Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Suomenselän kuukkelit Suomenselän Linnut 2/2003

Suomenselän kuukkelit syksyllä 2002

Pertti ja Risto Sulkava

Syksyllä 2002 kuukkeleita havaittiin Suomenselällä vähemmän (56) kuin edellisenä syksynä (70). Tai ainakin niitä ilmoitettiin vähemmän SSL-lehden havaintopalstalle tai allekirjoittaneille. Syksy on tässä katsauksessa pitkä, eli se alkaa heinäkuusta 2002 ja päättyy helmikuuhun 2003. Havainnot tulivat pääosin entisiltä kuukkelialueilta (ks. SSL 2/2002), ja käytämmekin tässä katsauksessa edellisvuodelta tuttua aluejakoa.

1. Lappajärven ympäristökunnissa kuukkelihavainnointi hieman väheni, ja ainakin osittain siitä johtuen niitä nähtiin nyt vähemmän (23 yks.) kuin edellisenä vuonna (35). Alueella tavattiin todennäköisesti ainakin kolme poikuetta (3-6 yks.), ja lisäksi tehtiin useita havaintoja 1-2 yksilöstä. Ruokinta jatkui useimmilla entisillä paikoilla.

2. Virtain pohjoisosissa, Riponeva-Lakeisnevankangas alueella, saatiin ruokinnoille jo heinäkuussa kaksi ilmeistä poikuetta, 5+3 yks. Samoilla ruokintapaikoilla tavattiin vielä joulukuussakin 5+3 yks. ja helmikuussa 3+3. Linnut selvisivät siis talvesta hyvin. Alueella on edelleen meneillään kiista Metsähallituksen kanssa kuukkelimetsien hakkuista. Suojelijoiden mielestä alueen kuusimetsiä ei saisi enää vähentää yhtään, mutta Metsähallitus suunnittelee alueelle sekä aukkohakkuita että harvennuksia. Osa kiistametsistä jo hakattiinkin. Myös tämän esiintymän ympäristöstä on pari kuukkelihavaintoa, toinen Keuruun Sammalistosta ja toinen (äänihavainto) Ähtärin Alastaipaleelta. Myös Töysän Salonperän suunnalta on melko tuore havainto.

3. Ilmajoen-Ylistaron raja-alueilla Mauri Korpi tapasi ruokinnoilla 3+3+3 yks. Ehkä ne olivat peräti poikueita? Täälläkin linnut olivat paikalla vielä helmikuussa, mutta ainakin yhdestä ryhmästä oli kolmas hävinnyt. Pääosa (6 yks.) kuukkeleista onnistuttiin rengastamaankin. Kuukkelien rengastus on ruokintapaikoilla yleensä suhteellisen helppoa, ja sen avulla voi tietysti tarkemmin seurata kuukkeliryhmän vaiheita.

4. Multialla tavattiin edellisenä syksynä yhteensä 6 eri yksilöä, nyt vain 2. Ruokintaa ja seurantaa on ollut kaikilla entisillä paikoilla. Myöskään läheisillä Pylkönmäen alueilla ei kuukkeleita saatu ruokinnoille, tai muuten tietoon, ainuttakaan yksilöä, edellisenä vuonna yksi.

5. Keuruulla tavattiin nyt todennäköisesti 6 eri yksilöä, edellisenä vuonna yksi. Kymmenille ruokintapaikoille tuli vain yksi, se sama (?) onneton, joka oli Raiskissa yksinään jo edellisenä syksynäkin. Kaverinakin sillä oli taas sama (?) naaras harmaapäätikka. Lisäksi Keuruulla tavattiin yksi, jo Virtain kohdallakin mainittu, yksilö Sammaliston suunnalla, yksi Haapamäellä ja kaksi surkeata Siipikankaan-Koivumäen alueella, juuri aukoksi hakatun asuinmetsänsä laidalla. Lisäksi Keuruulta on pari hirvimiesten havaintoa, molemmat aika läheltä edellä mainittuja paikkoja.

6. Kuortane-Lapua-Nurmo-nurkkauksen suunnalla tavattiin marraskuussa 2+2+1 ja joulukuussa 2 yks., yhteensä ilmeisesti vähintään 4 eri yksilöä. Tälläkin alueella on siis edelleen pieni paikallinen populaatio.

7. Alavuden Sydänmaan kylän seutuvilta on kuukkelihavaintoja tippunut harvakseltaan, ja nyt siellä taas nähtiin yksi kuukkeli.

Näiden vanhastaan tuttujen kuukkelialueiden lisäksi havaintoja on kolmesta yksilöstä Virtain Vaskiveden suunnalta, yhdestä yksilöstä Töysän Tuurissa ja ehkä yhdestä yksilöstä Seinäjoen laitamillakin.

Suupohjan alueelta on jälleen ilmestynyt laaja kuukkelikatsaus (Hippiäinen 1/2002). Siitä käy ilmi, että kuukkelikannat sielläpäin voivat edelleen hyvin. Niitähän on siellä rasvaruokintojen avulla seurattu jo vuosikymmeniä. Katsauksen mukaan kuukkeleita on harvakseltaan myös Suomenselän etelä- ja länsipuolella, mm. Kurikassa, Kauhajoella ja Laihialla. Ainakin paikoin niitä näyttää olevan enemmän lähellä Pohjanlahden rannikkoa kuin täällä sisämaassa. Esim. MSi on tehnyt kuukkelihavaintoja Vaasan seudulla jo pitkään ja toteaa mm., että suurin osa havaintopaikoista on yllättävästi saaristosta. Mutta siellä rannalla näyttää, ainakin noin silmämääräisesti katsoen, olevan myös enemmän kuukkeleille sopivia kuusimetsiä.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 5.2004 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi