Minun Puolani -aloitussivulle

Manuela Gretkowska

Gretkowskan kirjoja Suomennoksiani Gretkowskasta netissä

Manuela Gretkowska (s. 1964) on Puolan uuden, nuoren kirjallisuuden kohutuimpia ja luetuimpia nimiä. Hän kuuluu kommunismin päättymisen jälkeen debytoineisiin kirjailijoihin, joita vanhemman polven yhteiskuntakeskeiset kirjailijat ovat syyttäneet mm. nihilismistä, huumeidenkäytön propagoinnista ja narsismista.
Manuela Gretkowska.

Pariisissa ja Ruotsissa pitkään asunut Gretkowska on koetellut hyvän maun rajoja ja kuohuttanut Puolaa kirjojensa suorasukaisella seksuaalitematiikalla. Gretkowska on jakanut arvostelijat kahteen leiriin - toisten mielestä hän on medioiden luoma tyhjä kupla, toisten mielestä taas lupaava kirjailija.

Gretkowska debytoi vuonna 1991 Pariisin emigranttipiireihin sijoittuva My zdies emigranty. Siinä on jo nähtävissä Gretkowskan myöhempienkin kirjojen ainekset: grotesti, erotiikka ja esoteerisyys. Omaelämäkerralliset ja journalistiset aihelmat lomittuvat pohdintoihin Maria Magdaleenasta ja hedelmällisyyden jumalattaresta Astartesta. Kokonaisuudesta syntyy eräänlainen ironinen leikki lukijan kanssa.

Vuonna 1993 ilmestynyt Tarot paryski (Pariisin tarot) koostuu paljolti samoista aineksista kuin debyyttikirja. Se kertoo nykyajan boheemista, joka elää antaumuksellisesti nykyhetkessä ja saa muut kadehtimaan itseään. Kirjan Pariisi on eräänlainen kulttuurin labyrintti. jossa yhdistyvät huumori, seksi, mystiikka, tarot ja kabbala.

Kabaret metafizyczny (Metafyysinen kabaree, 1995) on Gretkowskan kolmas romaani. Myös sen tapahtumapaikkana on kulttuurien kohtaamisen, älyllisyyden ja eroottisen sallivuuden Pariisi. Kirjan päähenkilönä on Metafyysisen kabareen tähti Beba Mazeppo, neitsyt jolla on kaksi klitorista. Esityksessään hän hankaa niitä yhteen ja saa stereo-orgasmin. Kehyskertomuksen sisällä käsitellään juutalaista mystiikkaa, taidetta, luonnonhistoriaa ja vaikkapa Freudia. Jotkut arvostelijat ovat nähneet kirjan tutkivan uskonnon unohdettuja naisellisia elementtejä. Tästä näkökulmasta aukeneekin mahdollisuus nähdä teos feministisenä romaanina. Siinä missä kirjan miehet loputtomasti puhuvat uskonnosta, heiltä jää ' näkemättä uskonnon todellisuus, se jonka kanssa kaksiklitoriksinen Beba tuntuu kommunikoivan esteettömästi.

Romaanin Podrêcznik do ludzi (Oppikirja ihmisiin, 1996) keskeisin sävy on leikillinen ironia, joka Gretkowskan mukaan auttaa pitämään järjen ja vainoharhan erossa toisistaan. Kirjassa sepitelmät sekoittuvat todellisuuden kanssa, ja kerronnan katkaisevat välillä kulttuuria, historiaa, taidetta ja filosofiaa käsittelevät esseet.

Kirja ¦wiatowidz (Maailmannäkijä, 1998) on matkakertomus, esseekokoelma buddhalaisuudesta, Intiasta, katolisesta Espanjasta, Australian aboriginaaleista, Kiinasta ja taolaisuudesta. Siinä kertoja pyrkii löytämään maailman moninaisuudesta ja rikkaudesta jonkinlaisen yhteisen perustan, perusinhimillisen herkkyyden ja pyhyyden tarpeen.

Vuonna 1998 ilmestyneen kirjan Namiêtnik nimen voisi parhaiten kääntää suomeksi 'Kiihkelmäksi' - se on yhdistelmä sanoista 'kiihko' ja 'muistelma'. Se koostuu viidestä kertomuksesta, joiden aiheena on rakkauden tarve ja etsiminen. Niiden päähenkilöinä ovat muun muassa 24-vuotias, mainoalalla työskentelevä anorektikko Sandra K. sekä Ruotsiin Meksikosta muuttava ja prostituoiduksi ryhtyvä José. Kiihkelmä on vahvan eroottinen kirja, eräänlainen seksin ylistys.

