Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Suomenselän kuukkelit Suomenselän Linnut 2/2005

Kuukkeli Kuva: Hannu Siitonen

Suomenselän kuukkelit syksyllä 2004

Pertti ja Risto Sulkava

Kuukkeleita löytyi nyt enemmän (88) kuin syksyllä 2003 (70). Havainnot tulivat jälleen pääosin samoilta vakiintuneilta alueilta kuin edellisinäkin vuosina (ks. SSL 2/2003 ja 2/2004). Joillain alueilla kuukkelit tuntuivat hieman taantuneen, mutta toisilta niitä taas löydettiin selvästi aikaisempaa enemmän. Kyse on tietysti onnestakin, sillä kuukkeleita ei useinkaan ole ihan helppo löytää. Lähes kaikki yksilöt tavattiin ruokinnoilla. Kiitos tässä myös sponsoreille, sillä pääosa sapuskoista (munkkirasvat, leivät ym.) saatiin lahjoituksina. Rengastajatkin olivat liikkeellä. Monet uudet kuukkelit saivat koipiinsa paitsi tavalliset alumiinirenkaat myös värirenkaita. Ja syksy on tässä jutussa taas pitkä, heinäkuusta 2004 maaliskuuhun 2005.

Saksalainen Michael Griesser on tutkinut Ruotsissa kuukkeleita ja saanut asiasta aikaiseksi väitöskirjankin, jonka oleellisimpia kohtia on referoitu tämän lehden numerossa 1/2005. Tässäkin jutussa on mukana muutamia Griesserin ajatuksia. Esim. kuukkelien ruokintaan niitä olisi ehkä syytä soveltaa. Ruokintaa ei ilmeisesti kannattaisi jatkaa kovin pitkään. Ja varsinkin, jos paikalle ilmaantuu myös närhiä tai muita varislintuja, se tulisi lopettaa kokonaan. Närhi nimittäin lienee kuukkelien pahin vihollinen, joka tyhjentää sekä niiden varastot että keväällä pesät. Ilman ruokintaa närhet saattavat joutua muuttamaan keskitalveksi takamaametsistä kylien laidoille, ja kuukkelit pääsevät paremmassa rauhassa aloittelemaan pesintäänsä.

Seuraavassa katsaus kuukkelitilanteeseen alueittain.

1. Lappajärven ympäristökunnissa (Lappajärvellä, Vimpelissä ja Alajärvellä) jatkui
tehokas kuukkeliseuranta, lähinnä useilla ruokintapaikoilla. Kuukkeleita tavattiin 1 + 1 + 2 + 2 + 2 + 3 + 3 + 4 + 5 + 7. Jos kahta suuremmat parvet (3-7) luetaan poikueiksi, niitä tavattiin nyt yhtä paljon (5) kuin edellisenä syksynä. Yksilöiden yhteismäärä oli tällä alueella suurempi (30) kuin edellisenä syksynä (23). Lappajärven itäpuoleltakin tuli nyt tietoon pari ihan uutta paikkaa.

2. Virtain Riponevan-Lakeisnevan alueella tavattiin edellisen syksyn tapaan kolme poikuetta: 3 + 3 + 5. Ilmeisesti alueelta löytyy, tai ainakin löytyi, edelleen riittävän tiheitä kuusimetsiä, koska pesintä näytti jälleen onnistuvan ja kanta näyttäisi jopa hieman vahvistuvan. Kolmen viime vuoden kehitys on ollut 8, 10 ja 11 yksilöä ruokinnoilla. Alueen metsäkiistoista huolimatta, tai ehkä juuri niiden ansiosta, tulevaisuuskin näyttää nyt melko valoisalta. Helmikuussa 2005 valmistuneessa Länsi-Suomen valtionmaiden luonnonvarasuunnitelmassa tälle alueelle on esitetty 477 ha:n laajuinen ympäristöarvometsä, jolla on tarkoitus turvata mm. kuukkelien elinmahdollisuudet.

3. Ilmajoen-Ylistaron raja-alueilla kuukkeleita tavattiin 2 + 2 + 2 + 3 + 3 + 3, yhteensä siis 15, edellisenä syksynä 18. Poikueita oli täällä nyt vähemmän (3) kuin edellisenä syksynä (5).

4. Multialla tavattiin nyt vain yksi kuukkeli, edellisenä syksynä 4. Tosin etsintäkin taisi olla vähäisempää kuin aikaisemmin. Tällä ainokaisella kuukkelilla oli kaverina harmaapäätikka. Muilta ruokinnoilta harmaapäitä ilmoitettiin ainakin Lappajärveltä. Läheisiltä Pylkönmäen Mäkelän suunnan saloilta ei ole pariin vuoteen saatu kuukkelihavaintoja. Sinne kuitenkin perustettiin nyt Länsi-Suomen toinen suuri ympäristöarvometsä (426 ha). Sillä on tietysti tarkoitus suojella erilaisia metsän arvoja, mutta myös kuukkeleita. Uskomme, että tuollakin alueella kuukkeleita yhä on, ja ehkä ne ensi syksynä taas kaivetaan esiinkin.

5. Keuruulla tehtiin jälleen laaja ruokintaoperaatio, joka tuottikin edellisvuotta enemmän ”saalista”. Syksyn kuluessa tavattiin 2 + 2 + 3 + 4 yksilöä, edellisenä syksynä 3. Raiskin lisäksi lintuja löydettiin nyt kolmelta muulta alueelta, jotka kaikki olivat kyllä edellisiltä vuosilta tuttuja kuukkeliseutuja. Kaikki Keuruun esiintymät sijaitsevat nyt syrjäisimmillä takamaa-alueilla, mahdollisimman kaukana asutuksesta. Johtuuko tämä muista varislinnuista, joita on asutuksen lähellä enemmän, vai sattuvatko sopivat kuukkelirääseiköt vain "unohtuneen" noille alueille?

6. Kuortane-Lapua-Nurmo- takamaalla tavattiin 1 + 1 + 2 + 3 + 3 + 3 + 3 yksilöä, edellisenä syksynä 1 + 2 + 2 + 3. Havaintoja tuli tehokkaan ruokintaetsinnän tuloksena ympäri takamaa-aluetta; Nurmon suunnalta neljältä alueelta ja Kuortaneelta kolmelta alueelta. Mitä ilmeisimmin tämän alueen kuukkeleiden "lisääntyminen" johtui etsinnän tehostumisesta, mutta joka tapauksessa alueella näyttää myös yhä olevan elinvoimainen populaatio. Edellisten tapaan laskien alueella oli peräti neljä poikuetta. Nurmon eteläiset kuukkelipaikat ovat aika lähellä vanhoja kuukkeliseutuja Sydänmaa-Koura suunnalla.

Syksyllä 2003 kuukkeleita tavattiin myös Vilppulassa, Karstulassa ja Alahärmässä, mutta nyt niitä ei näiltä alueilta löytynyt. Samoin vuoden 2002 erilliset kuukkelialueet Virtain Vaskivedellä ja Töysän Tuurissa ovat jääneet ilman jatkohavaintoja. Ainoa täysin uusi alue ilmaantui nyt Lehtimäelle, jossa Jouni Mäkipellon ruokinnalle ilmaantui kaksi yksilöä, joista toinen oli rengastettu paria vuotta aiemmin Virroilla ja toinenkin sai nyt renkaan jalkaansa. Myös rengastus alkaa siis tuottaa tuloksia. Virtain rengaskuukkeleita on tavattu jo aiemmin Vilppulasta ja nyt siis Lehtimäeltä - kohtuullisen pitkien siirtymien takaa molemmat. Minne Nurmon-Kuortaneen tai Lappajärven seudun rengaskuukkelit suuntaavat? Löytöjä voinee odottaa lähivuosina.

Kuukkeliseuranta jatkuu edelleen. Syksyllä 2005 on tarkoitus, ehkä huomattavastikin, tehostaa etsintöjä varsinkin Suomenselän koillisosissa, josta toistaiseksi on hämmästyttävän vähän havaintoja. Jos olet kiinnostunut selvittämään kuukkelitilanteen jossakin seuraavista kunnista: Multia, Pykönmäki, Ähtäri, Soini, Karstula, Kyyjärvi, Perho, Kivijärvi, Kinnula, ota yhteyttä, matkakorvauksiakin on mahdollista saada. Kaikki tiedot niin entisiltä kuin uusiltakin alueilta ovat siis edelleen tervetulleita. Uusille "ruokintakokeilijoille" annetaan mielellään neuvoja ja muuta apua. Kaikki kommentit ovat myös tervetulleita. Toivotaan ensi syksyn paljastavan jälleen muutamia uusiakin kuukkelialueita.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 7.2005 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi