TERVETULOA CATTICARTANON SIVUILLE!
YLEISTÄ
ALKUPERÄ
KUVIOINTI
VÄRITYKSET
TYYPILLINEN BENGALI
HISTORIA SUOMESSA

USEITA VÄREJÄ

Bengalilla on karkeasti jaoteltuna kaksi hyväksyttyä pääväriä – klassinen ruskea ja "lumivärit".

Klassinen ruskea

Klassisella ruskealla on tummat kuviot vaaleammalla pohjalla. Täplien ja marmorikuvion väri voi vaihdella "luonnon mustasta", ruskean eri sävyihin. Pohjan väri vaihtelee vaaleasta puuterista (jopa harmahtavasta), punaruskeaan (sorrel), kullanväriseen tai murrettuun persikkaan (rufus) tai jopa mahongin punaiseen. Klassinen ruskea -värinimikkeen alle mahtuu siis todella monia värisävyjä. Tämä värien vaihtelevuus on yksi bengalin kasvatuksen mielenkiintoisia piirteitä. Ruskeilla bengaleilla tulee aina kuitenkin olla musta hännäpää ja mustat tassunpohjat.

Kolme "lumiväriä"

Ensimmäiset "lumiväriset" bengalit syntyivät Jean Millille 1980-luvun alussa. Joku tai jotkut hänen kasvatuksessa käyttämistään kesykissoista kantoi(vat) ns. pointed, eli himalajageeniä, josta Seal Lynx Point -väri on peräisin. Esimerkiksi silmien sininen väri johtuu tästä geenistä.

1980-luvun lopulla yksi kasvatuksessa käytetty burmanaaras toi perimään ns. sepia geenistä aiheutuvan lumivärin. Seal Sepia väri tulee siis tästä perimästä.Point- ja sepiageenin yhdistelmästä syntyy minkki -väritys (Seal Mink). Toisaalta lynx ei voi tuottaa sepia-pentuja, eikä sepia lynx-pentuja. Klassisen väriset (ruskeat) bengalit voivat perimänsä rajoissa tuottaa kaikkia lumivärejä, mutta lumivärit keskenään eivät voi tuottaa klassisen värisiä jälkeläisiä.

Seal Lynx Point

Seal Lynx Point on "lumiväreistä" vaalein. Se syntyy valkoisena, ja kuviointi alkaa näkyä vasta päivien päästä. Sen silmät ovat aina siniset. Sen turkin pohjaväri vaihtelee norsunluun valkoisesta kerman väriseen. Lynxin kuviointi vaihtelee tumman hylkeenruskeasta erittäin vaaleaan. Tassunpohjat ovat Lynxillä tummat, hylkeenruskeat, alta kuultaa ruusunpunainen väri.

Seal Mink

Seal Mink syntyy yleensä himmeästi erottuvalla kuviolla, joka voimistuu muutamien päivien kuluttua. Seal Minkin silmien väri vaihtelee aquasta (sinivihreä) vihreään. Sen turkin pohjaväri on kuten Seal Lynxillä. Kuvioinnin tummuusaste vaihtelee yksilöllisesti, ja joskus voi olla vaikeaa erottaa Seal Minkkiä Seal Sepiasta. Sukutauluja ja silmien väriä tarkastelemalla voidaan kuitenkin yleensä päätellä kumpaan väriin kissa kuuluu. Tassunpohjat kuten Lynxillä

Seal Sepia


Seal Sepia on tummin lumiväreistä. Se syntyy selkeillä kuvioilla, ja sen silmien väri voi olla kullankeltainen (toivotuin) tai vihreä. Sepian pohjaväri on sama kuin Lynxillä ja Minkillä, mutta kuviot tavallisesti paljon tummemmat.Kaikki lumivärit syvenevät iän myötä.

Muut värit

Bengaleilla esiintyy myös myös muita värejä, kuten musta, hopea ja sininen, jotka ovat suosittuja lemmikin väreinä, mutta tämän värisiä bengaleita ei voi FIFé:ssä (Fédération Internationale Féline) näyttelyttää.

Glitter

Joillakin bengaleilla esiintyy turkissaan erityistä kimallusta, joka aiheutuu karvan sisällä olevista valoa heijastavista ilmakuplista. Tämä kimallus on aivan ainutlaatuista. Sillä ei ole mitään tekemistä karvan kiillon kanssa. Yleensäkin bengalin turkki kiiltää upeasti, mutta tämä kimallus - glitter - tuo siihen vielä säkenöinnin, joka tulee parhaiten esille auringonvalossa.

Glitter on yleensä metallinhohtoista kimallusta riippuen kissan väristä. Se voi olla joko kuparin, kullan, pronssin tai hopean väristä. Lumiväreillä glitterin väriä kuvaa ehkä parhaiten sana kristalli.

Ensimmäinen kissa, jolla oli tämä kimallus oli Tory of Delhi, jonka Jean Mill löysi 1980-luvun alussa Delhin kadulta. Se oli siis tavallinen intialainen kotikissa. Tätä kissaa käytettiin bengalin varhaisissa linjoissa risteyttämällä sitä Aasian leopardiin.

Glitteriä ei ole tähän asti tavattu millään muulla kissarodulla. Glitter onkin ainutlaatuisena leimaa antava juuri bengalirodulle. Tämä on vain yksi niistä piirteistä, jotka erottavat bengalin muista täplikkäistä kissoista.Viime aikoina on kuulunut Amerikasta, että siellä joillekin kasvattajille olisi syntynyt egyptin mau -yksilöitä, joilla on tätä glitteriä turkissaan. Mistähän se olisi sinne tullut...???

Kaikki bengalitkaan eivät silti kimaltele, mutta kaikkien turkki kiiltää. Valokuvat eivät ikävä kyllä tuo glitteriä esille, täytyy nähdä omin silmin kuinka kissalla on ikään kuin kultahileitä turkissaan.
Tästä juontuukin meidän ensimmäisen amerikantuontinaaraamme nimi Twilight's Gold Dust, sillä se on erittäin kimalteleva.


KLASSINEN RUSKEA (MARMORI)


SEAL LYNX POINT


SEAL MINK


SEAL SEPIA


GLITTER

© CattiCartano 2006