Satelliittivastaanottoa käsittelevä sivu.      Päivitys: 31.03.2008
31.03.2008 Koska tätä usein minulta kysytään, niin kerrottakoon tässäkin, että Thor-satelliitin 1°W vastaanottoon (Canal Digital) tarvittava korotuskulma Punkaharjulla on n. 17.8 astetta. Edellyttää, että antennin kiinnitys on vaaterissa.

22.07.2007 Formulan ystävät. Lautasen voi suunnata myös tuonne:

http://www.satmania.com/eng/satchannels/rtl_austria.html

16.03.2007 Saimme muistutuksen siitä, että F1-tarjontaa on myös muualla kuin maikkarilla:

http://www.tvmovie.de/TV_nach_Sendern.22.0.html?&senderid%5B0%5D=1&date=2007-03-17
http://www.rai.it/guidatv/0,,03-17-2007^Paltv,00.html
http://www.telkku.com/telkku?ks=17&p=20070318

Kiitokset Hämeenlinnan kirjeenvaihtajallemme asiaan paneutumisesta!


15.03.2007 MTV3 Fakta, MTV3 Leffa ja MTV3 MAX kanavat löytyvät nyt Sirius 4,8E satelliitista. Taajuus 11.919 GHz, POL: H (vaaka), symb. nopeus 27.500 MSym/s, FEC 3/4. Kanavat kuuluvat Viasat Kulta pakettiin, jonka hinta ja korttimaksu nousi uudistuksen yhteydessä. Uusi kuukausimaksu on 39,95 EUR/kk. (ex. hinta 29 EUR/kk.) Katselukortin puolivuosittainen maksu on nyt 29 EUR.

SUBTV Junior tulee lisäksi Viasatin tarjontaan myöhemmin. MTV3-kanava sekä SubTV ei toistaiseksi ole tulossa ko. pakettiin. Viasatin kautta saa myös Ylen A-muxia vastaavat kanavat ja Nelosen, joten mikäli MTV3:n pääkanava ja SubTV tulisi myös tarjolle, niin satelliittiboxia voisi käyttää lähes täysin DVB-T purkin korvikkeena, joitain kanavia kyllä jäisi (kuten Urheilukanava) edelleen puuttumaan.


23.02.2007 Aurinko seuraa satelliittien rataa 28. helmikuuta. Selkeänä päivänä voi auringon liikettä seuraamalla että mistä suunnasta geostationäärisellä radalla olevia satelliitteja on ko. paikassa vastaanotettavissa. Muistutettakoon vielä tässä yhteydessä, että auringon säteily on aivan auringonnousua ja -laskua lukuunottamatta niin voimakasta, että suoraan aurinkoon katsominen on vaarallista silmille.

23.10.2006 MTV3:n F1-päätös kisalähetysten maksullisuudesta kausilla 2007 - 2009 on aiheuttanut ennennäkemättömän kiinnostuksen vastaanottaa F1-lähetyksiä satelliitin kautta. Vaikka uuden kauden alkuun on vielä rutkasti aikaa, tämä osoittaa miten tärkeä autourheilun kuninkuuslaji meille suomalaisille penkkiurheilijoille edelleen on.

Lähetysten vastaanotto onnistuu helposti Astra-satelliitin kautta, suunnasta 19.2E, jossa RTL:n odotetaan televisioivan jatkossakin maksuttomana kisalähetykset, koska valtaosalla kanavan varsinaisen kohdealueen katsojista ei ole minkäänlaista mahdollisuutta maksukortin käyttöön. RTL löytyy tuttuna ja turvallisena PAL-lähetyksenä Astran transponderilta 2, taajuus 11.229 GHz, V-Pol. Footrintin näet seuraavasta linkistä:

1F V- FSS

Varsinkin maan etelä- ja länsiosissa riittää jo sangen pienikokoinen lautasantenni kanavan vastaanottoon.


10.10.2006 Auringon asema voi aiheuttaa tähän aikaan vuodesta Sirius satelliitin 5°E kanaville häiriöitä. Tämä tarkoittaa lähinnä signaalin katoamisia Viasat-kanavilla 11.-16.10 välisenä aikana. Häiriöiden kesto on muutamasta minuutista jopa lähelle 10 minuuttia ja huippuaika klo. 14.30 Suomen aikaa. Vastaava tilanne voi esiintyä kevättalvella aivan helmikuun lopussa, aurinko on tällöin Suomessa 12 - 22 asteen korkeudella horisontista mitattuna.

02.04.2006 Nelonen on ollut nähtävissä 18.10.2005 lähtien myös Viasatin kautta. Tämä on jäänyt aika monelta huomaamatta, joten kerrottakoon se tässäkin.

17.06.2005 YLEn digitaalista ohjelmatarjontaa - yhteensä viittä televisiokanavaa - TV1-D, TV2-D, FST, YLE24, YLE Teema, sekä neljää radiokanavaa - Ylen Klassinen, YLE Radio Peili, YLEQ, Yle FSR+ voidaan nyt vastaanottaa koko Suomessa Siriuksen kautta. Kanavat näkyvät Viasatin ohjelmapaketissa ja ovat siten automaattisesti Viasatin tilaajien saatavana. Itseasiassa lähetykset alkoivat jo viime perjantaina, 10. kesäkuuta. MTV3:n, Nelosen sekä Subtv:n vastaanottaminen Siriuksesta ei vielä onnistu.

Lähde: Digitoday


Joulupäivänä 25.12.2004 käänsin ison lätyn Astra 19.2E:stä Astran 2-sarjaan, suuntaan 28.2E. Innostuksen asiaan sain eräästä uutisryhmästä, jossa kehuskeltiin vapailla BBC:n kanavilla. Odotin että itäinen sijaintini ja vain 2.4 metrin lätty tuo vain mustia pilviä taivaalle, mutta yllätykseksi varsinkin yöaikaan BBC:n kotimaankanavat olivat varsin hyvin katsottavissa, + useita radiokanavia. Signaali on kuitenkin senverran heikko, että vesisade tai antennin pinnassa oleva lumi pilaa taatusti katselunautinnon. Kaikki tuossa suunnassa on digitaalista, lukuunottamatta heikkoa analogista "haamulähetettä" jonka alkuperää / syytä en ole vielä selvittänyt. Tuosta suunnasta saa muutakin kuin englanninkielisiä kanavia, ja ne on huomattavasti em. vahvempia. Esim. erään suosikkikanavani Al Jazeeran saa myös tuolta. Saksalaisista kanavista luopuminen toisaalta harmittaa.


21.12.2004 Talvipäivän seisaus, eli päivät alkavat taas valjeta pian, aluksi vain noin 5 minuuttia viikossa. Tänään alkoi Thor-satelliittista näkyä Yleisradion digikanavat. A-mux tunnetusti sisältää: TV1-D, TV2-D, FST, YLE24, YLE Teema, sekä radiokanavat Ylen Klassinen, YLE Radio Peili, YLEQ, Yle FSR+. Näiden katselu siis vaatii Canal Digitalin kortin, josta pitää kaivella kuvetta vuodessa 78 euroa. Samaan hintaan samasta satelliitista saa myös MTV3:n ja Nelosen.

02.12.2004 CNN on hiljattain alkanut näkyä vahvasti analogisena Astran transponderilla 28. Tämähän oli Astra 1B:n aikana heikko, katselu oli yhtä kärsimystä yli 10 vuotta. Nykyään listat kertovat kanavan tulevan Astra 1E:stä.

Sivun päivittämätön osuus: 16.02.2003

Miten asennan satelliittiantennin?

Koska minulta on kyselty paljon satelliittiantennin asennuksesta ja suuntauksesta, niin katson aiheelliseksi hieman selvittää asiaa tässä yhteydessä. Tämän jutun yhteydessä oletetaan että antenni on tarkoitus suunnata Thor-satelliittisarjaan, suunnassa ~ 1°W. Tässä suunnassa sijaitsevat mm. Canal Digitalin maksulliset kanavat.

Lukuisten asennusten yhteydessä olen havainnut helpoimmaksi tavaksi  etsiä satelliitin kantamalla telkkarin ja virittimen pihamaalle tai katolle lähelle lautasantennia, ja suuntailemalla sen jälkeen lautasantennia analogisen virittimen kera etelä-lounaaseen kunnes jokin lähetys tulee näkyviin.

