CattiCartano - Suomen ensimmäinen bengalikasvattaja - vuodesta 1995
  TERVETULOA CATTICARTANON SIVUILLE!
CATTICARTANO – SUOMEN ENSIMMÄINEN BENGALIKASVATTAJA

MIKSI JUURI BENGALIKISSA?

Oletko aina ihaillut luonnonvaraisia kissoja? Niiden upeaa luonnollista liikkumista, notkeaa taidokasta kiipeilyä, valppautta lihaksissa — koko olemuksessa. Oletko unelmissasi halunnut päästä lähelle tätä silmiä hivelevää olentoa, koskea sen pehmeää turkkia, hyväillä kädelläsi sen upeaa päätä...?  Minä olen!

Kissarakkauden juuret

Jo lapsena kuuntelin mielikuvitus lentäen isoäitini kertomusta esim. Elsa-leijonan elämästä ja monista muista villeistä kissoista, joihin villieläinten parissa työskentelevillä ihmisillä oli ollut tilaisuus lähemmin tutustua. Yhdessä mummoni ja minä rakastimme kissoja — suuria ja pieniä kissoja, rotukissoja ja kotikissoja ja ennen kaikkea luonnonvaraisia ja villin kauniita olentoja, joiden jokainen liike kertoi valppaudesta ja voimasta, jotka luonto oli niihin tatuoinut.

Minusta ei tullut villieläinten tutkijaa, eikä luontokuvaajaa, mutta kissat näyttelevät elämässämme suurta osaa. Ja jos kotini ei ihan viidakolta näytäkään, niin tunnelma hipoo monesti villejä kuvitelmiani. Tämän tunnelman kotiini luovat ihanat bengalit, pyhät birmat ja kotikissat. Minulla on aina ollut kissoja ja kissat kuuluivat myös mieheni lapsuuteen.

Miten bengali loikkasi elämäämme

Useita vuosia tutustuimme perheenä aina tilaisuuden tullen täplikkäisiin kissoihin, mutta jostain syystä mikään rotu ei tuntunut omalta. Sitten silmiimme osui kuva ja artikkeli bengalikissasta, ja se säväytti. Siinä oli meidän kissamme. Mutta eipä ollutkaan helppoa saada tietoa tästä rodusta. Aluksi törmäsimme vain suppeisiin kuvauksiin, jotka perustuivat enemmän luuloon kuin tietoon tästä kissasta. Eihän Suomessa ollut bengalia ennen nähtykään. Ja tästähän kiinnostus vain kasvoi. Lopulta löysimme asiallista tietoa englannin kielellä upeasta kissasta, jossa yhdistyy luonnonvaraisen kissan kauneus ja kesykissan luonne. Sitä otusta oli päästävä katsomaan ja äkkiä. Ja niinpä matkustimme kesällä 1997 Amerikan mantereelle.

Tutustuimme siellä uskomattoman upeisiin kissoihin isolla K:lla. Olimme täysin myytyjä. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Sieltä toimme mukanamme kaksi ihanaa täpläturkkia, jotka esittelemme bengalimme-sivulla.


Bengali on kissa, joka täytyy itse kokea.


- Tiina Siltaoja

© CattiCartano 2006–2013