Juhani Tikkanen, Aurajoki - eepos (1989)Aurajoki-Eepos, savivalos vanhoista patsaista
muutama ote runoelmasta:

4. Asukkaat
Turussa sikisi asukkaita, Kansalaisia, akkoja, ja ukkoja, Nummenpakalla Kirkkotiellä, sieltä, rautatien takaa, äänestävät Kaupungille Johtajaa, varokaat! ruuhkaa, demokratiat ja valtaa. Ryssänmäen puukaiteet hytisee, Linnafältin puutalot, lymyilee Portsan korttelit, kasvaa tämä kaupunki, näin se nousi, Turku; kasvoi kaupunki. Helsingin äiti ja isä. Vanhempi Tamperetta. Ja Pietaria.


5. Avoliitto
Torilta tuomiokirkon naakka hakee pulua vaimoksensa, emokseen etsii, Herranketkale, pulua aviosiipaksensa. Ja muuttaakseen Itään. Helsinki siitä aikanaan oli syntyvä. Pietarin esikaupunki. Huonosta avoliitosta, hätäilystä. Pääkaupunki. Vahinko.7. Kaksi siltaa
Aurajoen Myllysilta, kahteen kertaan rakennettu, kahteen kertaan maksettu kaksi siltaa, molemmat ainakin nyt omia; ikiomat Sillat. Ei muilla ole moista siltaa, mylläreillä, yhteen suuntaan ajettavaa vaikka kahteen kertaan on tehty, ei muilla ole moista jokea, Aurajokea, Savijokea jossa ui Lohi, Kala. Joesta pumpataan ihmisille pesuvettä savijalkojen pesua varten. Turku: katujen isä ja äiti, viemäreiden isoisä ja isoäiti, korttelien esi-isä, mallina Helsingille ja Mikkelille, muille suomalaisille kaupungeille; savikatuja. Saa niitä astua. Turun katuja. Ne on maksettu. Moneen kertaan. Omia ovat. Joka kerta maksaessa. Suomecsi, ruotsixi ja joskus venäjäks.9. Juhlapyhänä
on kaupunki herännyt, korvat apposen auki, on heti kasvanut vanhaksi ja torilla eksynyt paskalokki etsii omenaa. Helsinkiläiset eivät pääse sisälle Turun Linnaan, se on suljettu. Turku, Helsingin äiti & isä. Yksin. & vanhin.


10. Patterinhaka
Patterinhaassa vihreäpukuinen nainen ruokkii kollikissaa maaliskuussa täydenkuun aikaan, hamonen reyhähtää, varpuset risukossa, risahtaa. Turusta itään ei ole muuta valoa, paitsi aurinko, laskeakseen hänkin länteen, Turkuun.


11.
Aboa.
copyright Juhani Tikkanen


- Aurajoki
- tietoa vuodelta 1890


alkusivulle

sivu laadittu 28.2.2000 päivitelty 10.3.2000

siivottu tekstiä pienemmäksi 23.2.1014