Ns. huutomenetelmä ei toimi, jossa toinen katsoo telkkaria sisällä ja huutaa kääntöohjeita lautasen asentajalle, vaan paras tulos tulee kun se kääntelee joka katsoo telkkaria, niin vahvin kohta löytyy selvästi. Muista, että myös pystysuunta vaikuttaa, se monelta alussa unohtuu.

Kompassista ei juuri muuta iloa ole, kuin se että sillä voi määrittää helposti etelän, vaikkakin itse määritän ilmansuunnan yleensä siitä, että mistä suunnasta aurinko paistaa. Kesällä tämä on varsin käyttökelpoinen tapa, eli aurinko paistaa täällä suurinpiirtein oikeasta suunnasta hieman klo. 15 jälkeen suomen kesäaikaa. Antennin paikka kannattaa valita niin, että edessä ei ole puita eikä muita esteitä suuntaan, josta signaalia on tarkoitus vastaanottaa. Ei edes sähkö- tai puhelinlankoja.

Analoginen vastaanotin on varsin käyttökelpoinen antennin viritykseen, eli kannattaa virittää joku PAL- tai D2-Mac kanava ja sen avulla säätää antennia kunnes kanava tulee näkyviin. Näkyvää ohjelmaa vertailemalla esim. internetistä saatavilla olevaan TUOREESEEN listaan tulee helposti selvyys, että mihin satelliiittiin sai lautasen tällä kertaa osumaan. Jos itsellä ei ole käytettävissä analogista vastaanotinta, eikä sitä saa esim. naapurilta tai kaverilta lainaan / omaksi ;) virityksen ajaksi, niin sitten asiat ovatkin jo vähän heikommalla mallilla. Digitaalisen vastaanottimen hienolla palkkiluonteisella ja hitaalla signaalimittarilla satelliitin etsiminen on yhtä arvontaa, mutta ei sekään kyllä mahdotonta ole, mikäli on tarpeeksi hyvät hermot ja vakaa käsi antennia kääntelemään. Oikea suuntaus on millimetreistä kiinni, ja sekä pysty- että vaakasuunnan täytyy olla yhtäaikaa oikea, että riittävä signaali kunnolliseen vastaanottoon saadaan. Digitaalivastaanotinkaan ei anna paljoa epätarkkaa suuntausta anteeksi, vaan kun signaali on liian heikko, niin katselukelpoista kuvaa ei ole juuri odotettavissa, jos sellaiseksi ei lasketa neliöiksi pilkkoutuvaa ja pysähtelevää kuvaa. Ikäväksi täytyy todeta, että suomessa kulma horisontista Thor-satelliitteihin on turhan pieni, ja siten kauempanakin olevat signaalitielle sattuvat puut ym. esteet saattavat aiheuttaa ikävästi vaimennusta  signaaliin, joten mikäli lautasta ei ole kohtuullisen matkan päässä mahdollista asentaa avoimenpaan maastoon, niin tulee kyseeseen isomman lautaskoon hankinta (huono vaihtoehto), tai asuinpaikan vaihdos. Pari linkkiä, joista voi hakea tuoreita kanavalistauksia. Jälkimmäinen on imuroitava lista.

http://www.nordic-satellite.com/

ftp://ftp.elf.stuba.sk/pub/pc/educult/satellit.zip

Satelliittiantennin asentaminen itse kannattaa, mikäli ei halua maksaa "viittäsataa" asennusfirmalle ko. toiminnasta. Rahoille löytää varmasti muutakin käyttöä, kun maksullisista kanavista saa maksaa muutenkin jo pitkän pennin. Antennin saa varmasti suunnattua myös itse yhtä hyvin, vähitellen kertyvän kokemuksen kautta jopa paremminkin, kuin asennusfirman erikoisilla ja kalliilla mittalaitteilla.

Joitain tietoja omista laitteistani:

Ensimmäiset satelliittilaitteeni ostin helmikuussa -91, joka oli Saloran PAL-viritin 1.5 metrin lautasella (jota myös "ryssänpeiliksi" nimitettiin) varustettuna, se oli suunnattuna Eutelsat II F1 satelliittiin 13°E. Sen jälkeen on erinäisiä virittimiä, mikropäitä ja lautasia ollut ja mennyt. Nykyinen 17.12.2000 varustukseni on seuraava:

Nokian Mediamaster 9602, ostettu kesäkuussa -98, ja 80cm "offset" lautanen ulkomökin seinässä suunnattuna Thor-sarjaan, eli noin 1°W.

24.09.2000 ko. viritin löysi automaattihaulla seuraavat TV-kanavat: (listassa ei ole mainittu kanavia, jotka olen hakenut käsihaulla)

Itselläni näkyvät kanavat on lueteltu vihreällä värillä. Osa kanavista näkyy ilmaiseksi, ilman
Canal Digitalin korttia ja CA-modulia. Kiosk- tilauskanavat, joilta saa tilattua elokuva
/ tapahtuma kerrallaan on lueteltu sinisellä värillä. Canal Digital perii tilauksista
ohjelmakohtaisesti yleensä joko 29,- / 31,- tai 43,- maksun. Siksi olenkin välttänyt
niiden käyttöä, koska jo tilaamastani ohjelmapaketista tulee kustannuksia 139,- /kk.

001 NRK International
002 B4U Movies
003 Sony TV Asia
004 Doordarshan N
005 Doordarshan
006 National Geographic
007 VH1
008 MTV2, poistui Canal Digitalin tarjonnasta 1.3.2001. Harmittava takaisku.
009 TV Danmark 1
010 Hlm_FK
011 Hallmark
012 Nordic TCM
013 Kanal 5
014 Fox Kids
015 CNBC Nordic
016 Canal + GUL
017 Canal + Swe
018 Canal + BLÅ
019 Nelonen, tulee kylkiäisenä kun tilaa jommankumman Canal Digitalin kanavapaketin.
Ehkäpä hyvä niinkin, sillä täälläpäin suomea ei Nelosta kyllä muuta kautta ole mahdollista
vastaanottaakaan maanpäällisessä verkossa.
020 Canal + Fin
021 Canal + Nor
022 Canal + Dan
023 CNN International
024 Travel, poistui Canal Digitalin tarjonnasta 1.3.2001. Harmittava takaisku.
025 MTV Nordic
026 Nordic Cartoon
027 Discovery
028 Animal Planet
029 Telenor UK 5
030 Telenor UK 3
031 DR1 (Cable)
032 DTV2 (Cable)
033 SVT1 (Cable)
034 SVT2 (Cable)
035 NRK1 (Cable)
036 Telenor Info Channel
037 DR 1
038 DR 2
039 DK 4
040 TV2 Zulu
041 TV Danmark 2
042 Kiosk 1
043 Kiosk 2
044 Kiosk 3
045 Kiosk 4
046 Kiosk 5
047 Kiosk 6
048 Kiosk 7
049 Kiosk 8
050 Kiosk 9
051 Kiosk 10
052 Kiosk 11
053 Kiosk 12
054 Kiosk 13
055 Kiosk 14
056 Kiosk 15
057 Kiosk 16
058 Kiosk 17
059 Kiosk 18
060 Kiosk 19
061 Kiosk 20
062 Kiosk 21
063 Kiosk 22
064 TV Danmark 2
065 Business- TV1
066 Förenings Sparbanken
067 Prime TV
068 DKM Brunstad
069 On Satellite
070 Business- TV2
071 Eurotica
072 CD EPG Test
073 VTV
074 TV Slovakia
075 BBC Prime
076 BBC World
077 Luna
078 Global
079 Nickelodeon
080 Metropol
081 Adventure 1
082 Sky News
083 DSC CIVILIS'N
084 DSC SCI-TREK
085 DSC TRAV&AD
086 [-tv]
087 NRK 1
088 NRK TO
089 TV2 Norge
090 TVNorge
091 Rikstot Direkt
092 V5
093 ORT Int'l
094 Tegnspråk NRK
095 Adult
096 MUTV
097 cinecinemas
098 Eurosport News
099 E!
100 ORT International
101 NRK International
102 TV Finland
103 DR 1
104 B4U Music
105 NRK MHP
106 AeroXlet MHP
107 Mastermind MHP
108 IBCNavigator MHP
109 Slideshow MHP
110 Stream Test
111 Radio Plus Test
112 MSAT TV
113 Diema+ TV
114 Test 4
115 Test 5
116 Kanal 3 Bulgaria
117 NRK International
118 TV Finland
119 TV Bio+
120 Eurosport
121 TV 4
122 K-World

