Suomen kuukkelit - Lavskrikan i Finland Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys

Hannu Siitonen Foto: Sofia Stenlund

Naturbilder. Hannu Siitonen hänger upp de vackra fotografier som utgör utställningen Lavskrikans skog. Foto: Sofia Stenlund.

Sofia Stenlund
Naturfotograf och OS-medaljör ställer ut i Kristinestad
Syd-Österbotten 16.7.2005

Naturfotografen Hannu Siitonen ställer ut fotografier under överskriften Lavskrikans skog i Felénska huset i Kristinestad.

Fotografen är också känd som spjutkastare. Han tog EM-guld i Rom 1974 och silver i olympiska spelen i Montreal 1976.

- Jag har två stora intressen, idrotten och naturfotograferingen, berättar Hannu Siitonen anspråkslöst.

Fotografen är bosatt i hemkommunen Parikkala där han arbetar som idrottsinstruktör, men har besökt Kristinestad flera gånger. Senast som huvudfotograf till en naturdokumentär om lavskrikan, där även skogarna i Tjöck och Pjelax skymtar. Kontakten till staden etablerades via samarbete med Bo-Göran Lillandt, som forskat kring lavskrikan i Sydösterbotten under en längre tid. Siitonen och Lillandt har samarbetat inom flera projekt.

Hannu Siitonen menar att han varit intresserad av fotografering sedan barnsben. Ett av hans första minnen kring lavskrikan går tillbaka till den tid då fadern utförde skogsarbete, medan Hannus uppgift var att ta hand om eldstaden där maten tillagades.

- Då kom lavskrikorna alldeles nära och vi matade dem. Sedan gick det många år innan de kom tillbaka, för elva år sedan, och nu kommer de och hälsar varje gång. Jag tog allt fler fotografier som småningom bildade den helhet som blev en utställning.

Kuukkeli Kuva: Hannu Siitonen

Skogen viktig

Spjutet lade han på hyllan 1977, men naturen spelade en viktig roll under hela hans framgångsrika karriär. Skogarna kring hemkommunen var nämligen den plats där Hannu Siitonen samlade koncentration och kraft inför viktiga tävlingar.

- Det var vissa dagar då träningarna gick dåligt. Då gick jag ut i skogen någon timme, speciellt inför de största tävlingarna.

Siitonen förklarar att lavskrikan numera är en relativt sällsynt syn i Finlands södra delar. I Parikkalas skogar är många av bilderna däremot tagna inom en kilometers radie där lavskrikan häckar och trivs. Siitonen rör sig i skogarna ofta, också utan kamera. Vid fotograferingen måste man nämligen iaktta faktorer som ljus och tid på dygnet.

Hannu Siitonen ser inte fotograferingen ur businessperspektiv, och han har medverkat i bland annat naturskildringen Kuukkeli - Sielunlintu, tillsammans med Heikki Willamo. Boken valdes av Världsnaturfonden till årets naturbok 2003.

Utställningens bilder är fotograferade under den senaste tiden och skildrar följsamt och naturligt lavskrikans olika beteendemönster och levnadsstadier. Kunskaperna om fotografering har han läst sig till så gott som på egen hand.

- Jag har läst många böcker. Och så har vi naturfotografer en förening där jag lär mig mycket av mina kolleger.

Kuukkeli Kuva: Hannu Siitonen

På utställningen i Felénska huset finns också andra naturbilder utanför temat lavskrikan. Bland annat är det en pärluggla, mosippa och harsyra som ramar in fågelmotiven. Bilderna finns till påseende under två veckor framåt sedan öppning med tillhörande bildföreläsning om lavskrikan hölls i torsdags.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle / Tillbaka

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 7.2005 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi