eAkatemia

Tervetuloa opiskelemaan tietotekniikkaa eAkatemiaan. Tämä sivusto on tarkoitettu tietokoneen käytön perustaitojen opiskeluun. Voit käyttää sitä niin tietokoneen ajokortin opiskelussa kuin yliopiston TVT-kortin taitojen hankinnassa. eAkatemia on nimenä ollut käytössä pitkään CD/DVD:llä jakamassani aineistossa ja olen nyt siirtänyt osan aineistosta samalla nimellä verkkoon kaikkien käytettäväksi.

Työssäni ict-koulutuksessa nousee usein esiin asioita, jotka eivät kuulu varsinaiseen opetussisältöön. Yksi tällainen on kyrilliikan käyttö. Kyrilliikka on alue, jota monet tarvitsevat, mutta on toisaalta kuitenkin sen verran harvinaista, ettei sitä it-koulutuksessa opeteta. Nykyisessä Windowsissa sen käyttö ei tuota erityisiä ongelmia, mutta alkuun pääsemisessä kuitenkin tarvitaan ohjausta. Sitäkin löytyy näiltä sivuilta.

Sivuilla on tarjolla myös atk-oppaita Microsoft Office 2003 versiosta lähtien. Office 2003:n tuki päättyi samaan aikaan Windows XP:n tuen kanssa 8.4.2014. Kumpaakin on kuitenkin edelleen käytössä. Office 2003:a seurasi versio 2007, jossa ohjelman käyttöliittymä muuttui oleellisesti, kun valikkorivit korvattiin valintanauhoilla. Seuraava versio oli 2010 ja nykyisin on käytössä jo versio 2013. Mukana on myös LibreOffice 3.6 toimisto-ohjelmiston tekstinkäsittelyohjelma Writer.

Tietotekniikan opiskelussa ollaan jo siirrytty suurelta osin paperittomaan aikakauteen opetusmateriaalin jakelussa. Tässä sivustossa on digitaalista materiaalia niin @ ja a-ajokorttien opiskeluun kuin yliopistojen TVT-kortin opiskeluun.

Aineistoa on sekä html- että pdf-muodossa. Useimmista a-ajokortin moduuleista on vain lyhyt html-muotoinen esitys ja muutoin materiaali on pdf-muodossa. Laitteen käyttö ja tiedonhallinta (moduuli 2) on varsin pitkälle myös html-muodossa lähinnä perustavaa laatua olevan luonteensa vuoksi.

Pdf aineisto edellyttää, että koneella on lukuohjelma, jolla pdf-dokumentteja voi lukea. Tällainen on Adoben Acrobat, jollainen löytyy lähes kaikilta koneilta. Tarvittaessa ohjelman voi ladata täältä. Kevyempi ratkaisu Foxit Reader löytyy täältä.

Sivustolla käsitellään sekä Windows XP:n että Windows 7:n käyttöä ja käytössä on runsaasti kuvia käyttöjärjestelmästä. Monet toiminnot toimivat samoín kummassakin käyttöjärjestelmässä ja tällöin mahdollinen kuva saatta olla vain toisesta käyttöjärjestelmästä. Siitä seuraa, että toiminnon ulkoasu saattaa olla hiemen erilainen kuin käyttämässäsi versiossa, mutta kuitenkin tunnistettavissa. Joissakin tapauksissa toiminto poikkeaa niin paljon, että se on käsitelty omana kokonaisuutenaan kummankin Windowsin osalta. Windows Vista jää näiden kahden version väliin ja on hieman soveltaen käytettävissä Windows 7:n ohjeistuksella.

Perusteet | Tietoturva | Ohjelmat | Laitteen käyttö | Näppäimistöasettelu | Kyrilliikka |
Kyrilliikka XP | Kyrilliikka Win 7 | Oppiaineisto

Sivuston alkuun | Kehykset