The Big Sleep
Syvä uni
 
 
 
 

Syvä uni on yksi Raymond Chandlerin parhaista valkokankaalle siirretyistä kovaksikeitetyistä salapoliisimysteereistä, jonka ohjasi legendaarinen Howard Hawks ja johon käsikirjoituksen oli tehnyt Nobel-palkittu William Faulkner. Tämä menestyksellinen sovitus Chandlerin vuoden 1939 romaanista on paras esimerkki Warner Bros. klassikoista.- hyvin hämmentävä, normaalia Vekkuli puhelu poliisillejuonenkulkua uhmaava salapoliisikertomus, joka on täynnä unohtumattomia vuorosanoja ja letkauksia, älykästä huumoria, särmikkäitä roolihahmoja, kovanaamoja, vauhdikkaita kohtauksia ja aseiden heilutteluja, sähköisiä tapahtumakuvauksia ja väkivaltaa, onneksi vain ruudulla.

Alkuun vähäpätöiseltä vaikuttanutta tehtävää selvittäessään Marlowe huomaa vajonneensa syvälle suuren rahan ja rikollisuuden suohon ja kaiken lisäksi rakastuneensa toimeksiantajansa, kenraali Sternwoodin tyttäreen Vivianiin samalla, kun tutkii toisen tyttären velkaepäselvyyksiä ja kiristystä. Vaikka Lauren Bacall esitti itseoikeutetusti naispääosaa, hänen nymfomaanisisartaan esittänyt Martha Vickers uhkasi varastaa koko shown, joten Hawksin oli pakko leikata elokuvaansa enemmän Bacallia korostavaan muotoon ja kuvata lisää.

Erityisen hämmentäväksi elokuvan tekee se, että osa juoneen kietoutuneista roolihahmoista  ei koskaan näy elokuvassa (esim. Owen Taylor ja Shawn Regan). Paljon perusjuonta (kiristäjä-murhaaja) tärkeämmäksi muodostuu miksi -kysymyksen lisäksi yksityisetsivän toimintaprosessi, johon katsoja samaistuu, kuin hän raivaa tiensä läpi synkeän rikosten maailman painostavasta tilanteesta toiseen.

Elokuva siis julkaistiin puolivälissä vuotta 1946, oikeastaan se oli filmattu Siinä paremmassa kirjakaupassajo vuoden 1944 lopulla (noin puoli vuotta ennen Bacallin ja Bogartin avioitumista).[Presidentti Franklin D Rooseveltin kuvia Acme Book -kirjakaupan ja etsivätoimiston seinällä kertoo, että filmi oli pääosin kuvattu vuoden '44 lopussa, sillä vuonna 1946, kun elokuva julkaistiin, oli Rooseveltin  kuolemasta jo vuosi. Vuonna 1997 löydettiin alkuperäinen vuoden 1945 versio,  joka oli aiottu alunperin julkaista, mutta hyllytettiin (lukuunottamatta muutamaa esitystä ulkomailla oleville sotilaille elokuussa 1945). Keskustelu hiljattain palautetusta ensimmäisestä versiosta, johon kuuluu myös 18 ennen näkemätöntä minuuttia, selvensi käsittämättömän, monimutkaisen juonen paremmin. Mutta '45 versiosta puuttuu kaksi Bacallin kohtausta, jotka ovat toisessa versiossa; makuuhuonekohtaus Sternwoodeilla ja tapaaminen Toinen puhuu hevosista ja toinen satulassa istumisestahuonomaineisessa yökerhossa ja varsinkin keskustelu hevoskilpailuista ja satulassaistumisesta.

Yleisimmin nähty versio tästä suurbudjetilla tehdystä filmistä on jyrkempi, sisältää enemmän sähköistä seksuaalisuutta, vihjailevia vuorosanoja näiden kahden, Bogartin ja Bacallin välillä (heidän oikean elämänsä romanssi täydensi elokuvaromanssia!). Heidän "pariutumisensa" Hawksin aikaisemmassa Kirjavassa satamassa oli yksi pääsyy, miksi uusia kohtauksia kuvattiin ja elokuvaa työstettiin uudelleen korostamaan näyttelijöiden aiempaa romanssia ja  vuorovaikutusta. [Tämä oli toinen heidän neljästä yhteisestä filmistään.]Bogie näyttelee tyhmää huonommassa kirjakaupassa

Elokuvan ilmapiiri on tumma ja vainoharhainen - täynnä epäilyä, kauhua ja juonikkuutta. Elokuvan nimi, Syvä uni viittaa jo kuolemaan. Kiristäjät ja murhaajat toteuttavat sairaita tekojaan (uhkapeliä, pornografiaa, muita paheita ja perversiota) samalla kun elämä jatkaa kulkuaan, melkein unessa. Marlowen yhden miehen tutkimukset kaikkialle ulottuvasta korruptiosta ja  petturuudesta kohtaa eksytyksen, hävittämisen uhan ja väkivallan (melkein kaikki murhat on hienotunteisesti tehty kulissien takana).
 
 
 
USA, 1946 Kesto 96 min
Ohjaus Howard Hanks
Käsikirjoitus William Faulkner
Philip Marlowe Humphrey Bogart
Vivian Rutledge Lauren Bacall
General Sternwood Charles Waldron
Carmen Sternwood Martha Vickers
Eddie Mars John Ridgely
Joe Brody Louis Jean Heydt
Harry Jones Elisha Cook Jr
Agnes Lowzier Sonia Darrin
Canino Bob Steele
Norris Charles Brown
Taxi Driver Joy Barlowe
Lady in good book store Dorothy Malone


Paluu | Alkuun | Sähköpostia

Sivun on laatinut Sakari Hertteli