Risto Köykkä

Risto Köykkä
Tai minä joka olen autuus
Otava 1996


Reilut 100 sivua on perusteltua sillä Köykkä kirjoittaa lyhyttä runoa.

Puitten alaisessa puhtaudessa
kuulas.

Valkea kuulas on makoisa omena, puhdas syksyinen ilma on myös kuulas. Runo lelluu reilusti, ei siihen enempiš sanoja. Aavistus viileydestä tai kokematieto syksyn läsnäolosta ei häiritse. Ollaan maisemassa. Puut suojaavat.

Runoilijat joilla on asiaa ja jotka silti malttavat jättää julkaisun sivulle runsaammin tyhjää tilaa kuin alitajuntansa synteesejä ovat harvassa. Heitä saattaa olla piileskelemässä roskakoreissa ja hylättyinä. Kansakunta ei diggaa lyhyitä juttuja. Pitäisi olla tuhansia sivuja täyteen ahdettuja eeppisiä kuvauksia, turvallista ja riittoisaa.


Minuun tarttui se tumma
joka näkyy kun sulkee silmät

Lause pyörittää silmät kiinni ja alkaa nähdä kaikenlaista. Ei auta vaikka aukaisee silmät, jokin se on läsnä. Eikä lähde pois vaan tarttuu kuten metsän tuoksu kun menee syvemmälle metsään, että ei kuulu kuin metsän omat äänet; hajut ympäröivät nenää edestä ja takaa.


Takakansi paljastaa Köykän syntyneen vuonna 1962 Laihialla. Kun vuonna 1977 syystalvella kävin Laihialla ostamaan autooni talvirenkaita, oli Risto 15 vuotias. Emme tavanneet. Renkaat olivat hyvät, pitivät talvikeleillä sitkeästi Pohjanmaan jäisillä maanteillä. Vuoden 2001 loppukesällä ajoin Laihian ohi käydessäni Vaasassa. Risto Köykkä ei ollut liftaamassa kyytiin. Kenties Köykkä ei liftaile:


Puita
on helppo
väistellä

Puut kuitenkin siis ovat tuppaamassa silmille? Mutta kuin leikki, ne ohittavat ja jos puita jatkuu lisää on kyseessä metsä

Tunnistan hämärtyvän metsän ja
raikkaan tuulen
minä se olen

Risto Köykän Tai minä joka olen autuus on minulle tämän talven uutuuskirjoja; löysin sen joulukuussa Tyrvään kirjakaupan kellarista ja maksoin siitä 12 mk (vähän yli kaksi euroa). Takakansi mainostaa Köykältä ilmestyneen toisenkin runokokoelman, ei kuitenkaan paljasta minkänimisen ja milloin. Kenties joskus saan sen selville, tai se tyrkyttää itseään minulle sopivaan hintaan. Kenties hän on (hiljaa kuin kuvaamansa metsät) julkaissut kolmannenkin? Kun nyt, joulukuussa 2001, tein ensituttavuutta Risto Köykän kokoelman kanssa, toivoisin saavani kuulla-lukea-maiskutella häneltä jatkossa lisääkin runoja.

Mitä minä täällä teen
tapasin sinut eilen
en tunne sinua
mutta silmät

Kursivoidut ovat luvatta lainaamiani näytteitä Risto Köykän kokoelmasta Tai minä joka olen autuus.

 
___________________________

Alkusivulle


sivu laadittu 08.12.2001. chkd 26.10.03