Hieman baldwineista
 
 
Home
Hieman baldwineista
Baldwinin kehitys kuvin
Baldwin naaraat
Baldwin urokset
Kantajanaaraat
Kantajaurokset
Poikueet ja suunnitelmat
Myydään marsuja
Myydään marsujen tarvikkeita
Linkit

 

 

 

 

HIEMAN TIETOA SUOMEN BALDWINEISTA

  

Ensimmäiset baldwinit Suomeen toi Minna Aatela elokuussa vuonna 2006. Marsut tulivat kasvattajalta nimeltä Margaret Majchrowicz MHPC's marsulasta Pohjois- Carolinasta. Ensimmäinen suomalainen baldwin syntyi 21.20.2006 poikueeseen jonka isänä oli CM's Mr. Bald ja emänä MHPC's Pähkinä. Poikueeseen syntyi 1 baldwin naaras, Snoop's Hedgehog ja 2 kantajaa, uros ja naaras. Tämän jälkeen Minnalle on tullut muitakin baldwineita Amerikasta. Minna on tehnyt ainutlaatuista työtä baldwinien hyväksi Suomessa. Kaikki Suomen baldwinit taitavat juontaa juurensa Minna tuomiin marsuihin.

 

 
 

 

ARTIKKELI K&J-MARSULAN KOTISIVUILTA YHDYSVALLOISTA

 

Baldwinin kasvatus

 

Baldwinien kasvatus on oma taiteenlajinsa kun sitä verrataan muihin marsurotuihin. Marsuharrastajan, joka harkitsee baldwinien kasvatusta, on syytä ymmärtää mistä baldwinit ovat lähtöisin jos haluavat kasvatuksen olevan menestyksekästä.

 

Baldwin on yksi uusimpia marsurotuja. Tästä johtuu, että ne ovat myös harvinaisia ja niitä voi olla vaikea löytää. Ne harvat kasvattajat joita yleensäkään on, pitävät baldwinpoikaset ja myyvät vain kantajia. Voisin sanoa, että tämä on hyvä tapa aloittaa kasvatus tai jopa jatkaa samalla tavalla koko kasvatuksen ajan. Tästä aiheesta lisää myöhemmin.

 

Ensimmäiseksi kerron tämän ainutlaatuisen rodun syntyperästä. Baldwinit, toisin kuin skinnyt, ovat kehittyneet luonnollisen mutaation kautta, joka tapahtui aivan itsestään. Mitään tieteellistä jalostusta ei ole ollut rodun kehityksessä mukana. Ylpeänä voin kertoa, että mutaatio tapahtui täällä aurinkoisessa Kaliforniassa, Usa:ssa, amerikan crested laumassa, jonka omisti Carrol Miller. Hän huomasi geenimutaation yhdellä vastasyntyneellä crestillisellä, jolta alkoi lähteä karvoja kuonosta vain muutama päivä syntymän jälkeen. Poikanen ei tuntunut olevan kipeä, sen iho oli hyvä ja pehmeä mutta karvat vain putoilivat!

 

Ei vienyt kauaa, kun Carrol ymmärsi, että hänellä oli käsissään täysin terve poikanen, jolla oli uusi mutaatio - syntymän jälkeinen karvojen menetys! Hän piti poikasen ja sisäsiitoksen avulla sai siirrettyä geeniä siten, että syntyi lisää baldwineja ja ao. geenikantajia. Sen jälkeen Carrol on myynyt vain kantajia muutamalle valitulle kasvattajalle, joilta muut ovat sitten aloittaneet omat kasvatuksensa.

Baldwin kasvattajien verkosto on aika pieni ja kaikkien linjojen takaa löytyy pian Carrol Millerin linjat. Siksi on ERITTÄIN TÄRKEÄÄ ETTÄ JALOSTUKSESSA KÄYTETÄÄN KANTAJIA JA HANKITAAN NS.UUTTA VERTA ULKOSIITOKSELLA.

 

Tätä ei voi korostaa liikaa. Ei, et ehkä saa baldwinpoikasia joka poikueesta mutta jos teet sisäsiitoksia liikaa tai käytät vain baldwin x baldwinyhdistelmiä tulet mahdollisesti saamaan sairaita poikasia jotka kuolevat myöhemmin. Rotu on vielä niin uusi ja sisäsiittoinen ja aiemmin hyvin sairas. Kasvatuksen alussa uroksilla oli perinnöllisiä sairauksia kuten Prolapsed Penis (penis jäi ulos) mikä oli urokselle hyvin kivulias eikä uros näin ollen pystynyt astumaan. Naarailla oli vaikeuksia tulla kantaviksi sekä pysyä massassaan synnytyksen jälkeen. Ei ollut mitenkään harvinaista, että silminnähden terve baldwinpentu saattoi löytyi seuraavana päivänä kuolleena ilman näkyvää syytä. Kasvattajat jotka haluavat vain baldwinpoikasia (kuin kantajia) löytävät itsensä tällaisesta liemestä joka on aiheutunut vain heidän itsekkyydestään ja vääristä syistä ja olisi ehkäistävissä.

 

Onneksi suurin osa baldwineista tänä päivänä on PALJON vahvempia. Miksi? Kasvattajat ovat käyttäneet kantajia ja ulkosiitosta.

Jos haluat kasvattaa baldwineja me suosittelemme ulkosiitosta amerikan- tai englannincrestillisten kanssa. Kokeile ja pysy erossa pitkä- ja karkeakarvaisista roduista. Pidä näistä syntyneet poikaset ja käytä niitä jalostusohjelmassasi. Saattaa kestää kauan saada baldwin poikasia tästä linjasta mutta näin pääset pitkälle.