Teos Silikon (Silikoni, 2000) on kokoelma eri puolalaislehdissä ilmestyneitä Gretkowskan kolumneja. Vuotta myöhemmin ilmestynyt kirja Polka (Puolatar, 2001) taas on ensimmäinen puolaksi ilmestynyt raskauspäiväkirja. Se on intiimi päiväkirja, joka seuraa raskautta alkuvaiheista synnytykseen asti. Se sijoittuu pääosin Ruotsiin, jossa Gretkowska tuolloin asui. Raskaus on Gretkowskalle paitsi fyysinen, myös metafyysinen kokemus, joka välillä on kivulias, välillä taas herkullisen koominen. Gretkowska synnyttää lopuksi tytön, jonka nimeksi tulee Polka; sana tarkoittaa myös puolatarta, joka Gretkowskasta lopulta tulee Puolaan-muuton ja Varsovaan asettumisen myötä.

Sceny z ¿ycia pozama³¿enskiego (Kohtauksia avioliiton ulkopuolisesta elämästä, 2003) koostuu kahdesta pienoisromaanista, joiden aiheena on rakkaus, kiihko ja intohimo. Ensimmäisessä kertomuksessa maailmankuulu taiteilija päättää erään kriisin seurauksena mennä luostariin. Siellä hän kuitenkin rakastuu nuoreen nunnaan, ja suhde muuttuu perverssin seksuaalisuuden täyttämäksi romanssiksi. Toisen kertomuksen päähenkilö on nelikymppinen varsovalainen perheenisä, joka rakastuu opiskelijatyttöön. Heidän romanssinsa on eräänlaista pakkomielteenomaista leikkiä, jossa olennaista on vain nykyhetki.

Keväällä 2004 ilmestyi Gretkowskan uusin kirja, Europejka (Euroopatar), joka mieltyy Polkan jatko-osaksi. Sen tyylilaji on sama: sekoitus päiväkirjaa, lehtihaastatteluja, pieniä esseitä, muistoja ulkomaanmatkoista; tarkkoja havaintoja puolalaisesta elämästä, ihmisistä; juoruja, ironiaa ja Gretkowskan aiemmista kirjoista tuttua naamioleikkiä.

Gretkowska on Puolassa tunnettu myös elokuvan Szamanka (Shamaaninainen) ja televisiosarjan Miasteczko (Pikkukaupunki) käsikirjoittajana.

Gretkowska karttaa mielellään kaikkia luokitteluja. Hän sanoo eräässä haastattelussaan: "Olen nainen. Minulla ei ole mitään tekemistä minkään feminismin kanssa. Feminismi on rajoite. Pidän itseäni äärimmäisen uskovaisena kirjailijana."

Vuonna 2006 Gretkowska perusti Puola on nainen -puolueen (Polska jest kobiet±), jonka tarkoitus on ajaa naisten asemaa puolalaisessa yhteiskunnassa.

© Tapani Kärkkäinen

Gretkowskan kirjoja

 • My zdies' emigranty ("Me emigrantit"), 1991
 • Tarot paryski ("Pariisilainen tarot"), 1993
  - ranskaksi: Le Tarot de Paris. Käänt. Marie Bouvard, Eric Pellet. Flammarion, 1997.
 • Kabaret metafizyczny ("Metafyysinen kabaree"), 1994
  - suomeksi: Metafyysinen kabaree, Beba Mazeppon rakkaus. Suom. Tapani Kärkkäinen. Taifuuni/Like, Helsinki 2000
  - espanjaksi: Cabaret metafisico. Littera Books, 2001
  - ranskaksi: Cabaret métaphysique. Flammarion, 2003
 • Podrêcznik do ludzi ("Oppikirja ihmisiin"), 1996
 • ¦wiatowidz ("Maailmannäkijä"), 1998
 • Namiêtnik ("Kiihkelmä"), 1998
 • Silikon ("Silikoni"), 2000
 • Polka ("Puolatar"), 2001
  - saksaksi: Polka. Käänt. Paulina Schulz. Dt. Taschenbuch-Verl., 2004.
 • Sceny z ¿ycia pozama³¿enskiego ("Kohtauksia avioliiton ulkopuolisesta elämästä"), 2003
 • Europejka ("Euroopatar"), 2004
 • Kobieta i mê¿czy¼ni ("Nainen ja miehet"), 2007
 • Obywatelka ("Kansalainen"), 2008

Suomennoksiani

Gretkowskasta netissä

Minun Puolani -aloitussivulle