Paavon Perunasivu

Istutus

Istutuksessa huomioitavaa
  • Muokkaa riittävän syvälle
  • Istuta riittävän syvälle
  • Käytä vähintään 80 sentin riviväliä
  • Istutsetäisyys lajikkeen ja siemenkoon mukaan
Muokkaus Perunan kasvualusta tulisi muokata keväällä riittävän syvään, noin 20 senttiin. Siten siemenmukulat saadaan menemään istutuksessa riittävän syvälle maahan ja löysää maata on riittävästi kookkaan penkin multaukseen. Jäykillä maalajeilla ja päisteissä ja muissa tiivistyneissä pellon kohdissa muokkaussyvyys jää usein liian matalaksi. Perunapenkki jää liian pieneksi, jolloin perunat työntyvät penkistä ulos, joutuuvat valolle alttiiksi ja vihertyvät.
Istutussyvyys Istutussyvyydellä on ratkaiseva merkitys  vihertymisen torjunnassa. Varsinkin vihertymiselle alttiit lajikkeet, eli lajikkeet jotka tekevät mukulapesän lähelle penkin pintaa, joiden mukulan ovat muodoltaan pitkänomaisia, ja hyvin isomukulaiset ja runsassatoiset lajikkeet vihertyvät herkästi ja ne tulisi siksi istuttaa normaalia syvemmälle.

Syvään istutettaessa penkki jätetään aluksi pieneksi. Näin pintaantulo ei turhan päiten hidastu. Sillä on merkitystä erityisesti perunaseitin torjunnassa. Penkin lopullinen muotoilu suoritetaan, kun varren pituuskasvu on lähtenyt käyntiin, jolloin kasvusto ei turhan päiten peity multauksessa.

Riviväli Nykyaikaisessa perunan tuotannossa on syytä käyttää 80-85 sentin riviväliä. Riittävän iso penkki on edellytyksenä vihertymättömien mukuloiden kasvattamiselle. Isossa penkissä kosteusolosuhteet säilyvät hyvinä ja mukulat säilyvät paremmin ruvettomina ja rutottomina.
Istutusetäisyys Perunan istutusetyäisyys riippuu lajikkeesta, sadon käyttötarkoituksesta ja siemenperunan koosta.
Istutusaika Peruna kannattaa yleensä isatuttaa heti kun maa on kuivahtanut muokkauskuntoon. Näin sille suodaan mahdollisimman pitkä kasvuaika. Perunan juuret kehittyvät suhteellisen matalassa lämpötilassa. Varsinkin ensimmäisissä istutuksissa penkki kannattaa jättää mahdollisimman pieneksi, mikä jouduttaa pintaan tuloa.

 

Katso täältä palstaviljelijän istutusohje