Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Suomenselän kuukkelit Suomenselän Linnut 2/2004

Kuukkelit Suomenselällä syksyllä 2003

Pertti ja Risto Sulkava

Syksyllä 2003 kuukkeleita löydettiin hieman enemmän (n. 70) kuin edellisenä syksynä (n. 56). Ja syksy tässä jutussa on entiseen tapaan aika pitkä alkaen kesäkuusta 2003, jolloin ensimmäiset poikueet ilmestyivät Virtain ruokinnoille ja päättyen maaliskuuhun 2004, jolloin (25.3.) Raiskin 3 kuukkelia ruokailivat yhä talilla aivan talvimalliin. Havainnot tulivat jälleen pääosin samoilta kuukkelialueilta kuin edellisinäkin vuosina (ks. SSL 2/2003).

1. Lappajärven ympäristökunnissa, pääasiassa Lappajärvellä, oli useita ruokintapaikkoja, joilla pyöri syksyllä ainakin 5 ilmeistä poikuetta, kooltaan 3-7 yks., ja lisäksi nähtiin joitakin pareja ja yksittäisiä lintuja. Eri yksilöitä alueella tavattiin n. 23 (syksyllä 2002 myös 23). Joidenkin havaintojen osalta jäi varmistamatta onko kyse samoista vai eri yksilöistä.

2. Virtain Riponeva-Lakeisnevan alueella kävi ruokinnoilla ainakin 3 poikuetta (3+3+3), yhteensä ilmeisesti 10 eri yksilöä (2002 8). Muualla Virroilla ei nyt kuukkeleita havaittu, vaikka niitä on nähty aika lähellä Kurussa ja Ruovedellä.

3. Ilmajoen-Ylistaron rajaseuduilla oli nyt ilmeisesti peräti 5 eri poikuetta (3+3+3+3+3). Lisäksi on pari hieman epävarmempaa havaintoa Ylistaron ja Isokyrön puolelta. Yhteensä tällä alueella ehkä n. 18 yks. (2002 9).

4. Multialla oli yksi todennäköinen poikue (3) talon pihan ruokinnalla. Myös hirvimiehet näkivät samalla seudulla aikaisemmin syksyllä kuukkeleita. Lisäksi nähtiin yksi toisaalla, eli yht. 4 yks. (2002 6).

5. Keuruulla ilmestyi syksyllä poikue (3) sille samalle ruokinnalle, jolla kahtena edellisenä syksynä oli yksinäinen lintu. Se oli siis löytänyt parin itselleen. Yhtä hyvin näyttää käyvän sille naaras harmaapäätikalle, joka jo kolmena syksynä on ollut ruokinnalla yksinään. Nyt paikalle tuli myös koiras. Ehkä ensi syksynä saamme ruokinnalle myös harmaapäätikkapoikueen. Ruokintapaikan taustalla on alkuvuodesta 2004 perustettu Raiskin yksityinen luonnonsuojelualue (106 ha). Muilta Keuruun alueilta (2002 3) ei nyt kuukkeleita tavoitettu. Kaikilla niillä on ollut laajoja hakkuutyömaita. Yhteensä Keuruulla siis 3 yksilöä (2002 6).

6. Nurmo-Lapua-Kuortane. Myös Kuortaneen Salmenkylältä löytyi nyt ilmeinen poikue (3). Lisäksi Länsirannalla havaittiin useaankin otteeseen 2 yks. Ja toiset 2 seikkaili Lapualla, Hirvijärven suunnalla. Ruonan Osalankylän kuukkelin täytynee olla jo ihan eri porukkaa, ehkä Lappajärven suunnalta kulkeutunut. Yhteensä täälläpäin siis ilmeisesti ainakin 8 yks. (2002 4).

Uusia kuukkelipaikkoja tuli nyt esiin kolme: Vilppulan Ylä-Kolkissa, Riihijärvenmetsässä, saatiin ruokinnalle yksi yksilö, joka oli rengastettu Virtain Pahanlamminvuorella kolme vuotta aikaisemmin. Se oli sielläkin yksinäinen, ja suoraa linnuntietä mitaten se oli siirtynyt n. 22 km kaakkoon. Myös Karstulan Haapalahdessa nähtiin kaksi kuukkelia, ja yksi saatiin ruokinnallekin. Ja edelleen Alahärmän Hakonevan seudulla nähtiin yksi kuukkeli. Hieman samalta suunnalta on myös hieman epävarmempi tieto Isokyrö–Vähäkyrö–Vöyri-kulmauksen läheltä. Mainittakoon vielä parin vuoden takainen kuukkelien ruokintapaikka Viitasaarelta, läheltä Kivijärven rajaa.

Joku ehkä ihmettelee, että syksyn kuukkelipoikueissa näyttää lähes aina olevan emojen lisäksi vain yksi poikanen (=3). Tämä selittynee ainakin pääosin siten, että kuukkeliemot karkottavat poikueestaan yleensä melko pian poikaset yhtä lukuun ottamatta. Tämä yksi saa sitten seurata emojaan koko talven, ja se ilmeisesti usein osallistuu vielä pesintäänkin, apulaisena. Pääosa ruokintapaikkojen kuukkeleista on nyt rengastettuja, osa myös värirenkain, joten pitäkäähän niitä tarkemminkin silmällä.

Kaiken kaikkiaan näyttää siis siltä, että näillä tehokkaan ruokinnan alueilla kuukkelit jopa hiljalleen runsastuvat, mutta muualta niitä löytyy aika vaikeasti. Tietysti myös lajin seuranta on ruokintaseuduilla tehokkaampaa. Ehkä kuukkeli ei selviäkään nykyisissä talousmetsissä ilman ruokintaa, eli onko jälleen syntymässä laji, joka uhanalaisuusluokituksessa kuuluu ryhmään: täysin ihmisen hoitotoimenpiteistä riippuva laji? Ruokinta on joka tapauksessa myös ylivoimaisesti tehokkain tapa löytää kuukkelit. Kuukkelihavaintoja sopii edelleen tiedottaa, ja kaikki muutkin kommentit aiheesta ovat tervetulleita.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 5.2004 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi