäältä avonaisen verkkohäkin muotoon. Se on helppo täyttää ja ripustus puun rungolle on vaivatonta.

Ruokintapaikkoja virittäessä tulee pitää mielessä, että säännöllisesti ruokinnoilla käyvät kuukkelit saattavat altistua petojen saalistukselle, etenkin jos ruokinnat sijaitsevat avoimilla paikoilla. Ruokintapaikat kannattaakin sijoittaa mieluiten metsän sisäosiin.

Lisätietoja kuukkeleiden kartoituksesta ja muusta siihen liittyvästä saa Bo-Göran Lillandtilta (bo-goran.lillandt[ät]pp.inet.fi) ja Ismo Nousiaiselta.

Suupohjasta kertyvät kuukkelihavainnot voi ilmoittaa Ismo Nousiaiselle. Kaikki kuukkelihavainnot voi ilmoittaa myös Tiira-havaintojärjestelmään. Tiirassa kuukkelihavainnot on salattu Suupohjan tavoin monien muidenkin yhdistysten alueilla, joten tiedot näkyvät vain alueiden havaintojen ylläpidosta vastaaville yhdistyskäyttäjille.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 8.2011 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi