Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Suomenselän kuukkelit Suomenselän Linnut 2/2007

Kuukkeli Kuva: Hannu Siitonen

Suomenselän kuukkelit syksyllä 2006

Pertti ja Risto Sulkava

Edellisessä katsauksessamme (SSL 2/06) saimme Suomenselän kuukkelien kokonaismääräksi syksyllä 2005 88. Niitä oli nähty 13 kunnassa, yhteensä 35 eri alueella (yleensä ruokintapaikalla). Myöhemmin on kuitenkin vielä paljastunut viisi uutta paikkaa (ei uusia kuntia), joilla on vieraillut yhteensä 13 kuukkelia, joten syksyn 2005 kokonaistulokseksi tulee 101 yksilöä. Se on kaikkien aikojen paras tulos. Kasvu johtuu ainakin pääosin tehostuneesta etsinnästä ja parantuneesta tiedonkulusta. Tiira-tiedosto auttoi ilmeisesti vähän tässäkin. Toisaalta hirvimiehiltä ja syrjäseutujen lintulautojen pitäjiltä saatiin ilmoituksia kiitettävän hyvin, ainakin Keurusseudulla. Toisaalta tulos kyllä viittaa selvästi siihen, että kuukkeleita on edelleen hukassakin. Ainakin yksittäisiä lintuja ja pareja piileksii yhä siellä täällä niilläkin alueilla, joilla kuukkeleita todella haetaan. Puhumattakaan sitten niistä kunnista, joissa ei näytä vielä olevan minkäänlaista kuukkelitoimintaa. Etsintöjä kannattaa siis jatkaa.

Syksyllä 2006, joka alkaa kesäkuusta 2006 ja päättyy maaliskuuhun 2007, kuukkeleita on tähän mennessä tullut tietoomme 94. Niitä on tavattu 13 kunnan alueella ja 44 paikalla. Pääosa havainnoista on tehty tarkalleen entisillä kohteilla (yleensä ruokinnoilla), ja loputkin pääosin niiden ympäristössä. Kuukkeleiden lisäksi ruokinnoilla vieraili runsaasti närhiä ja tiaisia, mutta myös käpytikkoja, 2 harmaapäätikkaa, myyriä, oravia, kettuja, näätiä ja karhu. Käsittelemme havainnot taas aikaisemmilta vuosilta tutun aluejaon mukaisesti.

1. Lappajärven seudulta kuukkeleita ilmoitettiin nyt yhteensä 22 yks. (1+1+1+1+1+2+4+5+6), yhdeksältä eri alueelta. Edellisenä syksynä sieltä löytyi 33 (14 alueelta) ja sitä edellisenä 30. Poikueita (= vähintään 3 yks. sopuisasti yhdessä) oli nyt 3, edellisinä vuosina 6 ja 5. Siis suunnilleen kolmanneksen pudotus edellisistä vuosista, mihin ainakin osasyynä lienee seurannan eli ruokinnan väheneminen. Toisaalta joku kuukkelimetsä päätyi myös pinoon, ja linnut tietysti silloin paikalta hävisivät.

2. Virtain Riponeva ympäristöineen on edelleen tuottoisa kuukkelikeskittymä. Nyt siellä tavattiin ilmeisesti 15 eri yksilöä (2+2+3+3+5), edellisinä vuosina 12 ja 11. Seudun kuukkeleita seurataan tarkoin, ja ruokintakin jatkuu lähes ympäri vuoden. Metsähallituksen luonnonarvometsän hakkuut eivät toistaiseksi näyttäisi kuukkeleita haitanneen, mutta ainakin yhtä reviiriä hakkuut taas pahasti uhkaavat. Ehkä suojeluaktivistitkin lähtevät jälleen liikkeelle, vaikka edellisen rytäkän sakot yhä painavatkin taloutta.

3. Ilmajoen - Ylistaron (- Isokyrön) rajaseudun kuukkelikanta näyttäisi olevan hätää kärsimässä. Nyt sieltä löytyi vain 7 yks. (1+1+2+3), edellisinä syksyinä 10 ja 18. Alueella (yksityismailla) on tehty rajuja hakkuita, mutta myös kuukkeleiden etsintä on tainnut vähän hiipua.