Sekä seuraavat radiokanavat:

01 Radio 2
02 DR Klassisk
03 DR P1
04 DR P3
05 Radio Nettverk 1
06 Radio Nettverk 2
07 Slovensko 1
08 Slovensko 2 Devin
09 MC Hit List
10 MC Classic Rock
11 MC Heavy Rock
12 MC Old Gold
13 MC Dance
14 MC Progres. Dance
15 MC Soul Classics
16 MC Reggae
17 MC Jazz
18 MC Country
19 MC Blues
20 MC Classic Favourites
21 MC Classic Symphonic
22 MC Classic Baroque
23 MC Opera
24 MC Easy Listening
25 MC New Age / Moods
26 MC Bella Italia
27 MC Türk Müsigi
28 MC HitKanal Norden
29 NRK P1
30 NRK P2
31 NRK P3
32 NRK Alltid Klassisk
33 NRK Sami Radio
34 C. Melodia
35 NRK Metro
36 NRK Mpetre
37 Melodia
38 Ylesat 1
39 Ylesat 2
40 NRK Europakanal
41 NRK Alltid Nyheter

Koska tuollaisen listan jatkuva ylläpito on rassaavaa, niin en ole päivitellyt sitä kovin ahkerasti.

Miten saan näkyviin huippuhyvän Maxisatin ravikanavan, joka on kohta historiaa.

Ilmainen "Ravikanava" löytyy useilla vastaanottimilla (ei CD:n vuokravastaanottimilla) käsinhaun avulla:

Tiedot:

11.527 GHz
Pol: H
SR: 4203
FEC: 2/3

Lähete tulee siis Thorin suunnilta, mutta Intelsat 707 satelliitista, joten suositeltavaa on että peili olisi vähintään metrinen, muuten voi huonolla kelillä tulla ongelmia näkyvyydessä. Kanava on hyvä apuri myös V5 ja V75 pelaajille, välimusiikkina kanava soittelee huippuhyvää poppia. :) Kannattaa muistaa, että ko. kanavan lähete _ei ole_ päällä sillon, kun ei ole raveja, eikä viritys siten onnistu.

16.02.2003

Nyt on kyllä syytä laittaa jäitä hattuun, sillä maaliskuun alusta uhataan Maxisatin ravikanavan muuttuvan maksulliseksi. Maksuksi kaavaillaan 18 EU /kk, ja ohjelmakortti täytyy tilata Maxisatilta. CA-modulista ja salausjärjestelmästä ei puhuta mitään, mutta tullee ilmeisesti olemaan Conax. Lisäksi Canal Digital kanavien osalta lopetusseremoniat saavat jatkoa, Nelonen Plus loppuu satelliittijakelusta, tosin väitetään johtuvan CD:stä riippumattomista syistä. Joku voisi varmaan myös vahvistaa, että onko perää F1:sten monikanavalähetysten loppumishuhuissa? Maxisatin ja Fintoton tempauksesta tietoa tullee lähiaikoina lisää joihinkin seuraavista linkeistä:

http://www.fintoto.fi
http://www.hippos.fi
http://www.maxisat.fi

Vastaanottimista kertova osuus jatkuu:

Finlux 5900 PAL /D2-Mac viritin, ostettu heinäkuussa -96 Atlantan olympialaisten aikaan tilapäisesti hajonneen Finlux 5800:n tilalle. Antennina on 2.4 m "prime focus" lautanen suunnattuna Astraan 19.2°E, varustettuna Eutelsat 13°E sivusyötöllä, joka on oma viritys. Mainittakoon muuten, että tuo vanha Finlux 5800 kävi korjattavana eräässä huoltoliikkeessä, eikä ne saaneet sitä siellä kuntoon, purin sen osiksi ja se lojui lattialla muutaman viikon ajan, jonka jälkeen pistin osat paikoilleen ja sijoitin sen kirjahyllyn päälle lepäämään pariksi kuukaudeksi. Sitten tuli eräs tuttu, joka kysyi että miksi tuo viritin seisoo hyllyn päällä tarpeettomana, sanoin sen olevan rikki, tyrkättiin se seinään ja se toimi, myin sen hänelle halvalla, ja tietenkin kerroin kaikki sen vaiheet ja ilmenneet viat ja viritin toimii vielä tänäkin päivänä tätä kirjoitettaessa 5.3.2001.

Astrasta on viritettynä kaikkiaan 64 PAL-kanavaa transponderi numeroiden mukaisessa järjestyksessä, eli vastaanottimen muistipaikkojen numerot 1-64 vastaa suoraan Astran transponderinumeroa. Osa Astran kanavista on heikkoja maantieteellisen sijaintimme vuoksi, ja osa salattuja mm. videocryptillä, mutta myös paljon käyttökelpoisia kanavia, pääasiassa saksankielisiä löytyy.

Eutelsat "Hotbird" 13°E, 17.12.2000 löytyvät PAL-kanavat taajuusjärjestyksessä. Eutelsatin kanavat on viritetty taajuusjärjestyksessä muistipaikkoihin 65-91. Sisältää myös "feedit".

---- Duna TV ei näy mikropään taajuusalueen loppumisen takia. Ei harmita.
65 Medya TV
66 ANN (Arabic News Network)
67 TRT International
68 ARTE / LA CINQUIEME
69 BBC World

70 TVN test
71 DW
72 Viva Zwei vain 28.2.2001 asti. Ei harmita katoaminen, löytyy digitaalisena ja
salaamattomana Astran suunnasta 19.2°E, kuten myös jo aikaisemmin kadonnut
Viva niminen kanava. Molemmat ovat saksankielisiä musiikkikanavia.

73 TV-E Internacional
74 TV 5 Europe
75 TV 4 Polskie
76 Rai Uno
77 Eurosport / TV Shop
78 Canal + Horizons
79 Polsat
80 Rai Due
81 TV Polonia
82 RTL 7
83 Canal + Polska
84 Rai Tre
85 TBN Europe
86 123 Sat / 69 XTV
87 RTP Internacional
88 TVE
89 M2
90 feed

91 feed

Edellisten lisäksi on tikapuissa kiinni vanha 1,2m "prime focus" lautanen suunnattuna Siriuksen suuntaan, eli noin 5°E. Tällä vastaanotetaan Viasatin maksullisen paketin kanavia. Vastaanottimena kyseisessä tarkoituksessa on Nokia Mediamaster 9802 S. Lisäksi em. vastaanottimella vastaanotetaan Astran ja Eutelsatin digitaalikanavia diseque- kytkimen avustuksella. Astra tarjoaa huomattavan määrän ilmaisia kanavia, pääasiassa saksankielisiä. Lisätietoja asiasta antaa seuraava linkki: http://www.astra.lu

Jos et keksi joskus muuta tekemistä, niin viritä sinäkin omatekoinen sivusyöttö. Aina ei vanhoihin antenneihin löydy sopivia kiinnikkeitä, niin hyvin taivuteltava, esim. vanhan tv-antennin säteilijän putki ja sähköteippi saa hoitaa asian. Lisämikropäitä saa kiinnittää niin paljon, kun haluaa. Seuraavassa kuva tämän hetkisestä Eutelsat 13°E sivusyötöstä Astra 19.2°E peilissä. Jos tarkkoja ollaan, niin mikropää ei ole seuraavassa kuvassa aivan parhaan vireen antavassa asennossa, johtuen teippien periksi antamisesta, ja huollon puutteesta.

Mikropään virittäminen teipillä voi kysyä vähän hermoja, jos ei ole ennen asennellut niitä, suosittelen television- ja virittimen kantamista antennin viereen, sekä analogisen virittimen käyttämistä sivusyötön asennustilanteessa. Kun tarkalleen oikea kohta on löytynyt, niin kuva on sekä analogisessa, että digitaalisessa vastaanotossa erinomainen. Samalla systeemillä tehtiin naapurille muutama vuosi sitten Thor-antenniin Sirius sivusyöttö. Pieniä ongelmia on aiheuttanut kesäisin se, että aurinko on pehmittänyt teipit, mutta ei noin halvalla ratkaisulta voi täydellisyyttä odottaakaan.


Sivua on viimeksi muokattu 31.03.2008.