Perunaseitin torjunta

Taudinoireet

 

Seittirihma kasvissa

 

Paljain silmin seitti näkyy perunan pinnassa ainoastaan seittirupena. Mikroskoopilla perunan pinnalta paljastuu ruskeaa sienirihmaa, tavallisesti silmäpisteistä tai seitin aiheuttamista kuopista tai kuorirososta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusi seittirihma on väritöntä. Sitä saa muodostumaan helposti kun laittaa seittirupisen siemenperunan muutamaksi päiväksi kosteaan. Pahkat itävät välittömästi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo parissa päivässä sienirihma on vallannut lähimmät idut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seuraavassa vaiheessa sienirihma kasvaa ensin idun pintasolukon soluvälejä pitkin ja muodostaa sen jälkeen useaan kertaan haarautumalla sykeröitä, joita kutsutaan infektiotyynyiksi. (Suurenna kuvaa-->)

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä vielä selvemmin näkyviä infektiotyynyjä.

Seitti tarvitsee infektiotyynyjä, koska se tunkeutuu idun pintasolukon läpi mekaanisesti, pelkällä raakalla voimalla. Se siis muodostaa ensin infektiotyynyjä, jotka liimautuvat idun pintaan, ja  kasvattaa sitten tyynyn alle lähekkäin  useita infektiopiikkejä, jotka työntyvät idun pintakerroksen, kutikulan ja epidermiksen, läpi idun sisäosan solukoihin.

 

(Katso tämä Powerpoint-kuvasarja infektion etenemisestä)

 

 

Seitti voi vioittaa myöskin perunan juuria, mutta ei niin herkästi kuin muita kasvin osia. Tässä kuvassa on nuoren juuren pinnalla risteilevää seittirihmaa. Vaikka juuri on täysin seittirihman vallassa, infektiotyynyjä ei näy lainkaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo kolmen viikon kuluttua perunan pintaantulosta seitti on ehtinyt kietoa verkkoonsa koko perunan maanalaisen osan. Sienirihma muuttuu ruskeaksi ja seittiverkon voi nähdä paljain silmin varren vaaleassa tyviosassa. Oheisessa kuvassa tyveä ympäröivä seittiverkko on osittain irronnut pesussa, jolloin terve varren pinta näkyy vaaleampana.

 

 

 

 

 

 

Seittiverkon rihmamainen luonne ilmenee paremmin oheisesta mikroskoopilla otetusta suurennoksesta. Tässä vaiheessa seittirihma ei selvästikään enää tartuta perunaa. 

 

Loppukesällä sienirihma voi työntyä penkistä ylös ja ympäröidä perunanvarsien vihreät tyviosat muodostaen sieni-itiöitä tuottavan itiöemän.