VANHANAJAN MAAKELLARI UUDESSA ELEMENTISSÄÄN

Perunoita, juureksia, vihanneksia, mehuja ja hilloja on perinteisesti säilytetty maakellareissa, mutta 1960-luvulla tuli muotiin rakentaa koneellisia kylmiöitä, joiden uskottiin korvaavan maakellarit.

Tuotteiden säilyvyyden on todettu olevan koneellisissa kymiöissä kuitenkin huono, koska jäädytyspatteri poistaa lämmön mukana myös tarvittavan kosteuden ja varsinkin juurekset nahistuvat nopeasti. Kun kosteus poistuu kylmiöstä, tuotteet luovuttavat oman kosteutensa ympäröivään ilmaan ja tuotteet alkavat nahistua sekä itää. Kellarissa tulisi olla + 2-4 asteen lämpötila. Jos lämpötila laskee alle +2 asteen mm. perunan elintoiminnot alkavat kiihtyä ja tärkkelys muuttuu sokeriksi tehden perunan makeaksi.

kellarit


©Jyrsis