Minun Puolani

on opas Puolan kirjallisuuteen. Olen ammatiltani kääntäjä, tietokirjailija ja toimittaja. Teen kaunokirjallisia, asiateksti- ja av-käännöksiä puolasta ja englannista. Olen myös virallinen kääntäjä puolasta suomeen.

Ajankohtaisia uutisia Puolan kulttuurista ja yhteiskunnasta kerron Facebook-sivulla Puola Nyt.Narrenturm!
Puolalaisen fantasiakirjailijan Andrzej Sapkowskin Narrenturm 1 avaa Sapkowskin Noituri-kirjoja seuranneen suurhankkeen, parin tuhannen sivun mittaisen Hussilaistrilogian, joka julkaistaan suomeksi kuuteen osaan jaettuna. Uusi sarja on Sapkowskin kuvia kumartelematonta, pistävän hauskaa ja railakasta kerrontaa parhaimmillaan. Se sukeltaa syvälle keskiaikaan, eteläpuolalaisen Sleesian ja sen lähialueiden vaiheikkaiseen historiaan 600 vuotta sitten, kun Rooman kirkko inkvisitioineen pyrki keinoja kaihtamatta nujertamaan böömiläisen uskonpuhdistaja Jan Husin kannattajien levittämät vaaralliset harhaopit. Narrenturm 2 ilmestyy kesällä 2019.
Ghettopäiväkirja
Neuvostoarmeijan naislääkäri löysi nuhjuisen päiväkirjan Auschwitzin tuhkista vuonna 1945 ja vei sen mukanaan Omskiin. Vasta vuonna 2008 hänen perillisensä antoivat sen tutkittavaksi Yhdysvalloissa. Päiväkirja sisältää 14-vuotiaan Rywka Lipszycin arjen kuvausta puolen vuoden ajanjaksolta 1943 –44. Sitä varjostavat sodan ja ympärillä luhistuvan juutalaisyhteisön kauhu, pelko ja nälkä sekä väkivallan ja kuoleman jatkuva läsnäolo. Mutta vaikka kärsimys on jatkunut vuosia ja lähiomaisia kuollut, teinin elämänjano ei sammu. Kirjan on suomentanut Tapani Kärkkäinen.
Lue lisää kustantajan sivuilta.

Janusz Korczakia suomeksi
Janusz Korczak (1878-1942) oli maailmankuulu puolanjuutalainen lääkäri, pedagogi ja kirjailija. Suomeksi on ilmestynyt Korczakin teos Lapsen oikeus kunnioitukseen, joka on vaikuttanut muun muassa YK:n lasten oikeuksien julistukseen, ja sillä on ollut sitäkin kautta suuri merkitys koulutuksen ja yhteiskunnan kehitykseen. Korczak johti Varsovassa edistyksellistä juutalaista orpokotia. Hän ja lastenkodin lapset ja henkilökunta kuolivat natsien juutalaisvainoissa.

 • Lue artikkeli Janusz Korczak ja lapsen autonomia.
 • Lue Korczakin kirjallisesta ja pedagogisesta perinnöstä culture.pl-sivulta (englanniksi)
 • Korczakista Tukholman Puola-instituutin sivuilla
 • Ruotsin Korczak-seuran nettisivut (ruotsiksi)
 • Tilaa Lapsen oikeus kunnioitukseen -kirja Basam Booksin verkkokaupasta
 • Lue uudesta puolalaisesta Korczak-elämäkerrasta ja Korczakin sadusta, joka kertoo Matti-kuninkaasta).

  Artikkeleita Puolasta
  Vuosien varrella eri lehdissä julkaistuja artikkeleita Puolasta ja Puolan kulttuurista.
 • Ei pidä suostua tynnyrin päälle. Varsovan geton kapinajohtajan Marek Edelmanin muotokuva.
 • Canaletton Varsova. Artikkeli Varsovaa 1700-luvulla kuvanneesta italialaistaiteilijasta.
 • Janusz Korczak ja lapsen autonomia. Puolalaisen sotienvälisen pedagogin ja lasten oikeuksien uranuurtajan muotokuva.
 • Puola tekee tiliä juutalaisvastaisuudesta. Raportti puolalais-juutalaisten suhteiden kriisistä vuonna 2018.
 • Puolalainen homoromaani koettelee konsensusta. Artikkeli Micha³ Witkowskin kirjasta Lubiewo.
 • Breslau, Wroc³aw ja joukkokarkotukset. Entisen saksalaiskaupungin historiaa Puolassa.
 • Krakovan satumaiset seimet Helsingissä Krakovanseimet hurmaavat.
 • Isänmaalliset luopiot. Puolan ja Liettuan kirjallisuuksien rajankäyntiä. Nobelisti Czes³aw Mi³oszin ajatuksia puolalaisuudesta Liettuassa.
 • Viralliset käännökset
  puolasta suomeen,
  ks. Kuka olen -sivu.

  T³umaczenia przysiêg³e
  z polskiego na fiñski,
  zob. Puolaksi / po polsku


  Man Booker -palkinto Olga Tokarczukille!
  Puolalaiskirjailija Olga Tokarczuk sai kesällä 2018 arvostetun Man Booker International -palkinnon ensimmäisenä puolalaiskirjailijana. Hänet ja teoksen englannintaja Jennifer Croft palkittiin romaanista Vaeltajat (engl. Flights, alkuteos Bieguni), joka on ilmestynyt suomeksi jo vuonna 2012.
  Lue Olga Tokarczukista.

  Maailmanklassikko
  suomeksi

  Eurooppalaisen modernismin kärkeen lukeutuvan kirjailija Bruno Schulzin (1892-1942) koko tuotanto on julkaistu suomeksi. Schulz oli maailmansotien välisen Euroopan kirjallisuuden omaperäisimpiä nimiä, kirjailija ja kuvataiteilija. Schulz ehti julkaista vain kaksi kirjaa ennen ennenaikaista kuolemaansa natsiupseerin luodista kotikaupunkinsa juutalaisgeton kadulla. Hänen säilyneet teoksensa ovat kuitenkin riittäneet nostamaan hänet maailmanmaineeseen ja suorastaan kulttikirjailijan asemaan. Hänen vaikutuspiiriinsä ovat lukeutuneet niin Philip Roth, Bohumil Hrabal, Bo Carpelan, David Grossman kuin Danilo Kis.

 • Lue lisää Bruno Schulzista

  "Avoimesta ikkunasta yö hengitti hitaina sykäyksinä. Sen suuresta, muotoutumattomasta massasta valui yli äyräiden viileää, tuoksuvaa balsamia, sen tummien möhkäleiden saumat höltyivät, päästivät lävitseen kapeita tuoksunoroja. Pimeyden eloton materia etsi vapautusta jasmiinintuoksun innoittuneista purkauksista, mutta yön syvyyksissä suunnattomat massat lepäsivät yhä edelleen vapautusta vailla, elottomina."
  Kertomuksesta Heinäkuun yö.


  Varsovan geton taiteilijat Varsovan getto oli natsien perustamista juutalaisgetoista suurin, ja sinne joutui myös monia eri alojen taiteilijoita. Suurin osa heistä ei selvinnyt hengissä. Menetys oli valtava koko Puolan kulttuurille.
  Lue Varsovan geton taiteilijoista

  Uutisia Puolan kulttuurielämästä englanniksi ja puolaksi: www.culture.pl • Kävijöitä