 

Sisäsiitos on mahdollista, mutta vain jos tunnet linjasi hyvin ja tiedät, että ne ovat tautoiltaan terveet. Erikoistapauksissa yhdistämme isän ja tyttären tuomaan jotain positiivista ominaisuutta. Sisäsiitoksen avullahan kaikki rodut on aikanaan saatu aikaan. Oikein tehtynä se siis voi saada aikaan ihmeitä.

Jos jalostat suurella määrällä kantajia, älä odota suurta määrää baldwin poikasia. Tiedän skinnyjen kanssa että sain melkein aina skinny poikasia, jopa ensimmäisessä polvessa! Tämä ei yleensä pidä paikkaansa baldwinien kanssa, ja tässä syy. Karvattomuus geeni on resessiivinen (väistyvä) eli tarvitset joko 2 dominoivaa (määräävää), dominoivan ja resessiivisen tai 2 resessiivistä karvattomuusgeeniä saadaksesi sen läpi. Kun katsot kantajasi sukutaulua näet vain yhden tai kaksi baldwinia 3-4 sukupolven sukutaulussa. Jos kasvattaja on kasvattanut oikein, sukutaulussa on suurin osa englannin- tai amerikancrestejä ja kantajia. Tästä johtuen, karvattomuusgeeni on laimeampi verrattuna skinnyihin. Skinnyt ovat erittäin terve rotu ja on hyväksyttävää yhdistää usein skinny x skinny. Skinny kantajan sukutaulu näyttää päinvastaiselta kuin baldwinin...enemmän karvattomia kuin karvallisia marsuja lisää mahdollisuuttasi saada kantajalta skinny pentuja. Oletko ymmärtänyt tähän saakka?

 

Toinen asia joka pitää ottaa huomioon on, että saadaksesi baldwin kantajia kantajasta, kantajan on kannettava karvattomuusgeeniä. KAIKKI EIVÄT KANNA! Ikävä kyllä ei ole mitään varmaa keinoa sanoa kuka on kantaja paitsi kokeilemalla. Jos haluat kantajan jonka todennäköisyys olla kantaja on suurempi, kysy kasvattajalta. He tietävät marsuistansa eniten. Varaudu maksamaan enemmän kantajasta joka todennäköisemmin on kantaja tai kantajasta joka on todistetusti kantaja eli kantajasta jonka pentueessa on ollut baldwineja. Baldwin kasvattajat tekevät niin paljon töitä niin pienellä baldwin joukolla että jokainen marsu heidän marsulassaan tai myytävien marsujensa listalla on kullan arvoinen.

Aloittaaksesi baldwin kasvatuksen suosittelemme sinua hankkimaan 2-3 baldwin urosta ja runsas kourallinen kantaja naaraita. Näin me aloitimme ja olemme todenneet tämän käytännön olevan paras. Ja lisäksi, etsi itsellesi englannin/amerikancrestejä haluamissasi väreissä ja kuvioissa ja käytä niitä uroksillesi. Sitten PIDÄ KAIKKI POIKASESI!! Et edisty mihinkään jos et pidä poikasiasi. Ihmiset odotuslistallasi saattavat närkästyä mutta sinä yrität parantaa rotua ja sinä olet ansainnut pitää kaikki poikasesi jos sinusta tuntuu että niin saat parannettua linjojasi. Ihmiset listallasi jaksavat kyllä odottaa. (Olen varma että sinunkin piti odottaa aikanasi) Sinulla saattaa olla onnea ja saat baldwin poikasia baldwin x xkantaja yhdistelmästäsi ja jos niin käy, hienoa! Tai saatat saada vain mukavan ja terveen kantaja poikueen mutta jos katsot poikuetta pettymyksenä olet kaukana totuudesta. Jos nämä poikaset syntyivät baldwin x kantaja yhdistelmästä, heillä on enemmän baldwinia itsessään ja suurempi mahdollisuus baldwin poikasiin.

 

On uskomattoman palkitseva tunne kun vihdoin syntyy terveitä baldwin poikasia! Anna kun kerron!! On niin hauskaa katsoa kun ne menettävät karvansa käydessään läpi "rumaa" vaihetta. Kun kaikki karva on kadonnut, yleensä 7 viikon ikäisinä, sinulla on jäljellä ainutlaatuinen marsu jota ei voi verrata mihinkään muuhun marsu rotuun. Niillä on oma persoonallisuutensa ja oma eksoottinen ulkonäkönsä. Baldwineilla on isot riippuvat korvat, suuren ja pyöreät silmät, ryppujä ja kumimainen iho. Mainitsinko jo rypyt?? :D

Baldwinien kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, aikaa, tilaa ja rakkautta rotua kohtaan. Tarvitsemme enemmän vastuuntuntoisia kasvattajia jotka ovat valmiita tekemään työtä baldwinien kanssa ja parantamaan rotua lisää. Toivottavasti rotu on jonakin päivänä tarpeeksi vahva baldwin x baldwin yhdistelmiin mutta ei vielä. Jos etsit haasteellista marsua ja haluat kasvattaa sitä, harkitse baldwinia. Me tunnemme kuolematonta rakkautta rotua kohtaan jonka takia baldwinit ovat nykyään meidän päärotu kasvatuksessa.

Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme. :)

 

Kirjoitus on suomennettu Kristinin ja Jonathanin kotisivuilta heidän luvallaan http://kjcavies.webs.com/