4. Keuruun - Multian seuduilla kuukkelien etsintä on tehostunut entisestään, mutta silti ihan kaikkia alueen yksilöitä ei luultavasti ole vieläkään löydetty. Keuruulla todettiin nyt 15 yksilöä (1+1+1+1+1+2+2+3+3) ja Multialla 11 (1+1+2+3+4), yhteensä siis 26 (13 eri alueella) edellisinä syksyinä 22 (12 aluetta) ja 12. Lisäksi Multialta kuului aivan viime tipassa yleisöhuhuja useastakin uudesta kuukkelista, mutta niitä pitää vielä varmistella. Poikueita löytyi nyt 3, edellisinä syksyinä 1 ja 2. Ihan aina 3 yksilöä ei ilmeisesti ole poikue. Esimerkkinä tästä Raiskin ruokinta, jossa koko syksyn oli paikalla 2 rengastettua lintua, mutta kerran siellä havaittiin myös kolmas. Sitä ei kuitenkaan selvästikään hyväksytty joukkoon, ja niinpä se joutui saman tien jatkamaan matkaa. Pihlajaveden Vihtamonpuron poikueita tuottava kuukkelimetsä hakattiin pääosin piloille (UPM:n ja osin myös yksityisen omistajan toimin). Lopulta jäljelle saatiin jäämään usean (n.7) hehtaarin laajuinen erittäin hieno korpialue. Tältä alueelta kuukkeleita ei kuitenkaan syksyllä enää löytynyt, mutta hirvimiehet tekivät pari yksittäishavaintoa ympäristöalueilta.

5. Kuortaneen suunnalta löytyi nyt ilmeisesti 12 eri yksilöä (1+2+2+2+2+3) ja Alavuden - Nurmon takamaalta 6 (2+4), yhteensä siis 17, edellisinä syksyinä 20 ja 16. Poikueiksi luettavia ryhmiä oli nyt vain 2, edellisinä vuosina 4 ja 4. Mutta molemmilla näillä alueilla kuukkelit näyttävät sitkeästi sinnittelevän. Molemmilla alueilla on myös pitkäaikaisia ruokintapisteitä.

6. Karstula näyttää vakiintuvan uudeksi kuukkelialueeksi. Nyt siellä tavattiin 5 yksilöä (1+1+1+2) edellisinä vuosina 3 ja 0. Toivottavasti seuranta siellä jatkuu ja tehostuu, ja kuukkeleitakin löytyy lisää, sillä tuolle suunnalle kuukkeleita kaivattaisiin jo pelkästään pohjoisen suunnan yhteyksien takia. Tällä hetkellä näyttää kyllä siltä, että Suomenselän hajanaiset kuukkelipopulaatiot saavat geenivaihtoa helpommin etelästä (Suupohjasta) ja idästä (Keski-Suomesta).

Perhon kuukkeleista ei nyt kuulunut mitään. Pari vuotta sitten Lehtimäellä tavatut kuukkelit hävisivät hakkuutyömaan rytinöihin. Pylkönmäen ja Vilppulan vanhoilla kuukkelialueilla yritettiin taas ruokkia, mutta syöteille tuli vain närhiä. Sen sijaan aivan Suomenselän itärajalla, Petäjävedellä ja Pihtiputaalla kuukkeleita tavattiin. Keski-Suomen lintuyhdistys aikoo tänä vuonna kartoittaa alueensa kuukkelit perin pohjin. Tarkoitukseen on varattu matka- ym. rahojakin reilunpuoleisesti. Ennakkotiedot viittaavat siihen, että kuukkeleita löytyy sieltä enemmän kuin Suomenselältä. Sen sijaan Suupohjan perusteellisesti tutkittu ja tunnettu kuukkelikanta on heikoilla, tri Bo Göran Lillandtin mukaan pelkästään kiihtyneiden metsänhakkuiden vuoksi.

Mutta vielä Suomenselälle palataksemme, syksyn 2006 kuukkeliseurannan perusteella ei oikein osaa sanoa mitään tilanteen kehityksestä. Havainnointi on ilmeisesti paikoin vähentynyt ja paikoin lisääntynyt. Joillain alueilla kuukkelit näyttäisivät melko hyvin pitäneen pintansa, mutta paikoin on tullut selvää takapakkiakin. Tämä vuosihan on nyt se varsinainen kuukkelivuosi, jolloin toivottavasti kaikilla vanhoilla alueilla, ja mieluummin mahdollisimman monilla uusillakin, toivottavasti ryhdistäydytään. Kuukkelipoikueet saa parhaiten ruokinnoille heinä-elokuussa, mutta koko syksy ja talvi on mahdollista aikaa. Parasta ruokaa kesällä on Kultasula-munkkirasva ja vaalea leipä, kylmemmillä säillä voi käyttää muitakin rasvoja ja linnunruokia. SSLTY voinee hieman osallistua kustannuksiin ainakin rasvan ja matkojen osalta, ja itse asiassa tarkoitukseen vähän heikkolaatuista kasvisrasvaa on ”paremman joukkoon laitettavaksi” jo 100kg varastossakin.

Viimeiset maaliskuiset raportit (Virroilta ja Keuruulta) kertovat, että kuukkelien soidinkuhertelu on jo täyttä päätä käynnissä. Tämän lehden ilmestymisen aikoihin poikueet ovat jo lähdössä pesistä, ja pian sen jälkeen niitä alkaa kiinnostaa myös ruokintapaikat. Toivotaan, että poikueitakin löytyy runsaasti.

Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 8.2007 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi