Paavon Perunasivu

Siemenhuolto

 • Terveen siemenen käyttö on yksi kannattavan perunantuotannon kulmakivistä. Vaikka perunan kansallinen tuki ja sen myötä siemenen uusimisvelvoite onkin poistunut, hyvää viljelykäytäntöä ei kannata muuttaa.
 • Edullisin tapa taata terve käyttösiemen on siis edelleen hankkia vuosittain uutta siementä niin paljon, että sen sato, erillisellä siemenlohkolla lisättynä, riittää seuraavana vuonna koko tuotantoalalle.
 • Siementä kannattaa aina tilata ajoissa ja käyttää hyödyksi kaikki mahdolliset ennakkotilaus- ja määräalennusedut.
 • Oma siemenlisäys tulisi hoitaa mahdollisimman tarkasti alla olevien lisäysohjeiden mukaisesti.

Siemenhuollon huoneentaulu

 1. Hyvä siemenperuna on viljelysi onnistumisen perusedellytys.
 2. Osta vuosittain vähintään 500 kiloa uutta siementä jokaista viljelemääsi perunahehtaaria kohti. Mitoita siemenviljelmäsi niin, että sato riittää seuraavana vuonna siemeneksi koko peruna-alallesi.
 3. Yritä tuottaa mahdollisimman suuri osuus sadosta siemenperunakokoa. Käytä vähemmän typpeä ja istuta tiheämpään kuin ruokaperunan viljelyssä.
 4. Istuta siemenlohko kaiken muun perunan jälkeen, lämpimään maahan. Jos kunnollinen valoidätys pienissä idätyslaatikoissa ei ole mahdollista, pidä siemen lähes istutukseen asti mahdollisimman viileässä ja kuivassa.
 5. Sijoita siemenlohko mahdollisimman etäälle muusta perunasta. Käytä aina viljelykierrossa ollutta lohkoa.
 6. Huolehdi ruttoruiskutuksista. Ruiskuta siemenlohko aina ensin, jotta et levitä tauteja vanhemmista siemenkannoista uuteen. Hävitä varsisto mekaanis/kemiallisesti, jos lehdissä on vähänkin ruttoa nostoajan lähestyessä.
 7. Nosta siemenlohko syksyllä mahdollisimman varhain. Silloin uuden sadon tautipotentiaali on pienimmillään ja saat lämpimissä nosto-oloissa kolhuttoman sadon. Nosta peruna viimeistään 10 vuorokauden kuluttua kemiallisesta varsistonhävityksestä, jotta seittirupi ei ala lisääntyä sadossa.
 8. Kuivaa peruna heti noston jälkeen tehokkaasti joko lavakuivurilla tai varastossa isolla ilmamäärällä. Suorita kuivaus yöaikaan perunaa viileämmällä ilmalla, jolloin kuivatusteho in parhaimmillaan.
 9. Huolehdi siitä, että koneet ja laitteet ovat aina puhtaita siementä käsitellessäsi. Pese ja desinfioi istutuskone, nostokone, varastolaatikot, varastotila, lajittelukone ja kärrynlava ennen kuin päästät siemensadon kosketuksiin niiden kanssa.
 10. Kun viljelet siemenesi tällä tavoin, se on seuraavana keväänä yhtä tervettä kuin hankkiessasi sen. Siemenkustannuksesi pysyy kohtuullisena ja siemenesi tuottaa suuren, hyvänlaatuisen sadon
Katso täältä kotipuutarhurin siemenhuollosta

Katso täältä siemenperunan viljelystä  seitintorjunnan kannalta