| koti | yleistä | tehtäväshakki | kokoukset | kilpailut | lehti | kirjat |
     | jäsenasiat | toimihenkilöt | hakemisto | linkkejä | English |

     koti > kirjat > Musta ratsupyörä > 17.9.1976


Musta ratsupyörä 17.9.1976

Kerhon vetäjä

Muistikuvia lapsuudesta ja nuoruudesta:

Isä otti meidät kolme vanhinta syliinsä ja keinustuolissa lauloi: "Heenkii aarmoontuaajaa/loohruutukseen suaajaa/rairaarairaaraa..."

Äidin toivomus: "Kun sais omat pirtit, vaikka kuinka piänet, kun ne vaan olis omat." Ja muutamaa vuotta myöhemmin: "Vähä piänet se isä teki. Olis ny tehny isommat, kun kerran tekeen rupes..."

Ylevin näky Hahkialan kartanon mailla: presidentti Ståhlberg ja oikeuskansleri Axel Charpentier syvään keskusteluun vaipuneina.

Mahdollisuus oppikouluun avautui oikeuskanslerin luvatessa rahallista apua aina ylioppilaaksi asti. Velvoittavat sanat oikeuskanslerin hautakivessä: Ärlighet, renhet, osjälviskhet, kärlek.

Työssä pellolla, sahalla. Maalaiselämän koko kuva. Joulukorttien myyntiä, sanaristikoiden laatimista lehtiin taskurahojen saamiseksi. Urheiluseuran hylätystä kirjastosta löydetty Gutmayer-Jäämaa: Shakki - pelien kuningas sensaatio sielunelämässä. Hämeenlinnan Lyseon yläluokkien mestaruus sekä kesä- että talviurheilussa 1953. Ensimmäinen shakkitehtävä julkaistu Suomen Sosialidemokraatissa 1951.

Opiskeluajalta

Löysin Juhani Siljon 1955. Ensimmäisen palkitun kertomuksen Hämeen Sanomat oli julkaissut joskus 1944-1945. Pikku runoja 1948. Siljon löytyminen avasi suonen ja suunnittelin kokoelman julkaisemista.

Myös kertomuksia kokoelman verran. Erään algebran tentin aikana kirjoitin paperiin runon: "Satulaivat". Arvostelun mukaan runoni ja kertomukseni olivat vanhanaikaisia. Kriisejä. Opiskelu katkesi. Löysin Sinikan. Avioliitto. Työpaikka epäpätevänä. Kiitosmaininta APU-lehden tehtäväkilpailussa 1956. Palkintoja novellisarjoissa.

Elämän realismi

Ensimmäinen kansainvälinen suuri menestys tekkoslovakialaisessa Baby-kilpailussa 1959. Palkintoja koti- ja ulkomaisissa tehtäväkilpailuissa. Romaani "Tälle Kalliolle" palautettu Gummerukselta 1962. Päiväkirja 1968-1976. Laulunopiskelua 1972-. Merkittävin rooli: mykän osa Pergolesin pienoisoopperassa La Serva Padrona (palvelija emäntänä). Kultamitali 27 maan joukkuelaadintakilpailun apumattien ryhmässä 1976.

Esikuvat

Laatijoista Loyd, Mansfield, Ellerman. Kirjailijoista Joyce, Gide, Camus, Blake, Kazantzakis sekä valtahahmona ranskalainen jesuiitta ja paleontologian tutkija Pierre Teilhard de Chardin. Hänen ajatuksiaan:

"Ihminen voi edistyä vain muokkaamalla hitaasti, aikakausien tahtiin, hänessä itses-sään olevan universumin olemusta ja kokonaisuutta."

"Ihminen syntyi suoranaisessa kehityslinjassa elämän totaalisen ponnistuksen tuloksena."

"Ihminen ei voi tulevaisuudessa odottaa kehittymistä muuten kuin liittymällä muihin ihmisiin."

"Kehitystä seuraava dramaattinen ristiriita paljoudesta syntyneen yksilön ja yksilöstä alinomaa koostuvan paljouden välillä Vasta saavuttaessaan huippunsa hengen alalla ristiriita selkenee, ja maailmankaikkeuden välinpitämättömyys aineksiaan kohtaan muuttuu tavattoman hartaaksi huolenpidoksi - persoonan alueella."

"Kaikkeuden resonanssi - runouden ja uskonnon puhdas perussävel."

"Kun järki ja mystiikka kohtaavat toisensa, tulee ihmisen henki kehityksensä luonteen perusteella saavuttamaan tietonsa ja samalla elinvoimansa huipun."


SAM LOYD

Ensirakkauttaan ei voi unohtaa. Niinpä Sam Loyd, amerikkalainen ongelmakuningas (1841-1911), tulee mieleen toimittajan etsiessä tukea ensitapaamiseen lukijan kanssa. A. C. Whiten laatimassa "portretissa" on yli 700 tehtävää. Ensiyritys 1855 ei ehkä ole kyllin. Mutta - tässä se on: ensimmäinen syvän omakohtaisesti tunnettu mestarin silmänisku.

Sam Loyd, USA
Detroit Free Press 1878
2X
 
8+4

Merkintä 2X tarkoittaa sitä, että valkea alkaa ja mustan puolustussiirroista huolimatta tekee toisella siirrollaan matin.

Seuraava probleema on samaa käsialaa:
Sam Loyd. American Chess Journal 1877: Sijoita kahdeksan kuningatarta laudalle niin, etteivät ne uhkaa toinen toistaan.

Neliosainen, vähän erikoinenkin vaatimuksissaan taas:
Sam Loyd. Le Sphinx 1866: valkealla on laudalla Kc3, Dg4, Lg1. a) Sijoita mK niin, että se on patissa b) Sijoita mK niin, että se on matissa c) Sijoita mK niin, että valkea voi tehdä siirron matin d) Millä ruudulla mK ei voi koskaan tulla matiksi?

Eero Saarenheimon mukaan (Suomen Shakki 1955) varhaisimmat shakkitehtäviä sisältävät käsikirjoitukset ovat peräisin 800-luvulta jKr. Teoksessa 111 suomalaista lopputehtävää (Dunder-Hinds) lisätään, että vasta 1200-luvulla tapaamme Euroopassa laadittuja tehtäviä. Lehdistön käsittelemät tehtävät lähtevät yleensä Loydin esikoisen ajoista aikaisintaan. Kyllä Sam Loyd siis eräänlainen tehtävätaiteen patriarkka on.

Ratkaisut:
2-siirtoinen: 1.Dal! ja musta on siirtopakossa. 1.-Rb4 2.axb4X 1.-b2 2.Tc5X jne.
Kuningattarien sijoittelu: Esim. ruudut a8, b4, c1, d3, e6, f2, g7, h5 tai a6, b4, c7, d1, e8, f2, g5, h3.
4-osainen: a) Kh1 b) Ke3 c) Ka8 d) Ruudulla g7 (tai b2).


 ST:n kotisivulle


Sivun toteutus: © Hannu Harkola, Helsinki, 2003
Ylläpidetty 28.12.2003